Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
Efter mit længe planlagte Canada-foredrag blev så skammeligt overhalet indenom, af et unavngivet medlem, med de GIVETVIS bedste intentioner, måtte jeg jo sadle om, og finde på noget ganske andet. Jeg overvejede længe og intensivt et hævntogt ala ”Merlot fra Østblokken”, eller ”Merlot du vil ønske du aldrig havde smagt”. Jeg besindede mig dog, og har i stedet valgt at kalde aftenens tema for ”Dichaels våde drøm, eller….??” med underteksten ”Vine på over 15 %”
Hvad er det i virkeligheden for noget. Det der med den høje alkoholprocent i vinen. Er det godt, er det skidt, eller er det bare en smagssag… Som jeg har oplevet det, så blev det, for ikke så mange år siden, af mange (SPECIELT her omkring bordet) opfattet som et kvalitetstegn, at jo højere alkoholprocenten var, jo bedre var vinen… Mange var helt på røven over den høje alkoholprocent, og indrømmet, jeg har da bestemt nydt en del kraftige Shiraz og Zinfandel vine… Man får jo i hvert fald masser af smag, når man drikker en rødvin med høj alkoholprocent. Dermed ikke sagt at det er noget kvalitetstegn.
Nu er det ligesom der er en trend der går den anden vej, hvor der efterspørges lavere alkoholprocenter i vinen. Specielt i den gastronomiske verden, hvor argumentet har været, at den kraftige vin kvæler maden…
2016 årgangen en unik årgang, hvor kvaliteten er aldeles fremragende, og udbytterne i vinmarkerne også er meget fine. Denne rene Verdelho (Portugisisk drue der tidligere blev brugt til at producere, noget af den fineste Madeira. Den var tæt på at blive udryddet af vinlus, men den har siden hen, fundet sit andet hjem i Australien). Den første udgave af The Violinist siden 2013 har sin oprindelse i Gemtree-vinmarken i McLaren Vale.
En del af vinen får frugtighed i ståltank, mens en 1/3 er gæret i ny fade af både fransk og amerikansk oprindelse, som tilfører cremethed og eksotisk krydderi. Næsen er åben og intens med stor frugt af hyldeblomst, ananas, citrus, mandarin, pære, sorte krydderier, mango, fløde og sommerblomster og eksploderer nærmest fra glasset i et krydret aromaorgie. Smagen viser sig ekstraordinært vellykket. Righoldig, cremet og udstyret med sindsoprivende intensitet og fyldighed omfavner den på det nærmest tungen med frugtige kærtegn, inden blid syre giver livlighed i afslutningen. Som alle Mollydooker-vine er denne vin pakket med smag og er som i hver eneste årgang en grænseafsøgende oplevelse. Formentlig har den aldrig været bedre end i denne mesterårgang.
Sparky og Sarah Marquis har taget vinverdenen med storm med deres australske vine. Dette kan dog ikke komme som noget chok, hvis man har fulgt med i den australske vinscene i de sidste 30 år. Mollydooker er den foreløbige kulmination på en succesfuld karriere, hvor Sparky og Sarah sammen har stået bag fantastiske australske vine fra Fox Creek, Henry's Drive, Parson's Flat, Shirvington og Marquis Philips. Hos Mollydooker kan de nu gøre alt efter eget hoved og lave de bedst mulige australske vine ud fra filosofien: 'We make wines that make people go WOW'.
The Scooter er i de senere år blevet mere og mere populær. Kvaliteten er kun vokset siden Mollydooker begyndte udelukkende at benytte deres "Long Gully"-vinmark i Mclaren Vale, som også i 2016 har givet exceptionel kvalitet, og som også kunne høstes meget sent i denne årgang. Næsen viser stor volumen med masser af fuldmoden blomme, hindbær, søde ribs, nelliker, lakrids, intens mørk chokolade og aromatiske blomster i et højaromatisk udtryk, som formentlig er det bedste vi nogensinde har mødt i The Scooter. Smagen er omfavnende og righoldig med en harmonisk, silkeagtig tekstur, som får vinen til at glide smukt over tungen med stor aroma i alle faser, og vinen viser sig totalt harmonisk i alle faser. Frugtens bløde, indsmigrende karakter kun støttes og bæres af vidunderlig afstemt og sød tannin og den blideste, fuldmodne syre ud i en kærtegnende frugtdrevet finale. - En mesterlig Mollydooker-Merlot.
Resultatet af 20 års erfaring og en ny, revolutionerende, videnskabelig måde at dyrke vinmarker på. De har deres egen måde at gribe tingene an på. Processen startede i Sparky's studiedage. Her havde han modet til at spørge "Why?", da forelæserne fortalte, at det var nødvendigt at have gamle stokke for at lave stor vin. Da svaret lød: "- Sådan er det bare", var Sparky's nysgerrighed for alvor vakt. Besat af tanken om at få svar på sit spørgsmål gik han i gang med sin forskning. Hans resultater fra universitetstiden gives stadig videre til ny generationer af ønologer, men Sparky har ikke siddet stille siden da. Siden han forlod universitetet, har han forsket videre alene og skridt for skridt øget sin forståelse og udviklet sit system for vanding af vinmarker. Hovedmålet: At skabe "old vine" smag fra forholdsvis unge stokke
Der er kun meget lille produktion af Cabernet Sauvignon i 2016, men kvaliteten er til gengæld i særklasse. I 2016 stammer druerne til 100% fra McLaren Vale's velkendte Coppermine Road, Long Gully Road, Martin's Road og Ryans Road-vinmarker, som har leveret sindsoprivende kvalitet, som kunne høstes helt hen i starten af maj måned! Gæret og lagret i 89% amerikanske og 11% franske fade, hvoraf 37% var nye. Den ganske spektakulære næse nærmest skriger ”Cabernet” med sine indbydende toner af kirsebær, solbær, ribsgele, vilde solbærbuske, lakrids, tobak og glimt af mint. Smagen er er meget Mollydooker-typisk og viser stor righoldighed i den vilde og omfavnende frugt, som smyger sig over tungen med stor righoldighed, inden vinen i finalen viser cremet, sød tannin, blid syre og masser af givende solmoden Cabernet-frugt.
Mollydooker's system til vanding af vinmarkerne er en revolution i forhold til den klassiske måde at tænke på og samtidig en fascinerende videnskab. Systemets idé er at få vinstokkene til at fokusere på løvvækst, drueproduktion og senere på opbygning af smagskvalitet i et forløb, der svarer til det, der findes i et ideelt år for de gamle vinstokke, som startede Sparky's forskning for mere end 20 år siden. Fra årets begyndelse måles vinstokkenes tilstand ved to gange om ugen at inspicere vinmarkerne. På baggrund af de indsamlede data beregnes dernæst gennem Sparky's komplicerede system, hvordan hver enkelt række i hver enkelt vinmark skal vandes i de næste dage for at det tilsigtede vækstforløb opnås. Resultatet er druer, der ikke kun har en fantastisk koncentration, men som også besidder uhyre komplekse aromaer. "Old Vine"-smag med yngre vinstokke.
En livlig og fyldig vin med en fantastisk duft, stor smag og høj alkoholprocent. Her bliver selv de højeste forventninger indfriet. Der er bløde og afrundede tanniner, moden frugt og en stor smag af krydderi og sødme, hvilket gør California Gate old wine zinfandel meget tilgængelig og umiddelbar.
Om denne vin er der desværre ikke så meget info, udover at det var de sidste 2 flasker af årgang 2012, jeg har købt. Årgang 2013 holder ”kun” 14,5 %.
"Toast of the Coast 2016 Silver Medal"
Denne velafbalancerede vin har med sine dybe farve et rigt udvalg af blåbær og brombær. Man kan smage forskellige lag bestående af hawaiiblomst, hvid peber, sød cigarkasse og creme brulee med et drys af kanel.
Primitivo smager fantastisk til fyldige og krydrede retter som, lasagne, grillet lam samt oksekød og stærke oste.
Dominick & Gloria Chirichillo er ejere af Domenico Winery. Det er opkaldt efter Dominicks Bedstefar Domenico Giovinazzo, der introducerede Dominick til vinens verden, via en Vinpresse han havde stående i kælderen i sit hus i New York. Dominick ærer sine italienske rødder, ved at have specialiseret sig i de italienske druer, bl.a. Primitivo, som vi skal smage her. Han startede i div. Amatør-konkurrencer, flyttede så til det nordlige Californien, og købte i 2001 sin egen vingård i Amador County. Opskriften på deres succes er simpel. Tag de bedste druer i Californien, tilsæt Dominicks passion, bland det med familie traditionen, og man får vine der oser af finesse & imødekommenhed. Dominick og Gloria har vundet mere end 350 medaljer for deres vin.
Siciliansk powerbombe i ekstravagant festfyrværkeri
Hold på hat og briller og sæt dig godt til rette i stolen. Fastspænd løse genstande, for når først proppen ryger, vil du med stor sandsynlighed blive blæst omkuld af en hidtil uset siciliansk urkraft fra Sambuca på Sicilien.
Vinhuset Montedidio – har produceret dette pragteksemplar af en Syrah vin. En vinøs oplevelse af de helt store - proppet med saft, kraft, intensitet og en aromapalette, som synes ingen ende at tage. Med andre ord er der kælet for alle detaljerne i denne rødvin, som for længst har blæst vinanmeldere og forbrugere verden over ned af stolen.
Montedidio Regia Maesta Syrah 17 2015 er fremstillet på 100% Syrah. Kun de bedste druer bliver udvalgt og håndplukket, hvorefter druerne skånsomt transporteres til vingården Montedidio i små kasser, hvor druerne bliver afstilket og forsigtigt knust. Efter endt vinifikation lagrer vinen i 10 måneder på nye franske 225 liters egetræsfade. Syrah 17 byder på en fantastisk intens mørkerød farve i glasset – fuldstændig uigennemtrængelig for lys, som var det en vulkansk askesky fra vulkanen Etna.
Den høje alkoholprocent på hele 16,5% lader sig afspejle i den fede, cremede viskositet, som nærmest hænger fast på glassets kanter, og i snegletempo bevæger sig mod bunden af glasset. Dens næse er intens og kompakt med skønne aromaer af solmodne kirsebær, brombær, krydderurter, kaffe og balsamico. Munden rummer en eksplosionsagtig aromapalette, som virkelig formår at sætte smagsløgene på overarbejde.
Gå ombord i de mest fortryllende nuancer af sorte bærfrugter, lakrids, tobak, peber og noter af vanilje og kakao. Velintegreret syre og fløjlsbløde tanniner. Vinen byder på en svag frugtsødme, og alkoholen er på ingen måde overvældende i vinen til trods for de 16,5%. Smagsoplevelsen rundes af med en meget lang kompakt eftersmag, som bare bliver ved med at afsløre nye lag i dette mesterværk af en vin.
Denne vin har – tilsyneladende primært i danske medier – fået masser af roser. Vinen alle snakker om, en italiensk vildbasse, fuld valuta for pengene og andre superlativer. Vinen hedder Syrah 17 Regia Maestà og kommer fra et vinhus, som kaldes Montedidio Societa’ Agricola.
Den Korte Avis giver 6 ud af 6 stjerner og skriver, at den kommer fra en lille vingård på Sicilien, men det er nu en sandhed med modifikationer, for producenten Montedidio Societa’ Agricola holder til i byen Paternopoli, omkring 50 kilometer øst for Napoli og dermed langt fra Sicilien. Importøren skriver også, at det er et familieejet vinhus med tilhørende agriturismo, men det er et agriturismo, som er umuligt at finde på nettet. Lidt svære vilkår for et agriturismo.
Italien har en særlig lovgivning, der definerer en "agriturismo". Der skal være en produktion af fødevarer af et vis omfang, før man kan kalde ens eget hus for en "agriturismo", og mange danskere er faldet for denne unikke ferieform, som er ganske anderledes end den traditionelle, Italienske ferie. Sammen med din familie kan du nyde en meget autentisk ferie, hvor I får indblik i livet på landstedet, som typisk er placeret smukt i landskabet, og gerne tæt på interessante, historiske småbyer..
Søgninger på vinhuset eller på vinene kommer ikke ud med mange resultater, så det er på ingen måder en kendt vingård og der findes heller ikke mange oplysninger om vinene fra huset. I stedet for en lille vingård, så er Montedidio Societa’ Agricola et lille vinkonsulentfirma … et selskab med 3-4 ansatte og grundlagt i 2011. De laver – så vidt vides – designede vine på opkøbte druer fra forskellige områder i det sydligere Italien, primært Puglia og Sicilien, og sælger vinene til udvalgte lande.
Vinene laves alle med Regia Maestà navnet og et tal … Syrah 17, Primitivo di Manduria 15, Nero d’Avola 14, Nero di Troia og Grillo 12 samt nogenlunde ens etiketter. Denne Syrah 17 Regia Maestà skulle efter sigende være lavet på druer fra appellationen Sambuca di Sicilia, der ligger i den vestlige del af Sicilien, fra en kun 5 hektar lille mark og altså opkøbte druer.
Fyldig, intens og tæt spansk kraftkarl
Produceret af 100% `Old Vine Garnacha`, fra vinstokke der er mellem 70-95 år gamle og som er plantet i skifer og lerholdig jord. Druerne høstes ved optimal modenhed, og alle druer håndhøstes for allerede i vinmarken kun at udvælge de optimalt modne druer.
Efter ankomst til vingården gennemgår druerne endnu en sortering, hvor kun de bedste af disse druer får lov til at blive en del af Breca Old Vines. Efter gæring og udblødning, har vinen faglagret 18 måneder i franske egetræsfade.
Farven er dyb kirsebær rød.
Aromaer af sorte frugter og bær, samt noter af lakrids, balsamico og krydderier. Smagen er meget rig, intens og fyldig. Der er en fin syre i vinen og tanninerne er afbalanceret. Eftersmagen er overraskende lang.
Flaskehalsen:
"5 stjerner. Så er der dømt spansk frugtbombe med potentiale til at please den store masse af danske rødvinselskere. Skabt udelukkende på Garnacha-druer står denne Breca-vin som en meget fin og saftig størrelse, der ikke udfordrer sønderligt, men som til gengæld er fuld af smag og behag. Der er en god power og fylde i vinen, der er præget af mørke frugter i massevis, og der er næppe ret mange, der vil kunne påstå, at de ikke bryder sig om vinen. Samtidig er der en vis snertaf klasse, der også understreger, at det ikke bare er ’the easy way’, der har været nøgleordet i produktionen. Det er kvalitet, der er det primære indtryk af denne vin, og så gør det altså ikke noget, at den ikke har et eller andet mystisk særpræg, der kvalificerer den til sin helt egen hylde. Den særlige egenskab ved denne er nemlig, at den smager forbandet godt, og det er altså ikke noget skidt indtryk at efterlade."
Masser af gode bedømmelser bl.a. giver Robert Parker – 90 point.
Nu har vi fået den sidste vin i glasset, og spørgsmålet er så, om vi kan lave vore egne lille konklusion. Hvad er det i virkeligheden for noget, det der med den høje alkoholprocent, får man andet og mere end procenter for pengene…. Eller bliver man bare mere beruset??