Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
Jeg troede jeg havde fundet et nyt land/område, hvor vi ikke har været før. Jeg må skuffe jer – vi har været her før. Det var den 2. juni 1997 hvor vort ærede medlem Peter Jonassen holdt smagning om dette emne og igen den 3. september 2003, hvor Per Hass underholdt. Der blev samme dag også holdt en ekstraordinær generalforsamling, hvor der blev valgt ny kasserer, Jørgen Aasbo.
Vi starter vores rejse på Sjælland, og så skal vi på en rejse i fantasien. Vi bevæger os ud til Amager og Kastrup Lufthavn. Her skal vi ud på en rejse på ca. 27 timer (godt det er i fantasien). Grundet rejsetiden, har jeg valgt, at vi rejser på Business / First Class. Det koster kun omkring kr. 100.000,- retur pr. person.
Vel ankommet til Auckland, kan vi starte vores smagning.
Vinene fra New Zealand må ikke sammenlignes med dem fra Australien. De to lande komplimen- terer hinanden mere end de ligner hinanden. New Zealand har et enestående køligt klima, som giver ideelle vækstbetingelser for Bourgogne-sorterne Pinot Noir og Chardonnay, men også Sauvignon Blanc, som kendes fra Loire i Frankrig. I de varmere områder modnes Merlot og til dels også Cabernet Sauvignon.
New Zealandsk vin produceres primært i 10 regioner, der spænder over 1.600 km. fra nord til syd. Selvom befolkningstal og areal er lavt, varierer klimaet ganske meget fra nord til syd. Der er tre karakteristika, der definerer det New Zealandske klima: breddegrad, havet og topografien. New Zealand har et tempereret klima, der påvirkes af varme vinde fra Australien og kølige vinde fra Antarktis. Disse to påvirkninger tæmmes af havet, som gør, at New Zealand ikke er udsat for ekstreme temperaturer, men dog vigtige udsving. Havet er også med til at skabe luftfugtighed. Endelig er topografien defineret af høje bjergkæder, der effektivt stopper voldsomme vinde.
De New Zealandske vinmarker nyder altså godt af et maritimt klima, der gør somrene køligere og vintrene mildere, end hvad man eller forventer på disse breddegrader. Mindst lige så vigtigt er det, at nætterne om sommeren er kølige, selv på varme sommerdage. Temperaturen svinger derfor meget fra dag til nat, hvilket er essentielt for at bevare frugten og syren i druerne. Tilsammen skaber det fuldmodne druer, der stadig er rig på frugt og syre, altså et klima, der i store træk mere minder om det vi finder i Europa, end det vi finder i Australien.
På hvidvinsfronten er det Sauvignon Blanc og Chardonnay der suverænt dominerer, men der laves hvidvin på en bred vifte af sorter. Chardonnay hersker mod nord og Sauvignon Blanc mod syd. Stilen for Chardonnay afhænger mere af producenten end af regionen.
Dyrkning af vin på New Zealand går tilbage til kolonitiden. I 1851 blev den første og ældste vinmark anlagt af den katolske kirke omkring Hawke´s Bay. Grundet økonomiske og lovgivningsmæssige forhold, var vindyrkning kun et lille foretagende i det 18. århundrede. Op igennem det 19. århundrede medbragte et stigende antal immigranter ny viden om vinkultur. De anlagde nye vinmarker, der primært fremstillede portvin og sherry.
Først helt op i 1960'erne og 1970'erne, begyndte det New Zealandske vineventyr, som vi kender i dag, at tage form. Marlborough var den første region, hvor vine mærket med årgang og druesort, blev produceret. I 1977 var første årgang, hvor den markante Sauvignon Blanc stil vi kender i dag, blev fremstillet. Success gav vinbønderne mod på mere. Der blev anlagt nye vinmarker og investeret i ny teknologi. Det var en selvforstærkende effekt, hvor øget efterspørgsel resulterede i større produktion. Succesen i 1980'erne var så stor, at der blev plantet i øst og vest, både med populære og mindre populære druesorter. Overplantningen nåede i 1984 et omfang der gjorde, at der ved lov blev givet tilskud til at nedlægge visse vinmarker, så kvaliteten stadig kunne sikres.
Vi skal smage vine fra Marlborough District eller Marlborough-regionen, almindeligvis kendt som Marlborough, er en af de 16 regioner i New Zealand, beliggende på den nordøstlige del af Sydøen. Marlborough er en enhedsmyndighed, både et distrikt og en region. Marlborough District Council har base i Blenheim, den største by. Marlborough har flest solskins timer I New Zealand. Marlborough er New Zealands mest producerende region og fremstiller mest vin. Der er 65 vinerier og 290 dyrkere af vin på i alt 4.054 hektar.
Areal: 12.484 km²
Befolkningstal: 49.200 (jun. 2020)
Vi lægger ud med en supermarkeds vin. Fitzroy Bay er en hvidvin fra Marlbourgh, New Zealand, lavet på Sauvignon Blanc druer. Den har en elegant farve med lyse grønlige nuancer, og en frisk duft af stikkelsbær og citrus. Det er en let og frisk hvidvin med en høj syrlighed og en tydelig urteagtig smag med strejf af citrus. Nyd vinen til fisk og skaldyr, på terrassen en dejlig sommeraften eller som velkomstdrink til den næste festlighed.
Alkoholprocent: 12,5 %.
Købt Føtex: kr. 105,00. Vores pris kr. 79,50. Rabat kr. 25,50.
Vi fortsætter i distriktet Marlbourgh og skal smage på, hvad der er nogle der synes, nogle af verdens bedste hvidvine lavet på Sauvignon Blanc.
Cloudy Bay Sauvignon Blanc satte New Zealandske vine på verdenskortet da den kom på markedet i midten af 1980'erne. Den er blevet kåret til en af verdens bedste Sauvignon Blanc. Med sin rene stil med fyldige aromaer er Cloudy Bay Sauvignon Blanc en meget karakterfuld og kendetegnende hvidvin for både Cloudy Bay og New Zealand. Kan drikkes nu, men kan også gemmes 10 år. Smagsnuancer: Passionsfrugt, lime og fersken.
Passer til aperitif, lys fisk og skaldyr.
Alkoholprocent: 13,5 %
Pris kr. 299,00. Vores pris kr. 199,00. Besparelse 33 %
Det er ikke for ingenting, at Marlborough er hjemsted for New Zealands bedste Sauvingon Blanc - og hos Glover fornemmer man hvorfor. Det er vin der er pakket med aromatiske elementer: urter, tropisk frugt, nyslået græs og hvide blomster. Som at træde ud i haven på en klar, sprød forårsdag. Det er velsmagende og tørstslukkende hvidvin - og helt klassisk newzealandsk. Første årgang, hvor Glover familiens bedste vine er økologiske - og samtidigt den bedste årgang de har lavet af vinen. Server ved 6 - 8°C i almindelige hvidvinsglas. Drik til hvid fisk med urtetopping. Passer også til aperitif og skaldyr.
Alkoholprocent: 13 %.
Pris kr. 199,00. Vores pris kr. 177,00. Besparelse 11 %
Vi er stadig i Marlborough men skal smage en ikke meget brugt drue, Riesling. Ungdommelig og dejlig vin, duften har modne citrusfrugter, frisk æble, og blomster. Den er saftig og levende på ganen med fremragende fokus og fin tekstur, eftersmagen er lang og sprød. Charmerende, ren og glædeligt tør. Lækker Riesling fra New Zealand. Passer som aperitif, lys fisk, mild ost og skaldyr.
Alkoholprocent: 12 %.
Pris kr. 199,00. Vores pris kr. 177,00. Besparelse 11 %,
Så skifter vi producent og drue og går helt i hundene.
Producenten hedder Dog Point Vineyard og vi skal have en Chardonnay.
Klart strågyldent skær, meget fyldig næse med en snært af figen, grapefrugt, linser og ristet nødder fra den ekstra lange kontakt med vingæren. Denne Chardonnay er en fuldblods hvidvin med en voldsom krop og styrke og en meget fin/stram struktur med citrusnuancer og en dejlig lang eftersmag som varmer. Velegnet til skaldyr, fisk i den kraftigere ende, lyst kød eller ristet svinekød eller fra grillen. Prøv til visse kraftige oste (fede).
Passer til fed fisk, fjerkræ, kraftig ost og skaldyr.
Alkoholprocent: 13,50 %.
Pris kr. 400,00. Vores kr. 260,00. Besparelse 35 %.
Så skal vi skifte spor og skal have noget rødvin, nærmere bestemt Pinot Noir.
Cloudy Bay Pinot Noir er et flot bud på en konkurrent til de berømte vine fra Bourgognes Côte de Nuits. Den præsenterer sig lys og levende i glasset, og er meget aromatisk med alle de klassiske Pinot Noir-dyder, man forbinder med de røde Bourgogner. I næsen findes noter af rosenblade, jordbær og blåbær med en underliggende tone af ristede krydderier. En fint integreret fadlagring sørger for en behagelig, let røget tone, der på glimrende vis understøtter den elegante frugt. Smagen er et studie i elegance, fuld af levende røde frugter kombineret med en flot modenhed. Ligesom duften understøttes smagen af den velintegrerede fadlagring. Tanninindholdet er lavt og den er moden og blød. Vinen lever længe i munden og afsluttes fløjlsblødt.
Passer til fjerkræ, lyst kød og mild ost.
Alkoholprocent: 14 %.
Pris kr. 349,00. Vores pris kr. 319,00. Besparelse 9 %.
Vi tager tilbage til Glover Family Wines. Vi skal smage deres Zephyr Pinot Noir.
Super smidig og lækker Pinot fra de sydlige marker på New Zealand, farven er let og nærmest burgundisk. Duften er stor og klassisk Pinot Noir med hindbær, lette krydderier og sødlige toner. Smagen kan tage fusen på de fleste større bourgogner. Den er fyldt med modne røde bær og frugter samt en anelse spicy og mineralsk. Dette er en superlækker oversøisk version af Pinot der passer godt til klassiske franske egns retter og modne oste.
Passer til fjerkræ, lyst kød og milde oste.
Alkoholprocent: 12,5 %.
Pris kr. 249,00. Ingen rabat.
Så skal vi igen gå i hundene og smage aftenens sidste vin.
Flot mørk klar rød farve. Aromaen bringer minder om stor rød Bourgogne med et mix af modne røde og sorte bær, violer og blommer. Smagen har en let frugt sødme hvor fadet er fornemt integreret og bidrager til vinens kompleksitet. Et fornemt eksempel på Pinot Noirs evne til at være intens og elegant på samme tid med en særdeles lang og blød eftersmag. Vinen kan gemmes op til 10 år fra høståret og vil med tiden udvikle en flot aroma af skovbund, svampe og bæressens. Et fantastisk match til f.eks. fjerkræ, kalvekød, mild ost, svampe og vildt.
Alkoholprocent: 13,5 %.
Pris kr. 400,00. Vores pris kr. 260,00. Besparelse 35 %.
Vinene er købt hos VildMedVin.dk i Holstebro.