Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
Velkommen og godt nytår.
Jeg har skænket en lille en i glasset, som er fremstillet i det land vi skal høre om i dag. Så når I har smagt den, kan det være at I kan få en idé om hvilket land vi skal bevæge os rundt i.
Skål!
Det I smager er en Sljivovica, eller en Slivovits som vi kalder den.
Der er meget få virksomheder i Europa eller i verden, der har så lang en tradition for at producere likør og brændevin, som firmaet Maraska i Kroatien har. I over 5 århundrede har de blandt andet stået bag en af verdens bedst kendte likører Maraschino samt blommebrændevinen Slivovitz.Slivovitz er en ren, naturlig brændevin fremstillet ved en særlig gæring og destillation af de fineste, modne, blå blommer.
Blommetræerne avles på de rige jorder i Adriaterhavets bagland, som i øvrigt er det næststørste område for blommeavl i verden. Blommerne, der benyttes til Maraska’s Slivovitz, stammer fra minimum 20 år gamle træer, og blommerne har gæret i 3 måneder i 10.000 liters tanke. Blommemasken destilleres derefter 2 gange, og efterfølgende lagres destillatet i minimum 2 år på store egetræsfade lavet af egetræ fra skovene i Zadar regionen.
Den holder de 40%
Det kroatiske institut for vinavl og enologi blev oprettet i 1996 for at føre tilsyn med landets vinindustri og være ansvarligt for at regulere vindyrkning og vinproduktion. Der blev indført standarder svarende til EU´s vinforordninger for at sikre en ensartet kvalitet af det endelige produkt. Kroatiske vine klassificeres efter kvalitet, hvilket er tydeligt markeret på etiketten.
Desuden kan vine få et stempel af geografisk oprindelse hvis de er fremstillet af druer, der er dyrket i samme vindyrkningsområde. Definitionen bliver strengere for klassificeringer af højere kvalitet, således at en kvalitetsvin med geografisk oprindelse skal opfylde kriterierne for druetypen, placeringen i vinogorije (vindyrkningsskråninger/marker) med sortens særskilte kvalitet og karakteristika. Hvis vinen har et druesortsstempel, skal den være mindst 85% af den druetype, hvis navn den bærer. Særlige kvalitetsvine har en særlig kvalitet, der opnås i visse år under særlige modnings-,høst- og forarbejdningsbetingelser, og må kun fremstilles af de anbefalede druesorter på de særlige vindyrkningsskråninger/marker.
Vin, der opfylder betingelserne for en årgangsbetegnelse, kendt som Arhiv, skal opbevares i kælderen længere end dens optimale modningstid og mindst 5 år fra den dag, hvor druen forarbejdes til vin, heraf mindst 3 år på flaske.
Ydermere kan der på etiketterne være anført forskellige begreber som henfører til vinen,
Dernæst kan der stå hvilken stil vinen har.
(Vin Santo hører til blandt Italiens og især Toscanas højest værdsatte vine og de gyldne dråber produceres på næsten enhver vingård i regionen. Nogle mener, at den tørre udgave af Vin Santo er den mest autentiske, men den søde er mest populær i Danmark og benyttes i øvrigt ved den katolske messe.)
På trods af disse forskellige klassificeringssystemer har kroatiske vine ikke et DOC eller AOC-System som Spanien, Italien eller Frankrig, hvilket kan gøre det forvirrende at forstå en vins kvalitet eller oprindelse.
Tomislav Bolfan er en af de vigtigste vinproducenter fra Zagorje-området. Hvert år vinder han et par Decanter-priser. Som Tomislav siger; toppen i vinproduktionen er helt naturlige vine, og det ønsker vi at opnå ved at implementere en 100 % naturlig vindyrkningsmetode, efterfulgt af forarbejdning af most til vin. Frisk vin, forskellige mineralske og frugtagtige naturlige aromaer, blomstrende dufte, til folk, der leder efter mere, folk, der kan genkende forskellen. Bolfans filosofi er, at vin er lavet til personlig fornøjelse, afslapning, dans, socialt samvær og særlige øjeblikke. Vinstokke er vokset på stedet for Bolfan Vinski Vrh, i Kroatien i tusinder af år. Bolfan-ejendommen går så langt tilbage som Romerriget og har været stedet, hvor mange vine er blevet produceret og smagt. Med tusinder af år til at praktisere deres håndværk, er det ikke underligt, at denne charmerende vingård er hjemsted for prisvindende vine.
Sparkling Sec, er produceret af nøje udvalgte sorter fra de bedste marker. Druetype ??
Dens rene og cremet smagsrigdom er afbalanceret med bløde syrlige noter. Blomsterdufte til næsen, akacie, ristede hasselnødder og grønne æbler og er til sidst en legefuld og citronagtig frisk i munden med velintegreret sødme.
Kabola Winery ligger på den nordvestlige halvø i Istrien i 275 m over havets overflade, med udsigt over Alperne og Dolomitterne på den ene side og den frodige grønne natur i uberørt natur og et smukt havpanorama på den anden. Deres vinmarker ligger på Stancija-bakken nær vingården i Kanedolo nær Momjan. Jordbunden består hovedsageligt af ler og er rig på mergel, hvilket giver vinene deres særlige karakteristika. Vin kræver undergrundens friskhed - den ønsker fred. I kælderen fremstilles vinen for at få de ønskede funktioner frem. Gennem kortere eller længere maceration (Druer macereres, dvs. man udbløder mosten ved kontakt med skallerne, der giver farve, tannin og andet til vinen. Når gæringen af vinen af slut, vil mange vælge at lade drueskallerne forblive i kontakt med mosten -dvs. maceration- i nogle dage for at få mere duft og fylde. I dag bruges også maceration før gæringen, hvor mosten udblødes koldt.Maceration carbonique er udblødning under kulsyretryk – en traditionel metode til at skabe vin især i Beaujolais, omend variationer bruges i mange område, ikke mindst i Spanien. Druerne fyldes på tank, som lukkes. Vægten af druerne får skallerne på de nederste til at briste, og mosten kommer i kontakt med skallerne, hvor den naturlige gær på skallens yderside sætter gæringen i gang – dvs. at der skabes vin og kulsyre. Men kulsyren kan ikke undslippe den lukkede tank, hvorfor der kommer endnu mere tryk på druerne, som fårgæringen til at gå endnu hurtigere, og i sidste ende eksploderer de resterende hele druer. Efter en kort maceration ledes den umiddelbare juice væk og resten af druerne presses, og de to blandes nu og gærer færdig herfra. Metoden giver en mørk vin med meget frugt, som ofte kan nydes ung -typisk Beaujolais. Metoden kan dog også forlænges for at give vin, der kan lagre længere.)
I egetræsfade og amforaer får Kabola-druer særlige noter. Vinen produceret i amforaer er kronen på Kabolas værk. Naturen og jorden har givet dem en helt ny dimension i Malvasia og Teran. Langvarig gæring i amforaer og ældning uden at fjerne rester og bærme indtil sent på foråret frembringer dens ædelhed.
Malvasia (Malvazija) er nok den hvidvinsdrue Kroaterne er mest stolte af og er halvøen Istrien's signatur-hvidvinsdrue. Kabola leverer måske det bedste bud til prisen på en tør økologisk udgave. Vinen passer godt til tørret skinke, skaldyrsrisotto, og pasta med trøfler.
Vinen har en dejlig grønlig-gul farve, den er krystalklar og har en medium fylde. Næsen åbner med akacieblomst, noter af frisk æble, limeskal og mynteblade.
Vinen er tør, dels varm og dels blød, samtidig med at den bevarer en raffineret friskhed, behagelig mineralitet og medium fylde. Den er usædvanlig afbalanceret, med en intens smag og dejlig finish. Vinen er smagfuld, harmonisk og meget drikkelig, med noter af fersken i eftersmagen.
Alkohol: 13%
Der er fire vinregioner i Kroatien:Istrien og Kvarner er, hvor Middelhavets varme møder kulden fra Alperne, hvilket giver et køligere klima end den sydlige del af kystregionen. En meget rig rød jord, rig på jernoxider, kombineret med det milde klima gør dette område ideelt til vinproduktion. I Istrien og nordkysten er fokus på frugtige, tørre hvidvine fra en bred vifte af druesorter, men mest Malvazija, samt dristige, tørre rødvine, herunder Teran.
Istrien har en rig vindyrkningshistorie og er en af de ældste vinregioner i Europa. Topografien i regionen er kuperet med en ekstremt lang kystlinje. Det betyder, at der er en række mikroklimaer i hele regionen, hvilket giver mulighed for vækst af en række druesorter og produktion af et varieret katalog over vine. I øjeblikket er der 4000 ha under vinstokken i Istrien. I slutningen af det 19. århundrede var vinarealet på 44 000 ha, men dette faldt drastisk, efter at phylloxera ramte regionen.
Phylloxera:
Vinlus der i 1900-tallet forårsagede en vinpest og ødelagde samtlige europæiske vinstokke, med størst effekt i Frankrig. Vinlusen kom til Europa af botanikere, som tog nogle planter med fra Nordamerika i 1850'erne. De Nordamerikanske vinplanter var immun overfor lusen, men de europæiske Vitis Vinifera vinplanter var meget modtagelige overfor den. I dag benytter man podede vinstokke, for at undgå lusens skadelige virkning. En resistent vinplante af arten Vitis Aestivalis benyttes som rod, hvorefter Vitis vinifera podes på roden. Nogle af verdens ældste vinstokke kan således findes i Argentina og Nordamerika, da de aldrig har været ramt af vinpesten.
Længere sydpå, i Dalmatien, med sine stenede landskaber, har øerne og bjergskråningerne en uendelig række mikroklimaer, hvilket resulterer i et vindyrkningsområde, hvor terroir er en afgørende vigtig faktor.
En bred vifte af indfødte druesorter dyrkes her, den mest kendte er Plavac Mali, barn af Zinfandel og Dobricic.
Den østlige indre vinregion omfatter Slavonien og den kroatiske Donau. Det er et relativt fladt område omgivet af tre floder: Donau, Drava, og Sava. Vinmarker er generelt placeret på de lave bakker, der stiger op fra sletten. Det har et typisk kontinentalt klima med kolde vintre og varme somre, og produktionen er koncentreret i hvidvinssorter. Det mest kendte område i denne region er Slavonien; den mest plantede drue er Grasévina, som giver lette, sprøde, forfriskende, mildt aromatiske vine.
Upland Kroatien
Den vestlige indlandsvinregion omfatter det kroatiske højland og er kendetegnet ved bølgende bakker og et køligt klima med meget kolde vintre. De skrånende vinmarker sikrer tilstrækkelig sol og vind i vækstsæsonen, og vinene her viser intense aromaer og høje syreniveauer.
Den næste vin vi skal smage, kommer fra Sipun som liggerpå vinmagiske 45. breddegrad, den samme breddegrad som bla. Rhonedalen, Barolo, Barbaresco, den skærer Bordeauxdistriktet midt over, Haut Médoc ligger på selve linien.
Sansigot (Sušćan) er en sort, autokton, (naturlig hjemmehørende) kroatisk druesort. Det blev opkaldt efter øen Susak, som lokalbefolkningen kalder Sanseg.
Udbredelsen af Sansigot var fra Nordadriaterhavet - Kvarner-regionen til Zadar-øgruppen. Sansigot er en vin med behagelige aromaer af kirsebær (eller måske endnu bedre, søde og sure kirsebær), let, lav alkohol - 12% vol., strukturelt ikke så tung. Opbevaring i barrique tønder lavet af kombination af slovensk og fransk eg i 7-8 måneder giver det en særlig note.
Šipun vingård er baseret i den middelalderlige kystby Vrbnik, Øen Krk, med halvdelen af sin vingård i dalen lige mod vest. og den anden halvdel i bjergskråninger,
hvor buraen, den friske nordvind, der gennemsøger øen, holder svamp fra druerne.
I disse stenede bjergskråninger modnes druerne godt til fyldige vine med højere alkohol. I dalen farver jernoxid jorden rød, og vinene er generelt friske og lette med mindre alkohol, krop og surhed.
Traditionen for vinavl i familien Dobrinčić går flere generationer tilbage. Vinfremstilling og transplantation (podning), produktion af vintransplantater, i kommerciel forstand, er af nyere dato. Transplantation er orienteret om hvide sorter, der er hjemmehørende i den kroatiske kystregion, såsom Žlahtina, Jarbola, Belina og røde sorter Sansigot, Kamenina, Debejan.
Vine produceret af familien Dobrinčić er kvalitetsvine, og de har i øjeblikket fem vine i deres udvalg. Hvidvinen Žlahtina, rødvinen Sansigot og roséen Trojišćina tilbydes under varemærket "Šipun", mens de også producerer rødvinen Kapitul og mousserende hvidvin Maličić.
Indtil videre er det kun vores vingård, der tilbyder druer fra denne originale kroatiske sort.
Nøgleordet, når man forklarer kroatisk vin, er - mangfoldighed!
Mangfoldighed kommer fra disse fire vigtigste vinfremstillingsområders klima, geologiske og kulturelle forskelle.
I et relativt lille område strækker det solrige Dalmatien sig fra syd til nord og legemliggør Adriaterhavet og Middelhavets indflydelse, der forbinder Istrien og Kvarner langt mod vest, påvirket af alpine og middelhavsklimaer. Kroatiens centrale, kuperede del ligger på den nordvestlige kontinentale del, der omfatter bjerge og bakker, der stammer fra Dinarides og Alperne. På de blide skråninger af de slaviske bjerge passerer den ind i Slavonien, og ned på på den pannoniske slette.
Klimaets mangfoldighed giver en bred vifte af vinstilarter og forskellige vinsorter. Den mest almindelige kroatiske sort, Graševina, findes hovedsageligt i kontinentale regioner i forskellige variationer, fra tør og frisk, mousserende, let og aromatisk, og alt efter alderen, kompleks eller sød. På de kontinentale regioner er der ud over Chardonnay, Pinot Gris, Traminer, Silvaner og Sauvignon Blanc også mange autoktone (naturlig hjemmehørende) sorter
som Škrlet eller Kraljevina, der er karakteristiske for bestemte vinunderregioner.
På kystdelen trives indfødte sorter fra Malvasia, Istriana i Istrien eller Žlahtina i Kvarner til de mange sorter i Dalmatien, hvoraf de vigtigste er Plavac mali, Babic´ og Tribidrag af de røde, og Pošip, Maraština, Vugava, Grk. af de hvide
I Kroatien har der været udbredt dyrkning af vin siden romertiden, og efter Jugoslaviens opløsning er der for alvor er kommet gang i fremstilling af vin på velkendte druer. Der er ca. 70.000 ha. med vinstokke. Vinene kan ofte måle sig med kvalitetsvine fra klassiske vinlande, hvor mange kroatiske vinmagere har været i lære. Det, kombineret med de mange små familie-vingårde med generationers erfaring i dyrkning af talrige lokale druesorter, gør Kroatien til det vinland, du måske endnu venter på at nyde godt fra.
Fra de økologiske producenter Terra Madre syd for Split og MasVin ved Zadar, kommer solvarme røde vine lavet på hhv. nationaldruen Plavac Mali og de mere kendte, Zinfandel, Merlot og Syrah
Hos økologiske Bolfan nord for Zagreb laves et bredt udvalg af friske vine på kendte druer som Riesling og Pinot Noir i stil med vine fra Alsace og Bourgogne.
Fra økologiske Kabola på Istrien kommer fyldige vine på bl.a. hvide Malvasia druer og røde Cabernet Sauvignon druer og deres rosé på lokale røde Teran druer - en favorit hos kunder.
Vinene er typisk rigtig godt terrasse-, fiske-, salat- og grillmad-egnede og med god kvalitet til prisen.
Let, frisk og harmonisk økologisk rødvin på blanding af Blaufränkisch (Blaufränkisch er en ægte centraleuropæisk rød druesort. En meget gammel, lokal druesort, som sandsynligvis er en krydsning mellem druesorterne Sbulzina og Weißer Heunisch og stort set ikke ses i de helt store vinlande. Den er derimod primært udbredt i landene i det tidligere habsburgske monarki – Østrig, Ungarn, Norditalien, Tyskland. Og så er det den førende druesort i det centrale Burgerland, kaldet Blaufränkischland) og Cabernet Sauvignon.
Dufter og smager frugtigt af solbær og blåbær. Fin harmonisk eftersmag.
God til pastaretter med tomat og grillet lyst kød og grøntsager.
12%
Vin 5: Merlot 2018, MasVin Merlot
Kort om MasVin
Landbrugskooperativet "Oliven og vin" blev etableret i 2006 med det formål at udvikle landdistrikterne i Ravni kotari. Kooperativets hovedkvarter ligger i Polača.
Formålet med kooperativet er produktion af produkter af høj kvalitet gennem olivendyrkning (spiselige oliven i forskellige tilberedninger og ekstra jomfruolivenolie) og vinavl samt figner og produkter fremstillet af figner.
Areal med vin, 11 hektar og 45000 vinstokke der er plantet mellem 2007 og 2009.
Forventet produktion ca. 60000 flasker om året.
Druer
Hvid: Marastina, Chardonnay, Gul Muscato og Debet.
Rød: Crljenak (Zinfandel), Syrah (Shiraz), merlot, Plavina og Babic´
Vinen er en særlig premiumvin, dyb rubinrød farvet med en behagelig aroma og bouquet, der minder om en skovhindbær med noter af sort peber og eg. Der er en fornemmelse af blomme, blåbær og marasca kirsebær smag.
Den er tildelt en Decanter bronzemedalje.
Kategori: tør – halvtør
Anbefales med: oksebøf, ribeye bøf, stærke kødretter, pašticada, gullasch
Server ved: 16-18°C
15,5% alc., 0,75 L
En mørk og kraftfuld økologisk rødvin, lavet på fadlageret Cabernet Sauvignon, Merlot og Teran og har en dejlig, dyb rubinrød farve. Den er klar og fyldig. Buketten åbner sig langsomt, og nye noter dukker op for hvert øjeblik, domineret først med vilde brombærnoter efterfulgt af solbær, et strejf af vanilje, røg og støv, der slutter med malet kaffe og læder. Vinen er tør, varm, blød og frisk med bløde, finkornede tanniner. Den er smagfuld med fremtrædende mineralitet og en kraftfuld krop. Vinen er meget velafbalanceret og intens i smagen med en lang eftersmag. Den er lækker og harmonisk med noter af solbær i eftersmagen.
14%
Plavac Mali, en krydsning mellem Crljenak Kaštelanski og Dobričić druer, er den primære rødvinsdrue, der dyrkes langs den dalmatiske kyst i Kroatien. Navnet henviser til de små blå druer, som vinstokkene producerer: på kroatisk betyder plavo blå; mali betyder lille.
Terra Madres historie begyndte med plantningen af vinmarker i Komarna-Dalmatien-regionen, den yngste vingård i Kroatien. Den blev født i 2008, da de første vinstokke blev plantet – 100.000 af Plavac Mali og 25.000 Pošip. Vinmarkerne er spredt på omkring 16,55 hektar. Terra Madre producerer omkring 80.000 flasker vin af høj kvalitet om året. Mikroklimaet, med dets soltimer, sammen med den marine refleksion af solen, positionen og refleksionen af store kalkstensoverflader muliggør en solbestråling over gennemsnittet. Alle disse ideelle forhold har bidraget til produktionen af økologisk certificerede vine af topkvalitet, der følger verdens trends. Terra Madre-vine er udpræget Terroir - med en unik aroma og smag fra den region, hvor de er forarbejdet.
Plavac mali barrique er en moderne mellemfyldig vin med udtalt frugtighed og bløde og tæmmede tanniner. Den har en lille smule syrah og Cabernet sauvignon i.
Dens farve er rubinrød, med en duft af fuldt modne kirsebær- og blommefrugter. Dens smag er elegant med lette krydderier og silkebløde tanniner. Druehøsten finder sted i anden halvdel af september med det formål at producere mellemfyldig vin (13-14% vol.), Og drueudvælgelsen udføres allerede i vingården (gennemsnitligt udbytte 0,7 – 1 kg pr. vin). Dette er ØKO-certificeret vin.
14%
Kraftig, saftig og økologisk
Fyldig og mørk økologisk rødvin lavet på original Crljenak, der er blevet kendt som Zinfandel/Primitivo efter udbredelse til Californien og Italien. Vinen er rig på frugt og blomsterduft og har smag af skovfrugter, kirsebær og behagelige trænoter. Giver en dejlig varme fra de 16% alkohol og byder på en lang smag med god harmoni mellem let sødme og madvenlige tanniner. Anbefales til stegt fjerkræ, gryderetter og fyldige pastaretter.
Er tildelt Decanter sølv medalje.
Alkohol 16%
Sljivovica 40%, fra Maraska, kr. 219,00
Centurion Silver sec 2019 12%, fra Bolfan, kr. 138/126,96
Malvazija istraska 2022 13%, fra Kabola, kr. 118/108,56
Sansigot 2018 12,5%, fra Sipun, kr. 109/100,28
Cuvée Crveni 2019 12%, fra Bolfan, kr. 105/96,60
Merlot 2018 15,5%, fra MasVin, kr. 198/182,16
Supremo 2016 14%, fra Kabola, kr. 245/225,40
Plavac Mali Barrique 2018 14%, fra Terra Madre,
kr. 125/115
Crljenak(Zinfandel) 2019 16%, fra MasVin, kr. 198/182,16