Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
Idag skal vi endnu en tur til det italienske! Vi skal beskæftige os med Montepulciano vine, som der måske for nogen hersker lidt forvirring omkring eftersom der både kan være tale om en drue og en by.
Vi kommer altså til at have 2 smagninger i een! En smagning der vedrører druen og en der vedrører byen.
Druen først!
Når man besøger Rom og ikke vil gøre sig utilbens ved at bestille en af de nordlige, populære, men fjerne og ikke lokale Veneto/Piemonte vine, spørger man naturligvis tjeneren om at anbefale en god lokal vin. Ikke sjældent vil tjeneren anbefale en vin fra den nærliggende region Abruzzo og meget ofte en vin på den dér fremherskende drue Montepulciano.
Jeg synes egentlig at vinene jeg har fået på denne måde har være ret gode og klædt maden godt, så jeg vil idag gerne udforske om det er den locale aftenstemning der har påvirket mine smagsløg eller om disse i Danmark lidt oversete vine måske fortjener at finde vej til middagsbordet lidt oftere.
Men altså temaet for aftenens smagnings 1. Del er: Montepulciano d’Abruzzo.
Montepulciano er en italiensk druesort, der primært bliver anvendt til at producere vin i det centrale og sydlige Italien. Montepulciano vine er anerkendte over hele verden for deres høje kvalitet, og er kendetegnet ved sin dybe, indbydende og røde farve. Se vores nøje sammensatte udvalg af Montepulciano vine her.
Stort udvalg af rødvine fra Montepulciano
Montepulciano er en blå druesort, som primært bliver dyrket i det centrale Italien, men også i den mere sydlige del af landet. Den bliver især dyrket i regionerne i det østlige Abruzzo, Marche og Molise. Druen er opkaldt efter den italienske by af samme navn, og Montepulciano vinene er kendetegnet ved en blød smag, bløde tanniner og stærke farver.
Montepulciano druen modner forholdsvist sent, og den giver et stort udbytte. Vinene er mørke og har ofte en høj alkoholprocent, mens de mest markante noter i vinen er oregano, peberfrugt og bær. Smagen varierer dog afhængigt af, hvordan vinen er lagret Montepulciano druer bliver også brugt til mørke rosévine kendt som Cerasuolo.
Montepulciano-druer er blandt de mest anerkendte italienske druesorter, og det er der god grund til. Druen bliver blandt andet brugt til at producere den fremragende vin Montepulciano d’Abruzzo. Vinen, der produceres i Montepulciano d’Abruzzo, er ofte i den rustikke ende, og den bliver bedst nydt ung i selskab af god mad.
Navnet minder på mange måder om Vino Nobile di Montepulciano, som dog er en anden toscansk vin – og de to bør bestemt ikke blive forvekslet. Vino Nobile di Montepulciano har sit navn efter byen Montepulciano, men den bliver primært produceret af Sangiovese, mens Montepulciano d’Abruzzo udelukkende bliver produceret af Montepulciano-druer.
Uoverensstemmelserne omkring navnet er sandsynligvis opstået i det 17. århundrede, da vinavlsteknikker fra Toscana, hvor byen Montepulciano er beliggende, blev indført i Abruzzo. Selvom druen også findes i Toscana, kan man ikke finde beplantninger omkring byen Montepulciano, hvilket gør forvirringen total.
Montepulciano er den næstmest udbredte druesort til rødvine i Italien efter Sangiovese. Druen er mest kendte i vinene Montepulciano d’Abruzzo fra Abruzzo og Rosso Conero samt Rosso Piceno fra Marche, men det er en tilladt drue i DOC-distrikter i Apulien, Molise, Lazio, Umbrien, Marche, Emilia-Romagna, Abruzzo og Toscana.
Montepulciano er hoveddruen i Abruzzo, hvor omkring 50 procent af de dyrkede arealer består Montepulciano, hvilket svarer til godt 18.000 hektar. Montepulciano-druen modner sent, og den giver store udbytter, hvorfor stokkene skal passes nøje i løbet af vækstsæsonen, mens udbyttet skal holdes nede, da kvantitet påvirker kvaliteten.
Druesorten giver typisk en mellemfyldig rødvin, og særligt de yngre, frugtagtige Montepulciano vine går særdeles godt til flere madretter. Tanninerne er behageligt bløde, og selve vinen har en dyb, lilla farve, som giver en rustik fornemmelse. De bedste udgaver af Montepulciano lagres i omkring fire til fem år.
Oprindeligt stammer Montepulciano fra det centrale Italien, og druen bliver første gang nævnt i en rapport om vinen i 1793, selvom historien går længere tilbage. Det var dog først omkring begyndelsen af det 21. århundrede, at Montepulciano blev Italiens næstmest eksporterede indfødte druesort – kun overgået af Sangiovese.
I dag er Montepulciano en af de mest populære rødvinsdruer i hele Italien, hvilket blandt andet skyldes det høje udbytte og den let drikkelige vin, som gør den populær hos såvel producenter som forbrugere. Som nævnt, har druen de absolut bedste betingelser i Abruzzo-regionen, hvor det er den primære drue.
Selvom alle fire provinser i Abruzzo producerer Montepulciano, bliver druen ofte dyrket i for store mængder, hvilket giver nogle vine af tvivlsom karakter. De bedste Montepulciano vine kommer fra den nordlige Teramo-provins, hvor jordbundens jernholdige ler og høje niveau af kalksten giver optimale vækstbetingelser.
På grund af sit naturligt høje syreindhold og modne tanniner er Montepulciano en vin, der går særdeles godt til kraftige, krydrede retter som oksebryst, bolognese, tagliatelle, ragu og pizza. Det skyldes, at det vine med højt syreindhold, kan skære gennem den fyldige smag, så den ikke bliver overdøvet.
Herudover er Montepulciano særdeles god til terrassebordet om sommeren, da den egner sig perfekt til både røget og grillet kød. Prøv f.eks. at krydre kødet med salvie, basilikum, rosmarin eller timian, der alle er krydderier, som komplimenterer vinenes urtede og jordnære toner.
Rosé'en alle taler om!
Druen er Montepulciano, den altdominerende tykskindede variant, som I det kystnære Abruzzo skaber dybrøde kraftværker af nogle rødvine med fed frugt og bløde tanniner. Hér dog i en frisk sommer-rosé i en næsten Provencalsk løgskalsfarve/lys pink udgave. Aromaer af kirsebær, jorbærmarmelade og vilde urter. Frisk tilbagelænet stil med røde sommerbær, fennikel og rabarber i munden. Blød medium tør stil med mineralitet og flot koncentration i eftersmagen.
DKK 119 vor pris 77
Beskrivelse:
De klassisk italienske druer til denne fyldige enkeltmarksvin kommer fra den lille landsby Madonna di Pisano mellem Manduria og Taranto.
Producent:
Om MGM Mondo del Vino
Topmoderne italiensk vin. MGM Mondo del Vino har en ultramoderne vingård fyldt med "state-of-the-art" udstyr, placeret på en stejl bjergskråning midt i landsbyen Priocca, tæt på Asti i Piemonte. Tyngdekraften transporterer vinen, og de forskellige etaper af produktionen glider stille og roligt mod foden af bjerget, hvor lagerfaciliteterne er placeret - i øvrigt et topmoderne, fuldautomatisk lager. Selve vineriet er delvist omlagt til "grønt", og der arbejdes målrettet med miljøbeviste dyrknings- og produktionsmetoder. MGM har nogle af Italiens bedste ønologer ansat, så som Gaetane Carron og Scipione Giuliani. Dog arbejder det faste team også sammen med et team af ”flying winemakers” til hver ny høst for at få inspiration og input. MGM Mondo del Vino arbejder over hele Italien, men har som sit speciale Piemonte, Emilia Romagna og Veneto i nord og det meste af Syditalien.
Smagskommentar:
Flot, dyb og mørk rubinrød farve i glasset og med en imødekommende aroma af krydderier, moden frugt og kaffe, der bliver fint afrundet af en smule sort peber. Ret massiv rødvin, men velstruktureret med masser af modne, røde bær og flotte, afrundede tanniner, der binder det hele sammen.
Vinifikation:
Druerne dyrkes på traditionel vis, dog med økologiske principper, i vinmarken. Ved ankomst til vinkælderen presses druerne forsigtigt og gæres ud på rustfrie ståltanke i lang tid, hvor vinen dagligt pumpes rundt. Efter gæring lægges vinen på franske og amerikanske egetræsfade i 12 måneder, hvor den malolaktiske gæring finder sted. Vinen klares med æggehvider, hvorefter den gennemgår en let filtrering, inden den tappes på flaske og frigives til salg.
Vingård: Cantine Truentum
Montepulciano d'Abruzzo, Italien
Navnet Truentum, som vingården har fået sit navn fra, henviser til navnet på Tronto-floden, som markerer grænsen mellem Abruzzo og Marche. En geografisk reference, der skal være en hyldest til Abruzzo og dets store vinfremstillingspotentiale, som Truentum sigter mod at blive et autentisk udtryk for.
Her skylder vinene deres karakteristiske smag til det unikke territorium og til det milde klima i bakkerne i denne overvejende bjergrige region, karakteriseret ved tilstedeværelsen af de østlige Abruzzo-apenninerne, Maiella, Gran Sasso og Montagne Della Laga.
Den ti hektar store vingård, der leverer de druer, som Cantine Truentum bruger til at lave sine vine, er beliggende i Controguerra, i provinsen Teramo, et område, der er karakteriseret ved kalkholdig-leret og sand-leret jord, der strækker sig mellem bjergene og Adriaterhavskysten.
Montepulciano Riserva vin "Malamore" har fået sit navn fra en gammel bondelegende. Den fortæller historien om en forbudt kærlighed mellem to unge mænd fra rivaliserende familier. Deres hemmelige kærlighed fandt sted blandt vinmarkerne i Aprutine-bakkerne. Da de blev opdaget, brød vold ud, og begge mistede livet blandt vinstokkene. Det siges, at vinen produceret fra disse vinmarker, næret af deres kærlighed og smerte, blev navngivet "Malamore" til deres ære. I dag repræsenterer denne vin overvældende lidenskab, en kærlighed der trodsede konventioner og lever videre gennem denne ikoniske vin.
Description
Montepulciano di Abruzzo Riserva Malamore is produced by Cantina Truentum, a company belonging to Cantine Nae, a young company that brings together wines produced from different regions of the Italian peninsula. Truentum was born in 2020 in Abruzzo in the Controguerra area, on the border with the Marche.
It comes from 100% Montepulciano grapes, which are vinified in thermo-regulated steel tanks. The wine subsequently ages in French oak barrels for 9 months.
Ruby red in color with violet reflections, the nose reveals aromas of violet, berries, spices and wood. The sip is warm and strong, with well-integrated tannins and a long finish.
It pairs well with grilled red meats and mature cheeses.
Organoleptic Characteristics
Intense ruby red color with violet hues.
The intense aroma with notes of berries, violet flowers, spices and hints of wood.
On the palate a strong, characterful wine with intense berry notes. Well-integrated tannins, with a long finish.
Pairings and Serving Temperature
Ideal with savory pasta dishes with sauce, marinated meats, lightly aged cheeses, or simply as a welcome wine outside the meal.
Serve at 18-19°C.
Vino.com via vivino DKK 143
Area of production:
this wine is made with selected grapes coming exclusively from the “ORSUS” vineyards having an extension of 3 ha. at an altitude of 190 mt. above sea-level.
The Orsus vineyards are property of Azienda Agricola Fosso Corno.
Variety:
100% Montepulciano grapes.
Harvest:
the harvest of these selected grapes takes place 20 days later than the regular one, so that the grapes dry on the vines itself.
Vinification:
After a 16-days fermentation with skin-contact, the wine is kept in steel vats. Then, the wine relaxes 14-18 months in french tonneaux barrels (500 lt).
Winemaker’s notes:
a powerful red with intense fruity and spicy notes recalling black fruit, chocolate, and other earthy spices. Orsus is a warm, full-bodied red with supple tannins and a rich finish.
Pairings:
Orsus can be easily paired with meat tartare with mustard, pasta with meat and game sauces, beef lasagna, roasted red meat, venison, a selection of hard cheese. You can try a curious match with hard blue cheese.
Serving temperature: 16 - 18 °C.
Ludvig Bjørns Vinhandel: Normalpris DKK 199 - vores pris på lagersalg DKK 119
Area of production: this wine is made with selected grapes coming exclusively from the “ORSUS” vineyards having an extension of 3 ha. at an altitude of 190 mt. above sea-level.
The Orsus vineyards are property of Azienda Agricola Fosso Corno.
Grape variety: 100% Montepulciano d‘Abruzzo. The harvest takes place 20 days later than usual, so that the grapes dry on the vine itself.
Vinification: after a 14-day alcoholic fermentation with skin contact, the most relaxes in steel tanks. The red vinification is followed by an accurate ageing process.
Ageing: before the release on the market, Orsus Riserva relaxes in French Tonneaux barrels (with a capacity of 500 lt.) for 24 months and it rests the last 12 months in steel tanks before the bottling takes place.
Winemaker’s notes: Orsus Riserva is a dense and layered red wine with a full-body and a rich bouquet. Its longlasting taste recalls notes of blueberries, ripe plums, juicy black fruit and licorice. The texture of Orsus Riserva is well-balanced, clean and fine, with a spicy finish.
Pairings: good companion to pasta with meat sauces, rib eye steak, braised beef brisket, venison, lamb chops, a selection of hard cheese.
You can try a curious pairing with dark chocolate chips (70% - 85% cocoa content).
Ideal serving temperature: 18 °C.
Ludvig Bjørns Vinhandel: Normalpris DKK 259 - vores pris på lagersalg DKK 155
Citat fra Jørgen Beckmann's foredrag:
Vino Nobile
Den første vin, der fik anerkendt sin D.O.C.G. status, var Vino Nobile di Montepulciano.
Sammen med Brunello di Montalcino, Chianti og Carmignano er den en af Toscanas fire DOCG-vine.
Det er en rival til Brunello, men med den kommercielle fordel, at den kan drikkes tidligere, da den kun kræver et par års lagring. Som Brunello har den også en yngre version, Rosso di Montepulciano. I almindelighed er det en fredsommelig vin, der passer den moderne smag, med stærk frugtagtig karakter og uden at være alt for tanninrig og bitter. De findes stadig til en rimelig pris, men populariteten tvinger snart priserne opad!
Officielt er vinen den klassiske toscanske blanding af Sangiovese (også kaldet Prugnolo Gentile) med små mængder Canaiolo, Trebbiano og Malvasia. DOCG reglerne blev justeret i 1989, så man kunne undgå at blande grønne druer, og de bedste producenter indrømmer gerne, at de laver deres vine af ren Prugnolo Gentile, selvom det tilladte maksimum er 80%.Jordbunden indeholder mere sand end i zonerne i Chianto Classico eller Brunello. Skråningerne, som mest vender mod øst-sydøst, er tilplantet i højder på 250-600 m, men de bedste vine kommer fra de lavereliggende vinmarker.
Vino Nobile har en glorværdig fortid, da den blev rost som den perfekte vin af pave Paul 3.s kældermester i 1549
Den 12. juli 1966, tre år efter udstedelsen af Denominazioni di Origine-loven, udstedte republikkens præsident et dekret, som anerkendte Denominazione di Origine Controllata (D.O.C.) "Vino Nobile di Montepulciano", og foreskrev reglerne for dets produktion. Den 1. juli 1980 blev "Nobile" den første italienske vin til at vise halsstrimlen fra Denominazione di Origine Controllata e Garantita (D.O.C.G.), som placerer den sammen med de mest prestigefyldte vine i Italien og verden. Den første serie af "nakkestrimler" er blevet opbevaret i Montepulciano på Consorzio del Vino Nobile.
I henhold til de nuværende produktionsbestemmelser (ministerielt dekret af 9. november 2010) er de grundlæggende funktioner i Vino Nobile di Montepulciano som følger:
- druesort: Sangiovese, kaldet "Prugnolo Gentile" i Montepulciano, mindst 70% kan kombineres med op til 30% af andre sorter, der er godkendt til Toscana-regionen.
- maksimalt tilladt udbytte pr. hektar er 80 kvint med et effektivt udbytte i vin på 70 %
- vinen må kun sælges efter lagring i to år (tre for Riserva) og under alle omstændigheder efter at have bestået en række kemiske og organoleptiske test udført af en ministeriel bestyrelse.
- vinfremstilling og lagring skal ifølge loven finde sted i det kommunale område Montepulciano.
Vino Nobile di Montepulciano er primært baseret på Sangiovese-druen, der lokalt er kendt som Prugnolo Gentile. Sangiovese udgør mindst 70% af blandingen. Udover Sangiovese kan der dog indgå flere andre druetyper i blandingen for at komplementere og tilføje nuancer til vinen. Her er de vigtigste tilladte druetyper:
Kraftig, blød og rund vin fremstillet af Sangiovese og Canaiolo, der er lagret i 30 måneder på 35-85 hl. ”bottis” af slavonsk eg og raffineres derefter 6 måneder på flaske. I glasset er den mørk og tæt med en dybrød farve og elegant duft og smag af røde bær, tørrede krydderurter og en snert af vanilje og chokolade fra Sangiovese druerne. Tanninerne er velstrukturerede og syrebalancen flot. Blød, behagelig lang eftersmag med noter af krydderier.
Det er en god idé at dekantere vinen lidt inden servering. Sæt den på bordet ved 16-18°C og nyd den gerne til kraftige retter med dyrevildt, kalv, okse, and og stegt kød.
Om producenten:
Italienske Vecchia Cantina er det største og ældste vinkooperativ i Montepulciano – og en af de største vinproducenter i Toscana. I 1960’erne og 1970’erne fungerede Vecchia Cantina som base for hele området, og i dag er deres erklærede formål altid at producere vin af høj kvalitet samt konstant at forske i forbedring af produktionen med respekt for jorden, dyrkning af vinmarkerne og behandling af druerne.
Bilka normalpris129 - tilbud 89,50
Avignonesi er resultatet af en sammensmeltning af italiensk tradition og belgisk innovation.
Vingården er opkaldt efter den italienske familie som grundlagde den tilbage i 1970’erne. Men det er først i 2009, da den belgiske advokat og vinelsker, Virginie Saverys, opkøber vingården, at projektet i den grad begynder at tage fart. Og under ledelse af Virginie Saverys er Avignonesi blevet til et af Italiens største og mest betydningsfulde biodynamiske vinhuse.
Med en helt utrolig respekt for både tradition, natur og terroir, skaber de enestående vine, som tryllebinder både anmeldere og vinentusiaster verden over.
Sangiovese druerne til denne Vino Nobile kommer fra 8 forskellige marker i regionen. Frugten fra hver plot byder ind med forskellige stilarter som tilsammen frembringer en vin som både har intensitet og balance. Ydermere er vinen spontangæret uden brug af tilsat gær da det fremmer renheden i vinen. Vinen vil både kunne drikkes ung samt lagres med fordel. Farven er dyb rubin med granat kerne. Duften er fyldt med røde saftige bær som hindbær, friske kirsebær og ribs. Med mere luft afslører den også de klassiske balsamico-noter samt, nelliker, læder og friske tobaksblade. Smagen er blød og tæt men ikke kraftig. Den røde frugt dominere igen og efterlader en krydret og varm note. Den underliggende tannin er flot integreret i denne Vino Nobile di Montepulciano og indrammer vinen til en helstøbt perle!
James Suckling 93 points
"A bright, pretty Vino Nobile showing rose petals, tulips and orange zest."
July 2021
Wine Enthusiast 93 points
"The vibrant, linear palate has great tension, delivering juicy Morello cherry, crushed mint, orange zest and star anise framed in taut, fine-grained tannins. It's balanced, with bright acidity."
April 2020
Otto Suenson kr. 259
Vino Nobile di Montepulciano er en blanding af traditionel Sangiovese med en lille procentdel Merlot fra de bedste underområder i DOCG-appellationen. Vino Nobile har en markant, afbalanceret og elegant karakter.
Vintersæsonen 2020 var mild og regnfuld, hvorefter de følgende forårsmåneder var relativt tørre. Knopskuddene begyndte den første uge i april for næsten alle druesorter, mens blomstringen fandt sted i løbet af de sidste ti dage af maj, helt i overensstemmelse med årstidens gennemsnit. Sommeren kom med varme, tørre forhold og ideelle temperatursvingninger mellem dag og nat, der sikrede en optimal modningsfase og garanterede helt sunde druer. Druehøsten begyndte den 17. september og blev afsluttet den 5. oktober.
La Braccesca strækker sig over 508 hektarer, hvoraf de 340 hektarer er beplantet med vinstokke. Her vokser to vidt forskellige druer. Den helt traditionelle Nobile di Montepulciano og, mere innovativt, Syrah i Cortona, et nyt vinområde med stort potentiale. Navnet La Braccesca kommer fra en gammel gård, som engang stod på stedet. Den var ejet af Greven af Bracci, som havde en harniskklædt, sværdbærende arm som våbenskjold. Netop det våbenskjold er i dag vinhusets logo, som Marchesi Antinori har ejet siden 1990. De 340 hektarer vinmarker på La Braccesca er delt i to. De 237 hektarer ligger på grænsen mellem byerne Montepulciano og Cortona, mens de 103 hektarer når ned til selve Montepulciano og rummer tre parceller, som er kendt for at kunne skabe store rødvine: Cervognano, Gracciano og Santa Pia. Omkring Montepulciano vokser primært ærkeitalienske Sangiovese, mens Syrah vokser i Cortona-området og får selskab af en smule Merlot. På skråningerne lige under Cortona vokser Syrah i jord, som er et ideelt mix af ler, silt og sand i et tørt klima – forhold, der perfekt lader druerne udtrykke deres fulde potentiale i et forholdsvis nyt område, som er en spændende udfordring for Marchesi Antinori.
Lagringskældrene er bygget nede i jorden og har to adskilte områder efter hvilken tøndetype, der bliver brugt. De gode italienere bruger forskellige fade, barriques og tonneaux af amerikansk, fransk eller ungarsk egetræ for at ramme lige præcis de rigtige noter som lader vinen vise sine gode sider.
Rubinrød med lyse nuancer i glasset. I aromaen smelter friske noter af violer sammen med præg af citrusfrugt, blodappelsiner, kirsebær og sødmefulde strejf af vanilje. Elegant med fremragende friskhed og energi og fløjlsbløde tanniner. En lang og vedvarende finish giver behagelige noter af krydderier og vanilje i eftersmagen.
H. J. Hansens vinhandel 229 DKK
Fra same producent som før, har vi her Santa Pia som bliver produceret af druer fra en 15 hektar stor vinmark i Santa Pia, der ligger på højdedragene lige under byen Montepulciano. Område har sandet lerjord rig på stenede aflejringer kendt som "scheletro", der gør det muligt for Antinori-familien at skabe et elegant, men traditionelt udtryk for Sangiovese-druen. Den første årgang, der blev produceret, var 2001.
Lagret i 16 måneder på barriques.
Fløjlsblød med frugtagtige noter og delikate toner af vanilje, som holdes sammen og balanceres af en fremragende struktur og optimalt integrerede tanniner.
94 point - Vinous "STUNNING"
2019 Vino Nobile di Montepulciano Riserva Vigneto Santa Pia er utrolig frisk, med buede blomster, tørret citrus og en aroma, der minder mig om støvede gamle biblioteksbøger, men på en så behagelig og nostalgisk måde. Dette er ungdommeligt magert og intens med røde frugter med blomsterfarve, salte mineraltoner og et lag af søde mættende tanniner
H.J.Hansen DKK 439.-
Tak for i aften!