Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
Luxembourg, officielt Storhertugdømmet Luxembourg (letzeburgsk: Groussherzogtum Lëtzebuerg, fransk: Grand-Duché de Luxembourg, tysk: Großherzogtum Luxemburg), er en indlandsstat i Vesteuropa. Det grænser til Belgien mod nord og vest, Tyskland mod øst og Frankrig i syd. Luxembourg har et indbyggertal på 626.108 [3] og et areal på 2.586 kvadratkilometer, hvilket gør den til en af de mindste suveræne stater i Europa. Det er også det eneste storhertugdømme i verden.
Storhertug Henri af Luxembourg (Henri Albert Gabriel Félix Marie Guillaume; født 16. april 1955) er storhertug af Luxembourg siden 7. oktober 2000.
PASSION, RESPEKT FOR VINGÅRDEN, KREATIVITET OG ØNOLOGISK KOMPETENCE
Disse fire ting opsummerer tilgangen til det familieejede Domain Laurent & Rita Kox, beliggende i den lille maleriske by Remich på venstre bred af Mosel-floden. Laurent, søn af domænets grundlægger, elskede tidligt at tilbringe tid i bjergskråningerne over Remich. Han opfyldte sin drøm ved at omdanne sin hobby til et erhverv. Det innovative Kox Domain ser altid på de nyeste teknologiske løsninger for at skabe de bedste kvaliteter af Riesling - aristokraten af de luxembourgske hvidvine - styrken af Pinot Blanc, glatheden af Auxerrois eller femininiteten af Gewürztraminer. Samtidig er der et ønske om at genoplive visse traditionelle metoder til vinfremstilling. Kort sagt: en unik knowhow, der kombinerer tradition og modernitet.
Domaine Kox Riesling Schwebsange Koltesberg Premier Grand Cru har vundet flere præmier i konkurrence med andre Mosel vine, bl.a. Grand Gold Award - Concours des Vins de Moselle 2017 / Médaille d'or - 2e Concours des vins de Moselle 2017.
Tør og crispy vin med en høj men godt integreret syre. Rig og fyldig smag med noter æbler, stikkelsbær, citrus og pærer. Lang og dejlig eftersmag.
Serveres bedst ved 6°. 12 % Alk. – Pris: 129.- kr. hos Sydjysk Vin
I 2014 tog Domaine Kox endnu et spring ud i det eksperimentelle, idet man investerede i 2 stk. originale 800 l. Kvevris.
Domaine Kox Kvevri Pinot Blanc 2014 er den første årgang der er lagret i en kvevri. Den beskrives som en meget spændende og anderledes vin, der sælges under sloganet” prøv den før din nabo”!
En frisk, tør vin med smagsnoter af citrus og umodne grønne æbler. Pæn syre over medium.
Serveres bedst ved 6°. 13 % Alk. – Pris: 179.- kr. hos Sydjysk Vin
Kvevris – et stykke verdensarv
Mange mennesker, der ikke er bekendt med Georgien (Jan B – 2. februar 2012 – en dag hvor temperaturen lå ml. -5 og -10 grader, ingen nedbør, middelvind omkring. 4 m/s) kender ikke til kvevris og denne traditionelle måde at lave vin på. Denne ægte georgiske kultur er faktisk blevet glemt i århundreder, men nyder i øjeblikket en genoplivning.
I 2009 blev kvevris-metoden optaget på UNESCOs verdensarvsliste, da de, der kan overføre denne knowhow til fremstilling af kvevris, er særligt sjældne, selv i Georgien. For nylig er der iværksat et forskningsprojekt for at beskytte dette håndværk.
Vinfremstilling med kvevris
Brugen af kander er den ældste måde at producere og opbevare vin på. Disse beholdere giver mulighed for en naturlig vin takket være en spontan gæring med kun minimale doser af svovl tilsat før aftapning. Vine fra kvevris er langtidsholdbare vine. Kendskabet til dette gamle håndværk er gået i arv i håndværkerfamilier gennem generationerne. Det ler, der bruges til at fremstille en Kvevri, skal vælges omhyggeligt, da dets egenskaber vil påvirke vinens mineralindhold.
La grande Cuvée "M" er en blanding lavet i et cross-country Mosel samarbejde mellem Domaine Kox fra Luxembourg, Domaine les Béliers fra Frankrig og Weingut Lukashof fra Tyskland. Den er lavet af tre forskellige druesorter, Riesling, Auxerrois, og Pinot Gris. Vinen er fremstillet nøjagtigt som man fremstiller Cremant men da man i den grad har krydset grænserne, må det ikke stå på etiketten.
Serveres bedst ved 6°. 12,5% Alk. – Pris: 199.- kr. hos Sydjysk Vin
Domaine Kox Pinot Noir Privilége er en lækker saftig rødvin fra Luxembourg. Smagsnoter med masser af kirsebær, hindbær og blommer smat en smule træ.
Tør, men med en lille tilbagetrukket sødme i baggrunden.
Har lagret på fade lavet af Luxembourg eg.
Lang og dejlig eftersmag.
Serveres bedst ved 6°. 12,5% Alk. – Pris: 159.- kr. hos Sydjysk Vin
Skråningerne ned mod Moselfloden er kendt for nogle af de bedste vine i landet. Her dyrkes bl.a. Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Auxerrois, Riesling, Rivaner og mange andre.
Vin fra Luxembourg ser man ikke i alle butikker. Dels drikker de naturligvis noget selv og dels aftager Belgien op imod 80% af den årlige produktion og det efterlader selvsagt ikke meget til "os andre". Husk at det er et lille land hvor hele 33% af arealet er dækket af skov!
Domaine Kox Kvevri Riesling 2014
Domaine Kox Kvevri Sankt Laurent 2018
Druen der går under navnene St. laurent eller Sankt Laurent. Den er mest udbredt i Østrig og Tyskland. Druen man længe troede, var beslægtet med pinot noir. En DNA-analyse i New Zealand fastslog, at den er et afkom af pinot savagnin druen.
Første tanke er bare MUMS hvor lækker. Vinen fylder bare hele munden med varm moden fyldig frugt og masser af fad. Ikke krydret og træet fad, men bare en smooth blød og elegant, men dominerende fad - virkelig flot lavet. Frugten opleves som et paradis af bær af alle slags som bare afløser hinanden på smagsløgene. Grove brombær, blåbær og nuancer af sortebær. Efter kort tid i glasset er det mere peber og lidt sød lakrids som viser ansigt. Fad oplevelsen fortsætter og ligger konstant som en undertone der bare lige vil råbe en tand højere end alt det andet. Der er superflot harmoni i hele denne McLaren Vale Shiraz som Phil Christiansen har formet fra druer til sublim vin på flaske.
Mere ydmyg herre med grå hår på hovedet skal man nok lede længe efter. Phil Christiansen er ikke normalt ham som bare åbner dørene for alverdens gæster, nok også fordi han bor så langt væk fra hovedvejen at der sjældent forvilder sig nogen op til ham, men han har det bare supergodt, sådan lidt tilbagetrukket fra det store McLaren Vale vin-show hvor han bare kan få lov at gå og gøre det han er bedst til, at passe de mange egetræsfade med vin som er under hans tag i den forvoksede stålgarage. Phil har ikke mange vinstokke selv, men lever af at andre kommer med en trillebør fuld druer og så producerer han et fad vin eller 2 ud af disse. Phil var manden som, uden han på det tidspunkt vidste det, lagde grundstenen for selve vinproduktionen på RedHeads Studio. I dag har Phil dog intet med RedHeads Studio at gøre, men mødes da med "drengene fra dengang" - nogle af dem bor trods alt på samme vej som ham selv.
Der findes en håndfuld kontrakt-producenter som Phil i McLaren Vale og konceptet bliver mere og mere udbredt. Selv større vinerier kan i dag finde på at sende en lille portion af deres høst ud til 2-3 forskellige "small batch" producenter, bare for at se hvad disse kan få ud af druerne til sammenligning med hvad vingården helt selv kan få ud af de tilsvarende druer. En lille intern dyst om hvem som kan få den bedste vin ud af de samme druer. Den store vingård bruger så resultaterne til evt. at forbedre egne produkter eller ændre stilen for fremtidige produktioner.
Serveres bedst ved 16 – 18 °. 14,6 % alk. – Pris: 300.- hos Skovgaard Vin
Vinen udfolder sig med noter af rød kirsebær, hindbærcoulis, blåbærsyltetøj, vilde brombær og solbær med underliggende subtile lag af krydderier, herunder kardemomme, stjerneanis og kinesisk five-spice.
Efter høsten bliver druerne presset og gæret med skinkontakt. Herefter lagres de i 12 måneder på franske egetræsfade og foudres.
Fransk for store træfade, der ofte rummer flere tusinde liter vin -modsat den klassiske barrique , der kun rummer 225-300 liter. På italiensk botte . Fadene bruges til gæring samt som beholder, hvor vinen kun iltes lidt. Et botte giver stort set ingen træsmag til vinen. De store træfade anvendes ofte i mange år, inden de kasseres.
Woodcutter's Shiraz fra den anerkendte australske producent Torbreck Vintners er lavet på 100% Shiraz-druer, der bliver omhyggeligt håndhøstet fra eftertragtede marker i Marananga, Greenock, Seppeltsfield, Gomersal, Moppa, Lyndoch og Ebenezer i Barossa-regionen.
Torbreck - australske vine i verdensklasse. Torbreck blev grundlagt i 1994 af David Powell, som købte en vingård i Maranaga. Dette blev fundamentet til ikke bare vinhuset Torbreck, men også for manden bag, en ”larger than life”-personlighed, der var med til at skabe en række epokegørende vine, der blandt andet på et tidspunkt gav ham titlen som Winemaker of the Year i The Wine Advocate. Fysisk set kan Torbreck kun betegnes som et meget minimalistisk vinhus – det består kort og godt af noget, som kunne ligne et læskur til får, to cementtanke og en primitiv pumpe.
Navnet Torbreck er i øvrigt som mange af husets vinnavne af skotsk oprindelse og skal ses som en hyldest til landet, hvor David Powell tidligere arbejdede. Således er f.eks. Woodcutter’s opkaldt efter de skotske skovhuggere, mens husets flagskib, Run Rig, har fået navn efter det populære skotske band.
Torbrecks vinstil er en flot forening af den klassiske Barossavin og det bedste fra Frankrigs Rhônedal. Nuancerige, bløde vine med en næsten cremet struktur, der allerede forfører ved første smagsindtryk. Parker kalder faktisk også husets Run Rig for ”La Mouline of Australia”, hvorved han hentyder til enkeltmarkscuvéen fra Guigals Hermitage, der ligger med både skyhøje priser og point.
Grundet en hård skilsmisse fik David dog økonomiske problemer, så han i 2002 måtte sælge vineriet til Jack Cowin, som i 2008 valgte at sælge det videre til den amerikanske investor, Pete Kight. I 2013 valgte David dog at forlade vineriet, hvorefter hans assistant winemaker Craig Isabel, overtog styringen.
Videresalgene og Davids farvel til Torbreck har dog på ingen måde skadet, hverken vinhusets vine eller renommé. Torbreck hører stadig til i den absolutte elite, og husets prestigevin, the Laird, sælges til priser, som kun matches af Three Rivers, Penfolds Grange og Henschkes Hill of Grace. Dette betyder dog ikke, at der ikke laves vine i et mere overkommeligt prisleje – her er f.eks. GMS, Juveniles og Woodcutter’s fremragende repræsentanter for husets stil.
• 96 point James Suckling "FULL-BODIED YET SO REFINED"
Lovely ripened blackberries and raspberries. Al dente. Full-bodied yet so refined and focused with crisp acidity and ultra-fine, creamy tannins. Succulent and crunchy but focused and structured. Bright and purposeful. Drink after 2024 but already hard to hold back.
• 92 point James Halliday
• 91 point Robert Parker "IMPRESSIVE"
Ever the reliable wine in the Torbreck lineup (challenged only by the beauty of the Steading, but nevertheless), the Woodcutters has tightened up over time. My first introduction to it almost 10 years ago recalls a plush, full-bodied wine that delivered all the Barossa feels and flavors that one could possibly hope for. These days, and today specifically, the 2021 Woodcutter's Shiraz is tight and tense, with black brooding fruit set to a rigging of firm, savory tannins. The oak is subliminal in this wine, leaving only the tannins to shape the fruit. Really handled well. Impressive.
Serveres bedst ved 16 – 18 °. 15 % alk. – Pris: 249,95 hos H.J. Hansen Vin
Hvert år bliver Shiraz druer fra Yarra Valley i Victoria, Australien tilsat i gin i otte uger. Resultatet er en gin, der er utrolig rig, med en mørklilla farve, som bliver lyserød når den bliver opblandet med tonic eller danskvand.
Indeholder aroma fra friske grannåle, citrus og krydret, samt en karakter af pebret, kompakt hindbær. Paletten er skøn og sød, med en afrunding af noter af enebær og krydret karakter. Den betegnes som ideel til cocktails.
Det anbefales at den drikkes inden for to år af dens aftapning. Ginnen er ufiltreret, hvilket gør at den udvikler sekundære aromaer.
37,8 % alk. – Pris: 299.- kr. Hos Andrup Vin
1. Jeg har aldrig mødt en, men tilsyneladende er nogle mennesker bange for vin. Det kaldes oenophobia.
2. Kvinder og asiater er mere tilbøjelige til at føle virkningen af vin, fordi de har lavere mængder af de enzymer, der er nødvendige for at nedbryde og fjerne alkohol fra kroppen. Gid det var mig.
3. Kvinder er bedre til at smage, takket være deres overlegne lugtesans. Dette gælder især kvinder 25-35 år gamle.
4. Italien har en gratis 24-timers vin-fontæne i Abruzzo-regionen lige uden or Rom. Dette fantastiske offentlige projekt blev installeret af Dora Sarchese's vingård.
5. Verdens ældste vinflaske går tilbage til 325 A.D. og findes i Speyer Tyskland.
6. Rødvine med højere niveauer af tanniner (Cabernet, Petite Sirah, Sangiovese) er sundere.
7. Hammurabis kode (1800 f.Kr.) havde en interessant lov om vin. Svigagtige vinsælgere skulle straffes ved at blive druknet i en flod. Hammurabis lov er en af de tidligste kendte samlinger af love, og stammer fra Hammurabis regeringstid som konge af Babylon 1792-1749 f.Kr.
8. Det er man "skåler" begyndte i det gamle Rom, da romerne opretholdte den græske tradition. De smed et stykke brød i vinglaset for at blødgøre ubehagelige smage.
9. Hvis en mand fandt sin kone I at drikke vin i den tidlige romertid, var han beymyndiget til at dræbe hende. Det var forbudt for kvinder at drikke vin.
10. Prins Charles har en Aston Martin, der kører på biobrændstof lavet af vin. Dronning Elizabeth gav Charles den originale bil, da han blev 21. Derefter blev den i 2008 konverteret til at køre på gammel vin.
11. Vatikanstaten drikker mest vin pr. Indbygger med 74 liter vin pr. Person pr. År. Det er to gange mere vin pr. Indbygger end I Italien.
12. I 2003 chokerede en mand ved navn Richard Juhlin verdens vinsmagning ved en blindsmagningskonkurrence om champagne i Paris. På begivenheden kunne Juhlin identificere mærket, producenten og året på 43 ud af 50 forskellige champagner.
13. Hippokrates, der er kendt som faren til vestlig medicin, og min yndlingslæge, anbefalede vin som en behandling af mange lidelser, inklusive diarré, sløvhed og arbejdsmerter.
14. Hvis et vinlabel i Californien inkluderer en bestemt sort, dvs. Cabernet Sauvignon, behøver den kun at indeholde 75% af denne drue. De resterende 25% kan omfatte hvad vinproducenten ellers ønsker.
15. Romerne fandt ud af, at hvis man blandede bly med vin kunne bevare det bedre og det gav ovenikøbet en sød smag og saftig konsistens. Du kan nok forestille dig, at kronisk blyforgiftning var en førende dødsårsag i Rom.
16. Et ton druer udgør omkring 60 kasser vin (12 flaskers kasser) eller 720 flasker. En 750 ml flaske vin indeholder omkring 2,8 kg druer eller 600-800 individuelle druer.
17. Den første kendte illustration af "vindrikning" findes på et 5.000 år gammelt sumerisk panel kaldet Standard of Ur.
18. "Jordet" jord, der er rig på næringsstoffer, som normalt foretrækkes til dyrkning af grøntsager og andre afgrøder, producerer faktisk temmelig smagsfri vin.
19. Grækere og romere elskede deres druesaft og dedikerede guder til deres foretrukne gærede frugtsaft. Dionysus er druehøstens gud for grækerne, mens Bacchus var den guddom, der blev valgt for romerske øenofiler. (Derfor vi bla. hedder Bacchus Wine, hæhæhæ)
20. En 'magnum'-flaske vin svarer til to standardflasker, og nogle hævder, at det er den bedste størrelse til forlænget aldring takket være den mindre plads til ilt.
21. En champagneflaske indeholder omkring 70-90 PSI tryk, eller omtrent dobbelt så meget som dit bildæk.
22. I Epicenteret af Gilgamesh var den guddommelige, der var ansvarlig for vinen, gudinden Siduri (deraf vingården med samme navn).
23. Californien er den fjerde største vinproducent i verden lige bag Frankrig, Italien og Spanien.
24. Når hvide vine bliver ældre, får de farve. Røde vine mister på den anden side farve, når de bliver ældre.
25. Brug for at afkøle dine bobler i en fart? At lægge is og salt i en spand vil køle vin meget hurtigere end blot is alene.