Australien har produceret vin i snart 200 år, men det er inden for de sidste 40 år, at vækst og udvikling af vinkulturen har været mest markant. Den seneste udvikling karakteriseres af en industristruktur, hvor en håndfuld store virksomheder kontrollerer mere end 70% af vinproduktionen, som tilsammen ejer ca. 20 procent af vinmarkerne. Den reelle dyrkning af vindruer fordeles på en masse småbrug, hvoraf en del fungerer som kontraktavlere, der sælger til vinproducenterne.
Der er i dag ca. 1.900 vinproducenter i Australien. 98% af disse står for mindre end 5% af dets samlede vinproduktion. Over halvdelen af Australiens samlede vinproduktion foregår i staten South Australia. Selv om 8% af Australiens vinproducenter stammer fra Tasmanien, tegner ø-staten sig kun for 0,5% af Australiens samlede vinproduktion.
Australien er på relativ kort tid blevet en vinproducent i verdensklasse. Det skyldes blandet andet satsning på moderne teknologi. Australsk vinindustri og dets vinmagere har altid været på forkant med udviklingen, og regnes blandt verdens førende indenfor vinteknologien. Resultatet har bl.a. været forbrugervenlige velsmagende vine til overkommelige priser.
Australiens position på verdenskortet og succes i kvalitetsmæssig henseende skyldes, at man ikke har ladet sig hæmme af gamle traditioner, men er gået imod strømmen og målrettet har satset på teknologisk perfektion. Australiens udbud af anerkendte universitetsprogrammer indenfor vitikultur og vinifikation søges i dag af studerende fra hele verden.
Den australske vinindustris høje standard skyldes også både en villighed til at dele sin erfaring samt at lære af andre. Et godt eksempel på dette er f.eks. de regionale wineshows, hvor vinene vurderes mod hinanden og tildeles medaljer og trofæer. Konkurrencer i ind- og udland har været en væsentlig årsag til at fremme australsk vins nuværende høje niveau.
Australien har en lang og spændende vinhistorie. De første vinstokke blev bragt til kontinentet i 1788. De blev plantet i et område, som i dag er en del af Sydneys botaniske have. Imidlertid bar vinstokkene ikke frugt som forventet, og blev derfor flyttet andetsteds nogle år senere. I de følgende år forsøgte mange at starte en produktion af druer og vinfremstilling i andre regioner med større eller mindre held.
Det var en milepæl i den australske vinhistorie, da et mindre parti rødvin i 1822 fik en sølvmedalje af The Royal Society of Arts i London. Og 5 år senere vandt et parti på 1800 liter vin en guldmedalje, nemlig The Gold Ceres Medal.
Efterhånden som udflytningen af europæiske indvandrere spredte sig over hele det Australske kontinent, fulgte vinstokkene med. Bl.a. slog schweizerne sig ned i Yarra Valley og tyskerne i Barossa. Nogle af dem var kendt med vinarbejdet hjemmefra, og det gav en vældig fremdrift for erhvervet. I perioden indtil slutningen af 1870'erne og ind i 80'erne blev australsk vin kendt for høj kvalitet fremstillet på klassiske druesorter. Kun en lille del af produktionen gik til eksport. Det meste blev lavet til eget brug.
I 1877 kom vinlusen også til Australien, og det fik følger for den australske vinkultur. Vinmarker blev lagt øde og nye områder startet op. South Australia blev et nyt vincenter, hvad det har været lige siden. Men skiftet betød masseproduktion af konsumvin i modsætning til tidligere. Dette varede helt ind til 1960'erne.
Omkring starten af 1900-tallet blev der eksporteret 1 mio gallons (4,5 mio liter) rødvin til England. Efter 2. verdenskrig lå eksporttallet på ca. 26 mio gallons (117 mio liter) vin årligt. Men en ny bølge af efterkrigsindvandrere fra Europa specielt fra de gamle vinlande, satte ekstra skub i vinkulturens udvikling.
I løbet af 80'erne eksploderede den australske vinindustri. Hvor man tidligere satsede på teknologien i vinkælderen, blev man bevidst omkring forbedringer i vinmarkerne. Man kan godt lave dårlig vin af gode druer, men det er umuligt at lave god vin af dårlige druer. Den landbrugsmæssige side af vinindustrien kom i fokus, og det er slået markant og positivit igennem i løbet af 90'erne, hvor man stilmæssigt har fundet fodfæste for alvor efter 80'ernes mange eksperimenter.
Aftenens vine
Alle vine og nedenstående materiale: World of Wine
Vin 1: Grant Burge Barossa Vines Chardonnay
| Område:
Barossa Valley, South Australia
Årgang:
2004/05
Vintype:
Hvidvin
Druer:
Chardonnay
Alkohol:
13%
Volume:
0,75 l
Beskrivelse:
Frisk tør Chardonnay, har ikke set skyggen af egetræ.
Henlæggelse:
Drikkemoden nu og kan gemmes op til 5 år.
Pris ved 1 flaske 74,00 DKK
|
Om Grant Burge Wines:
Vinhuset Grant Burge er beliggende i vinområdet Barossa ca. 60 km nordøst for Adelaide i staten South Australia. Barossa er et af de ældste vinområder i Australien, og også kendt for at være et af de bedste vindistrikter. Dette gælder specielt for Shiraz-druen, der stortrives i Barossa.
Vinhuset Grant Burge er kun 15 år gammelt, men Grant Burge selv har produceret vin i mere end 30 år, og hans forfædre har levet af vindyrkning siden 1855.
At hans familie har dyrket vin i mange år gør, at Grant Burge har adgang til nogle af de ældste vinmarker i Barossa f.eks den mere end 80 år gamle Filsell-vinmark.
Netop fra Filsell-vinmarken kommer nogle af de bedste Shiraz-druer, der bruges til 2 af Barossa's mest kendteShiraz-vine - Filsell Old Vines Shiraz og Meshach.
Med 18 forskellige vinmarker på ialt 350 hektar spredt ud over det sydlige Barossa, er Grant Burge den største private vinproducent i Barossa, og sidst men ikke mindst, så er Grant Burge kendt for at producere fantastiske vine til en meget rimelig pris.
Vin 2: Grant Burge Barossa Vines Shiraz
| Område:
Barossa Valley, South Australia
Årgang:
2003/04
Vintype:
Rødvin
Druer:
Shiraz
Alkohol:
14,5%
Volume:
0,75 l
Beskrivelse:
Kraftig og fyldig, med masser af frugt, der vælter op af glasset.
Henlæggelse:
Drikkemoden nu og kan gemmes op til 6 år..
Pris ved 1 flaske 84,00 DKK
|
Vin 3: Grant Burge Miamba Shiraz
| Område:
Barossa Valley, South Australia
Årgang:
2003
Vintype:
Rødvin
Druer:
Shiraz
Alkohol:
14,5%
Volume:
0,75 l
Beskrivelse:
Dyb rød farve, duft af krydderier og moden shiraz-druen. Kompleks smag med toner af vanille fra egetræet samt en blød tannin.
Henlæggelse:
Drikkemoden nu og kan gemmes op til 7 år..
Pris ved 1 flaske 109,00 DKK
TILBUD 99,00 DKK
|
Vin 4: Grant Burge Filsell Shiraz
| Område:
Barossa Valley, South Australia
Årgang:
2003
Vintype:
Rødvin
Druer:
Shiraz
Alkohol:
15%
Volume:
0,75 l
Beskrivelse:
Super elegant, silkeblød, masser af finesser, meget lang eftersmag. Super Shiraz til prisen.
Henlæggelse:
Drikkemoden nu og kan gemmes op til 15 år..
Pris ved 1 flaske 158,00 DKK
|
Vin 5: Paxton AAA
| Område:
McLaren Vale, South Australia
Årgang:
2004
Vintype:
Rødvin
Druer:
Shiraz og Grenache
Alkohol:
14%
Volume:
0,75 l
Beskrivelse:
Vinen har dyb mørkerød farve med lilla kanter, kompleks krydret frugt. God struktur og lang eftersmag.
Henlæggelse:
Drikkemoden nu og kan gemmes 3 - 8 år.
Pris ved 1 flaske 129,00 DKK
|
Om Paxton Vineyards
David Paxton er en af Australiens mest kendte vindyrkere og konsulenter. Han etablerede sammen med sin familie, Paxton Vineyards i McLaren Vale i 1979, og har bl.a. siden været involveret i etablering og styring af vingårde i Adelaide Hills, Coonawarra, Clare Valley, Yarra Valley, Margaret River og Great Southern, men familie-vingården i McLaren Vale er hans hovedopgave.
Vingården består af 200 hektar med førsteklasses druer. Hovedparten af druerne bliver solgt på kontrakt til andre vingårde, hvor han er konsulent, men en lille del bliver brugt til hans egne Paxton vine.
David Paxton's målsætning er at fremstille de bedste enkeltmarks vine muligt i McLaren Vale, vine som viser
det bedste af det bedste fra druerne.
Vin 6: Leston Shiraz
| Område:
Margaret River, Western Australia
Årgang:
2002
Vintype:
Rødvin
Druer:
Shiraz
Alkohol:
14,5%
Volume:
0,75 l
Beskrivelse:
Fyldig vin, mørk blommefarvet med røde kanter. Klassisk Margarat River Shiraz med duft og smag af modne blommer og chokolade, den bløde tannin afrunder denne vin.
Henlæggelse:
Drikkemoden nu og kan gemmes op til 12 år.
Pris ved 1 flaske 155,00 DKK
|
Om Howard Park / Mad Fish Wines
Howard Park er beliggende i Western Australia, ca. 2000 km. vest for South Australia. Howard Park har vinmarker 2 steder, i Margaret River, og i Denmark i Great Southern-distriktet. Klimaet i denne del af Western Australia er en del køligere end i South Australia, hvilket gør at vinene her er lidt mere friske og elegante, end de vine, der kommer fra den øvrige del af Australien.
Howard Park er specielt kendt for deres Cabernet-Merlot blanding, der regnes for at være blandt de 10 bedste røde vine i AustralienEjerne Amy og Jeff Burch mål er at fremstille vine der hver især udtrykker druerne der er brugt dertil. Vinene herfra er langtlevende og har alle fået topkarakterer hos de førende vinjournalister i verden.450 km syd for Perth finder vi deres anden vingård Mad Fish er mere frugtige og velegnet til mennesker der nyder livets glæder: familien, venner, god mad og vin.
Kommentarer