Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
Jeg har i det foredrag jeg nu skal til at holde, tænkt over hvad jeg skulle finde til jer - tænkt hvad kan du godt selv lide og hvor kan jeg finde noget godt. Det tror jeg fundet med en rundtur til 3. vingårde i Valpolicelle og Amarone.
Amarone og ValpolicellaFørste gang, jeg smagte Amarona, var jeg solgt med det samme. For den ER noget særligt. Kraftig, men alligevel tiltalende, og sødmefuld på samme tid, men en herlig smag af frisk frugt, mandel, chocolade og marcipan. Drikkevenlig allerede efter 4-5 år til sammenligning med de andre og mere kendte italienske vinbomber som Barolo og Brunello, der som minimum skal have 10 år på bagen, før de er drikkevanlige. Og ikke mindst fremstillet af unikke lokale druetyper fra Valpolicella og på tørrede druer som ikke benyttes andre stedet i verden i samme scala. Amarone områder:Amarone-vine produceres i Veneto-regionen, som ligger i det centrale Norditalien. Den strækker sig fra lidt vest for Verona ved Gardasøen og over mod Venedig. De røde druer dyrkes i Valpolicella-området som stammer fra latin, Val policy cellae - dalen med de mange kældre. Område kan inddeles i tre: Valpolicella Classico, Valpantena, og Valpolicella øst og er et mekka for folk som går op i god kogekunst og vinelskere. De friske kølige vinde fra alperne mod nord og de varme briser fra Gardasøen er med til at skabe det rette mikroklima. Druernes vækstperiode strækker sig fra april til september og kræver temperaturer på over 10 grader. Klimaet i Valpolicella er generelt mildt og blidt med rimeligt regelmæssige nedbør takket være den positive indflydelse fra Gardasøens milde klima. Gennemsnitstemperaturen ligger meget tæt på Bordaux, men på grund af Lessina-bjergkæden med Monte Baldo veksler temperaturen mere her, hvilket giver bedre modningsbetingelse for druerne. Det eneste problem er , at Valpolicella er et område med større risiko for hagl pgra varmen fra Gardasøen og kulden fra Monte Baldo som er 2500 meter højt. Valpolicella ClassicoOmrådet består af 5 kommuner: Fumane, Marano, Negrar, San Pietro i Cariano og San't Ambrogioe dei Valpolicella beliggende i 70 meter til 400 meter højde.Her ligger Corte Lenquin, som er den første vingård vi skal smage vin fra. ValpantenaDen samlle al er to-tre kilometer bred, omkring 12 kilometer lang og løber parallelt med Classico. Valpolicella ØstØst for Verona ligger Mezzane, Squarante og Illassi-dalene. - Meget klipperige bundforhold.
1: Corte Lenguin, Valpolicella Ripasso, 2008: Kr. 75,00 13,5%55% Corvina Veronesse, 20% Rondinella, 25% Corvione Topkarakter af Jyllands Posten 28/02-2006. Senest har også redaktionen på www.rom-guide.dk givet flot omtale. www.rom-guide.dk i Nyhedsbrevet for Maj 2006: En god Ripasso er ikke at kimse af lød det fra Rom-guidens Peter Kroll, da vi indkaldte til vin- smagning. Vi andre tog det mere roligt, da Valpolicella- vinen ofte er lidt syrlig og skarp i smagen. Men Peter fik ret! Denne Ripasso, der holder sine 13,5%, viste sig at være både tæt, fyldt med frugt og meget let tilgængelig. Fyldig smag af bær og rosin åbnede sig stille og roligt under smagningen og den lagring vinen har fået gav den en Amarone-agtig velklang, som man skal lede længe efter hvis budgettet er på kr. 75,- som denne vin koster hos JVS i Jørlunde. Valpolicella Ripasso 2003, Corte Luinguine har fået 5 stjerner af Ulrik Boesen i Jyllands Posten - vi syntes nu god han kunne have givet den den sidste stjerne. Prisen taget i betragtning er der tale om en rigtig god vin, som de godt kan være bekendt nede i Veneto. Jyllands Posten GUIDE 23/02-2006 Ulrik Boesen Valpolicella var engang mest kendt for billige rødvine, der med få undtagelser var lidt for spidse og syrlige. Men de senere år har disse vine fra Veneto fået nyt liv og opnået stor popularitet, delvis i ly af storebror (Amarone). Via slægtskabet har vinene fået lidt mere fylde og især sødme, som mange forbrugere godt kan lide i røde vine. Amaronerne produceres som bekendt på helt eller delvis tørrede druer (metoden kaldes passito). For at give valpolicellavinene lidt af samme kompleksitet og storhed, lagres de en tid på de upressede drueskaller efter Amarone, når den er færdiggæret i løbet af foråret, og får dermed ret til at tilføje betegnelsen ripasso på etiketten. Stort set enhver producent i Valpolicella har en ripasso i sortimentet, men betegnelsen holder desværre ikke altid hvad den lover. Men prøv den ripasso, der er et af denne uges tilbud. Den er mere vellavet end nogle af de Amaroner, der på det seneste har været på tilbud i samme klasse. CORTE LENGUIN, VALPOLICELLA RIPASSO 2003 5 STJERNER 75 kr. hos J.V.S. Saftig, tæt, indbydende og nem at holde af. Karakteristisk, fyldig frugtdreven med toner af kirsebær og rosin. Lever fint op til betegnelsen.
2: Le Guaite, Valpolicella , 2004 15,5% Kr 175,00Dyr Valpolicella? Tja, men med sin 15,5% alkohol er den også den bedste Valpolicella jeg nogen sinde har smagt. Efter min bedste overbevisning vil den i en hvilken som helst smagning blandt Amarone-vine altid placere sig blandt de bedste. En sjældenhed, der bestemt kan anbefales. Vinhulen er åbenbart enig i min vurdering og giver den 22 marts 2003 max vurdering 3 glas. Vinhulen 22/03/09: Rubinrød. Næsen har masser af mørkt rugbrød, sveske, rosin, sødme fra moden frugt og småparfumerede toner. Smagen er blød som silke med en kolossal fedme og fylde efterfulgt af en intens smag af sveske, blomme, rosin og frugtmoden sødme og alt styres af en gedigen og rensende frugtsyre. Ren og intens oplevelse hvor man kan smage, at der er kælet for kvaliteten og håndværket. Her er ingen kanter, her er ingen mislyde. Den banker bare derudaf. Bedre end mange Amaroner og en betydelig gevinst for begrebet Valpolicella. Finalen varer længe og smager fortsætter og fortsætter. Uden betænkeligheder 3 glas og en gudeoplevelse - bare dejlig Valpolicella. Drik 2009-2015. Amaronens historie: For at kende Amaronens fødsel er man nødt til at se på dette familiesamspil fra Recioto fra Valpolicella, en sød rosiagtig vin som den sandsynlig vis stammer fra. Amaronens særlige fremstillingsmetoden strækker sig tilbage i Oldtiden, til kejser Augustus som elskede denne vin. Amarone bliver til: Historien tyder på, at der har været lavet to slags 'passito-vine' (lavet på tørrede druer' en tør og en sød. I 1732 nævnes disse vine for første gang. Folk som Benedetto del Bene startede behovet for en kort tørring af druerne i ikke mere end en uge, fulgt op at en gæring på seks måneder, hvor temperaturen blev fulgt nøje. Langsom udviklede området sig i retning mere tørre vine. En ønolog ved navn Cessare Trezza for kommunen Negrar startede en vinproduktion, og dyrkninsmetoden var en forbedret 'guyot', og hævede dermed vinplanternes højde fra 1,20 til 2,20, og kunne fordi druerne ikke var tæt på jorden, fordoble produktionen. Denne produktionsform blev en inspiration for mange. Første officelle Amarone-aftapning skete d. 13.4.1953, årgang 1950 fra Cantine sociale di Negrar, som en hyldest til Bolla-vineriets grundlægger.
3: Le Preare, Amarono, 2008 - 15% kr. 100,00 , normalt 130.00Cantina Valpolicella Negrar er den stolte ejer den efter sigende ældste flaske Amarona, fra 1939. Historien fortæller, kældermesteren, Adelino Luchese, havde glemt et fad Reciote, som han blandede med årets høst. Denne vin har krop, og bougeten er intens med modne kirsebær, svesker, mokka, kakao og forskellige kryderier, Smagen er kraftsfuld med fyldige frugtnuanser, og bløde taniner. Den bliver maget længe, og krydres i eftersmagen.
4: Corte Lenguin, Amarone Årgang 2007 - pris kr. 135,00 16%Amarone della Valpolicella 2006 Rubinrød til violet. Næsen har friske røde bær, en floral tone og et pift af sveske i frisk stil og god kraft med ganske let sødme. Smagen er sødmefuld efterfulgt af fed, rødfrugtet med kirsebær, bittertoner og en del tanniner. volumiøs og potent med godt bid og let syrlig i spids. Fin harmoni og velgjort vin til klare 2 glas. Drik 2010-2016. Kanonvin Til spotpris.
Violet. Næsen har friske blommer, fin sødme og brun farin suppleret med lidt hylde, rosin og alt i alt en varm og tiltalende stil. Figen kommer også til os. Smagen er sødmefuld og fed med smag af blomme, lakrids af den engelske skuffe, rosin i meget mørkt præg, som vi kender producenten. Sød pibetobak sætter ind midtvejs og smagen er snarere frugtet og velpoleret, end den er hård og intens. Det er som om, at denne årgang har satset lidt mere på kompleksitet end urkraft, og det er lykkedes ganske fint. Tanniner i finalen uden at det er for meget. Drik 2011-2016.
5: Corte Lenguin, La Coeta, 2006 : Amarona kr. 185,00, 16%Storebror til ovennævnte. I San Floriano i kommunen San pietro in Cariano finder man familien Vantinis vingård 10 hekter vinmarker som drives sammen med sønnen Silvio. Markerne ligger 250-300 meters højde i kalk- og lerholdig jord. I Kældrene har de flere typer fade, både slovenske 22hl, Allier-tonneaus 500 liter medium ristet og franske barriques. Sammensætning 60% Vorvina, 30% rondinelle og 10% Cabernet. Efter høsten i september/okt, lægges druerne til tørre på deres store, åbne loftrum i 120 -150 dage. Efter de bliver presning, langsom udblødning og gæring modner vinen 30 måneder i mellemristet Allier-tonneaus. Herefter 6 mdrt. I flaske. Klassisk Amarone med duft af mørke bær og tjære. Lover meget og holder en del. 2006 var en sublim årgang og det mærkes. Flot vin. Amarone della Valpolicella "La Coeta" 2006Rubinrød. Næsen har mørke kirsebær, chokolade, lakrids, parfume og helt varm og vidunderlig næse. Leger med fin sødme og let smør i spids. Smagen er fed og rund med flot kant af intens frugtsyre og mørke kirsebær og lette bittertoner og lakrids af den engelske slags. trænuance fornemmes også. Saft og kraft til den store guldmedalje. Intens i alle faser. Finalen er lang og mørk. Nærmer sig de 3 glas. Drik 2010-2018.
6: Boscaine Carlo, Amarone 2005 - 14.9%Højt, højt oppe på en bjergtop over den lille norditalienske landsby St. Giorgio Ingannapoltron i det berømmede Valpolicella, fandt vi en sommerdag Carlo Boscaini og hans vingård. Midt i middagsheden fik vi ham til at åbne og fortælle om hans og fætterens produktion af de klassiske vine fra området: Amarone, Ripasso, Valpolicella Superiore & Classico, Recioto og Grappa. I det kølige smagerum væltede smagsnuancer, kraft og saft os i møde, så vi helt glemte de for en nordbo så heftige varmegrader, der balancerede på omkring de 37 gr. udenfor. Carlo fortalte at han var 3. generation på vingården, der i sin tid blev bygget af hans farfar - Boscaini Carlo. Den gamle Boscaini opnåede i øvrigt at leve 102 år, de fleste af årene på netop denne bjergtop. Og som Carlo sagde med et glimt i øjet, så skyldtes den høje alder helt klart en moderat indtagelse af vine af høj kvalitet livet igennem…… Vi tror ham ! Op gennem 90'erne foretog Carlo og hans fætter Mario forskellige forbedringer og anlagde bl.a. et nyt og moderne kultiveringssystem, der medførte et minimum af kunstgødning. Al beskæring og høst foretages manuelt og det er først i kælderen, at druerne møder helt moderne udstyr. Den årlige produktion af vin er ganske minimal. Ca. 25.000 fl. produceres årligt på vingården. Denne minimalistiske produktion smages med al ønskelig tydelighed i flaskerne, hvor tæthed, saft, kraft og fløjlsblød fylde er de ord der kommer nærmest. Når man én gang har smagt Boscaini Carlos Amarone (ca. 2000 fl. produceret i 2000), så glemmer man alt om de ellers så populære 'Supermarkeds-Amaroner' i det her land. Men prøv det - og glem ikke at fortælle os om oplevelsen !
Kun de allerbedste druer fra Boscaini Carlos prestigemark "San. Giorgio" bruges til denne kæmpevin. Druerne høstes sent i høstsæsonen og lufttørrer derefter 5 mdr. i store kasser inden vinen presses. Den koncentrerede druemost lagres herefter i 18 mdr. på 1500 ltr's fade af slovensk eg før den flaskes. Vinen flaskelagres i 12 mdr. inden den frigives. Alt i alt er den 3 år undervejs ! Distingveret og kraftfuld som en fuldblods italiensk racerbil, er den umiddelbare tanke man får, når man har vinen i glasset. Efter lidt tid åbner den op med en kæmpe duft af modne bær og rosiner, tobak og skovbund. Vinen kan lagres i mange år, men vil allerede nu stå fantastisk til kraftige og fyldige retter af vildt, lam og okse, samt kraftige oste. Åbnes et par timer før servering. Produceret på Corvina (50%), Corvinone (35%), Rondinelle (10%), Croatina & Dindarella (5%).
7: Amarone 2002, Le Guaite du Guilietta, 17% Kr 395,00NYHED! En helt fantastisk Amarone produceret af en lille ukendt producent i Valpolicella.
Druesammensætning: 30% Rondinella, 40% Corvina, 25% Corvinone og andre druer 5%. Druerne tørrer i 4 måneder inden presning. Lagrer på franske egetræsbarriquefade i 3 år. Det er den fornemmeste Amarone jeg nogensinde har smagt; Dyrt ? Ja, men hvorfor nøjes med mindre, end det bedste ?? Giulietta dal Bosco og hendes mand Stefano Pizzighelli har siden 1998 fremstillet olivenolie af høj kvalitet samt vindruer, som de solgte til andre vinproducenter, hvoraf Cantina di Illasi var deres største aftager. Da Cantina di Illasi gik konkurs i 2002 og blev overtaget af Cantina Sociale di Soave, valgte de at lade en del af deres druer indgå i produktion af vin under eget navn. Deres vingård er beliggende i Illasi-området i den østligste del af Valpolicella distriktet. Vingårdens navn 'Le Guaite' er lokal dialekt for ordet udsigt, og det refererer til en af deres vinmarker, som er så højt beliggende, at der er udsigt over Po-sletten og til Dolomitterne. Vingården består af ca. 20 hektarer jord, hvoraf ca. halvdelen er beplantet med vinstokke og resten med oliventræer. Af de 10 hektarer med vinstokke benytter de ca. 3 hektarer til egenproduktion, mens resten af vindruerne bliver solgt til andre producenter. På længere sigt er det Giulietta og Stefanos intention at benytte alle deres vindruer til egen produktion. Begrænsningen for deres vinproduktion, som er på 10.000 flasker, er ganske enkelt, at de næsten ingen plads har til vinfremstilling. De har allerede i deres korte tid som vinproducenter opnået flot og rosende omtale. Således er de medtaget i bogen 'Verona Wine Top 2008' med deres Amarone della Valpolicella 2003, hvor 107 af 337 vine bliver fremhævet. Og i 'Buoni vini d'Italia' får deres Amarone della Valpolicella 2003 tildelt 'Corona d'Oro' (Guldkronen) for exceptionel vin. Det skal tilføjes, at fra samme område i Valpolicella-distriktet er Dal Forno og Roccolo Grassi de eneste andre, som får tildelt 'Corona d'Oro'. Se mere om denne vingård på deres website
Amaronens historie:For at kende Amaronens fødsel er man nødt til at se på dette familiesamspil fra Recioto fra Valpolicella, en sød rosiagtig vin som den sandsynlig vis stammer fra. Amaronens særlige fremstillingsmetoden strækker sig tilbage i Oldtiden, til kejser Augustus som elskede denne vin. Amarone bliver til: Historien tyder på, at der har været lavet to slags 'passito-vine' (lavet på tørrede druer' en tør og en sød. I 1732 nævnes disse vine for første gang. Folk som Benedetto del Bene startede behovet for en kort tørring af druerne i ikke mere end en uge, fulgt op at en gæring på seks måneder, hvor temperaturen blev fulgt nøje. Langsom udviklede området sig i retning mere tørre vine. En ønolog ved navn Cessare Trezza for kommunen Negrar startede en vinproduktion, og dyrkninsmetoden var en forbedret 'guyot', og hævede dermed vinplanternes højde fra 1,20 til 2,20, og kunne fordi druerne ikke var tæt på jorden, fordoble produktionen. Denne produktionsform blev en inspiration for mange. Første officelle Amarone-aftapning skete d. 13.4.1953, årgang 1950 fra Cantine sociale di Negrar, som en hyldest til Bolla-vineriets grundlægger. Druesorter:Corvina og Rondonella. Moulinara er valgfrit at bruge. 40-80% af vinen skal indeholde Corvina og Corvinone - dog maks 50% Corvionene 5-30% skal være Rondinella Må indeholde op til 15% lokale druer, incl Cabernet og Merlot- dog maks 10% af én- Minimum alkoholprocent 14%. Corvina - er hoveddruen. Blå kraftig drue, modstanddygtig for vinterkulden. Corvina tilfører vinen krop, farve, medeum syre og tannin. Man kan kalde det vinens skelet eller struktur. Følsom overfor fugt og den drue der er mest udsat for dannelse af edelråd. Corvione - druerne er store og runde,skindet er tykt og endnu mere udsat for svampeangreb end Corvina. Ved lavt udbytte giver druerne en koncentreret, frugtrig, fløjsblød smag af blommer. Rondinella - blåviolet farve og tykt skind - modstanddygtig overfor svampeangreb, samt tørke og sygdomme.Harmoni i smagen, krydret duft og et snert af kirsebær. Molinara: duerne rød-lilla med et porøst skind. Duft af hindbær med let genkendelig bitterhed. Valpolicella - hverdagsvinen - produceres der mest af i området. Når de bedste druer er plukket. Plukkes rest midt i oktober - Presses og efterfølgende lagringstid ca. 6 mdr i rustfri ståltanke. Vinens på markedet ca. fra. April måned året efter høsten. Druerne presse hårdt, hvor udbyttet er stort. Det giver en frisk, ungdomelig og let vin som drikkes indfor det næste år. Alkoholprocent 12 - 12,5% Valpolicella Superiore - den lidt bedre hverdagsvin. Druerne plukkes samtidig med den alm. Valpolicella produktion. Før de presses, tørrer de ca. 1 måned for de fleste procenters vedkommende. Efter tørring og pressning lagres de ca. 18 måneder på slovenske fade, derefter på flaske og salg. Holdbarhed 4 - 8 år, alkohol 12,5 - 13,5% Ripasso - mini-amaronen. I februar eller marts plukkes druerne fra næstbedste marker, og gæring 7-14 dage. Derefter på ståltank, og får lov til at ligge indtil Amarone gæringen er færdig, Det faktum at Valpolicellaen får lov til at passere Amarone kvasset gør vinen mere rund, og alkoholrig.
Tilfældet Dr. MichaelVinbroder Michael havde, som følge af rejsefeber og jetlack, forvekslet dagene omkring vinmødet og var derfor ufrivilligt kommet til at holde sig væk. Brødrene vedtog straks en håne-skål, som nok kan fornemmes i denne lidt uskarpe video. |