Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
Vi begynder aftenen lidt stilfærdigt, idet jeg vil forsøge at lade jer skyde jer ind på aftenens emne med denne lille vin fra... Ja, hvad kan I få ud af etiketten?
Vi er i Kroatien (som Jørgen B korrekt havde regnet ud), nærmere bestemt Dalmatien og endnu nærmere bestemt Adriaterhavsøen Vis. Vinen er købt i et nyåbnet kroatisk vinhus/vinbar i Stengade i Helsingør hos en meget venlig og dedikeret dansk-kroat, Denis Krizmanic.
For at forstå hvorfor vi starter aftenen i Kroatien, som ellers ikke er aftenens hovedtema, må jeg komme med denne lille redegørelse:
Zinfandel var længe anset som Amerikas egen vinsort, men da professor ved University of California Austin Goheen besøgte Italien i 1967, bemærkede han hvordan vin fremstillet på Primitivo mindede ham om Zinfandel. Han var ikke alene om denne iagttagelse. Man bragte Primitivo til Californien i 1968 og i 1972 erklærede Ampelografer at Zinfandel og Primitivo var identiske.
I 1976 forslog Dr. Lamberti fra Bari prof. Goheen at Primitivo/Zin kunne være identisk med den kroatiske drue Plavac Mali. I 1982 bekræftede Goheen at de var meget ens men ikke 100% identiske.
Nogle kroater var imidlertid overbeviste om at Plavac druen var identiske med Zinfandel, blandt dem US-winemaker, kroatisk fødte, Mike Grgich. (Ham kender vi fra den berømte Judgement of Paris smagning, hvor en gruppe franske vinanmeldere af vanvare kom til at udråbe californiske vin som franske overlegne. Hans 1973 Chateau Montelena Chardonnay, vandt på point over en række franske topvine. Filmen Bottle Shock fra 2008 er skildrer historien, men uden Mike Grgich, da han ikke ville have sit navn nævnt).
I 1991 slog Grgich og en række andre producenter sig sammen i 'Zinfandel Advocates and Producers (ZAP) med formålet at promovere druen og vinene, samt at støtte videnskabelig forskning omkring Zinfandel. Med støtte herfra drog en anden professor ved University of California, Carole Meredith, til Kroatien og samlede over 150 Plavac stokke fra alle egne af Dalmatien til et grundigt studium. Det hele støttet af universitetet i Zagreb.
I 1993 anvendte Meredith en DNA fingerprinting teknik til at fastslå at Primitivo og Zinfandel er kloner af den samme druesort. Sammenligninger af druerne i 'felten' i USA viste at Primitivo druer, teknisk, er Zinfandel svagt overlegne idet Primitivo modner tidligere, giver samme eller større udbytte og er i mindre grad udsat for råd. Dette støtter teorien om at Primitivo var en tidligt modnene klon af en kroatisk drue.
I 1998 nåede Meredith frem til at Plavac Mali ikke var Zinfandel, men at den ene var ophav til den anden. I 2000 var konklusionen at Primitivo/Zinfandel var ophav til Plavac (klonet sammen med Dobricic, en historisk drue fra Adriaterhavsøen Solta)
Denne opdagelse indsnævrede søgningen efter Primitivo/Zinfandels ophav til den centrale del af Dalmatiens kyster og øerne ud for. Og endelig i 2001 fandt man fuldkomment match! En vinstok på vingården Ivica Radunic i Kastel Novi har vist sig at være oprindeligt hjemsted for Primitivo/Zinfandel og lyder navnet Crljenak Kastelanski. Blandt vingårdens tusinder vinstokke, var kun ni af denne art.
Senere er den samme druesort fundet andre steder i Dalamatien under navnet Tribidrag. Og i en bog udgivet i 2012 har forfatterne Jancis Robinson og Julia Harding sammen med en schweizisk drue genetiker Dr. Jose Vouillamoz foretaget en ekstrem detaljeret eftersøgning af ophavet til Zinfandel og er nået frem til en enkelt 90-årig vinstok i en gammel dames have i byen Split. Her står altså selve beviset for Primitivo og Zinfandels kroatiske ophav.
Ved opdagelsen Crljenak Kanstelanski og det imponerende faderskab lokaliserede man angiveligt kun 22 vinstokke, men man er nu oppe på et par tusind. Alligevel er det ikke en vin man finder på enhver vinhylde. Beklageligvis har den ægte vare været om ikke uopdrivelig, så desværre udsolgt i den eneste kendte kilde til druer fra Dalmatien KroatiskVin.dk.
Men altså: Vores første vin er altså en 'fætter' eller 'kusine' til aftenens tema: Primitivo vine fra dens hjemsted, Apulien, Italiens hæl.
”ƒDenne vin er direkte årsag til jeg fik lyst at tage "ZPC" druen op igen — (som prof. Meredith kalder Zinfandel / Primitivo / Crljenak KaÅ¡telanski under eet) i et vinforedrag og derfor specifikt Primitivo.
Den dukkede op som et tilbud hos Ludvig Bjørns Vinhandel og eftersom en kollega og jeg kort forinden havde været på en vinbar og drikke god primitivo drog vi afsted til tilbudsgiveren hvor vi så og smagte vinen. Vi købte begge flere kasser (desværre utilstrækkeligt), så håber I også synes om den.
Vinen er fra vinhuset Tinazzi, der egentlig har sine vinrødder i Veneto, men som har investeret i et par vingårde i Puglia. Vi skal "besøge" begge vingårde med denne og næste vin.Jeg har ved en lejlighed brugt et par flasker som værtindegave, med det resultat at vinen nu er udsolgt og hele restpartiet befinder sig i en god ven og venindes vinkælder. Fruen er forhandlingsvillig mht. til at sælge en flaske eller to, men kom helst når Ole ikke er hjemme.
Om '74' vinen vi har i glasset har vi følgende tekniske data:
Fra samme vinhus som foregående vin, Tinazzi, finder vi dette ”™misfoster”™ i form af en påstået Zinfandel. Horribelt! Havde egentlig lovet mig selv ikke at præsentere en Primitivo under det amerikanske navn, men som etiketten siger: Why Not?
Det er vist blevet ret populært for visse af de italienske vinbønder at anvende Zinfandel betegnelsen, stærkt støttet af en EU-forordning fra 1999, der tillader italienerne at etikere Primitivo under Z navnet i lande der anerkender EU”™s regler og dermed endda også til USA!
Sikkert mest fordi Zinfandel har en højere stjerne hos publikum, muligvis kombineret med at man var ked af associationer med at primitivo skulle være primitiv. Primitivo i Italien betyder det samme som Tempranillo i Spanien (Uden at druerne i øvrigt har noget med hinanden at gøre) : ”Druen der modner tidligt”.
Mange andre primitivo producenter er stolte af deres produkt og ville aldrig henfalde til denne slags pjank med at kalde deres produkt for Zinfandel. I det aktuelle tilfælde er vinhusets ejer bosiddende i Veneto og også travlt med at lave vin dér, så han er måske ikke så rørstrømsk over lidt navneforvirring.
I Februar 2015 udgaven af vinmagasinet Decanter har en skribent været en tur i Apulien, hvorfra han har forsynet læserne med en glimrende artikel. Læs selv her
Her besøger han den nye vingård Morella, der drives af den italienske aboriginal Gaetano Morella og hans flyvske ønolog hustru fra down under Lisa Gilbee.
I artiklen nævnes de (i 2001?) billige muligheder for at etablere sig i Apulien og hvordan de overtog nogle meget gamle Primitivo marker, ikke med stokke, men med små træer kaldet Albarelli. Vine fra disse ”™træer”™ giver angiveligt en markant anderledes (bedre?) vin end sine mere traditionelt beskårne og opbundne kolleger.
Trods sin glæde over de fantastiske muligheder i Apulien, gør Lisa Gilbee tydeligt opmærksom på sine frustrationer over EU vinpolitik, der har betydet at 80% af gamle Primitivo marker er blevet ryddet, siden hun og hendes mand startede i 2001 og at kun 1 ud af 40 vinmarker med de gamle vintræer har overlevet til i dag.
I artiklen giver Decanter 98 points for vinen vi nu har i glasset!
Den danske forhandler, Distinto, skriver om vinhuset Morella:
Biodynamiske, højoktane og eksplosive klassevine fra ny stjerne
Vinhuset Morella Vini er en sand syditaliensk perle beliggende i Manduria på Salento-halvøen, på indersiden af ”Hælen” (Puglia) ud til Joniske Hav.
Morella drives af ægteparret Lisa Gilbee og Gaetano Morella. Førstnævnte er en australsk wine maker, der ankom til Manduria i begyndelse af dette årtusinde og straks forelskede sig i landskabet og naturen, der på mange måder gav minder om ”bushen” Downunder.
Vinhuset producerer primært Primitivo, men også Malbek, Negroamaro og lidt Fiano, i alt blot ca. 15.000 flasker årligt. Alle Primitivo-druer kommer fra de gamle Albarelli, dvs. små træer, som man i dag desværre ofte ser blive erstattet af mere produktionsvenlige stokke- og opbindingssystemer, da udbyttet er meget begrænset — men kvaliteten absolut bedst. Disse Albarelli er mellem 30 og 90 år gamle og giver kun få druer, som så til gengæld er af ypperste kvalitet, og Morella Vini er det vinhus i Italien der i dag besidder flest vinmarker med den form for planter.
Vinhusets produktion er biodynamisk - erklæret, men ikke certificeret - og vi stødte første gang på vinene på BIO-området under VinItaly-messen 2014 i Verona. Vi var på ingen måde i tvivl, da vi smagte serien: Dette er syditalienske, naturlige vine af høj, høj klasse. Vi fik fornøjelsen af at smage flere af husets ældre årgange, hvilket tydeligt beviste, at vinene ikke alene er en umiddelbar fornøjelse, når de frigives, men også at de er særdeles egnede til lagring.
Vinene henvender sig til vinnydere der ønsker tætte, kødfulde vine med et autentisk terroir-præg og en ren og naturlig profil. Huset er allerede i sin korte eksistens blevet præmieret med 3 glas af vinguiden Gambero Rosso for flere af deres vine. En ny stjerne er født!
Om vinen vi har i glasset, skriver Distinto følgende:
Som en af det biodynamiske vinhus Morellas topvine repræsenterer "Old Vines" noget af det bedste traditionelle Primitivo vi har smagt."Od Vines" har en dyb, mørkerød farve og en meget koncentreret, kraftfuld smag af sorte kirsebær, svesker, tobak og chokolade. En vin, der som en sværvægtsbokser har muskelstørrelsen og gennemslagskraften, uden atmiste den ranke holdning.
Druerne kommer fra vinstokke med en gennemsnitsalder på 75 år, der står som krogede, fritstående (Alberello) toppe på den tørre, kalkholdige jord mellem Manduria og havet. Høsten foregår ved håndkraft, hvor druerne lægges i små kasser, for at mindske antallet af druer, der knuses under transporten og undgå ukontrollerede gæringsprocesser.
Efter macerationen, der foregår i små åbne kar, presses druerne på traditionel vis, hvorefter vinen lagrer på nye barriques af fransk eg i 14 måneder, før vinen hviler på flaske i 18 måneder.
Vinen vi nu skal have er en halvlegsvin. Henrik C præsenterede os, i sin Chile smagning, for teorien om at hvidvin var godt at skylle med, mellem de røde. Så lad os prøve den metode igen og hvis den falder lidt igennem efter de kraftige røde, så glæde os over at skyllemidlet i det mindste er kraftigere end vand.
En hvid klassisk Chardonnay er hvad I får i glasset. På mange af de tidligere primitivomarker vokser nu ”™ukrudtet”™ som denne, ligesom Cabernet S og Merlot (ikke at forglemme!). Der er dog også plantet nordligere italienske druer som Sangiovese. Men det forlyder at det trives som skvalderkål, og at vinene ikke er ringe. Lad os prøve at skylle med denne Chardonnay!
Om hvidvinen skriver Distinsto følgende:
Dejlig, charmerende Chardonnay fremstillet på nøje udvalgte solmodne Chardonnaydruer.
Farven er strågul, bouqueten udpræget frugtig med noter af frisk tropisk frugt, blomster og lette antydninger af vanilje. Fyldig og rund i munden med pæn tyngde og vedvarende slutning.
Det er en imødekommende vin, fint balanceret, som gør sig godt til hverdag og fest, og som med sin brede appellerende stil er perfekt til arrangementer med mange deltagere. Anbefales til retter baseret på fisk eller skaldyr, men kan også anvendes til lyst kød.
Mens vi "skyller" vil jeg, uden at trætte for meget med tal og detaljer, henlede jeres opmærksomhed på et par væsentligheder omkring Puglia, eller på dansk Apulien, som vinregion:
Puglia er området, der populært kaldes ”œItaliens hæl”. Omkring 20% af hele Italiens vinproduktion foregår i dette område og var regionen et selvstændigt land, ville det være verdens 7. største vinproducent! Det er kun ca. 1,5%, der har DOC status.
Vinene er meget kraftige og blev især før i tiden (men også idag), brugt som blandingsvin til kvalitetsvine fra det nordlige Italien eller til sydfranske vine. Forskellige supermarkeders norditalienske 'tilbuds'-Amaroner og Baroloer m.fl. indeholder givetvis en ikke ubetydelig andel af Puglia bulk-vin.
I dag er der dog flere og flere, der forsøger at producere kvalitetsvine i området, ligesom eksporten også er steget. I Danmark kender vi især til vinene fra Copertino og Salice Salentino men også Primitivo di Manduria er på det danske marked.
Druerne til de røde vine er især Primitivo og Negroamaro.
Negroamaro, ”œden bitre sorte”, giver,som navnet siger, en meget mørk vin med en lidt bitter (tør) eftersmag.
Primitivo di Manduria vinen laves i Manduria og 19 andre landsbyer langs sydkysten af ”œhælen”. Vinen må kun bestå af Primitivo druen og skal have et minimum alkoholindhold på 13.5%. Det er nogle næsten sorte vine, der kan lagres men også drikkes yngre, hvis man ønsker en mere frugtagtig smag.
Salice Salentino er nok det DOC-område fra Apulien, der er mest kendt i Danmark fra f.eks. leverandører som Candido og Taurino. Salice Salentino er et område midt på ”œhælen”. Vinen skal bestå af min. 80% Negroamaro og giver nogle kraftige, sydlige vine — lidt portvinsagtige — med en god afbalanceret, let bitter eftersmag. Riserva vinene, der har lagret i 2 år, giver så afgjort de bedste vine
Vi "genstarter" primitivo smagningen med denne lidt rustikke skruelågsflaske, som sikkert ikke aftvinger vinkenderen den største respekt. Ikke desto mindre påstår forhandleren at det er en dejlig vin, som man rundhåndet kan hælde ud over venner og forbindelser.
Han skriver:
Typisk Primitivo fra godt kooperativ i Puglia. Varmfrugtet stil, god fylde og afbalanceret moden smag. Dette er kort sagt imponerende vin til prisen!
Vinen er en oplagt banket og selskabsvin, hvor der søges en stil, alle kan være med på, men den er også et glimrende bud på en fornuftig hverdagsvin. Bemærk at der er tale om en 1 liters flaske, hvilket jo gør prisen endnu mere imponerende sammenholdt med kvaliteten af vinen.
Det er en drikkevenlig rund rødvin der vil være en oplagt ledsager til pastaretter, pizza og danske hverdagsklassikere, hvor man ønsker sig et glas rødvin til.
Og så skal vi jo ikke glemme Puglia snakken! I fald man kommer forbi, hvad er der så at se?
Endnu en vin købt hos Distinto Vinimport som skriver:
Tæt, fuldfed og cremet vin, en syditaliensk kraftbasse fra den mest berømte appellation i Puglia, Manduria. I denne vin forenes Primitivodruens buldrende varme frugt, høje koncentration og power med et mere raffineret touch fra en nøje afstemt lagring på fad.
Det er en yderst potent, men samtidig meget rund og blød vin, der i stil godt kan være et prisfornuftigt alternativ for elskere af vintypen Amarone. Den er sammensat af mørk solmoden frugt, fuldfed fylde og en mørk, koncentreret farve.
Frugtbilledet er varmepræget med de typiske noter af sveske, blomme, lidt rosin, krydderi og rålakrids. Dertil kommer en blød tannin, og en fremragende eftersmag med tørret frugtaromaer, lidt noter af ristet mokka og mørk kakao. Vinen optræder nærmest fløjlsblød i munden, med frugtig sødme, men alligevel med et tilpas tørt eftermæle, så det hele ikke bliver for meget.
Vinen er velegnet til kraftige retter, gerne med en anelse sødme, men er desuden en oplagt oste eller meditationsvin.
Næste vin er er den sidste i aften fra Distinto Vinimport, så jeg da lige knytte et par bemærkninger hertil.
Distinto vinimport er en web vinhandel for private og restauranter med udpræget fokus på italiensk vin og en veldefineret filosofi for hvilke vine de forhandler. Væsentligst omhandler denne filosofi at deres vine skal være udpræget typiske og tro mod det område de kommer fra - en Barolo skal smage som Barolo og Chianti som Chianti. Jeg anbefaler man læser Distinto egne tekster på deres website. Læg mærke til hvordan man kan søge efter specifikke italienske vinregioner og vinproducenter.
Distinto står også bag en vinbar i KBH City - Gothersgade - ved navn Il Senso. Her får man fremragende italienske vine på glas og jeg må sige de vine jeg har smagt, lever op til firmaets filosofi. Et besøg med gode kolleger en fredag eftermiddag, er direkte årsag til jeg kom på sporet af det bagvedliggende firma, Selvom vi kun havde bestilt bord til kl. 18 fik vi lov at sidde og indtage middagen også, da vinbaren skiftede status til restaurant og selv om stedet var blevet stuvende fuldt (heriblandt en ret kendt Tour de France kommentator, der også virkede ret glad for stedet). Vi var meget tilfredse da vi forlod Il Senso, til fordel for skyl-efter hos Charlie's i Pilestræde.
Om sommeren kan man købe madkurv i vinbaren, som kan medbringes eksempelvis i den nærliggende Kongens Have. Henter man madkurven lige efter vinbaren åbning kl. 16, kan man nå over i haven inden kvinderne bliver for tækkelige.
Aftenens sidste vin fra Distinto og vi er tilbage hos Morella, til en knap så dyr vin som vin 4. Årsagen er vin fra knap så gamle vinstokke tilsat vin fra unge stokke, der dog alle er efterkommere af de helt gamle, vi smagte tidligere.
Der skrives om denne:
Øko-Primitivo fra den lille kvalitetsproducent Morella i Manduria.Vinen fremstilles på 100% Primitivo, men høsten er et mix af druer fra Albarello-marker med en gennemsnitlig alder på ca. 40 år, og så vinhusets yngste mark beplantet i 2005 med stiklinger fra de to største cru'er "Old Vines" og "La Signora".
Den sidstnævnte mark er beliggende side om side med de øvrige Albarello-marker, ca. 3 km. fra Det Ioniske Hav, i Manduria-distriktet, hvor jordbunden er sandholdig med rødlig ler på en bund af kalksten.
Det er en rigtig power-Primitivo i lidt vild og utæmmet stil; masser af moden mørk soldmoden frugt, fx brombær og kirsebær, og så et krydret udtryk med snert af vilde urter. Den meget soldmodne stil følges op af en frisk, tør afslutning.
Vinen er fremragende om sommeren som ledsager i et ægte "garden party" med masser af kød på grillen og babeque-sauce på siden. Om vinteren er den med sine 15% alkohol perfekt at varme sig på.
Afslutningsvis får I vinen der vandt førstepladsen ved julesmagningen i SAS' vinklub
Forhandleren blev så glad for æren at han straks tilbød vinen, der normalt koster pænt over 200 kr til en yderst interessant pris. Jeg kom straks klubbens vinbrødre i hu og aftog nogle flasker med henblik på denne forårsaftens vinsmagning.
Lad os høre hvad forhandleren skriver og derpå straks løfte glasset!
100% håndplukket primitivo fra enkeltmark med 5000 stokke pr. hektar, høstet fra ultimo august til medio september, afhængig af de enkelte klasers modenhed.
Jorden består af rød jord med en fin struktur, kalkholdig bund og enkelte klippeskær. Den berømte røde nuance i jorden er afledt af en intens tilstedeværelse af jernoxider. Termiske egenskaber karakteriserer et temmelig varmt miljø, med en meget lav årlig nedbør og meget høje temperaturer. En tilstand, der har en meget gavnlig effekt op kvaliteten af druerne.
En vin med stor krop og bløde tanniner. Antydninger af kakao, kaffe og vanilie. I smagen er den meget kraftfuld med tydelige indtryk af modne blommer og kirsebær og en anelse røget tobak bagi. Et brag af en vin, der efterlader et stort indtryk. Alt imponerer ved denne vin - selv flasken, som man stadig tror er fuld, når man har tømt den.
Vinen er så kraftig og frugtrig, at det kræver et godt modspil. Suveræn til julemaden og vil også være et godt modspil til fede, cremede oste.
Håber I har nydt vinene og vil bære over med min ordflom! SKÅL!