Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
Fodbolden kan give mange oplevelser - også udover selve spillet.I 2010 kvalificerede Danmark sig til VM i Sydafrika og sønnike blev udtaget til at deltage. Og så blev vi nødt til at tage til Sydafrika. Vi havde netop solgt vores hus i Åbrinken, Virum og vidste ikke hvor vi skulle bo efter vi kom hjem.
Men Sydafrika var fantastisk og anderledes. Vi boede i Sun City - et aflukket kæmpe område, hvor kun de hvide kunne bo og færdes i ren luksus. Det var bevogtet overalt, selvom aberne var ligeglade. De færdedes der overalt. Vi boede i nærheden af Joburg, og besøgte også Pretoria. Desuden var vi på flere safarier. Maden var god og vinen i særklasse. Vi blev meget glade for vinene fra Stellenbosch og drikker stadig sydafrikanske vine med stor fornøjelse.
Sydafrikansk rødvin har længe været på vinelskernes landkort. Med Stelllenbosch som det mest markante område er sydafrikansk rødvin ofte lig med tempererede, velafbalancerede kvaliteter, der stadig har den oversøiske modne frugt. I de senere år har sydafrikansk rødvin dog, ligesom også sydafrikansk hvidvin, udvidet territoriet. Bl.a. er området Swartland i Malmesbury nord for Cape Town eksponent for denne udvikling.
The Green House har lavet økologisk vin i årevis, men først i 1999 ansøgte de om det internationale certifikat, og blev i 2002 tildelt den fulde økologiske certificering. Certificeringen garanterer for at vingården og dets vine analyseres og kontrolleres af de udstedende myndigheder mindst 1 gang om året.
Hos The Green House er man ikke bange for at gå utraditionelle veje. F.ex. anvendes noget så utraditionelt som pingvingødning i markerne, fordi den traditionelle hønsegødning indebærer for stor risiko for fugleinfluenza-smitte i nærmiljøet. For at holde på kvalstoffet i marken står der masser af lupiner mellem vinstokkene, der alle står med farverige blomster, når vinstokkene visner ned. For at undgå sammenpresning af jorden fra maskine, arbejder man i marken med 4 hjuls motorcykler i stedet for store traktorer. Disse tiltag har en stor effekt på jordens evne til at være porøs og holde på fugten.
The Green House Pinotage er en mellemfyldig, klassisk Pinotage med fremtrædende aromaer af røde og mørke bær med underliggende noter af tobak, lakrids, læder og krydderier. Vinen lagrer på en blanding af franske og amerikanske fade (2 og 3 år gamle) og aftappes kun med en meget let klaring og filtrering. Blandt andet derfor byder den på et væld af aromaer, man ofte kun finder i langt dyrere vine.
Pris: 99,95
I 1984 rejste jeg rundt i USA ca. 3 uger:New York - Boston - Montreal, Québec, Canada - L.A. - San Francisco - Miami - Washington DC - New York. (Turen fra Montreal til LA tog en hel dag fra -38 gr. til + 19 gr. via Atlanta).Jeg blev mest betaget af Californien og smagte selvfølgelig en masse amerikansk vin og specielt Zinfandel blev ynglingsdruen. Derfor byder jeg på denne sværvægter af en vin:
”œLife is hell - without Zinfandel”!!
Mestre skiller sig ud i flokken og således også denne intense vin, som Scotto familien har fremstillet. Vinen er fremstillet på 89% Zinfandel, 7% Barbera og 4% Petit Sirah og har efterfølgende gennemgået lagring på egefade.
Denne Zinfandel er ultrablød og sødmefuld. Typisk Zinfandel med meget modne røde bær og kirsebær, som spiller smukt sammen med mokka og krydderier og et kærligt touch fra fadlagringen. Presente tanniner holder sammen på herlighederne.
Den er perfekt til grillmad, men er også god til vildt, letkrydrede retter.
Zinfandel giver meget alkoholrige, krydrede og cremede og glatte vine. På mange måder kan de minde om de populære Grenachebaserede Sydrhone vine. Som Sydrhone er Zinfandel velegnet til et bredt udvalg af mad, ikke mindst julemaden. Den er også meget velegnet til nytårsmaden skal jeg hilse og sige.
BT skrev: ”œLækker, kraftig rødvin med flot, velstruktureret, saftig smag af krydderier, sødlige kirsebær, hindbær, vanilje og egetræstoast”. BT Guld: 1. december 2012.
Kr. 139,95 - Tilbud v/12 stk: 75,-
I 1980 var jeg på studierejse i Japan i 2 uger, hvor vi rejste rundt i landet og blev meget kloge. Derefter tog jeg til Taiwan, Hong Kong og Singapore, inden jeg skulle hjem og skrive min hovedopgave. Alt var så fremmedartet og nyt. Et kulturchok var det nærmest og man kunne godt føle sig fortabt og helt alene, hvis det ikke var fordi jeg var sammen med mange andre danskere. Sproget, skriftsproget og alt var bare anderledes. Men de kunne faktisk alt derovre. De lavede også deres egen vin, øl og spiritus, som ikke var så dårligt endda. Men jeg har nu valgt at servere deres nationaldrik: Sake.
Sake er en gæret drik, ligesom øl og vin, men hvor øl brygges på byg, hvede og rug, brygges sake på ris. Da sake ikke er kulsyreholdig, er det dog måske mere oplagt at sammenligne det med vin.
Manotsuru blev grundlagt i 1885 af Yososaku Obata. Siden da har Manotsuru benyttet sig af traditionelle fremstillingsmetoder. Manotsuru er beliggende på øen Sado, hvor der er adgang til det reneste vand og de bedste rissorter. Siden 2000 har Kenya Kudo, som er uddannet på det anerkendte Iwate universitet, været ansvarlig overbrygger.Manotsuru har vundet guldmedaljer 6 gange i streg på den Nationale Sake konkurrence i Japan. International Wine Challenge har tildelt dem ”œFine Sake Awards Japan Competition” i 2012 og 2013 og U.S. National Sake Appraisal i 2012.
Fremstillingsprocessen:
Der findes 5 hoved Sake typer: Junmai-shu. Honjozo-shu. Ginjo-shu. Daiginjo-shu. Namasake.
13-18% alc.
Kampai!!
Pris for denne flaske: Kr. 125,-
...har jeg besøgt utallige gange.
Valget af vin var svært, men jeg har valgt en Bourgogne fra Beaune, da jeg engang i 70-erne kørte rundt i distriktet og besøgte et vinslot fra netop dette område.
Bourgogne hører til i den absolutte verdenselite. Intet sted i verden udtrykker Pinot Noir sig med så megen personlighed og fornemmelse for sit terroir, og ingen andre steder i verden får man så markant variation i forholdende inden for så korte afstande, som i Bourgogne. Netop derfor er Bourgogne forbilledet som hele verden skæver til, når der skal laves vine på den svære Pinot Noir drue.
Jean-Luc Maldant har haft foden under eget bord siden 1988 og har idag 7 hektar omkring Chorey-les-Beaune, vel nok ét af de steder i Bourgogne hvor man idag får mest vin for pengene.
Jean-Luc er vinbonde om en kant og tror på, at god vin kan man kun lave med absolut dedikation i marken - det betyder ingen fiksfakserier i kælderen, ingen mystiske tilsætninger og selvfølgelig en dyrkningsmetode, der er så godt som økologisk. Hvis man er til Bourgogne, når det er mest elegang og lifligt, er Jean-Lucs vine uomgængelige. Pga. domænets ringe størrelse, er mængderne uhyggeligt små, men denne vin er i absolut særklasse.
Chorey-lès-Beaune fra Beaumonts 2011 er Pinot Noir i sin mest charmerende udgave. Transparent og højaromatisk med fine kirsebær, hindbær og rosenblad i næsen, noter af lakrids og en fuldstændig sømløs mundfornemmelse, hvor saftighed og tannisstruktur er integreret fuldstændigt. Genial madvin, der med frisk syre og mundvandsdrivende frugt er enormt alsidig.
Kr. 189,95
Jeg var på besøg hos sønnike på Cypern i marts 2013.
Han havde fået kontrakt med den største klub Apoel i Nicosia og vandt også mesterskabet dette år. Desværre blev Cypern ramt af en stor økonomisk krise og alle mistede en masse indeståender, bl.a. Apoel som fik frataget 40% af deres egenkapital.
Men jeg nåede da at prøve de lokale retter og tilhørende vine. Og jeg må tilstå, at jeg smagte både rigtig dårlige, men også udmærkede lokale vine.
Derfor denne rødvin fra Fikardos Winery, som ligger i Pafos Regionen.
Fikardos har produceret vine siden 1990 og er idag en af de mest respekterede vinproducenter på Cypern.
Pafos Regionen ligger i den sydvestlige del af Cypern neden for Troodos bjergene. Vinene har optimale betingelser med jordforhold, lokalitet, klima og nedbør. Selve Fikardos Winery ligger i Mesogi landsbyen lige nord for Paphos by og er moderne drevet.
Druer: De oprindelige druer på Cypern er Mavro (rød) og Xynisteri (hvid). Men de bruges ikke længere. Desuden er mange andre gamle Cypern-druer udgået. Gennem de sidste 20 år producerer man således de kendte arter som Chardonnay, Sémillon, Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon og Mataro.
Fikardos producerer friske, unge frugtagtige druer både som enkeltdruer og med blandede, også med henblik på gemmevine.
Fikardos laver hvide, rosé og røde vine.
Vinen, vi skal smage, er hovedsageligt lavet på druen Maratheftiko. Den er fra 2008 og holder 13,5%.
Den er købt i Superbest. Pris 129,95 - tilbud kr. 100,-
...har jeg besøgt utallige gange.
Den vin vi nu skal smage har den specielle historie, at min salige svigerfar var i bestyrelsen for Interfrugt, som dengang i 80-erne importerede denne Rioja vin, og derfor kunne vi købe den til engros-priser. Den vækker mange minder og er en fantastisk vin, der stadig fremstilles i meget stor stil. Idag er det Skjold Burne, som importerer vinen. Men nyd den!
Et brag af en Reserva Rioja! Fuld charme fra denne topproducent, 22 mdr. på egetræ og druer fra de bedste parceller i Rioja Alta giver dybde, kompleksitet og ren power pakket flot ind.
Marqués de Cáceres når tradition og fornyelse, bliver til harmoni.
Området og producenter:
En pioner i Rioja! Enrique Forner er foregangsmand for at rykke Rioja ind i det nye århundrede. Han har optjent sin ekspertise på de bedste slotte i Bordeaux. I 1970 grundlagde han så Bodegas Marqués de Cáceres i Cenicero by i Rioja Alta distriktet. Dette er det bedste underdistrikt i Rioja, hvor de bedste Temprenillo druer dyrkes og de mest elegante og delikate vine efterfølgende produceres. Han fik hjælp fra den bedste ønolog i Bordeaux, Emile Peynard til at finde den rigtige ejendom, anskaffe de rigtige marker og få sat fornuftigt gang i produktionen. På bodegaen ligger der hundredevis af egetræsfade, mest franske, men også en anelse amerikanske fade. Emile Peynard blev sidenhen afløst af sin elev, den nu verdenskendte ønolog Michel Rolland, der stadig er tilknyttet vingården. Stilen i vinene er med fokus på ren frugt, balanceret brug af egetræsfade og en stil der minder om en fusion af klassisk Rioja og Bordeaux.
Vinen:
Reserva fremstilles kun i de bedste årgange. Druerne udvælges fra parceller med optimal soleksponering og som giver et lavere udbytte. Dette giver druer og vine med højere koncentration og større kapacitet til at lagre. Vinen lagres i 22 mdr. på franske egetræsfade inden aftapning. Fremstillet på 85% Tempranillo, iblandet mindre mængder af Garnacha og Graciano. Kun mild filtrering inden aftapning på bodegaen. Marqués de Cáceres lader den aftappede Reserva hvile i 2 år inden frigivelse fra Bodegaen
I glasset:
Mørk rød med god dybde i farven. En tæt bouquet med krydrede toner, vanille og sorte kirsebær. Fyldig smag med enorm dybde og koncentration. Balanceres på fineste vis af fadlagringen der rundes af med fløjlsbløde tanniner i den lange eftersmag. En herlig ledsager til kraftfulde koncentrerede retter, vildt med kraftig sauce, oksekød og modne oste. Serveres ved 16-18 gr.
Pressen:
Årgang 2005.Finansbureauet — 5 stjerner — Fuldvoksen kødfuld og lækker Reserva med overraskende køligt delikat fadpræg, som giver plads til større frugtfornemmelse end i de fleste traditionelle Rioja”™er, uden at der af den grund er givet afkald på de klassiske toner af vanilje, peber, mokka og tobak (4/2-2013)
Vinavisen — 5 stjerner — Nej, hvor den smager godt, denne seks år gamle rødvin. Den er fløjlsblød og rund, men også kraftig med bred frugt og fine fadtoner. En fortræffelig rødvin. (Uge 49 2011)
Årgang 2004
Vinavisen — 5 stjerner — (uge 9 2011).
Årgang 2004 i Rioja — 5 point i Parkers — The Wineadvocate.
...besøgte jeg ifm. sønnikes deltagelse ved Champions League.
FC Nordsjælland skulle spille mod Shahktar Donetsk. Vi oplevede en fantastisk flot lufthavn (Donbas), vi boede på et lækkert hotel og vi skulle se fodbold på et fantastisk stadion. Alt bygget af samme person, som stort set ejede hele byen Donetsk. Resten er ikke værd at tale om. Det var at se det gamle Østberlin, inden muren faldt! Men en oplevelse - det var det. Hvad kan man finde på at servere herfra, hvis byen stadig er i Ukraine eller blot en by i Rusland!
Her er resten fra en flaske medbragt herfra.
Gæt selv indholdet”¦
Nastrovia!!
Kr. 0,-
Jeg var på ferie i Portugal i 2 uger i 2006.
Vi fløj til Lissabon, lejede bil og kørte til Porto, smagte bl.a. Portvin selvfølgelig og kørte langs med Douro floden i de mest fantastisk flotte landskaber. Gennem små landsbyer og fik en ordentlig en på opleveren! Det kan jeg kun anbefale”¦
Inspireret af den fantastiske Douro flod, som jo fortsætter ind i Spanien og bliver til Duero, har jeg valgt en vin herfra:
Vinen stammer fra Quinta do Pégo, Douro og har en frisk og ren frugtduft, primært kirsebær men også krydderier. Smagen er præget af en frisk og krydret frugtighed og en levende syre. Integreret fadpræg. Flot og vellavet vin med en afsindig ren, klar og flot frugt. Meget madvenlig vin!
En del af vinen har lagret på egefade i 10 mdr.
Druer: 15% temprenillo, 30% Tinto Cao, 10% Touriga Franca og 45% Touriga Nacional.
Medium fylde og velegnet til fuglevildt, kalv, oksekød, pasta og pizza.
Norm. pris: 99,95 Købt hos Fleggaard for 59,99
...har jeg besøgt utallige gange.
Problemet blev at vælge en italiensk vin, da der er så mange fantastisk gode vine.
Valget stod mellem Amarone, Brunello, Barolo eller en helt fjerde.
Valget faldt dog på denne vin fra Piemonte, som smager pragtfuldt og kommer fra et distrikt, som har taget navnet fra mit barnebarn!
Måske er vinene fra ”œfoden af bjergene”, som Piemonte betyder, nogle af de største i verden? Sikkert er det, at de Nebbiolo-beplantede marker i Barolo og Barbaresco leverer vine, der kan opnå en uhyre kompleksitet parret med en markant og delikat struktur. Det er vine, der næsten naturstridigt balancerer mellem elegance og råstyrke, mellem det overdådige og det stringente
.Området er ikke stort, så efterspørgslen overstiger ofte udbuddet, hvilket gør vinene til nogle af Italiens dyreste. Der er dog også gode køb at gøre blandt de mindre navne:
I 1997 realiserede brdr. Mauro og Savio Daniele en fælles drøm. Deres egen vingård - Le Strette. Vin havde de i blodet fra forældrene, suppleret med uddannelser i hhv. vitikultur og ønologi samt flere års erfaring fra arbejdet som vinmager i de sidste 25 år for Ceretto og er idag fortsat tilknyttet Ceretto. (Har en stjerne i Gambero Rosso).
Le Strette ligger i Novello kommunen, hvor også langt størsteparten af husets markparceller er placeret.
Barbera d”™Alba ”œPezzole” kommer fra marken af sammen navn i landsbyen Novello. Vinstokkenes alder er op mod 50 år og dette giver en vin med fabelagtig duftkoncentration med de karakteristiske noter af bittersøde kirsebær. Alt materiale høstes naturligvis pr. håndkraft og i macerationsperioden følges syrebalancen nøje, således af presningen foregår på det helt optimale tidspunkt. Vinen lagrer 12 måneder på Barriques (brugte) og fremstår med ægte, traditionel barberafrugt, der vibrerer og spiller rustikt på tungen i perfekt balance med fylde og en afrundet, dyb eftersmag.
vinavisen.dk (*****): Denne rødvin dufter skønt af brombær, læder, trøfler og svampe. Den smager også rigtig godt - har noter af hyldebær og søde blå blommer. En rigtig efterårsvin til en god, ikke for kraftig kødret.
Vinbladet (******)/90 points: Reduceret duft, indelukket, behøver luft. Får mere ren duft i glasset, kirsebær holdt inde i en fin, syrlig tone. Fyldig smag, frisk med herligt tanninbid og snerrende syre, lang eftersmag med modne bær og rensende syre.
Kr. 154,95
Jeg besøgte Dublin sidste år. Her besøgte jeg bl.a. Guinness bryggeriet og Jameson destilleriet. Derfor skulle valget stå mellem de to. Og det faldt ud til Guinness”™ fordel, da det vel nok er min absolutte favorit øl. Derfor:
Guinness er verdens største stout-ølmærke og kaldes også ”œDen sorte øl fra Irland”.
Guinness smager kraftigt med et let anstrøg af lakrids og har cremet, hvidt skum. Guinness sælges i over 150 lande, og en lang række udskænkningssteder er certificeret for at skænke den efter alle kunstens regler (jeg selv inclusive!). Den klassiske servering er at spise østers til sin Guinness. Arthur Guinness grundlagde bryggeriet som St. James”™s Gate Brewery i Dublin i 1759.
Øllets karakteristika og smag er baseret på nybrændt ugæret byg. I mange år blev en del af øllet lagret for at give det en skarpere laktosesmag, men Guinness vil ikke svare på, om øllet fortsat lagres. Det tykke cremede skum skyldes en nitrogenblanding, som bliver tilsat under aftapningen.
Tidligere var Guinness Draft (fadøl) en sjældenhed i Danmark. Fadøludgaven har en alkohol% på 4-5 mod flaske/dåseøl har en alc% på 4-8. Guinness bliver brygget på malt, byg og ristet byg. Den stærkt ristede byg giver den meget karakteristiske tørre smag, der klart skiller Guinness ud fra f.ex. den tyske Schwarzbier, hvor man bruger ristet malt. Gæren man bruger er Guinness oprindelige, der dog er rendyrket siden 1799, hvor den første sorte Guinness kom. Gæringen foregår ved 25 gr. og tager kun 2 dage.
Skål og tak for i aften!