Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
Inden jeg starter med aftenens emne, vil jeg præsentere en vin som jeg håber vil smage jer. Som I kan se er den hemmelig, jeg kunne godt tænke mig at I gætter hvor den kommer fra.
??????????????????????????????????????????????????????
"Og der blev gættet på oversøisk, Italien m.m."
Vinen er fra Ellebækgaard, som ligger ved Ringsted.
Vinen er lavet på Rondo druen, og den er fra 2013, den har ligget 1 til 2 uger sammen med skallerne derefter presset og så ligget på ståltanke ca. et år. Den holder en alkohol procent på 14.
Druen som er aftenens stjerne, er en af de mest populære og oftest plantet vinstokke i Frankrig. Men druen bliver også brugt i andre lande til at lave fantastiske vine blandt andet i Italien, men også, dog i mindre målestok, i Schweiz, Australien, Argentina, USA, og mange flere.
Fantastisk vin til få penge - et rigtigt kup!
Dyb, fin og rød farve. Frugtig og vinøs duft af blommer, brombær og røde bær.
I munden giver vinen en dejlig tyngde med en indbydende snert af sødme. Rig og moden sammensætning med bløde tanniner og aldeles drikkeklar. Køber du denne, er der fuld "value for money", og kvaliteten kan sammenlignes med langt dyrere vine.
Sikkert valg sammen med svine-, lamme- eller oksekød. Passer også til gryderetter og modne oste. Vinen er så pragtfuld og blød, at den også kan nydes uden mad. En sand fornøjelse. Talrige præmier er blevet vundet af denne vin: Decanter World Wine Awards vundet i 2011 (bronze). Både anbefalet af International Wine Challenge og Decanter Wine Awards i 2013.
Druen har en iøjnefaldende mørk blå farve, og da det ikke er en hemmelighed mere at det er Merlot der er emnet, kan jeg også fortælle at Merlot kommer af ordet merle, som på fransk, betyder Solsort, som enten refererer til fuglens farve eller dens smag for søde sager. Den er faktisk en så populær drue, at den har sin egen helligdag, nemlig den 7 november.
Druen har gennem tiden blevet stadig mere brugt, i 1990 var den på en 7. plads og i 2010 var den på 2. pladsen over verdens mest plantede druer, der er på verdensplan ca. 160 vinregioner som har valgt en produktion med Merlot druer. Kun Carbernet Sauvignon har flere vinstokke plantet.
- seriens mest succesfulde og den som altid først bliver udsolgt.
Black Ridge serien produceres af familien Scotto i Lodi, Californien. Familien kom til Californien fra Italien for 5 generationer siden og har været vinproducenter i over 100 år. Anthony Scotto som er drivkraften bag virksomheden den dag i dag, har kun ét princip og målsætning. Gode vine til gode priser. Alle Anthony's vine må da også siges, at ramme det meget brede publikum og især her i Danmark er stilen af bløde elegante vine med solskin og uden nogen syre et stort hit.
Efter mange flotte anmeldelser af denne Merlot gennem tiden, er den utrolig eftertragtet. Ja faktisk er det Black Ridge seriens super sælger.Duften er varm, rund og elegant med modne skov og brombær, sød lakrids og lidt elegant fad.Smagen er fyldt med charme. vinen nærmest kæler for dine smagsløg og bare fylder munden med bitter chokolade, tørrede røde bær og igen kommer fad lagringen frem og runder flot af.
Man kan sige at familien Scotto faktisk laver for lidt af denne vin, da det er en vin der er i den venlige og elegante kategori, en vin for alle. Nyd den til ren råhygge, pasta og pizza, lyst kød som fjerkræ og hverdages retter såsom gode frikadelle eller sammenkogte retter.
Merlotdruens ry for at levere kvalitets vin er nævnt helt tilbage til år 1784, og det var selvfølgelig i Bordeaux. Størrelsen på druen, hører til i gruppen blandt de mindre druer. Men den giver mere og er lettere at have med at gøre, til gengæld bliver den let vandet og kedelig hvis den ikke bliver udbyttereduceret, som den så selvfølgelig bliver på de mere seriøse vingårde. Merlot er også en drue der er rig på sukker,
Er det nu vigtigt, ja for sukker spiller en helt afgørende rolle for produktionen af vin. Men sukker er ikke blot sukker. Der findes forskellige former for sukker:
En moden drue indeholder både druesukker (glukose) og frugtsukker (fruktose). Indholdet er typisk mellem 150 og 250 gram pr. liter, men kan være højere, hvis druerne bliver overmodne, tørres eller har råd. Tørrede druer kendes fra Amarone vine, mens råd benyttes til Sauternes og andre søde vine.
Vi kan definere graden af modenhed på følgende måde:
Oversat til dansk betyder det, at en umoden drue har et højere indhold af druesukker end frugtsukker, mens en overmoden har overvægt af frugtsukker. Jo mere en drue modnes, jo højere bliver andelen altså af frugtsukker. Hvilken effekt har det så på vinen? Det kan bedst illustreres, ved at sammenligne forholdet af sødmen for de to forskellige sukkertyper:
Ud fra tallene kan vi se, at 1g frugtsukker er mere end dobbelt så sød som 1g druesukker. Det betyder, at vinen pludselig bliver meget sød, når druerne overmodnes. Vi kan også se, at der er stor forskel på om vinen er sød grundet fruktose forårsaget af overmodning eller sød grundet restdruesukker. Det er to meget forskellige typer sukker, der gør vinen sød.
Gæren foretrækker at leve af druesukker. Det har to konsekvenser: dels stoppes gæringen når der ikke er mere druesukker tilbage og dels vil restsukkeret i en vin ofte være af den søde slags, nemlig frugtsukker. Merlotdruen kan derfor, på grund af det høje sukkerindhold, give en til to procent mere alkohol, ydermere har den mindre frugtsyre og mindre garvesyre, den er blødere, federe og mere aromatisk og udvikler sig hurtigere på flaske end f.eks. Cabernet Sauvignon.
McNab Valley har lavet en vin af Merlotdruen. Der er lagt vægt på frugtrig aroma . 2011 Merlot er smidig og elegant med smag af modne friske solbær, sorte kirsebær og et strejf af chokolade. Den kombinerer flot de store aromaer med silkeblød frugtsmag.
Merlotdruen har selvfølgelig været undersøgt på kryds og tværs, blandt andre af University of California i Davis som mente at den var relateret til Cabernet Franc og Carmenere.
Men takket være en DNA test er det nu slået fast, at vores drue er en krydsning mellem Cabernet Franc og den noget mystiske sort, der har været forsvundet i mange år, en drue der hedder Magdeleine Noire des Charentes.
De første stiklinger af Magdeleine Noire des Charentes blev fundet og identificeret i 1996 i Bretagne (den var helt ukendt) Der var ingen nuværende gårde i områet, men det kendt at der eksisterede vinstokke tilbage i 1400 tallet. Siden er der fundet yderligere vinstokke i det vestlige Frankrig, og som havde ry for at modnes allerede i Juli.
Top lækker og saftig Merlot fra Norditalien!
Rubinrød og lækker farve. Du får en yderst delikat og bærfrugtig duft i næsen, hvor frugtaromaer går i retning af halvsøde moreller, røde kirsebær og blommer samt lakrids. Smagen forlænger oplevelsen med indslag af lækre og saftige, småsøde bær fra skoven, lidt egefad og milde krydderier. Noget over medium fylde. Vinstilen er relativ fast og rank, men samtidig vil du også erfare, at vinen er generøs og tilgængelig. I eftersmagen mærker du en frisk frugtighed. Vinen mestrer smagsrige kødretter i de fleste varianter samt utallige variationer inden for internationalt køkken.
Flere generationer har gennem 140 år produceret vin på denne vingård. I begyndelsen købte Francesco Marcato blot fem vinmarker i Roncá, Italien. Dengang i alt 1,5 hektar, til sammenligning med i dag, hvor området dækker ca. 60 hektar. I dag drives gården af Lino Marcato, hans to børn samt hans bror. Alle deler deres store passion for vine baseret på gamle erfaringer sammen med stor viden om udvikling og forskning inden for vinproduktion.
Denne vin er produceret på den ca. 7000 kvadratmeter store vingård i byen Roncá, Verona, der ligger ca. 40 km øst for Gardasøen på vej mod Venedig. Jordbunden er stenet og primært baseret på kridt eller af vulkansk oprindelse.
Merlot er en venlig og delikat sort som på de rigtige marker og høstet på sit højeste, producerer vine der er kendetegnet ved vellystighed og generøsitet. Merlot er en druesort, der giver runde og lækre vine, med aroma af sorte frugter som sorte kirsebær, brombær. Du får også aroma af trøffel, violer, blomme, chokolade. Merlot trives bedst i ler og kalkstens jord som der er i Bordeaux, derfor er det også der at nogle af de bedste Merlot vine kommer fra, blandt andet Petrus. (Peter Brixtoftes vin) Dem har jeg desværre ikke nogen af, da det så kun kunne blive til en halv flaske, måske kun et enkelt glas.
Så jeg er gået et niveau eller to ned, og men håber det vil smage alligevel.
Merlot dyrkes på vinmarkerne Dispensa, Ulmo og Maroccoli i Menfi og Sambuca di Sicilia. Ulmo og Maroccoli er beplantet i 1985 (3.800 vinstokke/ha.) og omgiver vingården i Menfi. Den er beliggende i en højde af 200-250 m., og jordbunden består hovedsageligt af ler og kalksten. Dispensa ligger i Sambuca di Sicilia og er beplantet i 1996 med en lidt tættere beplantning nemlig 4.500 vinstokke/ha. Her er der knap så mange sten, og hovedvægten ligger på gult og mørkegråt ler. Høstudbyttet er begge steder begrænset til ca. 54 hl. pr. ha., og høsten finder normalt sted i slutningen af august.
Merlot fra Planeta fremstår mørk og tæt i glasset. Den har en meget nuanceret bouquet af solbær, blommer og såmænd også lidt hyben. Smagen er fyldig og velouragtig men samtidig delikat. Den har masser af frisk frugt og en eftersmag, der varer ved meget længe. Rødvinen kræver lidt tid i glasset, før den åbner sig fuldt ud, men den er værd at vente på, for den gemmer på utroligt mange smags- og duftindtryk.
Vinen vil være en storartet ledsager til kraftige gryderetter, vildt- eller kalvekød eller til det store ostebord.
Stort set al vin fremstilles af Vitis vinifera, som findes i omkring 10.000 sorter. Næsten alle de bedste vine fra "den nye vinverden", Chile, Argentina, Australien, New Zealand, Sydafrika og Californien mv., er varietale, dvs. at vinen er lavet af én drue, som angives på etiketten. Disse "internationale" druesorter er næsten alle franske som de blå cabernet sauvignon, merlot, pinot noir og syrah (shiraz) og de grønne chardonnay og sauvignon blanc. Da det franske AOC-system forudsætter, at visse druer er bedst egnede i en bestemt jordbund og klima, er fx Chablis pr. definition lavet af chardonnay, uden at det fremgår af etiketten.
Vin kan have fejl, som kan forandre dens farve, duft og smag. Selvom billige bordvine som regel stabiliseres ved pasteurisering, kuldebehandling og steril filtrering, kan dårligt kælderarbejde medføre vækst af gærceller og bakterier i vinen, så den bliver uklar og boblende. En utæt prop eller for varm opbevaring kan være årsag til, at vinen ilter eller "maderiserer", bliver brunlig og får en duft af hedvin. Eddikesyre findes i ringe mængde i vin, men kan ved iltning udvikle sig og give en skarp og sur duft. "Propsmag" er en muggen og rådden duft, der kommer fra urene og inficerede propper. Alle vine tilsættes svovldioxid som konserveringsmiddel; hvis en vin har en tydelig duft af svovl, skal den bare omhældes og luftes. En vin må ikke være uklar og grumset, men et bundfald af farvestoffer og garvesyrer dannes naturligt i ældre vine. Vinsyre er normalt også opløst i vinen, men kan ved stærk kulde udfældes som vinsten, vinkrystaller, der blot er naturligt i vine af kvalitet. Alvorlige fejl i en vin afsløres straks med øjet og næsen.
Den første vin har været økologisk og lavet af naturen selv, fx i en hulning i en klippe eller en træstamme, hvor efterårets frugter og druer opsamledes og begyndte at gære. Den klassiske forklaring udpeger Kaukasus som det oprindelige hjemsted for vinplanten, som det også afspejles i beretningen om Noas ark og Ararats bjerge.
Vinstokke og vin nævnes oftere end nogen anden plante og frugt i Bibelen: Jesu første mirakel var at forvandle vand til vin ved brylluppet i Kana, vinens virkning på helbredet omtales 191 gange i Bibelen, og i Det Nye Testamente tilrådes Timotheus at holde op med at drikke vand og i stedet nyde lidt vin "for din mave, og fordi du så tit er syg." Vinens antiseptiske virkning var kendt, og man blandede vin i vand, så det kunne drikkes uden risiko. Man badede sår med vin eller sprit, og vinen blev anset for en vigtig medicin indtil midten af 1900 tallet.
Med udviklingen af lerkrukker, amforaer, ca. 6000 f.Kr. blev vinen bedre og samtidig en handelsvare. Gennem handel blev vin udbredt til bl.a. Egypten og Grækenland. På Homers tid var grækerne store vindrikkere, som det skildres i Iliaden og Odysseen. De blandede altid 3-4 dele vand i vinen, der var lavet af indtørrede, rosinagtige druer og ofte havde konsistens som sirup. Vinen var også tilsat honning og krydderier og blev opbevaret i krukker tætnet med beg og harpiks, oprindelsen til retsina.
Den græske kultur blev udbredt til Sicilien og det sydlige Italien. Samtidig, omkring 600 f.Kr., blev Provence og Sydfrankrig koloniseret, og via nettet af floder blev vinavlen også udbredt mod nord. Romerne forædlede vinavl og vinfremstilling, og Cato, Columella og Plinius d.æ. skrev afhandlinger om klima, druer, plantning, podning og økonomi i vinavl; Plinius d.æ. nævner i sin Naturalis historia ca. 80 kendte vine i imperiet og beskæftigede sig også med årgange.
Argentina har Malbec, Australien har Shiraz, Sydafrika har Pinotage, Chile har Carmenere og Washington State har MERLOT!!
”Wine Region of the Year” (Wine Enthusiast)
The Cascade Mountains skærmer området totalt af for fugtige vestenvinde. Den mægtige Columbia River sikrer rigelige forsyninger af vand. Et langt, lunt efterår, med mere end to timers ekstra sollys pr. dag sammenlignet med Californien, og store spring mellem dag og natte temperaturer sikrer druerne den langsomme og stabile modning, der giver de fineste aromaer og de bedst balancerede vine. Verdensklasse med andre ord!
På Chateau Ste. Michelle kombineres den klassiske tradition med New World innovation, og vinene nyder international anerkendelse. Reelt er der tale om to vinerier: Et separat vineri, der er optimeret til hvidvinsfremstilling, og et, der er optimeret til fremstilling af røde vine. Winemaker er Bob Berteau. Projekter med Toscana”™s store Antinori familie (superprestigevinen Col Solare) og Dr. Ernst Loosen fra Mosel og Pfalz (superprestige Rieslingvinen Eroica) understreger yderligere Chateau Ste. Michelle”™s ledende position.
Med Bob Berteau ved roret når Chateau Ste. Michelle”™s Merlot”™er nye højder. Potentialet i de solmodne og strutsunde Merlot druer udnyttes fuldt ud.
Vinen lagrer 15 måneder på eg, hvoraf 25 % er helt nye. Halvdelen er fransk og halvdelen er amerikansk eg.
Verdens bedste køb i Merlot!
I løbet af 200 tallet blev amforaen erstattet med træfade, som var en keltisk opfindelse. Fadene er blevet mindre og tykkere, men ellers er der ikke sket de store ændringer gennem næsten 2000 år. Træfade er lettere at transportere og ikke så skrøbelige som lerkar, og de tillader vinen at ånde. Da vejene var meget vanskeligt farbare, måtte transporten af vin foregå med skib, og alle betydende vindistrikter i Europa ligger tæt ved havet eller floder; Donau, Rhinen, Mosel, Rhône, Loire, Garonne og Dordogne har altid haft stor betydning for vinen. I middelalderen blev et skib betegnet efter, hvor mange vintønder det kunne laste.
I begyndelsen af 300 tallet proklamerede den romerske kejser Konstantin 1. den Store, at kristendommen skulle være den officielle religion i imperiet. Kendskab til vin, der sammen med brød er fundamentet i nadveren, blev udbredt i alle samfundslag. Oliventræet og vinstokken er de ypperste udtryk for en højtstående kultur og stabile samfundsforhold, fordi de begge helst skal være 20-25 år gamle for at give kvalitet. Denne stabilitet fandtes i klostrene, hvor munke overtog vindyrkningen. Blandt de mange tusinde klostre, som ejede vingårde, var Kloster Eberbach i Rheingau i 1200 tallet verdens største vingård.
De store opdagelsesrejser i slutningen af 1400 tallet blev fulgt af portugisiske og spanske bosættelser i den nye verden. Mexico var det første land, der modtog vinstiklinger, og i kølvandet på de spanske conquistadores fulgte munke, som havde brug for vin til nadver og messe. I 1600 tallet var jesuitterne store vinproducenter i Peru, og franciskanerne indførte vindyrkning i Californien, hvor den spanske drue monica stadig er meget udbredt og kendt som missionsdruen.
Romerne havde opfundet teknikken til glasblæsning, men det var først i løbet af 1600 tallet, at glasflasker blev så billige at fremstille, at de begyndte at afløse krukker af keramik og stentøj. De første flasker var som vaser, buttede balloner, der fungerede som karafler, når vinen skulle fra fadet til spisebordet. Fra begyndelsen af 1800 tallet blev vinen tappet på de slanke flasker, der gør dem egnede til at stables og opbevares liggende; propper af kork blev holdt fugtige og smidige af vinen.
- 2 glas i Gambero Rosso!
Marcato Baraldo 2010 er en rødvin fremstillet på ren Merlot fra Marcatos vinmarker i Berici-bakkerne.
Druerne fermenterer (omdanner gær og sukker til alkohol, eller ethanol som det præcist er.) i ståltanke i 10 dage, hvorefter de lagrer 18 måneder på fransk eg.
Farven er dybt rød og vinen funkler i glasset som en smuk rubin.
Aromaen er kompleks; domineret af røde bær med noter af vanille, lakrids og tobak.
Baraldo 2010 er fløjlsblød med en god syre, som balancerer perfekt med vinens modne tanniner. Vinen er meget fyldig, og aromaen fylder mundhulen med alt, hvad den har at byde på. Eftersmagen er virkeligt lækker og vedholdende.
Nyd denne fantastiske vin til rødt kød, vildt eller stærke oste.
Fra 1863 og de følgende 20-30 år blev næsten alle vinmarker i Frankrig og Europa hærget og ødelagt af vinlusen, der var kommet med vinplanter fra Amerika. Produktionen faldt med 75% i Frankrig, før man opdagede, at årsagen til ulykken også var redningen, og begyndte at pode de traditionelle druesorter på de vinlusresistente amerikanske rodstokke. Da produktionen endelig kom i gang igen, blev der ofte plantet højtydende, men ringe sorter for at kompensere for års afsavn. Resultatet var dårlige vine eller direkte svindel, og det førte til vedtagelsen af det franske AOC-system i 1935 med kontrol og garanti for vinens oprindelse. De fleste lande i EU har siden indført lignende vinlove.
Gennem de første mange tusinde år var vinfremstilling baseret på erfaring og nedarvede traditioner. Louis Pasteurs forskning fra 1857 i gæringsprocesser i øl og vin og hans påvisning af iltens rolle for vinens modning og udvikling blev banebrydende for forståelsen af vin. Men det var først for alvor efter 1945, at denne viden trængte ned i kældrene hos vinbønderne. Man havde længe haft en ønologi, nu fik man også ønologer, uddannet i laboratorier og på universiteter. De bedste "flyvende vinmagere" har stjernestatus og er rådgivere over hele verden.
For i øvrigt er der en gammel legende der fortæller, at det var en af de smukke kvinder i den persiske kong Jamshids harem, der nød verdens første glas vin.
Kongen, der var begejstret for vindruer, havde forlangt, at en større mængde nyhøstede druer skulle opbevares i lerkrukker, så han kunne nyde dem i løbet af året. da han senere skulle have nogle fra en af krukkerne opdagede han en boblende gæret masse, og der blev straks skrevet gift på krukken.
Haremskvinden Gulnare, der var blevet træt af livet, besluttede sig en dag for at gøre en ende på det ved at drikke af "giften". Hun drak næsten det hele, men i stedet for at dø - "fik hun det noget så godt", det er jo noget vi her i klubben, godt kan nikke genkendende til.
- Nøje udvalgt, ren Merlot.
Chateau Kamnik ligger i Vardar-dalen øst for Skopje. På de sydvendte bakkeskråninger i området dyrker man vin af helt exceptionel kvalitet. Kamnik Merlot Single Vineyard kommer - som navnet antyder - fra én nøje udvalgt vinmark.
Det er en meget smuk rødvin, som man skænker op i glasset - helt rubin rød.
Duften er kompleks og har en frugtrig karakter som afslører sorte kirsebær, brombær syltetøj og figener, som alt sammen komplimenteres af krydrede noter af vanille, røg og ny-ristet kaffe.
Aromaens kompleksitet skyldes den 25 måneder lange modningsproces, hvor vinen har ligget på nye franske og amerikanske egetræsfade.
Smagen er fyldig og bærer duftens kompleksitet med sig. Syre og silkebløde tanniner synger i harmoni med en lang og vedholdende eftersmag rig på frugt og chokolade.
Vi anbefaler, at man dekanterer denne vidunderlige Merlot en time før servering til f. eks. en krydret vildt ret.