Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
Min smagning skulle have været afholdt den 4/4-16, men på grund af problemer med at skaffe de vine jeg ville præsentere jer for, var Søren L så rar at tilbyde at bytte dato med mig, så jeg er blevet nødt til at finde på et andet emne til i aften.
Jeg havde faktisk indkøbt de første 3 vine til min smagning, men havde som sagt svært ved at finde nogle vine som levede op til emnet. Jeg håber at jeg får mulighed på et andet tidspunkt for at præsentere jer for emnet og vinene derfra.
Så jeg har brugt noget tid på at finde et nyt emne, men nu har jeg fundet det, og vil i aften præsentere jer for vine fra det sydlige og nordlige Italien. Jeg ved jo godt at vi ved sidste smagning smagte vine fra Italien, og har gjort det så mange gange tidligere, men jeg tror ikke vi nogensinde har fået den samme vin 2 gange, så derfor har jeg en forventning om at I ikke har smagt de vine jeg har valgt i aften.
Jeg har købt alle vinene fra Sorgenfri Vin I/S, som er en lille garagevinimportør etableret i 2004, der har specialiseret sig i import af kvalitetsvine udelukkende fra Italien.
Hjemmesiden til alle hans ca. 40 forskellige vine, bl.a. mange spændende fra Toscana, (Armilla, Chianti, og Veroni) og olivenolier er: www.sorgenfrivin.dk
Bjarne Jensen, garageimportøren er min bagbo i sommerhuset, og vi har flere gange mødtes og diskuteret vin, og jeg synes det lød meget interessant med de vine han importere.
Jeg har aftalt, at skulle der være nogle af de vine I kommer til at smage i aften som I kunne tænke jer at købe, så vil han give os nogle rigtige gode priser, hvis vi køber det samlet og jeg skal selvfølgelig nok etablere kontakten.
Sorgenfri Vin I/S sætter miljøhensyn i vinproduktionen højt, så det er fortrinsvis økologiske vin og oliven olie i sortimentet. Nogle certificeret, andre produceret økologisk.
Bjarne importerer fortrinsvis vin fra små og mellem store producenter, der sætter kvaliteten og miljøet i højsædet. Han er meget kritisk med hvilke vine som kommer i sortimentet, derfor er alle vine smagt og udvalgt efter personligt besøg hos vinproducenten, inden de bliver en del af sortimentet. Sorgenfri Vin leverer kun kvalitetsvin produceret med engagement og forkærlighed til vin fremstilling.
Som vi lærte ved Sørens smagning og hans fine kort over vindistrikter, så har jeg udvalgt vine fra Sicilien og Veneto distrikterne.
Vi har tidligere haft en smagning 5 feb. 2007 om Sicilien, hvor Torben C præsenterede os for en masse vin historie og informationer om vinfremstillingen, så vil I vide mere eller opfriske hukommelsen så gå ind på vores hjemmeside.
Jeg vil dog meget kort lige nævne at Sicilien er rig på bjerge, jorden er mager og regnmængderne er lave. Sommervarmen er intens og høj, så tilsammen er det rigtig gode vilkår for vindyrkning.
Der produceres meget vin på Sicilien og størstedelen er stadig hvidvin, selvom det er rødvinen der er mest interessant. Under 10% er klassificeret som DOC og resten som
Indicazione Geografica Tipica (IGT). Typiske vine fra et geografiske område. Kravene til en IGT vin er mindre begrænsende end DOC og DOCG vine, så på papiret en lavere kategori.
Men mange af Italiens dyreste vine er faktisk IGT vine, som ikke tillades indenfor en eksisterende DOC(G), eller fordi producenten ønsker at give indtryk af en individualistisk supervin. Så IGT vine kan være billige hverdags vine og dyre supervine.
EU har selvfølgelig også været inde og blande sig i de klassifikationer som Italien benytter.
EU-betegnelsen for italienernes Indicazione Geografica Tipica er Indicazione Geografica Protetta el. Indication Geographique Protégée, og stammer fra EU lovgivning fra 2009 og erstattede i aug. 2009 Vin de Pays i Frankrig. Det er dog endnu ikke lykkedes at få italienerne til at ændre deres IGT til IGP.
Det er ikke kun IGT vine vi skal smage i aften, der er også DOC og DOCG vine med.
Sicilien har naturligvis sine egne druesorter, mange med personlighed. Heldigvis er det nemt at navigere for Nero d”™Avola er klart den bedste sort. Den frembringer dybe mørke vine med robust garvesyrestruktur.
De første vine vi skal smage kommer fra en lille vingård 1 times kørsel fra Palermo, hovedbyen på Sicilien.
Vingården der blev etableret i 1996, er på cirka 160 hektar vinmarker, opdelt på to godser, hvor den ene og største ligger i den lille by Pianetto i området tæt ved Santa Cristina Gela ca. 1 times kørsel fra Palermo. Det andet gods ligger i den historiske by Baroni, nær byen Noto i provinsen af Siracusa.
Grev Paolo Marzotto, der etablerede Baglio di Pianetto, valgte disse 2 steder på grund af forskellige klimatiske zoner, det ene tæt på høj bjerge og det andet tæt på havet.
De milde vinde fra havet giver ideelle forhold hvad angår temperatur, nedbør og eksponering. Baglio di Pianetto arbejder super professionelt med produktionen af vin og oliven olie, alle processerne i produktionen er velovervejet og afstemt for få det bedste ud af de enkelte druetyper.
Baglio di Pianetto benytter altid procedurer med respekt for miljøet uden brug af kunstgødning eller sprøjtegifte af enhver art. Egne solceller til el produktion, opsamling og filtrering af regnvand til driften af vingården, gør Baglio di Pianetto selvforsynende med både el og vand. Baglio Di Pianetto arbejder i alle processer ud fra økologiske principper og vil fra og med årgang 2015 være økologisk certificeret.
De 3 første vine vi skal smage produceres efter moderne metoder og gære på ståltanke.
Y på etiketten står for Young (wine)
Den første vin vi skal smage i aften er en hvidvin, som bliver produceret udelukkende på Insolia druen. Denne drue produceres næsten udelukkende på Sicilien.
Vinmarkerne er placeret i området Santa Cristina Gela Pianetto (Palermo) og med en plante tæthed på 4830 vinstokke pr. hektar og med et gennemsnitligt høstudbytte pr. hektar på 60 hl.
Markerne er placeret ca. 650 meter over havets overflade og består af god lerholdig jord med hældninger på mellem 10 % og 20 % pga. markernes beliggenhed i et bjergområde.
Høsten foregår manuelt med omhyggelig udvælgelse af de sunde drue klaser, der straks bringes til vingården hvor de afkøles og sorteres inden druerne over 2 timer presses forsigtigt så mosten langsomt presses ud af druerne. Herefter gæres mosten i 20 dage i temperatur kontrolleret rustfriståltanke. Efter endt gæring lagres vinen i yderligere 3 måneder på ståltanke.
Vinmarkerne er placeret ved byen Noto (Syracuse) med en plantetæthed for på 8265 vinstokke per hektar med et gennemsnitligt udbytte pr. hektar på 80 hl. Markerne er placeret 50 m. over havets overflade på let skrånende jord mest bestående af kalksten.
Klassifikation: Sicilia IGT
Høsten foregår manuelt med omhyggelig udvælgelse af de sunde drue klaser, der straks bringes til vingården hvor de afkøles og sorteres inden druerne over 2 timer presses forsigtigt så mosten langsomt presses ud af druerne. Herefter gæres mosten i temperatur kontrolleret rustfriståltanke med den traditionelle procedure med overpumpning. . Efter endt gæring lagres vinen i yderligere 4 måneder på ståltanke.
Klassifikation: Sicilia IGT
Høsten foregår manuelt med omhyggelig udvælgelse af de sunde drue klaser, der straks bringes til vingården hvor de afkøles og sorteres inden druerne over 2 timer presse forsigtigt så mosten langsomt presses ud af druerne. Herefter gæres mosten i temperatur kontrolleret rustfriståltanke med den traditionelle procedure med overpumpning. . Efter endt gæring lagres vinen i yderligere 4 måneder på ståltanke.
Vinmarkerne er for Nero d' Avola druen placeret ved byen Noto (Syracuse ) og for Merlot druen ved Santa Cristina Gela Pianetto (Palermo), med en plantetæthed for Nero d' Avola på 8265 vinstokke per hektar og for Merlot på 4830 vinstokke per hektar. For begge marker gælder et gennemsnitlige udbytte pr. hektar på 50 hl. Markerne ved Noto er placeret 50 m. over havets overflade på let skrånende jord mest bestående af kalksten. Markerne ved Santa Cristina Gela ligger i 650 m. over havets overflade og består af god lerholdig jord med hældninger på mellem 10 % og 20 % pga. markernes beliggenhed i et bjergområde.
For at sikre en høj kvalitet grøn høstes for der igennem at sænke udbyttet, dette og den endelig høst foregår manuelt med omhyggelig udvælgelse af de sunde drue klaser, der straks bringes til vingården hvor de afkøles og sorteres inden druerne over 2 timer presse forsigtigt så mosten langsomt presses ud af druerne. Herefter gæres mosten i temperatur kontrolleret rustfriståltanke med den traditionelle procedure med overpumpning. Efter endt gæring lagres vinen i egetræsfade i 12 måneder, hvor af halvdelen er nye og den anden halv del op til 3 år gamle.
En vin med god krop og god harmoni, der udtrykker de forskellige karakteristika fra de 2 områder druerne kommer fra.
Klimaet i Veneto er varmt og frugtbart i den vestlige og sydøstlige del. Vestpå p.g.a. Gardasøens påvirkning og bjergenes læfaktor. Sydøst på bliver klimaet mildere og mildere jo længere man kommer over til Adriaterhavet. Alperne er med til at beskytte mod de kolde vinde fra nord. Veneto er ligesom Piemonte præget af tåge, som opstår når kold luft fra det nord mødes med varm luft fra syd og fugtindholdet fra søerne og havet er højt. Derfor er vindyrkningsområderne ofte indhyldet i tåge.
Denne vingård er beliggende i den smukke dal Fumane, hvor vinene dufter af sorte kirsebær og peber. Le Bertarole ligger i midten af det klassiske Valpolicella distriktet og de producerer fire vine, der alle har en genkendelighed i strukturen, farven, bouquen og smagen.
I to generationer har familien Venturini arbejdet hårdt for at forbedre kvaliteten på gårdens vine, og er i dag en af top Amarone producenterne. 1993 var den første kommercielle årgang på Le Bertarole
Til trods for denne genkendelighed i vinene fra Le Bertarole, har hver enkelt vin deres egen særlige karakteristika. Der er dog ingen tvivl om at Amarone vinen er toppen af produktionen og som en finesse bliver antallet af flasker der produceres det enkelte år skrevet på etiketten, samt hvilket nummer denne flaske er i rækken. Et princip der sidenhen er indført på alle vinene.
Giordano Venturini har produceret vine i lang tid og er garant for ihærdighed og hårdt arbejde, hvor sønnerne Marco og Fabio desuden bidrager med viden fra deres universitets uddannelse som vinmagere.
Marco Venturini er næste generation af Amarone producenter, der studerede til vinmager på det prestigefyldte Institut i San Michele og i dag styrer han, med sin far Giordano, de 9 hektar vinmarker i en af de smukkeste dale Fumane, i hele Valpolicella.
En smal dal der naturligt ventileres, hvilket gør stedet ideelt til naturlig og økologisk dyrkning af vin.
Marco har klare ideer om hvad han vil og at hans vine fuldt ud skal repræsentere nuancer af dette særegne område, som Fumane er.
Vine med stor friskhed og elegante tanniner.
Marco fra Le Bertarole producerer vinene med dyb respekt jorden, historien og traditionerne for vinfremstilling. Mikset af de stolte traditioner og moderne videnskab inden for vinfremstilling, har sammen givet et kvalitets løft af vinene fra Le Bertarole.
I løbet af de sidste par år har de udbygget vingården, for at kunne producerer mere vin, men også for at kunne modtage flere gæster.
På den nye del af vingården har de kælderen 12 meter under jorden, noget som normalt kun benyttes af de største producenter.
De 9 hektar vinmarker giver vingården en kapacitet til at producere ca. 55.000 fl. og det er planen at der skal kunne produceres 65.000 fl. pr. år. og stadig fastholder den gode kvalitet.
Le Bertarole producerer fem vine, der alle har en genkendelighed i strukturen, farven, bouqueten og smagen. Til trods for denne genkendelighed i vinene fra Le Bertarole, har hver enkelt vin deres egen særlige karakteristika.
Amarone vinene er toppen af produktionen, hvor Amarone ”Le Marognole” er den mest prestigefyldte vin de producerer. Udover Amarone producerer Le Bertarole en kvalitets Valpolicella, en lækker Ripasso og en meget delikat Recioto. Den sidste er ½ fl. dessert vin, som også egner sig til ost, men jeg har valgt ikke at tage den med i aften, da den koster 140 kr. pr ½ fl.
Vi skal starte med en Valpolicella Classico og en Valpolicella Classico Superiore Ripasso og afslutte med 2 af de forhåbentlig rigtig gode Amaroner fra Le Bertarole.
Amarone della Valpolicella fik sin DOCG i 2010 efter at være blevet DOC i 1968. Amarone della Valpolicella skal produceres på 45-95% Corvina drue, hvoraf maksimalt 50% må udgøres af Corvinone. Derudover skal vinen indeholde 5-30% Rondinella. Der må tilsættes op til 25% andre ikke aromatiske blå druer, hvoraf maksimalt 10% af en druetype. Vinen skal minimum holde en alkoholprocent på 14,0. Vinen skal lagre 2 år at regne fra den 1. december i produktionsåret.
Vi skal slutte af med 2 Amaroner som jeg personligt har glædet mig meget til at smage. Det der bør kunne smages ved begge vine er, at de ikke har den normale meget jammy, og fuldfed smag, men er meget mere nuanceret og i en fin balance.
På begge vine står 15% alkohol. Tidligere var Amarone vine ofte på 16 — 16,5% endda nogle på 17%, men nu opgives alkohol procenten til max 15%, pga. af afgiften på hedvine, som ville gøre Amarone vine endnu dyrere.
Druerne høstes anden uge i oktober med efterfølgende manuel sortering af druerne inden de gennemgår en naturlig tørring indtil udgangen af december efterfulgt af en traditionelle gæring på skind (90-100 dage) ved en temperatur på omkring 10-12 ° C.
Lagring på rustfri ståltanke 4-5 måneder og derefter i slovenske egetræsfade i 30 måneder
Wine current.com — årgang 2009 4 ½ stjerner og af 5 mulige
Opnået 93 point på en anerkendt udenlandsk vinsite.
Druerne høstes anden uge i oktober med efterfølgende manuel sortering af druerne inden de gennemgår en naturlig tørring indtil udgangen af december efterfulgt af en traditionelle gæring i cementtanke på skind i 90-100 dage, ved en temperatur på omkring 10-12 ° C.
Lagring på rustfri ståltanke 4-5 måneder og derefter i slovenske egetræsfade i 30 måneder, efterfulgt af 10 — 12 måneder på brugte barrigue og 6 måneder på flaske.
Struktureret vin med en masse tanniner og ingen voldsom sødme, et strejf af tobak, krydderier og en lidt lukket kerne af frugt, kan virke rå til en start, men vil udvikle sig over tid. En vin med stort lagrings potential.
Årgang 2009 — Robert Parker gav den 93 point.
Sælges i system bolaget i Sverige
Jeg håber med de vine vi har smagt i dag, har bevist at der findes mange gode garage vin importører som faktisk importere og sælger nogle ganske gode og fornuftige, måske endda dejlige vine, som nok for nogens vedkommende er temmelig dyre, men jeg tror at priserne i forretningen nok er den samme for samme kvalitet, måske er de endda lidt billigere i ”GARAGEN”.
Jeg håber I har fået smagt nogle dejlige vine i aften og hvis der er nogle som kunne tænke sig nogle af dem, eller vil checke hjemmesiden, så skal jeg som sagt nok sørge for forhandling af priser og stå for indkøbet, hvis det har interesse.
SKÅL - SALUTE