Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
I aften skal vi smage spansk vin, igen, igen, men jeg mener ikke at vi har været lige netop i denne region før?
Vi skal smage vine fra Mallorca.
Vindyrkningen går helt tilbage til ca. 123 f.Kr., da øen blev en del af Romerriget.
I det 1. århundrede e.Kr., siges det, at filosoffen Plinius den Ældre, skulle have skrevet om øens vine, og sammenlignet dem med Italiens fineste.
Dens placering på en traditionel handelsrute, fremmede ligeledes øens historie for vinfremstilling.
I det 19. århundrede, blev øen ramt af et phylloxera angreb der fejede gennem øens vinmarker, ødelægge dem og øens vigtigste indtægtskilde.
De fleste af de vinstokkene blev erstattet med andre sorter, ligesom der blev plantet mandeltræer.
I dag opleves regionen med fornyet interesse for vinproduktion, godt hjulpet af den blomstrende turistindustri.
Vi kommer lidt omkring, og den første vin vi skal smage er en Brut Veritas Rosé fra José L. Ferrer.
Vinen er produceret efter Champagnemetoden, med 2. gæringen på flasken.
Den er produceret på den Mallorcinske drue Moll eller Prensal Blanc og er i spansk terminologi en Cava.
Denne godkendelse har Mallorca dog ikke endnu, derfor er det en Espumoso.
Ejerens barnebarn er selv ansvarlig vinmager for de mousserende vine på gården.
Den holder en alkohol procent på 12 — 12,5 %.
Den har en fortryllende smag af frugt, specielt hindbær. De mange bobler gør vinen til en oplevelse, både som en drink eller til et let måltid.
Går fint til søde sager men også modne oste.
Mens vi lader flasken gå rundt, vil jeg fortælle lidt om mousserende vine fra Spanien.
Den mousserende vin fra Mallorca er produceret som Cava med en gæringsproces i flasken. Man tager en ung vin og tilsætter sukker og gær og sætter en kapsel på, denne del kaldes "tiraje". Derefter placeres flaskerne i vandret position.
Nu skal vinen herefter ligge i minimum 9 måneder (Brut Veritas fra Mallorca Vine har ligget i 20 måneder) og 2. gæringen er i gang.
Ved afslutningen af 2. gæringen samles der en del overskudsprodukt i flaskehalsen som fjernes (removido) ved at flaskehalsen føres ned i frysende væske og bundfaldet fryses og skydes ud, og der tilsættes herefter sukker og gæropløsning, så sødme graden kan bestemmes.
Der er 6 sødme grader at producere efter:
Den første flaske Cava blev lavet i Penedés af Josep Raventós i 1872.
I fyrre år havde han prøvet at efterligne den franske Champagne, men forskellene var for store. Der blev arbejdet hårdt og mange eksperimenter blev foretaget. Raventós var med i det lokale vinråd som mødtes en gang om ugen for at udveksle erfaringer. Det betød at kollegaer hele tiden var lige efter, og det forklarer, hvorfor der er så mange Cavahuse som opstod nogenlunde samtidig. Man nåede meget hurtigt international succes. Det skyldes til dels, at Frankrig og dermed også Champagnedistriktet var ramt af den ødelæggende vinlus.
Verden var på vej mod de glade 1890”™ere og manglede skum.
Cava er QSWPSR (mousserende kvalitetsvin produceret i en særlig region) og lavet efter champagnemetoden.
I 1970 accepterede Spanien franskmændenes krav om ikke at bruge ordet ‘Champagne’, og man valgte at erstatte ordet med Cava, som er det catalanske ord for vinkælder.
Da Spanien blev medlem af EU, krævede man at Cava skulle komme fra en afgrænset zone. Altså en ‘Denominación de Origen’. Og det blev så til DO Cava, som dækker et meget stort område spredt ud over hele landet. Det var en løsning, som var dikteret af historiske og politiske grunde. Der var mange interesser som skulle tilgodeses, og man var derfor nødt til at udpege 159 forskellige, men nøje afgrænsede områder, som alle har ret til at producere Cava. Vi finder dem fordelt på 8 regioner: Foruden Catalonien også Aragonien, Navarra, Rioja, PaÃs Vasco, Valencia, Extremadura og Castilla-Léon.
Officiel DO status blev givet den 21. februar 1986.
Det er ikke nødvendigt at notere produktionsmetoden på etiketten (alle er jo flaskegæret) og det er heller ikke nødvendigt at angive ‘Denominación de Origen’ på etiketten.
Klima og jordbund er så forskellige i de 159 Cava-zoner, at der ikke er nogen idé i at prøve at finde nogen fællesnævnere.
Mere end 95 % af al Cava er produceret af druer som er høstet i Catalonien, og fordi de to største Cavaproducenter begge bor i Sant Sadurnà d”™Anoia, bliver mere end 90 % fremstillet her. Derfor er det naturligt, at der henvises til Catalonien, når der tales og skrives om Cava.
De fleste Catalanske Cava”™er blandes af de tre ‘store’ druer Macabeo (Viura), Parellada og Xarel.lo. En typisk blanding kunne være 50 % Macabeo (enkel og lidt neutral og derfor god som grundvin til Cava), så måske 30 % Xarel.lo (den er generøs og er med til at give Cavaen karakter) og til sidst 20 % Parellada (som er bedst når den kommer fra de høje, kølige vinmarker). Flere er begyndt at bruge større eller mindre mængder af Chardonnay. Et par Cavahuse er fremme med en 100 % ren Chardonnay. Nogle eksperimenterer også med Pinot Noir. Til Cava rosé bruges lidt Garnacha og Monastrell.
Høstudbyttet er fastsat til 12 tons pr. hektar, og ud af 150 kg. druer må man højst presse 100 liter most.
Grundvinen blandes i henhold til det enkelte vinhus”™ ønsker, tappes på flaske og tilsættes gær/sukker.
Eftergæringen går i gang og Cava-loven påbyder mindst 9 måneders flaskelagring sammen med bundfaldet. Der er kun opstillet regler for Gran Reserva, der siger 30 måneders lagringstid. Under anden-gæringen skal vinen mindst opnå et tryk på 4 atmosfærer.
Vinen kan anbefales også som aperitif eller til grillet laks eller måske til en god skaldyrs suppe?
Nu er det vist tid til at vi smager på vinen. Skål.
Et gæt på prisen? — 139 kr.
De næste to vine vi skal smage, er fra Jaume de Puntiro i DO Binissalem.
Den første er en Carmesi fra 2012.
Vinen har fadlagret 12 mdr. på amerikanske egetræsfade og 24 måneder på flaske. Den skønnes at kunne gemmes i ca. 5 år frem.
Den er produceret på druerne Manto Negro, Carbernet Sauvignon og Callet.
Farven på vinen symboliserer det røde i det lokale flag, siger historien i hvert fald.
Ejeren Pere Calafat er i øvrigt en meget kendt kunst kritiker i Spanien.
Alkohol styrken er her 13,5 %.
Mens vi lader denne vin gå rundt, vil jeg fortælle lidt omkring DO Binissalem.
Binissalem-Mallorca er en DO (Denominación de Origen) på Mallorca.
Den er opkaldt efter byen Binissalem, der er det lokale knudepunkt for vinfrem-stilling, og er placeret på midten af øen.
Binissalem-Mallorca fik den første officielle DO titel på de Baleariske Øer, samt i øvrigt den første vinregion på ikke spansk fastland.
Ikke overraskende, har klimaet med lange varme somre og korte milde vintre, samt den ideelle placering i Middelhavet med Serra de Tramuntana og Serra de Alfabia bjerkæderne, der fungerer som en barriere for kolde vintre, bidraget til gode og kraftige vine.
Regionen ligger på et plateau af bakker i det såkaldte højland, ca. 250 — 300 meter over havets overflade.
De fleste af vinmarkerne her, ligger på blidt bølgende skråninger, bestående af kalkrig jord, der er med til at holde på fugtigheden.
Dette er afgørende for druerne i de brand varme somre, som er den største udfordring for vinproducenterne og deres vinstokke. Men også efterårs storme og hagl kan også være et problem.
Disse betingelser passer den lokale drue Manto Negro, der producerer dybt farvede og aromatiske vine med fløjlsbløde tanniner. Vine fremstillet af denne sort egner sig meget godt til modning på vintønder, og nogle af de ældre vine, har fået stor respekt fra vinelskere i Spanien såvel som i udlandet.
Lokale vinlove dikterer, at røde vine fremstillet i Binissalem - Mallorca DO, skal indeholde mindst 50 % Manto Negro. Andre røde sorter, der dyrkes her inkluderer Callet, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Merlot og Syrah, mens de hvide vine hovedsageligt er baseret på Moll, der kan give vinene en lysegul farve og en intens frugtsmag, men er også i stand til at producere temmelig neutrale, men behagelig friske stilarter også. Moscatel, Parellada, Macabeo og Chardonnay er de andre fremtrædende hvide druesorter. Hvide og Rosado (rosé) vine er bedst egnet som unge vine, selvom der også findes et lille antal vine der er modnet på tønder.
Produktionen af vin fra Mallorca er ca. 2.200.000 mio. liter/år, hvor Binissalen står for omkring 2.000.000 liter.
Den livlige drue-høstfest, kendt som Festa des Vermas, foregår i Binissalem. Her foregår der en livlig druekamp, i et rod af mudder og skidt. Ret populært for lokalbefolkningen men også for de ferierejsende.
Nå, nok snak. Nu skal vi da smage på vinen — hvis I altså ikke allerede har været der”¦.? ïŠ
Og så igen et bud på prisen? — 99 kr.
Næste vin kommer ligeledes fra samme område og producent.
Nu skal vi smage en JP.
Det er top-vinen fra Jaume de Puntiro og lidt af et mesterstykke fra den lille by Santa Maria del Carni.
Her er hoveddruen Callet, og alle druer udvælges nøje ved håndkraft.
Alle flasker er nummererede og den årlige produktion er så lav som 700 flasker! Og som I kan se, så er det hhv. flaske nr. 98 & 99 vi skal smage på i aften.
Jeg har ikke så meget mere at sige omkring denne, men hvad synes I? Skål.
Igen et bud på prisen? — 299 kr.
Så skifter vi område samt producent.
De næste fire vine vi skal smage, kommer fra DO Pla I Llevant og vinproducenten Miguel Gelabert.
Den første vi skal smage er en hvidvin derfra.
Det er en Sa Vall fra 2011 på 14 %.
Den er produceret på Grió Blanc og Viognier.
Der skal være blomsterrige aromaer, noter af citrus- og friske frugter med et let strejf af”¦.., smør!?!
Giver en lang smag i munden, frisk, velafbalanceret og fyldig.
Vinen passer godt til fisk og skaldyr der gerne må være tilberedt på grillen.
Vinen har været i vinbogen hos restaurant El Bulli dengang den var udråbt som verdens bedste restaurant.
Den er fadlagret i 6 måneder på nye franske fade og derefter lagring på flasken.
Mens vi lader vinen gå rundt, vil jeg fortælle lidt om det andet store vinområde på Mallorca, nemlig Pla I Llevant.
På den østlige halvdel af ferieøen Mallorca ligger vinregionen Pla i Llevant. Regionen fik sin D.O. certificering i 1999 (Denominaciones de Origen) og strækker sig over et geografisk område på 402 hektarer med vinproduktion som hovedformål. I dag er der 13 vinhuse og 62 vinbønder, som fremstiller vin under Pla I Llevant.
I regionen produceres der både rød-, rosé- og hvidvine. Tætheden af beplantningen af vinstokkene, svinger mellem 2.500 og 5.000 planter pr. hektar, alt efter jordbundsforhold og druetyper.
Klimaet i Pla I Llevant er typisk Middelhavsklima, som kendetegnes ved milde temperaturer om vinteren og meget varme om sommeren. Den årlige nedbør er på cirka 450 mm, hvoraf det meste falder om foråret og efteråret.
Vinstokkene er placeret i en højde på cirka 100 meter, hvilket betyder, at de stort set befinder sig på samme niveau som havet. Derfor har vindene fra havet også en stor indflydelse på de klimatiske forhold. Vejrfænomenet Embat er specielt for Mallorca og sker dagligt som følge af temperatursvingninger mellem hav og land. I dagstimerne hvor temperaturen er på sit højeste, blæser vinden fra hav mod land. Om natten vender vindretningen og blæser fra land mod hav. I årets varmeste periode er Embat vigtig for vinstokkene i Pla I Llevant, da det moderer de varmeste temperaturer og til tider giver lidt nedbør.
Embat bidrager overordnet set på tre måder til vinene — det forfrisker, fugter og salter. Da Embat er en termisk vind, som specielt forekommer i de mest varme perioder om sommeren, har det en forfriskende effekt på vinstokkene i Pla I Llevant, hvilket giver en god modning af druerne. Embatvinden kommer fra havet, og er derfor en fugtig vind, hvilket har stor betydning for den måde, som vinbønderne arbejder med druerne på. Her er det især vigtigt at undgå sygdomme med svamp. Da vinden kommer fra havet, giver den salt til druerne. Salten har størst betydning for de røde druetyper. Alt i alt er de tre træk fra Embat vinden med til at give vinene fra Pla I Llevant deres helt egen personlighed, som bygger på god kvalitet og omhyggeligt arbejde hos områdets vinhuse.
Hvad synes I om denne hvidvin? Flot gul, og lidt speciel, farve synes jeg.
Og en pris? — 179 kr.
Nu skal vi smage tre rødvine fra samme område og producent.
Den første vi skal smage er en Torrent Negre Tinto fra 2009 med en alkoholstyrke på 14,5 %.
Vinen er fadlagret i 12 måneder på nye franske og amerikanske egetræsfade. Derefter er den lagret på flaske.
Druesammensætningen her, er Merlot, Cabernet Sauvignon og Syrah.
Farven må karakterers som kirsebærrød med granatrøde kanter.
De modne frugter dominerer i næsen, og harmoniserer godt med noterne fra lagringen (kaffe, tobak, vanilje og læder)
Smagen er yderst valafbalanceret med dybde og udtryksfulde tanniner og en lang eftersmag af frugt og krydderier.
Den passer godt til vildt, rødt kød, gryderetter samt lagrede oste.
Og så må vi vel også have et bud på prisen for denne vin? — 149 kr.
Mens vi lader denne gå rundt, vil jeg underholde Jer lidt om producenten Miquel Gelabert.
I vinregionen Pla I Llevant på den østlige del af ferieøen Mallorca ligger vinhuset Vins Miquel Gelabert, der råder over 9 hektar vinmarker i områderne omkring Manacor, Felanitx og Petra. Her dyrker de mere end 30 forskellige druesorter, hvor iblandt nogle er faste gengangere, mens andre bliver brugt til at eksperimentere og udvikle Vins Miquel Gelaberts sortiment.
Vins Miquel Gelabert blev grundlagt i 1985 af ejeren, som også har lagt navn til vinhuset, Miquel Gelabert. Vinhuset startede som en lille virksomhed, hvis formål var at studere dyrkningen af vinstokke og fremstille vine af god kvalitet. Miquel lærte kunsten og hemmelighederne bag vinproduktion af de gamle vinbønder. Der dermed gjorde det muligt for ham at kombinere den nyeste teknologi med det gamle håndværk, med det formål at få så meget som muligt ud af druerne, så han kan tilbyde vine med stor personlighed. Siden vinhusets første leveår har dets vine altid modtaget mange priser og gode anmeldelser. I dag er Miquel stadig forgangsmand for at undersøge og udvikle dyrkningen af såvel de traditionelle druer, samt de lidt mere utraditionelle på Mallorca.
Er vi klar til at smage endnu en rødvin fra samme område og producent?
Næste vin er en Golós Negre 2011 på 14 %.
Denne vin er lagret i 12 måneder på nye franske egetræsfade, og er så igen lagret på flasken.
Druesammensætningen er 50 % Callet, 15 % Manto Negro samt 35 % Fogoneu.
Der er aromaer af modne frugter som kombineres med noter af eukalyptus og mentol. Meget fremtrædende balsamiske dufte med noter af lakrids og violer.
Behagelig og fedtet i munden, og en god balance mellem sukker, syre og tanniner. Blød og kompleks med en lang og behagelig eftersmag.
Passer godt sammen med vildt, grillkød og gode oste.
Mens vinen går rundt, vil jeg fortsætte med at fortælle lidt om producenten Miquel Gelabert.
Vins Miquel Gelabert ejer marker med vinstokke, der er mellem 40 - 65 år gamle. Her høstes druerne ved håndkraft, hvorefter de bliver omhyggeligt bearbejdet på vinhuset. Lagringen foregår på egetræsfade på 225 liter, der hovedsageligt er lavet af fransk egetræ. Ca. 30 - 40 % af fadene til lagring af rødvin bliver fornyet hvert år, mens fadene til de hvide vine er nye til hver årgang. Både lagringen på fad og på flaske foregår i en gammel underjordisk kælder fra år 1909. Ro, stilhed, gode temperaturer og en balanceret luftfugtighed gør kælderen til det ideelle sted for lagring og opbevaring af vin.
Vins Miquel Gelabert tilbyder flere serier vin og har et bredt udvalg. Blandt andet Golós, Torrent og Vinyas Son Caules, hvoraf vi allerede har stiftet bekendtskab med de to første, men skal naturligvis ikke snydes for den sidste.
Kan den drikkes? Og Hvad koster'n? — 189 kr.
Sidste vin fra dette område og producent er en Gran Vinya Son Caules fra 2007 og med en alkoholprocent på ”™beskedne”™ 13,5 %.
Vinen er lagret i 12 måneder på nye amerikanske- og franske egetræsfade, og igen efterfølgende lagret på flaske.
Druesammensætningen er her, 90 % Callet fra 58 år gamle vinstokke samt 10 % Manto Negro og Forgoneu.
Farven er kirsebærrød med en lilla kant, og der er komplekse aromaer af konfekt og vilde frugter (brombær) og man kan også dufte kaffe, kakao, læder, ristning og krydderier.
Smagen er blød og elegant i munden. Den er meget fyldig, rund og velafbalanceret med en lang eftersmag af tørrede frugter.
Vinen er på mange måder en spændende vin, men er formentlig ikke for ”™nye vindrikkere”™ og er bedst sammen med mad.
Vinen er i øvrigt på Top 3 over Miquel Gelaberts egne favoritter.
Skål. Hvad synes I? Og ka' vi få en pris? — 189 kr.
Sidste vin i aften kommer fra Santa Margalida fra vinhuset Galmes i Ribot.
Det er en Som Sellecio Catalina fra 2010 på 14,5 %.
Druesammensætningen er her 100 % Merlot.
Vinen har en dyb rød farve og en smag der både bærer frugt og giver en oplevelse af en vin der har lagret længere en 12 måneder.
Mens vinen kommer rundt til Jer, vil jeg kort fortælle lidt om denne lidt specielle vin.
Vinen produceres kun i de høstår når vejret er helt optimalt og her vælges kun de bedste druer fra høsten. Den såkaldte ”™dobbelt udvælgelse”™ medfører at druerne udvælges to gange. Første gang ved stokken når den høstes, og så igen i Vineriet inden den egentlige maceration og lagring foretages.
Mosten gærer i 25 dage (Fermentation) og ved en temperatur på 24 — 25 grader.
Den efterfølgende malolaktiske gæring foregår i egetræsfade. 3 måneder senere om hældes vinen på nye franske egetræsfade og lagrer så i 12 måneder.
Mosten er ikke i processen blevet nedkølet, så den vil indeholde en god mængde syre der giver vinen en fortræffelig smag og eftersmag.
Smagen vækker lidt tanker på chokolade.
Som I kan se, er også denne vin nummereret, om end i et større antal flasker end det var tilfældet for JP vi smagte tidligere.
På flasken står der på Catalansk, noget i retningen af, at denne vin er en hyldest til kvinderne i dette land, og især dem der bærer navnet Catalina. Den sande akse for overførsel af kultur, tradition og visdom — Moder Jord!
Vi stræber efter at lave en anden slags vin, finurlig (krøllet) og unik. Opleve nye følelser, udvide vor viden, rejs og lær af vore fejl. Men stå op og nyd vor succes uden forbehold. Med ét ord: Oplev vinen!
Skål! Håber I er blevet underholdt.
Og så lige det med prisen? — 149 kr.
Med vinlig hilsen
Dr. Lund