Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
Er verdens stærkeste akvavit. "Havið" er det færøske ord for “Hav”, men ordet bliver også anvendt om de store sten, som fortidens kæmper konkurrerede om at løfte. Havið er fremstillet på single grain hvede, færøsk kildevand og nøje udvalgte urter.
Havid holder hele 50 % alkohol!
Da det var ulovligt at destillere alkohol på Færøerne, tog firmaet sagen i egen hånd og flyttede produktionen til Danmark.
Det blev først lovligt at drikke alkohol på Færøerne i 1992, så hvordan er den færøske drikkekultur? Det var ikke ulovligt før 1992. Vi havde bare et anderledes system. Alle, der betalte skat og var 18 år eller ældre, fik tilladelse til at købe 12 flasker spiritus i kvartalet. Det betød, at man kunne købe én flaske om ugen, og folk gjorde alt for at udnytte deres kvote. Man købte slavisk en flaske om ugen, for ellers gik rationen til spilde. Der var et dansk firma ved navn Kattrup, der solgte postordrespiritus. De reklamerede på hver eneste avisforside.
”De drikker meget akvavit på Færøerne, og er formentlig det folk i verden, der drikker mest akvavit," siger Erling Eidesgaard, grundlægger af DISM, Færøernes første spiritusfirma. "Tager man til en fest på Færøerne, så bliver man budt velkommen med et vædderhorn fyldt med akvavit, og skikken kræver, at man drikker ud, før man leverer vædderhornet tilbage til værten."
På grund af et nationalt forbud mod produktion af spiritus var sådanne drikkehorn tidligere fyldt med dansk, norsk eller tysk-fremstillet spiritus. "Og det gik mig på," fortæller Eidesgaard. "Jeg tænkte, hvorfor i alverden har vi ikke vor eget spiritus? Og det var sådan, jeg fik idéen til DISM.
I 2008 lancerede DISM sit første produkt, akvavitten Lívsins Vatn, men i dag har man udvidet forretningen, så den også omfatter gin, vodka og HAVIÐ, en akvavit der bliver lagret i 6 måneder på fade af kirsebærtræ. Med 50 % alkohol skulle HAVIÐ være den stærkeste akvavit i verden, og den har vundet flere priser ved IWSC (International Wine & Spirit Competition).
Pris: kr. 225
Til denne heftige sag, skal vi smage en Roulv fra Fredjahl Bryggeri.
Det her er en rigtig "herreakvavit", skabt af livsnyderen, brændevinsbrænderen og kunstmaleren Harald Jensen i 1863. Med sin kreative og eksperimenterende tilgang skabte Harald Jensen en akvavit, der på mange måder var usædvanlig for sin tid. Harald Jensen Akvavit er således krydret med blandt andet anis, allehånde, pomerans og ingefær. Og heldigvis for det, resultatet er en på samme tid klassisk og kompleks krydret akvavit, der byder på mange spændende smags- og duftnoter.
Harald Jensen Akvavit fremhæver på fornem vis smagen i kraftige danske frokostretter og klassiske gryderetter. Nydes bedst afkølet.
Smagskommentarer:
Harald Jensen Akvavit er destilleret på kommenfrø og tilsat destillat af bl.a. anisfrø, galangarod, ingefær, allehånde og romersk kamille. Smagen er nuanceret med tydeligt præg af kommen og strejf af tørrede krydderier og lakrids.
Pris: kr. 185
Til Harald Jensen Akvavit har jeg valgt at servere en Brügge fra Thisted Bryghus
Regnes for ”den norske cuveé” og hører til de allerbedste fadlagrede akvavitter. Denne akvavit stammer tilbage fra 1927 og opnår sin egen smag gennem tre års lagring på sherryfade.
Gammel Reserve Aquavit med den komplekse aroma og smag – har lagret lang tid på egetræsfade. Det er med til at give denne aquavit en fin karakter af kommen, anis og vanilje. Passer godt til skaldyr, fisk og lidt røget og saltet mad samt skimmeloste og krydrede oste. Gammel Reserve serveres gerne ved stuetemperatur.
Alkoholstyrke: 41,5 %
Pris: kr. 289
Til en Gammel Reserve skal vi smage en Sweet Georgia Brown fra Århus Bryghus.
Har en diskret af karakter af eg og kommen. Den er ret kompleks med en afrundet eftersmag af vanilje. Det ideelle tilbehør til mildere retter fra det skandinaviske køkken. Serveres gerne ved stuetemperatur.
Gammel Opland er en rigtig klassiker. Den fremstilles efter en traditionel opskrift, som er skabt af Oplandske Spritfabrik. Fabrikken blev grundlagt i 1891 i Christiania, den norske hovedstad, som i dag jo hedder Oslo. Gammel Opland lagres i mere end to år i gamle egefade.
Smagekommentarer
Gammel Opland leverer små hint af egetræ og kommen i en kompleks oplevelse med en afrundet eftersmag af vanilje. Det ideelle tilbehør til mildere retter fra det skandinaviske køkken - ikke mindst såvel det norske som det danske.
Alkoholstyrke: 41,5 %
Pris: kr. 295
Til Gammel Opland synes jeg en Ahorn Bryg, som er en forårs Bock fra Skovlyst Bryggeri vil passe fint.
Lysholm er Nordens ældste aquavit mærke. Norsk fadmodnede aquavitter er baseret på traditionsionsrige, norske opskrifter og krydderi tilsætninger. Aquavitterne er lagret på egefade som tidligere er brugt til sherry og portvin, noget som gir en fin afrunding og karakter.
PRODUKSJONSMETODE:
Traditionel produktionsproces med bl.a. blanding af kartoffelsprit og krydderdestillater, før tapping bliver brændevinen fadmodnet.
Alkoholstyrke: 41,5 %
Pris: kr. 289
Til denne specielle akvavit har jeg valgt vi skal smage en Påskelam fra Thisted Bryghus.
Løiten Brænderi blev etableret i 1855 som et kooperativ / bondesamvirke hvor bønderne i den norske kommune Løiten kunne destillere, og brænde spritten til aquavit. Nogle år efter, i 1874, åbnede Løiten Brænderis Destillation i Oslo, hvor råspritten blev tilsat smag af diverse krydderier og urter, og det er stort set de samme opskrifter, der blev udviklet den gang, som er i brug i dag.
Løitens Sommer Aquavit er en balanceret og mild norsk akvavit med smag af kommen, citrus og et let fadpræg fra omtrent 9 måneders lagring på egetræsfade. Derfra får akvavitten sarte strejf af vanilje og en let sødme, som harmonerer godt med de krydrede noter. Det anbefales, at akvavitten nydes let afkølet til fisk, skaldyr eller lyst kød.
Alkoholstyrke: 40 %
Pris: kr. 225
Da det jo ikke er så længe siden det var påske, så hvorfor ikke smage en Frederiks Påske Hvede Saison fra Indslev Bryghus?
Er en ny snaps, som er produceret på Den Bornholmske Spritfabrik i Neksø.
Snapsen er andet skud på stammen af det samarbejde, som startede, da Den Bornholmske Spritfabrik begyndte at tappe og flaske vores egen romserie, Ron Caraibe.
Kompas Snaps er en god og mild snaps, som er krydret med appelsin, lakrids, porse og kommen. Duften har elementer af sød appelsin og lakrids, mens smagen af porse og kommen gør, at den også er en fortrinlig følgesvend til det kolde danske sildebord eller den tunge julemad.
Recepten til Kompas Snaps går helt tilbage til 1855 og er således blevet overleveret gennem mange generationer for nu at tilhøre ejerne af Den Bornholmske Spritfabrik, Erna og Niels Frost.
Smagekommentarer: God og mild snaps, som er krydret med appelsin, lakrids, porse og kommen. Duften har elementer af sød appelsin og lakrids, mens smagen har toner af porse og kommen.
Alkoholstyrke: 40 %
Pris: kr. 175
Jeg synes godt at en lidt kraftig øl kan matche Kompas Akvavit. Så valget faldt på Anarkist Motueka Lager fra Theodor Schiøtz Bryggeri.
Allerede før Harald Fairhair (850-933) forenedes store dele af landet af stammehøvdinge, jarler og konger i Norge. Stammelederen, eller Høvding, var leder af en prestigefyldt klan. Høvding akvevit har en uovertruffen tidløs kvalitet. Lang modning på de bedste Oloroso sherryfade og smagspræget med mange norske vildtvoksende urter som enebær, bjergmynte, angelikfrø, merian og mjødurt fra smukke Røros. Resultatet er en afrundet og velafbalanceret akvevit med god krop. Nyd en Høvding til julemiddagen, eller drik den alene, helst ved stuetemperatur, i et tulipanglas. - en aquavit til eliten.
Det Norske Brænderi har sin produktion og fadlager i Grimstad i Sørlandet. Her har der blandt andet været produceret forskellige akvavitmærker og æblebrændevin siden produktions-monopolet i Norge blev opløst 2005.
Det Norske Brenneri bruger kun de bedste urter og krydderier, mange af dem fra norsk natur. På grund af klimaet er der få steder på kloden, hvor urter og bær har lignende smag og aroma som i Norge. Det Norske Brænderi samarbejder med botaniker Rolv Hjelmstad, lægger stor vægt på fadlagring og bruger kun de bedste Oloroso-sherryfade fra Spanien.
Alkoholprocent: 40 %
Til den sidste snaps i min smagning, skal vi smage en Valnøde Bryg, Brown Ale fra Skovlyst Bryggeri.
Pris: kr. 225