Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
Dagens emne er lidt anderledes end vi plejer, men jeg synes det var på tide at smage nogle af de vine som Robert Parker The Wine Advocate tildeler +90 point i deres smagninger – ikke dermed sagt at de også er pengene værd, eller kvalitetsmæssigt lever op til ens forventninger, det må smagningen vise.
Men vi kan jo håbe at de alligevel lever op til en vis standard, men ellers kan jeg jo kun henvise evt. klager til The Wine Advocate.
Jeg har selv, som sikkert mange andre, altid skævet til andres bedømmelser af de vine, som jeg selv synes kunne være spændende at smage.
Tidligere var det altid pointene hos Parker, som var retningslinjen, da han faktisk ”opfandt” pointsystemet, men der er efterhånden så mange som smager og bedømmer vine, og de samme vine kan få vidt forskellige bedømmelser, så det er nok mest op til en selv og ens egen smag. I vores lille klub ved vi jo også godt at vi har meget forskellig smag, når vi kommentere de vine vi smager på.
Amerikanske Robert Parker er en guru inden for vinverdenen. Hans anmeldelser og point-system er kendt af alle som reference for god vin.
Derfor har jeg nu sammensat en fantastisk smagekasse med seks populære Parker-anmeldte vine med ikke færre end 551 flotte Parker-point. Det skal dog nævnes at den hvidvin som vi skal smage ikke tæller med i de 551 point, men det gør den bestemt ikke ringere da den også er en vin med +90 point.
Robert M. Parker Jr. blev født i Baltimore, Maryland d. 23 juli 1947 og blev uddannet på Maryland Universitet i Historie, men valgte senere at studere til advokat og blev færdiguddannet i 1973.
Efter uddannelsen arbejdede han 10 1/2 år som advokat og senere som general sekretær i Farm Credit Bank i Baltimore, men valgte at opsige sin stilling 9 marts 1984 for at begynde at skrive om vin og smage på vin.
Interessen for vin fik han i 1967, da han opholdt sig 1 mdr. i Alsace på en vinterferie hvor han besøgte sin kæreste, som senere blev hans kone. I 1975 begyndte han så småt at skrive om vin og påbegynde sin egen uafhængige forbrugervejledning, i høj grad pga. manglen på pålidelige oplysninger om vinkvalitet. Alle så lidt skævt til ham i begyndelsen, men det skulle jo vise sig at han havde fat i noget interessant.
I 1978 formulerede han et koncept om en vinpublikation, og det første nummer af The Wine Advocat, blev udsendt til mindre end 600 abonnenter, som havde vist deres interesse for magasinet og skrevet sig på en liste hos flere store vinhandlere.
35 år senere har The Wine Advocate over 50.000 abonnenter i USA og i 37 andre lande rundt omkring i hele verden.
I 2012 solgte Parker en del af sin virksomhed til 3 asiatiske investorer og stoppede som redaktør og The Wine Advocat flyttede til Singapore.
Ønsker I at læse mere om Robert Parker kan jeg henvise til dette link https://www.robertparker.com/about
Jeg har valgt at købe 2 smagekasser fra Jysk Vin, og i hver kasse er der 6 fl. rødvine vi skal smage. Jeg har dog valgt at supplere med en enkelt hvidvin som også har fået +90 point af Parker.
Aftenens vinprogram
Vi skal altså smage 7 forskellige vine, og de kommer fra 1 x Galicien, Spanien, 3 x Cotes du Rhone, Frankrig, 1 x Mendoza, Argentina, 1 x Bierzo, Spanien, 1 x Sonoma County, Californien(USA).
Vi starter med en hvidvin fra Galicien i Spanien.
Nord for den portugisiske grænse i det nordvestlige hjørne af Spanien laves landets bedste hvidvine. Her i Rías Baixas frembringer de granitholdige, veldrænende vinmarker med op til imponerende 200 år gamle vinstokke, nogle exceptionelle mineralske hvidvine lavet på Albariño.
Forjas del Salnés hører til blandt de absolut bedste.
Manden bag Forjas del Salnés hedder Rodrigo Méndez, der med konsulterende hjælp fra den berømte spanske vinmager Raul Perez får lavet begrænsede mængder af imponerende Albariño-vine efter meget naturlige dyrkningsprincipper. Her ønsker man at udtrykke terroirtro vine fra denne unikke beliggenhed her tæt ved Atlanterhavet, hvor de tudsegamle vinstokke virkelig får lov at arbejde.
Kendskabsgraden til Rías Baixas og Albariño er stadig ret begrænset. For selvom der historisk set er blevet dyrket vin i mange år tilbage, er det først inden for de sidste 30 år, at man virkelig har fået fokus på at lave kvalitetsvine. Også derfor kan vinene på trods af vilde lovprisninger fra anmelderne fortsat anskaffes til fornuftige priser.
Leirana, Genoveva er et brag af mineralsk og fedmefyldt enkeltmarks hvidvin lavet fra op imod vanvittige 200 år gamle vinstokke i Rías Baixas i Galicien.
Her i det nordvestlige hjørne af Spanien laves landets bedste hvidvine. Druen bag vinene hedder Albariño. En spændende drue, der her frembringer friske, stringente vine - ikke helt ulig Riesling tilsat et touch af hvid Bourgogne og Loire.
Al høst på den granitholdige og veldrænende Genoveva-mark foretages i hånden, gæringen starter naturligt, og mosten hviler i lang tid på kvaset. Lagringen foretages slutteligt på gamle foudres.
Vinbeskrivelse:
Genoveva har en lys strågul farve og en intens næse med Meursault-agtig smør, gul melon, gul fersken, læder, hvid peber og stenet mineralitet. I smagen har den imponerende dyb og fedmefyldt frugt, kompleksitet, en uhyggelig fokuseret præcision og den vildeste, fedmefyldte eftersmag med underliggende afbalanceret mineralitet, som nærmest kan tygges... i evigheder.
The Wine Advocate omtalte årgang 2014 som en vin, der kunne sammenlignes med en stor Mosel-rieslings møde med en stor Puligny Montrachet.
Og den betragtning er altså ikke helt gal! Det her er kæmpe hvidvin - især til prisen. Slurp!
Zuccardi er en af de største vinproducenter i Argentina. Egentlig var det slet ikke meningen, at Alberto Zuccardi ville lave vin. Han havde i begyndelsen af 1960'erne konstrueret et kunstvandingsanlæg, som han ville afprøve i praksis, og til det formål anlagde han en mindre vinmark. Forsøget var meget vellykket, og samtidig blev han så grebet af vindyrkning, at han i 1968 lagde grundstenen til vineriet.
10 år senere indtrådte hans søn, José Alberto, i familievirksomheden, og inspireret af den stigende vininteresse verden over begyndte det for alvor at tage fart.
I dag deltager José Albertos 3 børn også aktivt i driften, og familien råder nu over ca. 1.000 hektar vinmarker, hvoraf ca. 35% dyrkes økologisk.
I september 2015 blev winemaker Sebastián Zuccardi for anden gang kåret til "Winemaker of the Year" i Gaucho Annual Winemaker Awards i London.
Wine Advocat Skriver: Zuccardi is clearly among the top wineries of the country - and improving each year. Bravo!"
Wine Enthusiast har nomineret Familia Zuccardi til New World Winery 2015 og skriver om nomineringen:
"With more than 50 years of winemaking history, the Zuccardi family has been essential to the emergence of Argentine wines on the global stage. Founder Alberto Zuccardi’s son, José, and grandson, Sebastián, continue to explore and expand Mendoza beyond Malbec, planting 1,600 acres dedicated to 25 grape varieties at the family’s experimental winery"
Fra de stenede marker i det høje Valle d'Uco kommer denne elegante og underspillede Malbec, som her i år 2017 nok er den bedste A Malbec, som Zuccardi har produceret til dato.
Al høst foregår manuelt i de to første uger af april, hvorefter druerene håndsorteres, afstilkes og knuses.
Vinen er efterfølgende igennem en koldmaceration i 7 dage, inden gæringen sættes i gang. Efter endt gæring forbliver most og drueskaller sammen med daglig omrøring for at udtrække så meget smag og farve som muligt, hvorefter vinen lagrer 10 måneder på en kombination af beton, stål og brugte franske barrique.
Vinbeskrivelse:
Mange har en forventning til Malbec som værende svulstige og mættende vine, hvor man sjældent har lyst til mere end ét glas.
Men det ikke er tilfældet her!
Zuccardi A Malbec er nemlig en saftig og vellavet Malbec, som både har indbydende rød frugt og sprød mineralitet.
A Malbec oser af røde såvel som mørke bær, blommer, røde blomster, friske krydderurter og sød lakrids. I smagen er saftigheden i højsædet med fin, elegant frugt og en sprød, kalket, mineralsk tone, så vinen nærmest forekommer frisk.
Et Malbec-kup lidt ud over det sædvanlige.
Et familieforetagende med stærke holdninger til den vin, de producerer, og en placering blandt de 10 bedste i Châteauneuf-distriktet. Det er i korte træk historien om Domaine de la Janasse, der startede i 1967, hvor Aimé Sabon overtog både sine forældres og svigerforældres vinmarker i Courthezon.
I 1973 dannede han Domaine de la Janasse efter navnet på familiens gård, der dengang rådede over 15 hektar jord. Arealet er siden udvidet via opkøb til nu mere end 90 hektar - i alt fordelt på Châteauneuf-du-Pape, Côtes du Rhône Villages og Côtes du Rhône.
Målet er til stadighed at producere den bedst mulige vin, og den visionære drivkraft bag Domaine de la Janasse er en udtalt respekt for jorden og miljøet med anvendelse af så få kemiske produkter som muligt, nøje vedligeholdelse af vinmarkerne og en produktionsproces, der afspejler jordens karakteristika og mikroklima.
”One of the finest run estates in all of Châteauneuf du Pape is Domaine de la Janasse, which is managed today by the brother and sister pair of Christophe and Isabelle Sabon.”
Den ”almindelige” Côtes du Rhône fra Domaine de la Janasse er et skoleeksempel på, at det i mange tilfælde bedre kan betale sig at købe Côtes du Rhône fra en god producent fremfor Châteauneuf-du-Pape fra en dårlig producent.
Domaine de la Janasses Côtes du Rhône er dog ikke en helt "almindelig" en af slagsen. Den er nemlig lavet med nøjagtig samme omhu og fokus som domainets berømte Châteauneuf-du-Pape-vine, hvor der arbejdes efter økologiske principper (man er dog ikke certificeret).
Derudover håndhøstes alle druer og den efterfølgende gæring foregår med 20% hele klaser i 12-15 dage, hvorefter vinen lagrer 6-9 måneder på foudre afhængigt af årgangen.
Det er for nylig, at Janasse har valgt at inkludere en andel af hele klaser i gæringsprocessen, hvilket måske er årsagen til, at vinen de seneste år har fået mere struktur, bedre balance - og med imponerende anmeldelser til følge.
Vinbeskrivelse:
I en god, men lidt udfordrende årgang 2017 har Janasse igen formået at lave en Côtes du Rhône, der nemt kan hamle op med middelmådige producenters vine fra de bedre appellationer.
En Côtes du Rhône, der sammen med årgang 2016 er blandt de bedste, som Janasse til dato har produceret. Kvaliteten er tårnhøj pga. Janasses sans for kun at udvælge de bedste druer, hvilket selvfølgelig samtidig betyder meget lave udbytter - og langt færre flasker til rådighed.
Vinen fremstår mørkrød i farven med en osende, indsmigrende næse med kirsebær, jordbær, garrigue og krydrede undertoner. I munden er den middelkoncentreret og flot fokuseret med en silkeblød tekstur og mundvandsprovokerende, saftige tanniner. En yderst charmerende og imponerende afbalanceret Côtes du Rhône!
Højtbeliggende vinmarker i den sydlige Rhône-dal er uden tvivl gunstigt for vinene i det varme Gigondas og Vacqueyras. Dette kombineret med Brødrene Faravels evner til at lave den traditionelle form for vindyrkning, gør vinene fra dette domæne særdeles elegante og lagringsværdige.
Jordbunden består hovedsageligt af sten og underliggende klipper. Dette giver generelt en lidt køligere og mineralsk form for vin med lavere alkohol end tilfældet med mange andre producenter, som har lavere beliggende marker.
Vinstokkene beskæres for at begrænse høstudbyttet og dermed øge koncentrationen. Druerne håndplukkes og sorteres, hvorefter man benytter sig af lang tids gæring og en efterfølgende lagring på en kombination af cementtanke og brugte store fade. Slutteligt flaskes vinen ufiltreret.
Resultatet er vine med stor koncentration, struktur, saft og kraft. Men også en blød og mineralsk stil, som lidt atypisk for området gør vinene særdeles elegante og afbalancerede.
Årgang 2016 er en fantastisk årgang i det sydlige Rhône, hvor Domaine La Bouïssiere måske har frembragt de bedste vine til dato.
Fra op til 50 år gamle vinstokke på de nordvest-vendte marker 'La Ponche’ og ‘Bel Air’ laver Faravel denne ærkeklassiske Vacqueyras, som er mange Châteauneuf-vine overlegen. Disse højtbeliggende markers jordbund består af de store røde 'Galets Roulés' samt ler og minder derfor i høj grad om området i Châteauneuf-du-Pape. På grund af markernes høje og nordvest-vendte beliggenhed modnes druerne her noget langsommere end de lavere beliggende marker, hvorfor der derfor også typisk høstes noget senere.
I kælderen dyrker Faravel de traditionelle metoder med lang gæring og en efterfølgende lagring på en blanding af cement og brugte demi-muds.
Vinbeskrivelse:
Bouïssieres Vacqueyras er her i årgang 2016 en koncentreret og rank Vacqueyras med et langt liv foran sig.
Vinen fremstår mørkrød i farven med en intens duft af ribs, brombær, sorte oliven, lakrids og garrigues. I munden viser den sig kraftfuldt med velproportioneret frugt, en flot syrerygrad, strukturerede tanniner og en lang, lang eftersmag.
En ærketraditionel og terroirtro Vacqueyras fra den store årgang 2016, som på sigt vil vise sig som en af årgangens absolut bedste.
De 5 bedste vinregioner i Spanien er i nævnte rækkefølge (red: ...og efter Jens Eriks mening):
For mange danskere et mindre kendt vinområde, men ikke desto mindre et af Spaniens allerbedste. Her prouceres en række fremragende rødvine af topproducenter som Raúl Pérez Bodegas y Viñedos, Descendientes de J. Palacios, Prada a Tope og Dominio de Tares.
Bodegas Luna Beberide
Vingården ligger i det nordvestlige Spanien og er grundlagt i 1987. De råder over 80 hektar vinmarker fordelt langs Cacabelos og Villafranca del Bierzo.
Markerne er placeret i 450 til 800 meters højde på sydligt orienterede skråninger med en jordbund af ler og skifer. Vinstokkenes alder går fra 20 til 70 år.
Alle stokke beskæres kraftigt om vinteren og drueklaserne tyndes ud i vækstperioden for at holde høstudbyttet nede på 25-30 hl. pr. hektar.
Man er meget fokuseret på bæredygtigheden i den naturlige fauna, så pesticider i markerne er bandlyst.
Bodegas Luna Beberide ejes af Alejandro Luna. Efter at have afsluttet sin uddannelse som jurist overtog Alejandro det daglige ansvar for familiens vingård i 2001.
Bodegas Luna Beberide ligger i Bierzo, der – som et af Spaniens hotteste distrikter – har gennemgået en rivende udviklende. Vingården fremstiller vine på de lokale druer, Mencia og Gadello – plantet på vinmarkerne på Bierzos sydvendte skråninger (godt 5 hektar af deres vinmarker anvendes til eksperimenter med andre druesorter for at se, hvordan de tilpasser sig Bierzos klima – bl.a. Riesling, Cabernet Franc, Pinot Noir, Macabeo, Albariño og Sauvignon Blanc).
Fra cirka 70 år gamle vinstokke i Bierzo-regionen i det nordvestlige Spanien laves der godt 15.000 flasker af denne fremragende og noget atypiske spanske rødvin. Mencia-druen og Bierzo-regionen her tæt på grænsen til Galicien kan nemlig frembringe spanske vine, som hverken er gumpetunge eller for fadprægede.
Markerne ligger i 700-900 meters højde og behandles så naturligt som muligt og helt uden brug af sprøjtemidler. Alle druer til vinen håndplukkes i små kurve og håndsorteres endnu engang inden presning. Gæringen starter med de naturligt forekommende gærstammer og foregår i temperaturkontrollerede ståltanke. Efter endt gæring lagrer vinen på franske fade i 18 måneder, hvorefter den tappes ufiltreret.
Vinbeskrivelse:
Luna ART er en elegant og fløjlsblød vin, som rammer et bredt publikum. Den har nemlig både frugt, elegance og mineralitet til at tilfredsstille den almindelige vindrikker såvel som den mere nørdede af slagsen.
Vinen har en klar mørk farve og en meget ren duft af røde frugter, lakrids, krydderier, røg og sekundære diskrete fadtoner. I munden er den på én gang både fast, kraftfuld og elegant.
Teksturen er blød som fløjl, og frugten med noter af brombær og de let bitre kirsebær fremstår med god dybde. Eftersmagen er intens og vedholdende med et mineralsk touch.
Domaine Alary er en vingård, der er gået i arv fra far til søn i hele 11 generationer siden 1692. I dag er det Denis Alary, der med hjælp fra sønnen Jean-Etienne driver gården på ca. 29 hektar.
Druerne bliver høstet fra gamle vinstokke fra sydvendte marker, som ligger omkring vingården. Al høst foregår manuelt.
I dag arbejder man efter nærmest hysteriske, biodynamiske principper i marken, hvor alle druer udelukkende plukkes med håndkraft. Herefter foregår der først en sortering af drueklaserne i marken og efterfølgende også ved ankomsten til vineriet. Siden 2012 har været certificeret og kunnet kalde det ”agriculture biologique”.
Alarys vine bliver altid vurderet højt af den internationale vinpresse.
År efter år ser vi bare en imponerende fremgang i kvaliteten på dette domæne, hvor fader Denis og sønnen Jean-Etienne her i årgang 2015 har frembragt en robust og koncentreret udgave af denne fremragende, biodynamiske enkeltmarksvin.
L'Estevenas er lavet på en lige andel Grenache og Syrah fra tudsegamle vinstokke, hvor Syrah-druerne faktisk er nogle af de ældste i det sydlige Rhône.
Traditionel vinifikation med en kølig maceration og daglig pigeage under den 23-28 dage lange gæring. Efter assemblagen lagrer vinen på foudre og cementtanke i 1 år.
Vinbeskrivelse:
Dyb rubinrød med violette reflekser. En næse med kød, krydderier og søde bær. Munden er mediumfyldig og tæt med mørk frugt med fedme og flot struktur. Det er en vin, der normalt vinder ved få års lagring, så drik den fra 2020-2025.
As proprietor Denis Alary explains, the challenge in Cairanne, where his family has been growing grapes for 11 generations, is increasingly, "trying to maintain freshness and elegance. We don't want the wines to be heavy." Vinification and élevage are traditional here, with only a few demi-muids being used; the majority of the wines see little or no oak at all." - Joe Cherwinski, The Wine Advocate
Cenyth er et af Jackson Family Wines mange projekter. Vinen er lavet af den unge Hélène Seillan - datter af Pierre Seillan, som er én af de helt store vinprofiler i såvel Bordeaux som Sonoma i Californien. Hun har i en årrække været assistent for sin far og har suget hans mange guldkorn til sig. Med sin baggrund i både Bordaeux og USA har hun formået at forene de to vinverdener og har skabt dette lille mesterværk på Bordeaux-druer fra Sonoma Valley. Etiketten er lavet af Julia Jackson, som er datter af Jess Jackson - grundlæggeren af Jackson Family Wines
Endnu engang har vi været heldige med at kunne fravriste Jackson-Wines denne amerikanske Bordeaux-killer af en vin, som her i den fremragende årgang 2013 kandiderer til den bedste Cenyth, vi til dato har smagt.
De tidligere årgange blev hurtigt udsolgt, efter anmelderne var gået amok:
Og nu er dette vinhit altså hjemme igen i en ny, forrygende årgang.
Robert Parker omtaler da også i Wine Advocate (issue 221) årgang 2013 i Sonoma som en af de bedste årgange de seneste 37 år.
Druerne til denne fremragende Bordeaux-inspirerede vin kommer fra fire forskellige markparceller i Sonoma County; Den eftertragtede og kalkrige Chalk Hill, Alexander Valley Estate, Knights Valley og Bennett Valley.
Al høst foregår manuelt med en omhyggelig sortering af druerne både i marken og senere ved ankomsten til vineriet. Efter maceration og gæring i temperaturkontrollerede ståltanke lagres vinen i 14 måneder på franske egefade, hvoraf 30% er nye.
Vinbeskrivelse:
Årgang 2013-udgaven af Cenyth minder med druesammensætningen en del om årgang 2012. Her er der blot tale om en langt større årgang med en mere dyb frugt og et på sigt langt større potentiale. Igen er det en exceptionel Bordeaux-inspireret vin, hvis kvalitet ville koste langt mere i den berømte franske vinregion.
Cenyth 2013 er mørkrød i farven med en intens, givende og elegant næse med sorte kirsebær, hindbær, lakrids, roser og "Pauillac-agtig blyant". I smagen har den fin koncentration kombineret med en elegant fløjlsblød tekstur og struktureret, ungdommelig tannin. En klassevin, som Bordeaux-elskerne (igen) vil tiljuble.
Vi har nu smagt 7 forskellige vine og jeg mener bestemt godt de alle har kunnet leve op til mine og forhåbentlig også jeres forventninger.
Det har været nogle rigtigt spændende vine og jeg synes også at enkelt drue vinene, her tænker jeg på den første vin på 100% Albarino druen var rigtig spændende og anderledes og smagte rigtigt godt men også LUNA ART 2015 på 100% Mencia druen fra det ”nye” meget spændende område Bierzo i det nordvestlige Spanien.
Man kan dog mene hvad man vil om selve Parker’s point system, men en rettesnor synes jeg bestemt godt man kan bruge dem til – for ofte er det jo sådan at det ikke altid er prisen der er afgørende for point afgivningen, men forholdet mellem pris og kvalitet. Det kunne vi jo se på vin nr. 2. ZUCCARDI A MALBEC 2017 til 75,-.