Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
 | ![]() Aftenens tema er Chilenske vine, og det er da også med en hvis ærefrygt jeg tager dette emne op. For når man ser i vores vinklubs historiske annaler, kan man se det kun er Le Presidente, der tidligere har givet dette pragtfulde vinland en kærlig behandling. Det kan jo skyldes at I egentlig ikke kan fordrage vin fra Chile, men det kan selvfølgelig også skyldes jeres respekt for Le Presidente, som jo har haft emnet under lup hele to gange før. Sidste gang var som I jo sikkert husker for fem år siden helt præcist 2/4-2008, så dagen i dag den 4/2 passer jo næsten perfekt, og i øvrigt var det også året hvor jeg som ung og håbefuld vin entusiast, mødte jer for første gang i juni da Flemming holdt sit fremragende indlæg om toskanske vine fra Montalcino - vingården Fattoria la Lecciaia.
![]() I kan nok se, der er meget at leve op til, så det har jeg valgt ikke at prøve på. Derfor vil jeg ikke gå helt i Le Presidentes fodspor med Carmenére druen, men jeg vil forsøge at udvide jeres smagshorisont, og derfor er undertemaet Carmenére og alle de andre druer. Jeg har samlet en hel del historie om Chilensk vin, samt fakta om områder og hvilke druer der dyrkes hvor, men det kan i læse om når dette foredrag er lagt på nettet, for i aften skal det nemlig handle mest om at smage på vinen. Bemærk! Materialet om de enkelte vine er scannet og findes som bilag 1-10 (PDF dokument), som åbnes i et browser vindue for sig selv så man kan sammenholde det med foredragets tekst her. Vin nr. 1 Carmenére. Se bilag 1![]() Vi skal i aften smage på hele ti vine, en hvid og ni røde. Og for at få jer i den rette stemning og for at minde jer om den traditionelle chilenske vinsmag, er de 3 første vine på Carmenére druen. Tripantu betyder 'da det hele begyndte' på Mapuchesisk, som folket hed før inkaerne ![]() Kort over chilenske Wine Country Vin nr. 2 Car Men Air. Se bilag 2.![]() Anekdote: Jeg har lige læst en anmeldelse om denne vin fra den 23/1-13. Trader Joe fra Car Men Air winecellers i Maule valley, er kendt for at producere vine til overkommelig pris med stor succes (i dette tilfælde 6 dollers) og det kan enten være et hit eller noget shit. Og den pågældende anmelder mente i dette tilfælde det sidste. Han gav den 1½ stjerne ud af 6. Vin nr. 3 Carmenére Reserve. Se bilag 3.![]() Nu er vi efterhånden varmet godt op til at smage på vin, så for at få nulstillet smagsløgene vil jeg nu måske lidt utraditionelt for nogen servere en hvidvin. Syren og friskheden i denne vin vil give jer de bedste betingelser for at kunne få den fulde oplevelse af hvad Chilensk vin efterhånden kan præstere. Så er det naturligvis op til jer, om det er hit eller shit. Vin nr. 4 Sauvignon Blanc. Se bilag 4.![]() Inspirationen til det vi smager i aften kommer egentlig via min kone Vibeke. Hun er nemlig også medlem af en vinklub, som hedder VinoVenue. Klubben er startet i 2002 og konceptet er nethandel. 4 gange om året udkommer en såkaldt smagekasse, med 6 forskellige vine fra et bestemt område, som indehaveren har besøgt og 'nøje' udvalgt. Sammen med smagekassen kommer et vinmagasin der fortæller en del om landet/regionen, men også hvad området ellers byder på.
![]() Det var en af disse smagekasser der inspirerede mig til temaet i aften, for jeg fik egentlig øjnene op for hvad Chile kan få ud af andre druer, end den nok mest kendte carmenére drue, selvom Pais druen er den Chilenerne producere mest vin på, så er det jo forbeholdt Chilenerne selv. Vin nr. 5 Cabernet Sauvignon Gran Reserve. Se bilag 5.![]() Anekdote: I slutningen af 80erne da Chile for alvor kom ud over landets grænser, var geniet Ignacio Recabarren, Chiles største vinstjerne, ansat som vinmager hos vinhuset Santa Rita. Han har bl.a. fostret 'Medalla Real' som vandt vinolympiaden i 1987, foran Frankrigs kendte vine. Denne succes åbnede verdensmarkedet for Chilensk vin, og for at de kunne følge med efterspørgslen måtte de lave vin hurtigere end man kan fra naturens side. Derfor tilsatte de Glyserol et uskadeligt alkohol, der i forvejen findes i vin. Men i Maipo begyndte de at anvende Sorbitol, et alkohol som er forbudt i vin. Dette opdagede det norske vinmonopol og så var kimen lagt til det der blev kendt som 'sorbitolaffæren'. Santa Rita blev tvunget til at handle og derfor sendte de i 1989 deres stjerne vinmager på 'orlov' til New Zealand, og han vendte aldrig tilbage til Santa Rita. Men Chilenerne handlede hurtigt og sagen blev aldrig rigtig til noget. Ignacio Recabarren har siden stået for de store vine hos Vina Casablanca fra 1992-2000 hvorefter han blev winemaker hos Errazuris og har her fostret store vine som Don Maximiano der er blandt de allerstørste vine i Chile. Vin nr. 6 Cabernet Sauvignon/Malbec Reserve. Se bilag 6.![]() Millaman betyder 'Gylden Condor' og Condor er chiles symbol. Tidligere var vinene fra Chile blandet af forskellige druer, af den simple årsag at vinstokkene var plantet hulter til bulter på markerne. Det var efter devisen det er jo lige meget når de alligevel blandes i vinene. Men Chilenerne ville gerne gøre det enkelt at købe vin, og navngav derfor vinene med druens navn. Derfor fik de travlt med af få ryttet op i markerne og i 80erne blev alle nye marker tilplantet med samme druesort. Vin nr. 7 Pinot Noir Reserve. Se bilag 7.![]() Argentinas vinavlsområde er dobbelt så stort som Chiles, men alligevel har den smalle stat på sydamerikas vestkyst et bedre ry og en større markedsandel. Ganske vist har Argentina de samme gynstige forhold som Chile til vinproduktion, men ungdommen i Argentina vil hellere drikke cervezas end følge i deres fædres fodspor. Vin nr. 8 Zinfandel Reserve. Se bilag 8.![]() Som I måske husker fra Le Presidentes foredrag vakte det stor uro at han blev snydt af sin leverandør og serverede en Cabernet i stedet for en Carmenére. Jeg har jo forud for dette foredrag naturligvis læst referatet fra vinsmagningen den 2/4 2008, og må desværre meddele at Le Presidente ikke kun blev snydt af en grisk leverandør, men også af hans manuskriptforfatter. Han beskriver jo fint klasserne som at reserve mindst er 4 år og gran reserve mindst 6 år. Men snydt er han blevet når der til smagningen i 2008 serveres en gran reserve Cabernet Sauvignon fra 2004. Vin nr. 9 Syrah Reserve. Se bilag 9.![]() Kikker man på omsætningstallene, opdager man, at der har været en usædvanlig hurtig udvikling i salget af vin fra Chile. For 25 år siden var Chilensk vin ukendt i Danmark, men i dag er hver femte flaske vin der sælges i Danmark fra Chile. Det gør Danmark til Chiles 4 største eksportmarked efter USA, England og Canada. Faktisk går mere end hver 20. flaske fra Chile til Danmark, og den totale eksport nærmer sig 7 milliarder kr. De udenlandske investeringer har påvirket udviklingen af den chilenske vinindustri væsentligt, heriblandt Torres Winery og Chateau Lafitte. I dag er, Rothschild, Pernod Ricard, Kendall-Jackson, Francisco State, Bruno Prat blandt de internationale vinhandlere med betydelige investeringer i den chilenske vinindustri. Alle af dem tiltrækkes af de ideelle geo-klimaforhold, løftet om 1. klasses kvalitets druer, sunde høstforhold, og en voksende efterspørgsel efter chilenske vine fra hele verden. Vin nr. 10 Shiraz/Malbec. Se bilag 10.![]() Vine fra Chile er de mest økologiske vine i verden, hvilket i høj grad skyldes et meget lille behov for anvendelse af gødning og sprøjtemidler. Naturen tilbyder de bedste forudsætninger for vinavl, jordene er fulde af mineraler og saltpeter. Der er naturlige barriere mod vinlus og andre skadedyr, mod øst ligger Andesbjergene, mod vest ligger Stillehavet, mod nord ligger Atacamaørkenen og mod syd ligger det iskolde Magellan-stræde. Jeg håber I har nydt vinene og historierne samt fået øjnene op for at Chile absolut er seriøse med der vinproduktion, og jeg er overbevist om at deres fremgang fortsætter generationer endnu. Tak for ordet. Skål.
![]()
Se mere! Henrik har et meget omfattende materiale om Chile, landets vine og produktionen af disse. Åben dette dokument | Â |