Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
 | Det jeg synes er rigtigt interessant, når jeg skal lave et vinforedrag, er at finde et emne, hvor man kan få bekræftet eller endnu bedre afkræftet nogen af de fordomme, som jeg (& måske også andre), måtte have omkring dette ... Jeg har personligt et forholdsvis afslappet forhold til økologi. Jeg køber geme økologiske varer, hvis jeg ikke finder prisforskellen for voldsom. ![]() Per & Lampe Med hensyn til økologisk vin, så kan jeg ikke mindes at have købt en eneste flaske, men har dog smagt nogen, i andre sammenhænge. De, forholdsvis få, jeg har smagt, har ikke været nogen smagsmæssig oplevelse ... Jeg ved ikke hvad jeres oplevelser er med økologisk vin?? Min umiddelbare holdning, inden jeg lavede dette foredrag, var at økologisk vin ikke er på samme niveau som traditionel dyrket vin. Med lad os håbe at jeg kan få ændret det synspunkt, før aftenen er omme ... Vin 1: Sauvignon Blanc Reserve 2011. Errazuriz Estate .• ChileVina Errazuriz blev grundlagt i 1870. Hårdt arbejde, store visioner, løbende investeringer og sund fornuft har resulteret i, hvad der betegnes som en af de bedste vin producenter i Chile I dag ejer Vina Errazuriz 350 ha vinmarker med en produktion på over 4 millioner flasker årligt, hvoraf 90% eksporteres. ![]() Chiles meget favorable geografiske og klimatiske forhold giver nærmest producenterne optimale forhold for økologisk vindyrkning. Bl.a. gør naturens indretning i Chile, at man ikke har de samme behov for at gribe ind mod skadedyr o.llqn, som eksempelvis i Europa. Dette har man meget fokus på hos Errazuriz, og huset har derfor gennem den sidste årrække produceret økologiske" druer. Det vil sige, at der hverken sprøjtes på markerne eller gødes med andet end naturlig gødning i meget begrænsede mængder. Men da huset ikke er certificeret officielt, må man jo ikke officielt kalde det økologisk. Husets Sauvignon Blanc er dyrket j La Escultura Estate i Casablanca Valley, der er påvirket af Stillehavet, så druerne modnes langsomt og opnår stor karakterfuldhed. Jordbunden er dyb, næringsfattig ler. Perfekte forhold for Chardonnay og Sauvignon Blanc-druerne. VinifikationDruerne høstes tidligt i marts og presses hele, hvorefter kun den fritløbende juice bruges. Den helt friske most hviler i 36 timer i rustfrit stål, hvorefter den hviler på skallerne i 21 til 27 dage. SmagekommentarerFrisk indbydende duft af citronskal og rød peber. Smagen, der er præget af citron, grønne æbler og friske pærer, er meget ren og frisk med et forunderligt velafbalanceret sødmefuldt indtryk, der slutter tørt og mineralsk. Anbefales til Fisk, Fjerkræ, lyst kød & skaldyr. 13,5 % • 85,• kr. - Vinspecialisten.Indtil I august 2012 har det ikke været muligt at købe europæisk produceret økologisk vin. Først nu, efter 20 års forhandlinger og kamp, er det lykkedes at blive enige om at lave en aftale, der er blevet betegnet som det bedst mulige kompromis. Hidtil har det kun været muligt at købe vin med betegnelsen "vin produceret på økologiske druer". Hvilket svarer til at kalde en boUe for økologisk, hvis bare den var lavet på økologisk mel, uden at de øvrige ingredienser behøver at være økologiske. De nye regler sætter en række skærpede krav til varmebehandling, filtrering og brug af tilsætningsstoffer i produktionen. Det tilladte indhold af sulfitter skæres ned fra i rødvin 150 mg ./ltr. Til 00 mg. I1tr. & i hvidvin 200 mg. /Itr. Til 150 mg .l1tr. De nye regler der træder i kraft fra høsten 2012, betyder at vin produceret under de nye krav, kan kalde vinen økologisk og benytte EU' s fælles økologimærke på flaskerne. Vin 2: Trefilli Pinot Grigio 2011. - Italien.![]() Fra Veneto regionen, der er det mest vinproducerende område i Italien. Den moderne pinot grigio er druen, der har skabt det internationale gennembrud for italiensk hvidvin. Druen er identisk med Pinot Gris, tidligere kendt som Tokay i Alsace. Den italienske udgave er meget charmerende med en indtagende aroma, fine krydrede undertoner og en olieret fedme der blødes op med en frisk og livlig syre. En velsmagende vin der skal nydes afkølet som aperitif, eller til orientalsk mad, sushi og skimmeloste. 12 %. - 64,50 kr. Irma.Nogle vinavlere er gået endnu længere og bruger ikke længere svovl i forbindelse med vinifikationen. Disse vine findes der meget få af, men de er visse steder blevet meget trendy ...• Specielt på bestemte vinbarer i Paris. Vine, der ikke er tilsat svovl, kræver fuldstændigt perfekte vinifikationsbetingelser (Dvs. At her er det bare med at holde tungen lige i munden: et eneste fejltrin er fatalt) og dernæst optimale betingelser for lagring og opbevaring, hvor temperaturen under ingen omstændigheder må overstige 14°C. Det er betingelser, som de fleste vinforretninger og privatpersoner ikke kan sikre. Vin 3: Eco Balance Merlot 2011. Emiliana Organic Vineyards - Chile
![]() Denne vin er fremstillet af økologiske dyrkede Merlot-druer og kommer fra Rapel Valley i Chile. Vinen har en flot rød farve, men en aromatisk duft af røde bær i en elegant forening med lidt peber. Den har en pæne fylde med en afrundethed, og bløde tanniner. En god vin til skinke, rødt kød, & ost, eller prøv den til fyldig fisk som tun eller laks. 13,5 % - 64,50 kr. 2/110,- kr. -Irma.Rundt omkring i verden ser man flere og flere vinmarker med græs eller kløver eller andre vækster mellem rækkeme af vinstokke. Her dyrkes druerne på økologisk vis. I stedet for at sprøjte med kemiske midler, kvæler man ukrudtet med et grønt dække, der samtidig leverer gødning til vinstokkene. Måske vælger man ligefrem planter, der kan tiltrække "venligtsindede" insekter, som holder skadedyr væk, eller man lader nokke af gæs vralte rundt og spise biller. Man bruger heller ikke kemisk gødning, der kan ødelægge livet i jorden og vinplanternes stofskifte. I stedet gøder man med kompost eller andre organiske gødninger, der opretholder jordens mikrobiologfske liv. Genmødificerede vinplanter er strengt forbudt. Vin 4: Pinot Noir, Yealands Estate, Marlborough, New Zealand.
![]() Et af New Zealandske førende vinhuse ejes af Peter Yealands, som er en mand med respekt for natur og miljø. Da han skabte Yealands Estate gik han med det samme efter at være C02 neutral, og vineriet er bygget således, at det ikke efterlader grimme ar i landskabet. En sand pioner på bæredygtig udvikling! Druer : 75 % Marlborough og 25 % Central Otago. Stammer fra 2 vingårde i Avatere dalen - udvalgte parceller fra Seaview, fra Flowerday vinqården og fra Gibbston valley-området. Seaviews marker er udsat for nogle af de hårdeste vækstbetingelser i Marlborough, høj solskin og blæst, kølige nætter og ringe nedbør. Det resulterer i mindre, tykskindet druer med en intens frugtsmag. Det lave udbytte af Pinot Nolr, bliver plukket når druerne har nået optimal modenhed. Hver høst fra de forskellige parceller, bliver behandlet særskilt og koldt udblødt i 6 til 8 grader i ca. 5 dage, før de opvarmes og podes med udvalgte gær typer. Herefter en hurtig varm fermentering, med regelmæssigt omrøring i karet, for at få det optimale ud af druerne, som resulterer i en elegant og flot afbalanceret vin. Efter endt fermentering, kommer ca. halvdelen af vinen på franske egetræsfade. Vinen har en flot lys rubindrød farve. Næsen af røde kirsebær, violer og eksotiske krydderier. Ganen er saftig med moden frugt og fede silkebløde tanniner, der afrunder vinen rigtig flot. . Vinavisen skrev i uge 14-2011 om denne vin. ( 5 stjerner ud af 5) Denne vin I denne årgang 2009 - har fået 89 point fra Robert Parker. 13,5 % - 129,- kr. - Holte Vinlager
Nogen vinproducenter er så økologiske, at de opfører deres vinhuse af naturens lokale byggematerialer. De opsætter solpaneler i lange baner, bruger så lidt maling som overhovedet muligt og sørger ikke mindst for at spare på vandet. Ved fremstillingen af vin bruges der normalt 11 liter vand for hver liter vin, men ved særlige genbrugssystemer kan man næsten halvere forbruget.
Vin 5: Roche - Audran Cecar Rouge 2009. Cotes du Rhone - Frankrig
![]() Domaine Roche Audran har givet denne vin navnet Cesar som en hyldest til de romerske legioner, der for 2.000 - 2.600 år siden var de første til at plante vinstokke i en større målestok I Rhonedalen, Druerne til vinen kommer fra flere forskellige mindre parceller i en større vinmark, der er plantet i Buisson mellem Carianne og Rasteau. Udbyttet er holdt nede på 25-36 hl pr ha, hvilket hovedsagligt skyldes den biodynamiske dyrkning og vinstokkenes anseelige alder (60 - 100 år). VinifikationTraditionel vinificering med udblødning i betontanke og i egetræsfade. Under den efterfølgende gæring, der tager 2-3 uger, presses hatten af skaller dagligt ned i vinen for at få et optimalt udtræk af farve og aromastoffer. Vinen lægges derefter 100% på franske Allier-egetræsfade i 12 måneder, før den sammenstikkes og af tappes på flaske. SmagekommentarerDuften er fyldt med nuancer af bær, krydderier, engelsk lakrids og lavendel. Smagen er kraftig med masser af frugt og mineraler tilsat et let strejf af egetræ i eftersmagen. Serveringsforslag:Mørkt kød - Kraft og saft Vildt - Egenskaber, der skal fremhæves. 6 STJERNER i Information: 15 %. - 125,- kr. - Vinspecialisten.Naturvin eller vin nature er et langt mere diffust begreb end økologisk vin og biodynamisk vin. Da det kun en brøkdel af den vin, som omtales som naturvin, er certificeret. Der findes en organisation i Frankrig, Association des Vins Natureis, som har fastsat en række regler for certificering af naturvin, herunder at svovlindholdet for rød- og hvidvin højest må være hhv. 30 og 40 mg/l, og at vinen i det store hele skal fremstilles uden unødig brug af maskiner eller kemi. Det er kun en forsvindende lille mængde af al påstået naturvin, som er kontrolleret.
Vin 6: Les Terrasses 2009, Priorat - Spanien
![]() Les Terrasses kommer fra forskellige parceller i de seks forskellige landsbyer. Fælles for vinmarkerne er, at de ligger på meget stejle skrænter, som alle har en helt perfekt eksponering i forhold til solen. Udbyttet er lavt, ofte helt nede på 20-26 hl. pr. ha. Dette skal ses i sammenligning med f.eks. Bordeaux, hvor de fleste slotte gerne høster min. 45 hl. pr. ha. Resultatet er tilsvarende tæt og intenst med masser af kompleksitet og koncentration. VinifikationAlt håndplukkes naturligvis. Når druerne ankommer til vineriet, sorteres de, før de afstilkes. Efterfølgende presses de nænsomt, og vinen lægges på cementtanke. Førstegæringen finder sted, mens der dagligt foretages remontage. Når gæringen er tilendebragt efter 18-20 dage, lægges vinen på franske egetræsfade i 12 måneder, Vinen tappes på flaske uden nogen former for filtrering og klaring. SmagekommentarerMeget mørk og intens med en duft af mørke kirsebær, lakrids og mineraler. Smagen er saftig med masser af modne tanniner og en lang vedvarende eftersmag. 14,5 %. - 215,- kr. Vineksperten.
Biodynamisk a la Rudolf SteinerEndelig går nogle den biodynamiske vej i en åndelig og homøopatisk overbygning til økologien. Her følger de den østrigske filosof Rudolf Steiners antroposofiske ideer. (Antroposofi er filosofi og bevægelse, skabt af Rudolf Steiner (1861-1925), der bygger på at mennesket i sit inderste væsen er et åndsvæsen, og at det i sin helhed består af legeme, sjæl og ånd). Steiner nedfældede sine tanker i en række foredrag, som han holdt i 1924 og senere samlede i en bog. Heri forestillede han sig et samliv mellem kosmos, jorden og planteme - en samvirken, som gennem menneskelig indgriben kan være sat ud af balance. Formålet med den biodynamiske dyrkning er således at genopbygge og opretholde den naturlige balance i vinmarkerne. Tilhængerne af Steiners ideer tilrettelægger arbejdet med vinen efter Solens gang og Månens faser, og på særlige "frugtdage" sprøjter de vinplanteme med homøopatiske opløsninger, hvori indgår udkog af blandt andet mælkebøtte, egebark, røllike, brændenælde og kamille. Disse opløsninger skal både gøde og styrke bakterievæksten. En speciel væske fremstilles med kohom, der fyldes med komøg og graves ned i jorden. Næste forår er hom og indhold forvandlet til et magtfuldt middel, der fortyndes stærkt, før det tilføres vinplanteme. For en god ordens skyld skal det lige nævnes at Rudolf Steiner var stærk modstander af alkohol ....
Vin 7: Bonterra, Zinfandel 2009. - U.S.A.![]() Mendocino County i Californien betegnes som himlen på jorden for druer. Varme, tørre somre og rige jorde. Alt ialt det ideelle sted til økologisk dyrkning. Bonterra har været økologisk siden 1987. Og er eftersigende et ualmindeligt smukt sted, hvor der udover vinmarker er oliventræer, et stort udvalg af valmuer og duftende lavendel. Denne Zinfandel 2009 beskrives som en rigtig god årqanq, der kan drikkes både med og uden mad. Den er rund I smagen, med smag af modne hindbær, kirsebær, blomme, chokolade & vanille, sort peber & eg. Den har en god fylde & en lang og behagelig eftersmag. Druer: 86% Zinfandel 11% Petite Sirah 3% Syrah. 14,5 % • 119,• kr. - U.S.A.
Interessen for økologisk vin vinder terræn overalt i verden i disse år. Og den økologiske vindyrkning griber derfor også stadig mere om sig. Førstepladsen, når det gælder økologisk vin, går til Spanien, der i 2010 havde 57.000 hektar øko-vinmarker. Lige i hælene følger Italien med 52.000 ha. og dernæst Frankrig med 50.000 ha. USA er også godt på vej med 11.000 ha. øko-marker, mens Tyskland og Grækenland hver har 5000 ha. Disse tal er dog I stærk stigning. F,eks, har Frankrig 12011 øget arealet med 21 % til 61000 ha.
Vin 8: Chateau Maris, DGS Syrah 2009. - Frankrig.
![]() For blot få år siden ejede Robert Eden fire ejendomme i Sydfrankrig, men han solgte de tre fra og kastede al sin kærlighed over projektet: Chateau Maris i den lille flække Liviniere. Markerne omkring byen betragtes med rette som Minervois' Grand Cru ' s. Denne Syrah er animalsk i bogstaveligste forstand, idet Eden pløjer komøg ned i markerne efter biodynamiske foreskrifter, deraf navnet Damn Good Shit. I næsen mødes man af et orgie af duft-indtryk: Mørke kirsebær, solbær, vanille, tobak, lavendel, og chokolade. Mundfyldende lækker bærsødme, hvor tungen til stadighed pirres af krydderi. Eftersmagen er lang og vedholdende og mørke toner hen af friskkværnet peber og sød virginia-tobak bliver hængende. Alkoholtung, bevares, men vinen er i højeste balance, slankt skåret med erotisk buttet tvist bagtil. Ufiltreret vin. Anbefales til kødretter og vildt. Er oqså fortræffelig til bare at nyde i langsomme og eftertænksomme øjeblikke. 14,5 % - 240,• kr. - Malbeck.![]() Henleder biodynamisk vin mon Mickey's tanker på fruen derhjemme? |  |