Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
Hermed en sammenfatning af materialet fra Jørgen's Chateauneuf-du-Pape smagning
Jørgens egne ord er ikke nedskrevet, så det bliver producentens/vinhandelens ord der refereres og kun i begrænset omfang webmasters.
Vi lagde, som nævnt, ud med en ganske udmærket vin fra Ventoux, som Jørgen egenhændigt havde importeret
Efter dette lille Ventoux indslag gik Jørgen over til at redegøre for aftenens hovedemne som var...
Til formålet havde Jørgen anskaffet et par smagekasser fra Berlingske Shop. På deres webside skrives følgende
Hold din egen Châteauneuf du Pape smagning
Med denne smagekasse får du mulighed for at lave en unik vinsmagning. Fra Rhône-specialisten The Wine Company har vi udvalgt 6 vine fra 4 af de absolut bedste producenter fra Châteauneuf du Pape. Her er nogle gode råd til smagningen:
Vinene nydes bedst ved en temperatur på 16-17 grader og af store rummelige glas som Riedel Syrah eller lignende. Hav gerne 2-3 glas per deltager, så vinene kan smages mod hinanden. Med 1 smagesæt af vinene kan der deltage op til 10 personer.
Vinene kan med fordel dekanteres et par timer inden smagningen. På den måde kan de også serveres blindt, hvis det ønskes. Lav evt. et skema til hver deltager så der kan tages noter.
Normalpris for de 6 flasker er 1.683,-. Ved køb af denne smagekasse får du vinene for 1.399,- og sparer 284,-. Fri fragt ved køb af 2 kasser.
Hvis du laver mad til smagningen vil retter af lam, vildt eller grillet oksekød passe rigtigt godt til. Gerne krydret med Provence-krydderier som rosmarin og timian.
Kassen er sammensat i samarbejde med The Wine Company, der er specialister i netop Châteauneuf-du-Pape.
På websiden fremgik også en anbefaling om i hvilken rækkefølge vinene burde smages og Jørgen valgte at følge denne anbefaling.
Vi stiller om til den første 'neuf.
Les Grandes Serres er et negociantfirma i Chateaneuf du Pape, der ejes af det store franske vin- og spiritus firma, Picard Vins & Spiritueux. Firmaet fremstiller en lang række negociant vine fra Rhône men ejer også selv 3 ha vinmarker i Châteauneuf du Pape’s sydøstlige sektor, hvor man også finder topproducenten Domaine Saint Prefert.
Les Anges er en special aftapning fremstillet på basis af Grenache, Syrah, Mourvedre og Cinsault. Vinen er lagret på både tank og franske egetræsfade inden tapning.
5 ud af 5 stjerner i VinAvisen:
"Denne rødvin har måske ikke den krop, som mange Châteauneu'er har. Den er ret let, mild og venlig - feminin - men et rigtig godt glas."
Pris: 135,00 DKK / flaske
Domaine de Cristia ligger ved byen Courthezon lidt nordøst for Châteauneuf du Pape by og er på 3. generation i familiens eje. Domainet blev grundlagt i 1942 og dækker i dag 20 ha med meget gamle vinstokke - over 50 år i gennemsnit - og med enkelte parceller med 100 år gamle vinstokke. Domaine de Cristia drives i dag af Baptiste Grangeon (billedet) der med deres herlige årgang 2000 vine helt fortjent fik "Parker" gennembruddet.
Robert Parker skriver blandt andet: "If you haven’t figured it out yet, this is one of the up-and coming new superstar producers in Châteauneuf du Pape”.
Domainet drives i dag udelukkende efter økologiske principper og har været økologi certificeret siden 2008.
Foruden Ventoux og Cotes du Rhone, producerer Baptiste en fremragende enkeltmarks Cotes du Rhone, Les Garrigues, der er produceret af 100% Grenache fra 50+ år gamle vinstokke og efterfølgende lagret 10 måneder på barrique (50%) og ståltank (50%).
Baptiste producerer desuden en hvid og tre røde Châteauneuf'er: den hvide Châteauneuf du Pape Tradition er fremstillet på basis af 30 % Grenache Blanc, 30 % Clairette, 30 % Roussane og 10 % Bourbulenc. Den almindelige Châteauneuf du Pape er fremstillet på basis af 80 % Grenache, 10% Mourvèdre og 10 % Syrah, Cuvée Vieilles Vignes fremstillet af 100 % Grenache fra vinstokke med en alder på 70-80 år samt Cuvée Renaissance, er en enkeltmarksvin der er fremstillet af 70 % Grenache Vieilles Vignes fra vinstokke med en gennemsnitlig alder på over 100 år, 20 % Mourvèdre og 10 % Syrah, alle fra en lille 1,5 ha parcel, der ligger klods op ad Chateau Rayas vinmarker. Høstudbyttet er ekstremt lavt: kun ca. 20 hl/ha.
Baptiste laver en mikroprodktion Condrieu og Hermitage i samarbejde med Maison Paul Jaboulet Aîné - og resultatet er som altid fremragende godt.
For yderligere info: www.cristia.com
Cuvée Renaissance 2009 blev kåret som bedste rødvin ved Rhônevinfestival 2012 og Cuvée Vieilles Vignes 2006 blev kåret som bedste rødvin ved Rhônevinfestival 2010.
Cristia, Châteauneuf du Pape 2009 (92 Wine Spectator) (økologisk)
Wine Spectator: "Lush and mouthfilling, with a lightly chewy edge framing the dark plum, fig and blackberry fruit. Hoisin sauce and smoldering tobacco notes fill out the full-bodied finish, which cuts a deep trough. Best from 2012 through 2023."
Pris: 210,00 DKK / flaske
Domaine Pierre Usseglio blev etableret i 1948 af den italienske immigrant Francis Usseglio. Francis søn, Pierre, overtog efterfølgende ansvaret for domainet, der i dag dækker 21 ha fordelt på 15 vinmarker rundt omkring Chateauneuf du Pape by. I dag drives domainet af Pierre’s to sønner, Jean-Pierre og Thierry (billedet), godt hjulpet af deres kønne hustruer.
Jean-Pierre og Thierry arbejder primært med Grenache og størsteparten af ejendommens vinstokke er mere end 60 år gamle, hvilket giver et godt potentiale for fremstilling af koncentrerede og aromatiske vine. Domainet fik dets internationale gennembrud med superårgangen 1998, som amerikanske Robert Parker faldt i svime over. I dag regnes Domaine Pierre Usseglio som ”toppen af Pape’n” og deres vine er nogle af de mest efterspurgte fra hele Châteauneuf du Pape.
Domainet producerer Rose Cotes du Rhone (90% Grenache og 10% Cinsault), rød Cotes du Rhone (80 % Grenache og 20 % Mourvedre), Châteauneuf du Pape Blanc (80 % Grenache Blanc, 15 % Clairette og 5 % Bourboulenc) og tre forskellige røde Châteauneuf du Pape’r: Châteauneuf du Pape er fremstillet på basis 80 % Grenache, 10 % Syrah samt 10 % Mourvedre og Cinsau, der barriquelagres i 18-24 måneder før vinen tappes ufiltreret. Cuvée de mon Aïeul er en special Cuvée fremstillet til hyldest af ”bedstefar” Francis Usseglio. Vinen fremstilles af 100% Grenache fra en kun 2 ha stor enkeltmark, ”Les Serres”, hvor vinstokkene blev plantet helt tilbage i 1926. Høstudbyttet til denne vin er ekstremt lavt, ca. 25. hl/ha, og produktionen derfor yderst beskeden med få tusinde flasker.
Domainets ultimative topvin, Réserve des deux Frères, er fremstillet på basis af druer fra de ældste og bedst placerede vinstokke på domainets marker. Igen er der tale om et ekstremt lavt høstudbytte med kun ca. 25hl/ha. Denne super Cuvée er fremstillet på basis af 90 % Grenache og 10% Syrah, der efterfølgende lagers 12-14 måneder på egetræsfade. Der er tale om en ”mikroproduktion” på få tusinde flasker – bedre Châteauneuf du Pape findes næppe. For yderligere info: www.domainepierreusseglio.fr
91-93 point The Rhône Report "The base 2009 Domaine Pierre Usseglio & Fils Châteauneuf-du-Pape showed perfumed, sweet aromatics of kirsch, incense, roasted meat, and licorice, medium to full body and a clean, lush finish. This is a back up the truck buy that should drink for a solid 10 to 12 years."
Normalpris 215,-/fl.
Philippe Cambie er Rhônedalens vinøse "superstar" i disse år, da han som vinkonsulent igennem de sidste 8-10 år har løftet kvalitetsniveauet til nye højder hos nogle af de bedste producenter i syd-Rhône, såsom Clos St. Jean, Le Clos du Caillou, Domaine Saint Prefert og Tardieu-Laurent.
Philippe Cambie kommer fra en vinproducerende familie i Languedoc, og er selv uddannet ønolog. Via hans store netværk og gode kontakter til områdets bedste producenter har Philippe Cambie kunnet oprette sit eget lille negotiant firma "Les Halos de Jupiter".
Navnet på firmaet kommer fra græsk mytologi hvor Jupiter (Zeus på græsk) var gudernes og menneskernes fader og konge. Jupiter er samtidig solsystemets største planet. Halo er en lysende ring om et himmelobjektwikipedia.
For Philippe Cambie er Grenache druernes ubestridte konge og den naturlige leder af alle Rhônedalens druetyper. "Halo" symboliserer de appellationer der bedst udtrykker Grenachedruens personlighed. Produktionen af denne eksklusive vinserie der omfatter Costieres de Nimes, Cotes du Rhone, Vacqueyras, Rasteau, Gigondas og Chateauneuf du Pape, er i sagens natur meget beskeden med få hundrede kasser af hver vin. Yderligere information: www.philippecambie.com
89-91 point Parker: "There are only 125 cases of the 2008 Chateauneuf du Pape, an impressive effort for the vintage. Its dark ruby/purple color is followed by abundant aromas of kirsch, lavender, licorice, and spice. Full-bodied with surprising density and richness, it should drink nicely for at least 7-8 years."
5 ud af 5 stjerner i Vinavisen
Normalpris 275,-/fl.
93 point Wine Spectator "Still dark and reticent, with a sleek graphite frame to the reserved core of fig paste, black currant preserves and espresso. Alluring bittersweet cocoa and anise notes cut through the finish, which has well-embedded acidity. Combines modern fruit with dark, brooding structure. Needs to stretch out in the cellar. Best from 2013 through 2023."
Normalpris 349,-/fl.
Se vin 4 for mere om Pierre Usseglio.
96-98 point The Rhône Report "I was able to taste 3 separate samples destined for the 2009 Domaine Pierre Usseglio & Fils Châteauneuf-du-Pape Cuvée de mon Aïeul and each rated between 95 and 98 points. Despite serious concentration and very lofty alcohol levels, and we’re talking over 16%, the samples were incredibly fresh (no acidity was added), textured and balanced. Stunning stuff and this estate is producing some of the most exciting wines in Châteauneuf!"
Bedste vin ved Rhônevinfestivalen 2011
Normalpris 499,-/fl.
Fremfor at slynge om sig med rygter og udokumenterede påstande, havde Jørgen valgt at basere sine inter-vinøse causerier på et omfattende materiale fra www.chateauneuf.dk.
I stedet for at tyvstjæle de anvendte skrifter, linkes der i stedet til dem her:
Præsidenten har til klubben anskaffet to såkaldt dekanteringstrakte af mærket Magic.
Der var mere eller mindre enighed om at der var en effekt. De to tingester forårsagede en vis ståhej og en del rødvinspletter på bordene. Men mon ikke alligevel de er kommet for at blive.