Kære Côtes du Vin medlemmer!
Tak for sidst og tusind tak til Lars B og Karin, for en meget dejlig, hyggelig og spændende aften. Aftenens overskrift på Lars' foredrag var "Mine favoritter fra hele verden."
Vi havde denne gang forlagt mødet i private omgivelser i Søllerød og fik lov at indvie Lars' gilde- og vinkælder. Det var nogle dejlige lokaler, og nogle utrolig dejlige vine og ikke mindst det flotte tilbehør som bestod af lakse snitter, asparges med bacon, diverse oste, paté, pølse og dertil noget lækkert brød. Så også en stor tak til Karin for det veltillavede traktement.
Vinene vi fik vil jeg lade Jer selv læse mere om i det vedlagte foredrag fra Lars, men jeg vil lige hurtigt nævne vinene som vi drak. Der var ikke mindre end 10 forskellige slags, 2 hvide og 8 røde, så det var langt flere end vi plejer til vores vinmøder på Frederiksberg.
Vinene vi smagte:
Klein Glimlag, Chardonnay, Stellenbosch, Sydafrika. Pris 50,-(40)
Neil Ellis, Sauvignon Blanc, 2003 Stellenbosch, Sydafrika. Pris 99,-(80)
Chiaro di Luna, Apulien (Puglia), Italien. Pris 50,-(37)
Barbera d'Asti 1998, Collina Della Vedova, Piemonte, Italien Pris 175,-(150)
Emilio-Romagna Liano, Umberto Cesari, Øst for Piemonte, Italien Pris 159,-(125)
Catena 2001Cabernet Sauvignon, Nicola Catena, Argentina Pris 129,-
D'armaihlac 1995, 5 cru Pauillac, Frankrig Pris 350-400,-
Leoville Poyferré 1997, 2 cru St. Julien, Frankrig Pris ca. 450,-
Stonewell Barossa Valley, Shiraz, Peter Lehmann, Australien Pris ca. 400,-
+ 1 vin mere som jeg desværre ikke har fået oplyst af Lars, men den var meget lækker.
En ny medlemsliste er også vedlagt som et dokument, samt vedtægterne hvis et par af de nye medlemmer ikke har modtaget dem tidligere. De ligger
i øvrigt på vores hjemmeside www.cotesduvin.dk, som snart bliver meldt helt færdig af Torben C.!!!
Jeg fremsender en indkaldelse til generalforsamlingen d. 5 marts 2004 kl. 18.00 i lokalerne på Niels Ebbesensvej, som et vedlagt dokument.
På gensyn den 5 Marts 2004 kl. 18.00.
Vinlig hilsen
Præsidenten
Jens Erik
Lars B's noter til Vinsmagningen mandag d. 2. februar
Sydafrika
Ca. 1 mia liter (lidt under). Godt 3% af verdensproduktionen
75% hvidvin; druer: Chenin Blanc ('Steen'), arbejdsdrue, ser den sjældent
Sauvignon Blanc
Chardonnay
Rødvin; specielt Pinotage -> krydsning af Pinot Noir og Cincaut
Klein Glimlag
Klein Glimlag: 'Det lille smil' på africaans.
Chardonnay, Stellenbosch: Centrum for Sydafrikas vinindustri; mange mikorklimaer, mange druer: Cab.Sauv, sauv.blanc, pinotage, merlot, shiraz, chenin blanc.
'Flying Winemaker' Jan Boland. Tilpasset nordeuropæisk smag: Let og elegant (bourgognestil) i stedet for tung oversøisk vin. Lagret i kort tid på små nye franske egefade.
Husets vin i bridgecentret!
God farve, pæn bouquet (ananas, fersken…). Ren, tør smag; tilpas fadlagring.
Pris: kr. 50 (40)
Neil Ellis
Sauvignon Blanc, 2003, Stellenbosch. Sauv.blanc. kendes specielt fra Loire i vine som Sancerre og Poulli Fumé. Ung vin! Høstet februar 2003, lagret i rustfri ståltanke, tappet på flaske juni 2003; skal drikkes ung, max 3 år.
Neil Ellis: Meget anerkendt winemaker. Ønolog, universitetsgrad i kemi og mikrobiologi. Startede som kældermester; 1989: Startede selvstændigt. Meget få marker selv; langtidsaftaler med mange vindyrkere (som Peter Lehmann) med forpligtelser som reduktion af hektarudbytte, håndplukning m.m. Står selv for hele vinifikationen. Winemaker of the year i 1992.
Vinen: Tør, elegant, delikat. Fyldig eftersmag.
Pris: 99 (80)
Italien
Verdens største vinland sammen med Frankrig - Italien lidt større?
Godt 5.5 mia liter vin! Fald fra 80'erne med 8 mia -> Italienere drikker mindre og større vægt på kvalitet. Mange lever af vin: 1, 3 mio. registrerede vinbønder!! (mindre end 1 ha pr. mand..)
20 regioner, smage vine fra tre af dem.
Apulien (Puglia). Chiaro di Luna
Italiens hæl pænt nede Sydøst. Et af de mest fremgangsrige områder. Produktion på 1,2 mia liter iflg K&S?? Vist ikke så meget -> 7,2 mill hektoliter iflg andne kilde.
Druesorter som sangiovese, pimitivo, Nero d'avola og Negroamaro. Mest kendte vine i DK er nok Copertino og Salice Salento.
Chiaro di Luna: Primitivoduen: forfader til Zinfandel. Også en Winemaker Selection. Fadlagret, tappet på flaske i DK.
6 * i Berlingske Tidende
Pris: 50 (37)
PIEMONTE. Barbera d'Asti 1998, Collina Della Vedova
Nordvestitalien, ved foden af alperne: Pie (de) Monte -> Piemonte..
Berømte vine fra Piemonte: Især Barolo og Barbaresco, men også Barbera. Druer: Nebbiolo til Barolo og Barbaresco; Barbera til Barbera. Barbera den mest plantede drue i området.
To Barberaer: Barbera d'Alba og Barbera d'Asti; D'Alba finest, da man laver Barolo her…
Tidligere: Barbera -> konsumvin. Nu mere fokus på kvalitet. Kvalitet i dyrkning og vinificering; Alfiero Boffi en af pionererne på dette område! I starten af 80'erne: Eksperimenterede med Barbera på barriques + ny politik med vinificering: Fokus på enkeltmarker: Konceptet Vigne Uniche.
Ganle vinstokke (55-70 år) på skråninger. Produktion 100.000 flasker; heraf de fleste dyrere enkeltmarksvine. Tre mest kendte marker: Vigna More, Vigna Muntrive og Vigna Cua Longa.
Collina della Vedova: Er ikke en ren enkeltmarksvin, blandet fra alle tre marker med vekslende %-dele afh. Af året; 2/3 Barbera, 1/3 er hemmelig. Lagret 1 år på små fade fra Allier; 1 år på flaske; kan gemmes op til 10-12 år. God efter ca. 3 år.
98: Super år i Piemonte - nok mest for Barolo og Barbaresco?
Frugtrig og kraftig, smag af sorte bær, chokolade.
Pris: 175 (150)
Emilio-Romagna. Liano, Umberto Cesari
Norditalien, Øst for Piemonte, Nord for Toscana. Størst producent sammen med Apulien og Sicilien. Kvantitet før kvalitet. Mest kendt for Lambrusco.
Umberto Cesari: Største private vinhus i regionen; ret ny spiller på banen: købte 20 ha i 1965, i dag 90 ha + forpagtningsaftaler. Moderne metoder. Flere vine med gode anmeldelser i Gambero Rosso (5 vine med 2 glas; vist ingen med 3…)
Liano: 30% Cabernet Sauvignon + 70% Sangiovese -> 'Italiens Cabernet Sauvignon', mest kendt i Chianti, også i Brunello, hvor druen (Brunello et eller andet…) er en klon af sangiovese.
Udvalgte druer; kun de bedste til Liano. Opbevares i specielle tanke efter presning for at kontrollere temperatur. Mindst 1½ år på træfade efter gæring.
God farve, kompleksitet, frugt, blød og fyldig, lang eftersmag.
Konklusion: Spændende blanding af druer - rigtig god vin!
Pris: Nu 159 (125), købt for ca. 90.
Argentina
Vigtigste vinland i Sydamerika.
Produktion: 1,3 mia l. (ca. 5% af verdensprod.); Chile: ca. 1/3.
Siden voldsom inflation i 80'erne udviklet sig hastigt; også kvalitetsmæssgt. Enormt potentiale; kunne på 5-8 år stå for hele verdens vinproduktion.
5 distrikter. Mendoza klart størst: 75% af produktionen (1½ x Tysklands vinareal). Perfekt beliggenhed ved foden af Andesbjergene
Lavet min i mere end 100 år. Primært Malbec, Cab Sauv, Chardonnay.
Catena, 2001, Cabernet Sauvignon
Nicola Catena: Søn af italienske vinbønder; født i ITA.
Studeret mikroklima intenst: Vinmarker med få kilometers beliggenhed kan have vidt forskellige kvaliteter/egenskaber. concept of single varietal, microclimate blending Filosofi: Blande samme drue fra forskellige marker for at få større kompleksitet (samme som i Bordeaux); gælder for alle Catena og Catena Alta. Kun en undtagelse: Alta Chardonnay fra én bestemt mark (Adrianne).
For at demonstrere det: Fra 2002 vil laves 5 forskellige Malbecvine fra 5 forskellige marker. High Altitude (2.500-5.000 fod): Positivt for vinen: (rødvin) Bedre kemiske forbindelser (mere polyfenol) til at forebygge hjertesygdomme! Nyt Winery i 2001 i 900 meters højde; inspireret af Maya'erne. Flot! Kapacitet: 5000 tønder á 225 liter.
Catena: Ren Cabernet Sauvignon. Fortæl om anmeldelse i Penge & Privatøkonomi!
Prestigevin. Catena Zapata (ca. 500); fuldt på højde med de bedste Bordeauvine.
Også gode til Malbec!
Pris: 129.
Frankrig
Ca. samme produktion som Italien (lidt mindre). Vi går til Bordeaux!
Bordeaux: Gironde, Garonne, venstre og højre bred, 2000 års vinhistorie, bla.bla…
Venstre bred: Medoc: Uden sammenligning verdens fornemste vindistrikt! Skrevet 10.000 bøger om de 5% af de fineste vine i Bordeaux - de fleste fra Medoc.
Medoc deles op i -> Medoc og Haut Medoc. Haut medoc finest; 6 distrikter/appelationer, fra Nord: St. Estephe, Pauillac, St. Julien, Moulis og Listrac, Margaux.
Klassifikationssytem fra 1855 (kun 1 ændring!! -> Mouton Rotschild blev 1. cru i 1973)
5 i 1. cru: Lafite-Rotschild, Mouton-Rotschild, Latuor, Haut-Brion, Margaux.
14 i 2. cru, 14 i 3. cru, 10 i 4. cru, 18 i 5. cru
Min interesse: Begyndte at købe primeurvin i 1995.
Smage to af mine klassikere, som jeg har i mange årgange!
D'armaihlac 1995, 5. cru, Pauillac
Tidligere: Mouton-Baron Philippe indtilm1989).
Pauillac: Haut-Medocs fornemste appellation; Tre 1. cru'er, to 2. cru (Pichon Longueville Comtesse og Baron), nul 3. cru, én 4. cru, tolv 5. cru -> Heriblandt d'armailhac.
Regnes som et af de bedste i 5. cru, ejes af Baron Philippe de Rotschild (død; datter: Phillippine de Rotschild). Ligger lige ved siden af Mouton (og Clerc Milon). Rotschild var selv på sine ældre dage meget visionær: Den første til at samarbejde henover Atlanten: Sammen med Mondavi: Opus One. Datter fortsat: Almaviva i Chile.
Druer: Cabernet Sauvignon (49%), Merlot (26%), Cabernet Franc (23%), Petit Verdot (2%).
Cab.Sauv: Absolut mest kendt drue i Brodeaux, men er kun hoveddruen på venstre bred. Faktisk er kun 1/5 samlet i Bordeaux cab.sauv, mens 2/5 er Merlot…
Anyway: Cab.saub hoveddrue i Medoc og Graves vine.
Snakker ikke så meget om druer i franske vine!
Denne vin: 95 skulle være et godt år, kan gemmes en del år endnu, men er drikkeklar nu!
'Kraftig, frugtagtig, let røget boquet af træ og vanilie. Fyldig og elegant smag med nuancer af kirsebær og hindbær.'
Pris: svær at få fat i, ingen på 'skatkammer.dk', ca. 350-400,- (800 magnum). LB købt primeur for ca. 140,-
Leoville Poyferré 1997, 2. cru. St. Julien
St.Julien: Lige syd for Pauillac. Som Pauillac: ¾ af markerne er klassificerede vine! Fem 2. cru (3 x Leoville, Gruaud Larose og Ducru Beaucaillou), to 3. cru og fire 4. cru (bl.a. en af mine favoritter: Talbot)
Ejes af familien Cuvellier. Den kendte ønolog, Michel Rolland er vinmager.
Druesammensætning typisk Haut-Medoc: 63% Cab.Sauv, 27% Merlot + 8/2 Petit Verdot/Cab.Franc
Lagres i ca. 20 måneder på barrique (225 l) hvoraf 2/3 er nye.
Masser af fylde og finesse - god til lagring.
Denne årgang: 1997 -> 'Dårlig årgang'? Nej…! -> skal bare drikkes hurigere.
'stor vin med flot farve og masser af karakter, kraftig smag af bær med et strejf af fad og med en lang eftersmag'.
Pris: ? ca. 450 (måske billigere på udsalg). Købt primeur for 240,-
Australien
Producerer p.t. ca. 0,7 mia l.Vækst. Vokset 50% i de sidste få år. Regnes som 'ungt' vinland forstået kvalitetsmæssigt; begydt at lave god vin fra sidst i 70'erne.
Til sagen: En af mine absolutte favoritter!
Stonewell, Barossa Valley, Shiraz, Peter Lehmann
Barossa Valley opdaget i vinsammenhænge i 1837. Helt Sydøstlige hjørne af 'South Australia' (tæt ved Adelaide). Vinproduktion i 4 ade 6 delstater (+ Tasmanien).
Overproduktion -> risiko for konkurs for vinbønder -> PL startede selv i 1979 (med hjælp fra investorer). I dag: små 200 vinbønder; egenproduktion på kun ca. 3%.
Aldrig vinlus -> mange gamle vinstokke; til Stonewell: Over 100 år gamle -> få, men utroligt koncentrerede druer -> kaldes 'de små sorte juveler'
1996: 12 måneder på nye amerikanske fade; tappet i 1998, frigivet 2001. Lagringspotentiale: 20 år!
Intens og koncentreret vin, meget kraftfuld bouquet, smag: frugt, træ, chokolade m.m.
Pris 1996 dengang 300 (250). 1998: små 400.
Kommentarer