Det område vi skal til i dag, har faktisk det ældste kommercielle vineri i Spanien, som er grundlagt i det 2. århundrede af Romerne.
I middelalderen var området et stærkt og betydningsfuldt kongerige, som styrede hvad der foregik helt op til Bordeaux.
I flere hundrede år havde man så nære relationer til Frankrig at man lige så godt kunne være blevet en del af Frankrig.
Men sidst i 1700 tallet ændrede Louis d. 17. sin titel fra at være konge over Frankrig og Navarra, til kun at være konge over Frankrig, men Navarra havde reelt hørt til Spanien i lang tid.
I begyndelsen af 1800 tallet var vin den vigtigste afgrøde. Men vinen dengang var ikke noget at råbe hurra for, det var uden lagring og var bestemt for at blive drukket samme år.
Området fik stor opblomstring da Frankrig blev ramt af vinlusen, men det døde hurtigt igen, da de selv blev ramt af lusen.
Da de havde fået bugt med lusen, gik genplantningen hurtigt og helt op til 1970 var om-rådet kendt som kooperativernes land og man havde generelt et godt ry. Især hos naboen Rioja som var den store kunde, de købte alt det gode rødvin som blandet og ublandet blev solgt som ægte Rioja.
I 80erne da Spanien søgte om optagelse i EU, stoppede det store salg til Rioja efter pres fra bl.a. Frankrig. Det betød at priserne steg i Rioja og det kom Navarra til gode, men i starten havde de ikke helt styr på hvordan man fik det bedste ud af druerne, derfor oprettede de forsøgsstationen Evena, som skulle arbejde med alle aspekter i kvalitets-forbedring. Ca. et dusin af de mange druevarianter de prøvede blev godkendt ud fra det rigtige rodmateriale, udbytte og hvordan de skulle bindes op, osv. osv.
Evenas seriøse måde at arbejde på har betydet at man har kunne spare en masse tid, da bønderne kunne bruge deres forskning med det samme. Forsøgene har bl.a. Vist at Cabernet Sauvignon, Merlot og Chardonnay gjore sig i Navarra. Det har betydet at disse druer er blevet en del af Navarra vinland sammen med de klassiske druer såsom Garnacha og Tempranillo der er rygraden i alle Crianzavine.
De vine der har lagt verden ned er Tempranillo blandet med Cabernet Sauvignon de to klæder hinanden utroligt godt og har et godt lagringspotentiale.
Ren Cabernet Sauvignon og Merlot er vine man nok vil høre mere om, især Merlot har det godt i det kølige højland, hvor en lang modningsproces og sol nok for det bedste frem i druen, måske endda bedre end i Bordeaux "Merlot land" Pomerol og Saint-Emilion.
Vi smagte følgende vine:
En hvid Nekeas Chardonnay årgang 2000 til kr. 78
En rød Nekeas Tempranillo årgang 2001 til kr. 45
En rød Nekeas Merlot fra 2000 til kr. 66
Så var der en vin fra Bodegas Principe de Viana.
En rød Agramont Crianza fra 2000 til kr. 35
Til slut var der 3 vine fra Bodegas Irache:
En rød Don Cristian Crianza årgang 1998 til kr. 50 (Normalpris kr. 80)
En rød Don Cristian Reserva årgang 1997 til kr. 60 (Normalpris kr. 100)
En rød Don Cristian Grand Reserva årgang 1984 til kr. 100 (Normalpris kr. 150)
Kommentarer