Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
se gennemgået v.h.a. kortskitse.
Starten på vinfremstilling i Argentina var. ca. år 1500. Kom sammen med missionærer og opdagelsesrejsende. Druen var Criolla - nem at dyrke men smagsmæssigt meget kedelig. Men sådan blev det ved i lang tid - den spanske vinproduktion skulle ikke trues. Og da det var spanierne, der havde magten i Argentina, så blev sådan..
1885 åbnede jernbane fra jernbane fra Buenos Aires til Mendoza, og det bevirkede at mange nybyggere - specielt italienere drog afsted - og det var starten på produktion af mere spændende vin..
Argentina er verdens 5-største vinproducent - selv efter at produktionen er reduceret med 25%.
I slutningen af 1980´erne startede projekt- kvalitetsvin. Et at tiltagene var den nævnte reduktion i produktionen.
Produktionen rykkede 'i højden' op i Andes-bjergene for at pine vinen til en god smag.
Druer
Denne smagning - bortset fra hvidvinen - drejer sig kun om de to druer Malbec og Cabernet Sauvignon..
Malbec:
Denne er kun god i 'gode årgange' - har let til råd. Derfor er den blevet mindre og mindre populær i Frankrig - men i Argentina, hvor klimaet er mere konstant - og tørrere er den nærmest blevet til national-drue.
'mørk dybrød farve, spændende aroma af syrlige blommeer og violer, en frodig, fed frugtsmag og ligefrem beroligende moden tanninstruktur'
Udviklet sig forskelligt Cahors / Argentina p.g.a. massal udvælgelse. Massal = manuel udtag af stiklinger.
Malbec var i Argentina var op mod 1993 ved at blive ryddet - p.g.a. ønsket om store mængder konsumvin.
Cabernet-Sauvignon:
Der skal ikke nævnes andet end ordet solbærduft.
Unge vine: sorte kirsebær og blommer.
Ældre vine: blyanspids, vedertræ og cigarkasse.
No. 2 på kort: San Juan - der er for varmt til at lave ordentlig vin. Laves primært druekoncentrat, som eksporteres til Europa, samt hedvin og brandy (destillat).
No. 3 på kort: La Rioja - også for varmt. Der laves søde hedvinsagtige typer, som drikkes lokalt.
No. 4 på kort: Salta - endnu varmere, men der eksperimenteres med vine i 1800 m´s højde.
No. 5 på kort: Rio Negro (1000 km. Syd for Mendoza). Køligt - men godt til hvidvin.
No. 1 på kort: Mendoza - med de 3 underapellationer Lujan de Cuyo, Maipu og Tupungato-dalen.
Der er ca 1000 eksport-bodegaer, men kun ca. 5% af disse (= 50 stk) har gjort de nødvendige investeringer for at kunne lave kvalitetsvin. Det økonomiske sammenbrud i Argentina i 2002 har tilsyneladende ikke ødelagt den meget gunstige udvikling, der har været i Argentina - og specielt Mendoza-området.
Hvad drikker vi - og hvorfra
Vinene vi smager er fra de to bodegaer Norton og Escorihuela Gascon. Begge placeret i Mendoza.
Bodegas Norton: Startet 'rigtigt' op 1989 af østrigeren Swarowski. Er på ca. 600 ha og er placeret ca. 700 m.o.h.
Bodegas Escorihuela Gascon: Startet I 1880. Var den bodega, der 'opfandt' den rene Malbec-vin i 1940´erne. Deres Candela-vine kommer fra den nordlige del af Mendoza - øst og syd for byen Mendoza. Ligger i 900-1000 m.o.h.
Bodegas Trapiche: Skal vi godt nok ikke smage, men det var vine derfra der gjorde at jeg 'fandt på Argentina'. Startede i 1883 m. 250 ha i dag er den på 1100 ha. Til sammenligning er et fransk chateau typisk i størrelsen 30 - 60 ha. Og alle 1100 ha håndhøstes. Deres topvin er Iscay. Men det er deres mellemvine Oak-Cask eller Reserva der er rigtigt gode. Prøv selv. Prima Gobi-vin.
1) Hvid Candela Classic. Drue: Viognier og Chardonnay. (kr. 59,-)
2) Candela Inspiration. Drue: Malbec. (kr. 50,-)
3) Candela Reserva. Drue: Malbec. (Kr. 69,-)
4) Norton Barrel Select. Drue: Cabernet Sauvignon. (Kr. 69,50)
5) Norton Barrel Select. Drue: Malbec. (kr. 69,-)
6) Norton Privada. Druer: 40% Malbec (80 år gl) 30% Merlot og 30% Cabernet Sauvignon. (kr. 118,-)
7) Candela Presidents Blend. 85% Malbec (60 år gl) 10% Cabernet Sauvignon og 5% Syrah (Kr. 110,-)