Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
Jeg vaklede mellem to emner: 'Oversøiske vine' eller 'Egne favoritter'. Men da jeg havde svært ved at beslutte mig, tog jeg i stedet et helt tredje…
De første vine er en blanding af favoritter og vine i den prismæssigt fornuftige skala. Når jeg ikke har taget nogle spanske hvidvine, er det primært fordi, jeg ikke kender ret meget til det selv. De to første er husets hvidvine i bridgecentret, dvs. de kan købes af mig til en fornuftig pris.
Hovedemnet er Spanien med fokus på de nyere vinområder. Her har jeg i de seneste år oplevet mange spændende vine. Ikke mindst fra tre rejser til Tenerife indenfor kort tid (nej - ikke vin fra Tenerife!). Generelt synes jeg, at man i Spanien kan få fremragende vin til en fornuftig pris. Nok ikke helt så billigt som de bedste køb fra nyere oversøiske markeder, men stadig noget billigere end de mest kendte franske og italienske vine. Tag dog ikke fejl af, at mange - bl.a. Parker - har fået øjnene op for disse vine, så priserne vil givetvis stige for mange af de bedste vine især fra de nordlige områder - specielt i Ribera del Duero har de allerede taget godt fat! Hvis man har lidt kælderplads, kan man med fordel købe lidt ind nu!
Tidligere vinforedrag om Spanien, som kan findes på hjemmesiden:
Da Spanien er det næststørste vinproducerende land (oplyst fra Erik Sørensen - åbenbart overhalet Italien eller Frankrig?) - og i øvrigt med det største vinareal - kan det sagtens tåle en tur mere! Jeg henviser i øvrigt især til Torbens referat fra Ribera del Duero for en generel beskrivelse af vinene og dette specifikke område:
Legend (hvid) | Sauvignon Blanc/Semillion | Argentina |
Inspiration (hvid) | Chardonnay | Argentina |
Clos du Chateaux (hvid) | Chardonnay | Frankrig, Mersault |
Barbaresco | Nebbiolo | Italien, Piemonte |
Brunello | Sangiovese | Italien, Toscana |
El Vinculo | Tempranillo | Spanien, La Mancha |
Roda II, Reserva | Tempranillo | Spanien, Rioja |
Barbara Fores | Mange druetyper | Spanien, Terra Alta |
Hacienda Monestario Peter Sisseck | Tempranillo | Spanien, Ribera Del Duero |
Flor de Pingus Peter Sisseck | Druer: Se Torben | Spanien, Ribera Del Duero |
De første tre vine: Chile, Argentina og Frankrig
Ikke noget specielt tema. De to første er helt almindelige vellavede hverdagsvine med ret forskellig smag. Henholdsvis 33 og 40 kr.
Den sidste er en klassisk Chardonnay fra Bourgogne fra et at de bedste slotte: Ch. Mersault. Denne vin er produceret på relativt nye marker, der blev etableret ved at fjerne nogle blomsterbede m.m. Da klassifikationen i Bourgogne knytter sig til en mark, og ikke til producenten, kunne denne nye mark (ca. 30 år gammel) ikke klassificeres som Premier Cru, som ligger lige ved siden af. Denne vin er derfor rimeligt prissat som 'anden vin', selv om den på mange måder er produceret præcis som den 'ægte' vare til ca. 300, hvor denne koster godt 100.
Et af verdens største vinlande sammen med Frankrig og Spanien.
Ca. 6 mia liter vin! Fald fra 80'erne med 8 mia -> Italienere drikker mindre og større vægt på kvalitet. Mange lever af vin: 1, 3 mio. registrerede vinbønder!! (mindre end 1 ha pr. mand..)
20 regioner, smage vine fra de to mest berømte områder.
Nordvestitalien, ved foden af alperne: Pie (de) Monte -> Piemonte..
Berømte vine fra Piemonte: Især Barolo og Barbaresco, men også Barbera. Druer: Nebbiolo til Barolo og Barbaresco; Barbera til Barbera.
Barbaresco 1999, Produttori del Barbaresco
Byen Barbaresco fik sit navn da romerne fordrev de tidligere beboere, kelterne. Romerne mente, at kelterne var BARBARISKE - og opkaldte byen derefter. Med sig bragte romerne vinstokke, og dermed blev kimen lagt til en af de mest finesserige vine i hele verden. Produttori del Barbaresco er et kooperativ, som regnes for et af de bedste i Italien. Der er især to grunde til succesen: Fokus på én druesort (Nebbiolo) og fokus på kvalitet. I modsætning til flertallet af de andre vinbønder i Barbaresco, som gerne fremstiller vin på både Barbera, Dolcetto og måske også Moscato- druen. Målet har alle dage været at levere kvalitet. Lige siden den første årgang blev lavet i 1958, har målet været, at lave en ekstraordinær "almindelig" Barbaresco, inden man begyndte at overveje at lave Riserva-kvaliteter. Sammenslutningen råder over 90 hektar vinmarker, hvoraf de 50 hektar ligger fordelt på ni berømte cru'er (Asili, Rabajà , Montestefano, Montefico, Moccagatta, Rio Sordo, Pajé, Ovello og Pora). Vinene fra Cru-markerne udbydes kun separat i de bedste årgange. I mindre årgange blandes de i den "almindelige" Barbaresco, som dermed overvejende laves på druer fra Cru-marker.
Fra Philipsons hjemmeside: Barbaresco fra Produttori del Barbaresco kendetegnes ved en indtagende bouquet af viol og hindbær samt antydning af trøffel. Smagen er velafbalanceret og harmonisk med masser af moden frugt og saft i meget elegant stil. Smagen afsluttes med et strejf af lakrids og brændte krydderier.
1999 god årgang. 3 glas i Gambera Rossi. Købt for ca. 3 år siden for 129. Kan købes 1996 0g 2000 for kr. 129 p.t. eller tilbud på 2002 for 80,-
Mest kendt for Brunello og Chianti. Fantastisk - og meget flot - område!
Primær drue: Sangiovese; speciel variant kaldes Brunello - er en klon af Sangiovese.
Brunello di Montalcino 2000. 100% Sangiovese. Tenuta di Argiano er en af Toscanas bedste vinproducenter, der siden ejerskifte i 1991 blot er blevet endnu bedre. Man har ansat den anerkendte ønolog Dr. Tachis, faderen til den verdensberømte vin Sassicaia, og de seneste år er kvaliteten skudt helt til vejrs. Vinen fadlagres i 24 mdr på franske barriques -> fedme og blødhed. Duften er mættet med koncentreret, moden frugt og smagen er rig og generøs.
Åbner sig meget efter kraftig iltning. Kan drikkes fra nu af og mange år frem.
Vin fra Philipson. Købt stort ind -> lave priser. Nettilbud p.t. 150. LB købt for 1½ år siden for 100!
Det er nærmest et MUST at trække den op og hælde den på karaffel i god tid.
Som omtalt er Spanien verdens 3. største vinland - ca. halvdelen af de to største, Italien og Frankrig. Størst areal -> Laveste udbytte pr. hektar. Kvalitetsstempel? Ja og nej: Vinstokkene er for manges vedkommende plantet i tørre områder med fattig jord (uegnet til andet end vin). Men også mange gamle vinstokke med stor koncentration.
Generelt: Spanien byder på stor variation i klimatiske forhold og har gode muligheder for vinproduktion: Varmt, men ikke for varmt. Sukkertilsætning og kunstvanding er unødvendig (og ulovligt). Man har (lidt som Italien) ikke udnyttet mulighederne før i nyere tid. Ny teknik, ny viden og nye investorer har på kort tid bragt Spanien frem blandt de bedste. En del vinmagere kommer fra andre lande.
Lidt terminologi:
To hovedgrupper:Vino Joven [Hro-ven] (ung vin) og Vino de Crianza (lagret på egetræ). VJ bliver også kaldt Sin Crianza, men myndighederne vil gerne have det til at hedde Vino Joven. VC skal lagres seks måneder på egetræ og må først aftappes efter to hele kalenderår.
Indenfor Crianza er der to yderligere grupper: Reserva (min. 1 år på eg, min. 3 år i Bodegaen) og Gran Reserva (min 2 år på eg, min 3 år på flaske). Dette må kun være vin fra specielt gode år - ellers bliver det deklassificeret.
Lagringen er afgørende for spansk vin (Vega Sicilia!) - både fadlagring, der ilter vinen, og flaskelagring (eller tanklagring) der oxiderer vinen minimalt. Amerikansk eg er populært i Spanien (fra Tennessee), men også fransk eg fra Limosin eller Alliers. For relativt få år siden blev vinen tappet direkte fra et svineskind!!
Fire kvalitetskategorier: Vino de Mesa (bordvin), Vino Comarcal (det samme som Vin de Pays - dvs. landvin fra et bestemt område), Denominacion de Origin (DO) (som det franske AOC eller det italienske DOC) samt den sidste nye (lavet i 1991): Denominication de Origin Calificada (DOC). Den sidste er kun Rioja, fordi der kræves en lang og ubrudt tradition for høj kvalitet. Mon ikke Ribera del Duero snart kommer med?!
Vigtigste druer: Garnacha (størst på verdensplan - 80% heraf i Spanien). Primært en 'arbejdsdrue', men gamle vinstokke kan producere koncentreret og saftig vin. Tempranillo er den drue, der enten alene eller sammen med andre giver en række af de bedste spanske vine. Kaldes 'Spaniens Cabernet Sauvignon'. De fleste 'store' vine er vel Tempranillo i dag.
Vigtigste grønne druer: Airén (den druesort i verden, der optager mest plads!), der er en beskeden drue til almindelig Vino Blanco (spansk landvin) - skulle være udmærket! Albariño og Verdejo kan sammenlignes med de bedste i verden.
Spaniens vinregioner (iflg. Politikens bog om vinens verden, Oz Clarke/Flemming Hvelplund): Galicien, Castilla-Leon, Pais Vasco, Navarra, La Rioja, Aragonien, Catalonien, Valencia, Murcia, Castilla-La Mancha, Madrid, Andalusien, Baleariske Øer, Kanariske Øer.
I disse 14 overordnede regioner er der 44 DO- og DOC-vinregioner.
La Mancha, Castilla - La Mancha
Syd for Madrid. Verdens største vindistrikt. La Mancha er et af fire DO'er i Castilla - La Mancha. Højslette, med +30-40 om sommeren og ned til -20-30 om vinteren! Har været kæmpe producent af intetsigende sprøjt, men har i de sidste 25 år taget sig sammen og er begyndt at lave Crianza-vine. Den store drue hedder Cencibel, som er en klon af Tempranillo. Udvikler en tyk og massiv skal i den knaldhårde sol.
El Vinculo, Alejandro Fernandez, 2001. Spaniens mest kendte vinmager (ja, mere kendt end Peter Sissek…). Slog igennem ved at invester store summer i at producere Pesquera i Ribera del Duero i 1972 (senere også Condada de Haza, som Torben også havde på programmet). En af de første seriøse producenter, der prøver at lave god vin i La Mancha. 2001 er blot den anden årgang af El Vinculo. Pris: 130,- v. 12 stk.
Citat fra Philipsons omtale af vinen:
El VÃnculo laves, ligesom Pesquera og Fernández' andre vine, på 100% Tempranillo. Druerne høstes først når de er næsten overmodne, og vinen er fadlagret 16 måneder på splinternye fade af amerikansk eg. Resultatet er en fuldstændig overdådig vin med indtagende bær aromaer og toner af mokka, mørk chokolade, vanille, engelsk lakrids og viol. Smagen er silkeblød og fylden er enorm. Alejandro Fernández har gjort det igen.
Kommer fra flodens navn: Rio Oja. Den første af de spanske regioner, der blev kendt internationalt. Stadig den førende region, men presses af især Ribera del Duero. Den selvstyrnde region La Rioja er ikke den samme som vinregionen, Rioja DOC, som breder sig ind i Pais Vasco (nord), Navarra (øst) og i mindre udstræknig Burgos (vest).
Tre underområder: Rioja Alavesa, Rioja Alta og Rioja Baja.
For de fleste danskere er vine fra Rioja det første bekendtskab med spansk vin. Den karakteristiske duft af jordbær og solbær samt en smag af smør og vanilje gjorde det meget let at falde for disse vine.
Roda II, Reserva, 2001, Bodegas Roda
Fra Philipsons hjemmeside: Bodegas Roda er opkaldt efter grundlæggernes navn, familien ROtllant- DAurella. Vingården er speciel, da den blev grundlagt så sent som i slutningen af 1980'erne. Fremfor at konkurrere på de samme parametre som Riojas andre vine, har Bodegas Roda skabt en helt ny stil, som ikke blot er en modernisering af den eksisterende, men som afspejler helt nye dybder i Riojas vine. Bodegas Roda dyrker sine druer i ca. 500 meters højde, på tre nøje udsøgte marker. Vinstokkene er plantet ekstremt tæt (4.500 pr hektar) således at hver vinstok et meget lille udbytte af højeste kvalitet. Vingården er endnu ikke 100% selvforsynende med druer, så der opkøbes hvert år et kvantum fra faste topleverandører. Kun druer fra minimum 30-årige vinstokke, som vokser på fattig jord med perfekt soleksponering, kan komme i betragtning. Bodegas Roda er desuden notoriske for den minutiøse sortering alle druer skal gennemgå, inden de når til vinpressen. Bodegas Roda producerer Rioja i tre kvaliteter: Roda I, Roda II og Cirsion (op mod 100 point RP i de bedste årgange).
RODA inddeler sine druer i to kategorier: De som giver kraftig strukturerede, højintense vine til lang tids lagring anvendes til RODA I. De som giver blødhed og forførende frugtighed anvendes til RODA II. RODA II er således ikke en "andenvin", men afspejler blot en anden stil af RODA. For at styrke vinens umiddelbare charme og ekspressivitet, tilsættes RODA II en dosis Garnacha (resten er Tempranillo).
DO i Catalonien, som er det nordøstligste område. Terra Alta ligger i den sydligste del af regionen og er et barskt og smukt område. Har tidligere været meget afskåret fra omverdenen og har lavet hvid- og rosévin til sig selv. Som i andre områder: Nye ting i gang! Der er bl.a. plantet en del Tempranillo og Merlot. Nabodistrikt også spændende: Priorat (Spaniens nye stjerne?)
Coma d'En Pou, Barbara Fores, 2001.
2001 er iflg. forhandlerens hjemmeside en fabelagtig årgang i Terra Alta. Citat: Ekstrakten og frugten er utrolig velafbalanceret i denne vin. Mange Priorat vine til langt højere pris vil være misundelig over musklerne i denne vin som er lavet i samarbejde med Barbara Fòres konsulterende ønolog. 'Musklerne' er dog flot styret i form af fadlagring og den samtidige brug af 10 % Merlot blødgør vinen.
Vinen er lavet på 35 % Cabernet Sauvignon, 35 % Syrah, 20 % Garnacha og 10 % Merlot.
Barrique Vin, Vesterbrogade. Kr. 250/225 v. 12 stk. 92 points Parker.
Ribera del Duero er den store stjerne i regionen Castilla-Leon. Blev først DO i 1982. Kun rødvin i RdD (og en lille smule rose). Mulighed for store vine med fantastisk lagringspotentiale. Ideel beliggenhed. Høje priser - nogle mener for høje. Virvar af små og store jordlodder med ca. 15.000 vinmarker -> mange små marker -> mange kooperativer
Se Torbens omtale for en grundig omtale af regionen. Diverse omtale skulle gøre det klart, at der her laves nogle af Spaniens bedste vine. Den store stjerne er Vega Sicilia. Deres Unico er Spaniens fornemste vinnavn.
Drue: Tinto del Pais (kaldes også Tinto Fino i distriktet), som er en fornem kloning af Tempranillo. Kan typisk stå alene og gør det som regel i modsætning til mange vine fra f.eks. Rioja. Temperatur-forholdene giver Ribera del Dueros Tempranillo dybere farve, mere kraft og maskulinitet, større styrke og robusthed samt en tættere, mere dyb og magtfuld frugt. Mindst 75% Tinto Fino for at holde klassifikationen.
Paradoksalt nok startede RdD's berømthed med Cabernet Sauvignon i Vega Sicilia, men nu må denne drue kun genplantes (også Merlot).
Hacienda del Monasterio, 2000.
Læs mere om HdM her: http://www.smv.dk
Druemix typisk: 80% Tempranillo, 15% Cab. Sauv., 5% Merlot.
Købt hos Sigurd Müllers Vinhandel for ca. 200.
Senere blev Peter Sissek freelance og købte druer fra tre marker med gamle vinstokke -> Pingus! Ikke råd til denne, men i stedet for:
Flor de Pingus, 2002. Måske dagens højdepunkt?
Flor de Pingus som ikke er en 2. vin, men en anden vin, dvs. vin af druer fra lejede marker. En elegant og harmonisk vin, der dog mangler det ‘punch’ som kun gamle stokke giver.
Pris: 300 som køtilbud købt i London, normalpris påstået til 600,-
Vil du læse mere om Peter Sissek, er der her en god artikel: http://www.jbpb-gazette.com