INDLEDNING:
I anledning af vinklubbens 20-årige virke syntes jeg, det kunne være interessant at gå tilbage til rødderne. Nemlig til fransk vin, som var det tema, vi startede med.
Heraf i øvrigt også inspireret af navnet på vores klub: Côtes du Vin (Vinbæltet).
Og min oprindelige tanke for dette foredrag skulle have været vine fra Côtes de Blaye,
Da det var de første vine herfra vi importerede fra en vinbonde.
Men efter nogen research, måtte jeg opgive disse vine, da de simpelthen var for ringe både kvalitetsmæssigt og historisk.
Og så stod jeg på bar bund og gode råd var dyre…
Lige indtil jeg en aften tilfældigt åbnede en vin, jeg havde fået som gave fra en kunde på Vesterbro.
Vinen stod i min vinkælder blandt dagligvinene, da den ikke var specielt klassificeret.
Efter at have smagt den første slurk sagde jeg: 'Hovsa, hvad var det!'
Tog flasken frem igen, så på etiketten og skyndte mig at tage en slurk mere.
Og den skuffede heller ikke i anden omgang - tværtimod overraskede den så meget, at her var jo inspirationen til aftenens emne, og nu vil jeg dele oplevelsen sammen med jer!
Nemlig: Vins de Pays (Landvine) fra det sydvestlige Frankrig.
BAGGRUND:
FRANKRIGS VIN DE PAYS
Frankrig har alle de jorde, klimaer og druesorter der skal til for at fremstille det største og mest varierede udvalg af vine i verden.
Vins de Pays blev dannet af franske vinproducenter for omkring 40 år siden for at imødekomme forbrugernes ønske om vine med lokale særpræg. Vine som var nemme at forstå og endnu nemmere at drikke.
I dag bliver der produceret over 150 vins de Pays i Frankrig.
Da vinen er fransk er kvaliteten i højsædet, og derfor er der udarbejdet meget strenge kontrolforanstaltninger til at styre produktionen af Vins de Pays. Derfor har forbrugeren garanti for at vinene er af høj kvalitet.
Vin de Pays har næstlaveste status i Frankrig (kun Vin de Table er lavere).
Lige over ligger AC-vinene. (Udbyttet i Vin de Pays er for højt til AC-status).
Vin de Pays = Op til 90 hl/HA. AC op til 50 hl/HA.
Mange af vinene er totalt ukendte udenfor lokalområdet.
Og nogle af de lokale Vins de Pays har simpelthen for svære navne til man kan eksportere dem. E.eks. Vin de Pays des Coteaux du Crésivaudan eller Vin de Pays des Terrasses et Coteaux de Montauban.
Hvert år produceres en mængde Vins de Pays Primeur.
De frigives den 3. torsdag i oktober, altså før Beaujolais Nouveau.
HVAD ER VIN DE PAYS
For at få ret til betegnelsen Vin de Pays, skal vinene opfylde visse kriterier som eksempelvis:
1) At vinen skal komme fra det produktionsområde som står nævnt på etiketten.
2) At vinen lever op til præcise krav.
3) At vinen er lavet på anbefalede druesorter som bestemmes i hver region.
4) At et smagspanel skal godkende vinen. Kun hvis panelet godkender vinen kan den sælges som Vins de Pays.
Det er hårdt arbejde for en vin at blive Vins de Pays i Frankrig.
Som vindrikkere fra hele verden allerede ved, er Vin de Pays en smag af Frankrig og et sikkert valg. Franskmændene selv sætter også stor pris på vinen, og de ved, at ikke alene bliver Vin de Pays vinene mere og mere populære, men de giver også utrolig god kvalitet for pengene.
Vins de Pays - lokale vine med global interesse.
Frankrigs landvine er skabt i vores tid og til vores smag. Til moderne mennesker og moderne kogekunst.
Vin de Pays så dagens lys i starten af 1970-erne efter ønske fra de forbrugere, der ønskede gode, uprætentiøse vine med et lokalt præg. Efter en lidt stille start må man sige, at turboen er sat til. I dag betragtes Vins de Pays således om værende den kategori, hvor de mest spændende og banebrydende vine skabes. Det har nemlig vist sig, at Vins de Pays klassifikationen ikke blot har fungeret som krav til producenterne om at fremstille gode dagligvine med appeal til de mange, men tillige som udfordring til at skabe lokal vin ud over det sædvanlige. Resultatet er blevet lokal vin med global interesse.
Kravene for at opnå betegnelsen Vins de Pays er på den ene side strikse, men giver samtidig producenterne en vis frihed til eksperimenter, især hvad angår druesorter og druesammensætninger. Det er således under den ret beset beskedne betegnelse 'landvin', at man finder nogle af Frankrigs 'kultvine', der også prismæssigt skiller sig ud, om end de stadig er nærmest billige i forhold til de klassiske topvine. Vins de Pays er dog fortsat kendetegnet ved at være vine til hverdagspriser, skønt vinen i glasset i højere og højere grad smager af meget mere end prisen umiddelbart antyder.
Vin de Pays har en garanteret og nøjere defineret geografisk oprindelse på linje med AC.
Der er otte brede geografiske regioner, som dækker hele Frankrig fra Korsika i syd til Alsace i det nordøstlige hjørne af Frankrig, og disse regioner inddeles yderligere i undergrupper, såleder at der er tæt på 150 forskellige Vins de Pays. Røde, hvide eller rosé. Vins de Pays kan det hele.
Vins de Pays er så stor en succes, at den samlede produktion nu udgør over 25% af Frankrigs samlede vinproduktion, og det er vinene fra Languedoc og Roussillon, under fællesnavnet Vin de Pays d'Oc, der markerer sig stærkest med ikke mindre end 75% af hele produktionen.
De 8 brede geografiske regioner er:
Aquitaine et Charentes, der dækker det sydvestlige hjørne af Frankrig omkring Bordeaux og Cognac.
Vallée de la Loire, der er området omkring Loire og dens bifloder.
Région de l'Est, der er det nordøstlige hjørne med Alsace, Lorraine, Jura og Bourgogne.
Rhône-Alpes, der er den nordlige del af Alperne og Rhônedalen.
Provence-Côte-d'Azur, der er det sydøstlige hjørne fra Italien langs Middelhavet, og det indbefatter også den sydlige del af Alperne og Rhônedalen.
Corse, der naturlig er Korsika.
Languedoc-Roussillon, der er området langs Middelhavet fra Rhônefloden til Spanien.
Midi-Pyrénées, der er området langs Pyrenæerne og indbefatter Cahors og de øvrige små vinområder i det sydvestlige hjørne af Frankrig.
Lanquedoc-Roussillion er mere end nogen anden fransk vinregion optaget af vinproduktion. Regionen fremstiller 8 mio. hl. Vins de Pays om året og står således for 70% af Frankrigs samlede udbud af Vins de Pays.
Fra Rhôneflodens udmunding til Pyrenæerne strækker regionen sig som et bælte mellem Cevennerbjergene og Middelhavet. Landskabet er badet i sol og lys og her dufter af fyrretræer, cypresser og af mandel- og oliventræer. Her er tale om en kontrastfyldt egn, hvor en voldsom vind kan blæse. Når vinden kommer fra fastlandet (Mistralen, Cers og Tramontane) udtørrer den blade og druer. Kommer den derimod fra havet er den svalende for vinmarkerne og mindsker tørken.
Languedoc-Roussillon har 59 Vin de Pays betegnelser. Der findes en regional Vin de Pays: Le Vin de Pays d'Oc, som må bruges i de 4 departementer som producerer vinen.
4 Vin de Pays med departementsnavne:
1) Vin de Pays de l'Aude
2) Vin de Pays du Gard
3) Vin de Pays de l'Hérault
4) Vin de Pays des Pyrénées-Orientales.
Vi er i Vin de Pays de l'Hérault:
Her er 25 Vins de Pays fra mindre områder (I dette område findes flest mindre områder)
Og vores vin i aften kommer fra Vin de Pays des Côtes de Thongue
VELKOMMEN TIL DOMAINE MAGELLAN, COTES DE THONGUE
Bruno Lafon er født og opvokset i Bourgogne, nærmere betegnet Meursault, hvor hans familie ejer det meget eftertragtede Domaine des Comte Lafon. I 1998 bestemte han sammen med sin svigerinde, Sylvie Legros, imidlertid at starte Domaine Magellan i det frodige Sydfrankrig.
I 6 måneder rejste Bruno Lafon og Sylvie Legros rundt i Languedoc og Roussillon og besøgte samtlige vingårde til salg. Deres mål var ikke at 'gøre et godt køb', men at finde terroir og vinmarker i god stand.
I begyndelsen af 1999 fandt de ejendommen i den lille landsby Magelas, hvor potentialet var helt perfekt.
Ejendommen som blev grundlagt i 19-hundrede tallet, var i 60erne og 70erne meget populær, takket været Paul Granier, som var en af pionererne bag opbygningen af Languedoc. Hans tidlige død i begyndelsen af 80erne satte imidlertid en brat stopper for udviklingen af ejendommen. 20 år efter lå hele ejendommen i ruiner, bortset fra selve vinmarkerne.
De 42 ha. Vinmarker er beliggende på 2 skråninger , som tilbyder en smuk udsigt over hele regionen:
Middelhavet mod syd, med Sète og Le Cap d'Agde, Pézenas mod ost, Saint Chinian og Pyrenæerne mod vest og Faugéres og Black Mautains mod nord.
De 2 skråninger byder på 2 forskellige og udsøgte jordbunds forhold: Meget klassisk sydfransk leret jordbund på den ene side, og let sandet jordbund på den anden.
Vin 1: Dom Magellan Grenache Roussane
2005 Vin de Pays des Côtes de Thongue.
De meget gamle vinstokke med Grenache Blanc og Roussanne er en vellykket blanding af Domaine Magellan's to forskellige terroirs.
Grenache Blanc kommer fra traditonelt lerjord som giver vinen en forrygende friskhed og en rigdom af mineraler. Roussanne vokser i sandsten som giver rige, fede og aromatiske vine.
Druer: 65% Grenache Blanc, 35% Roussanne.
Farve: Intens varm gylden glød.
Duft: Vinøs og mineralsk. Lækker moden frugt. Svag parfume.
Smag: Frisk og fedmefuld vin, med anstrøg af mandler. Tæt frugt, grape og limefrugt. Kraftig aromatisk, mineralsk og svagt røget karakter. God syre og lang tør eftersmag.
Alkohol: 14,5%
Kommentar: Meget fyldig og velsmagende hvidvin, eller skulle man sige "Blanc de Noir". Vinen passer perfekt til Middelhavs køkkenet, med muslinger, fede fisk, fennikel, skalotteløg, hvidløg, olie og salt.
Pris kr. 95.00
Bruno Lafon er født i Bourgogne og voksede op i Meursault hvor hans familie ejer Domaine des Comtes Lafon. I 1998 begyndte han projektet "Domaine Magellan" sammen med sin svigerinde Sylvie Legros.
De 42 ha. slynger sig elegant mellem to bakker, hvorfra man har et enestående udsyn over området. Middelhavet mod syd, Saint Chinian og Pyrenæerne mod vest, Faugéres og De Sorte Bjerge mod nord.
Her er to meget forskellige "terroirs" af høj klasse.: Den typiske Villafranchiens med lerjord og ral ( rullesten) og til den anden side - sandsten. Her er hele 13 forskellige drue typer
Vin 2: Le Merlot des Collines
Le Merlot des Collines er kommer fra en lille vinmark på 4,5 hectar, der kaldes Pech Redon ( rund bakke ) hvor underlaget, helt unikt, består af sandsten. Disse Merlot vinstokkene, som kommer fra Saint Emillion, blev plantet ud engang i 70'erne. Denne vinmark er en af de ældste med Merlot i Sydfrankrig.
Le Merlot ds Collines er på ingen måde en "pumpet" vin. der er heller ikke brugt træfade er nogen art. Den er lagret 20 måneder på cement beholder.
Selvfølgelig er det en Merlot, men først og fremmest en vin fra "terroir" Les Collines; Kydderet, stofrig og med bløde taninner.
Produceret på Domaine Magellan af Bruno Lafon og Sylvie Legros.
Drue: 100% Merlot
Farve: Mørk og tæt rød farve.
Duft: Typisk blød og fed Merlot karakter, med strejf af mørkt krydderi.
Smag: Moden og meget viniøs. Stor fyldig karakter, med bunker af mørke solbær, let peber og viol. Eftersmagen er lang og behagelig tør.
Alkohol: 14%
Kommentar: Ideel til fx kalvekød, med grøntsager og rodfrugter.
6 flasker Pris kr. 300.00
Enkeltdruevine
En af de helt store succeser er vine fremstillet af udelukkende én druesort, varietale vine en Vins de Pays de Cépages. Disse vine udgør omkring 30% af den samlede Vins de Pays produktion, og de er faktisk lavet 100% af den drue, etiketten angiver, i modsætning til mange andre enkeltdruevine, der blot indeholder de 85%, som EU stiller som minimumskrav.
Vin 3: High Vines Pinot Noir
2004 Vin de Pays d'Oc.
Farve: Sart ren rød farve, med let violet/rosa skær.
Duft: Mørk rød frugt, med en flot ren finish. Sæsonens sidste hindbær og ribs.
Smag: Blød og saftig Pinot Noir karakter. Smagen byder på rige mængder blomster og frugt. Meget indbydende og ligetil.
Alkohol: 13,5%
Kommentar: Dejlig berusende Pinot Noir vin, som oser af "Sex in the City".
High Vines passer perfekt til det lette og grønne køkken. Velegnet til pasta, lyst kød, Quiche og det asiatiske køkken.
High Vines Pinot Noir er en yderst delikat Pinot Noir, som har sine rødder i det solrige Sydfrankrig. Den kommer fra vinmarkerne i Limoux og her er noget køligere hvilket fryder enhver Pinot Noir drue.
High Vines er en ærketypisk Pinot Noir. Man fornemmer næste hvem der står bag.
Kan eventuelt serveres lettere afkølet.
Pris kr. 78.50
Vin 4: Dom Magellan Syrah Grenac.
2004 Vin de Pays des Côtes de Thongue.
Fra meget gamle vinstokke - Vieilles Vignes - plantet på en mindre parcel kaldet Pech Redon ( rund bakke ) hvis unikke lag består af sandsten. Syrah og Grenache er plantet i den ringeste "jord", øverst på den forblæste bakke.
Vinstokke plantet i sandsten giver rige og elegante vine.
Druer: 50% Syrah, 50% Grenache.
Farve: Kraftig mørk rubin.
Duft: Rig og varm duft, med rigelige mængder frugt og mørkt krydderi. Næsen lover en kraftig og begivenhedsrig vin oplevelse.
Smag: Næsen holder hvad den holder. Smagen er utrolig rig og koncentreret. Vinen fornemmes meget fed og varm i munden. Smagen domineres først og fremmest af mørk frugt, dernæst af nelliker, svesker, kanel og peber. Eftersmagen, som er kraftig, lang og let sovset, understøttes af en god fast fadkarakter, behagelig syre og rig alkohol.
Alkohol: 14,5%
Kommentar: Maskulin og koncentreret vin. Perfekt til Julens glæder og den store vildt middag.
Normalt pris 6 fl. 6 x 95,00 = 570,00
Spar kr: 120,00
Nu 6 flasker: Pris kr. 450.00
Vin 5: Dom. Magallan "ALTA"
2003 Vin de Pays des Côtes de Thongue.
Basis druen i ALTA er Tempranillo, der er en svær drue i dette område. Den giver kraftige og frugtige vine med stærke taniner. ALTA er bygget op omkring Tempranillo hvor der er tilføjes noget Cabernet Sauvignon, noget Merlot samt lidt Cinsault, Grenache og Syrah.
ALTA er lagret 14 måneder på små træfade.
ALTA er en barok vin, original, med noget Italien og Spanien i. Hvilket er udtrykt i navnet, etiketten og flaske.
Farve: Tæt massiv rød farve.
Duft: Blomsterrig, vinblomster og syren. Rund og gavmild bouquet.
Smag: Let krydret og tør. Rigt temperament og sydlandsk charme, i balance med raffineret og fyldig frugt. Eftersmagen er medium kraftig, varm og let sødmefuld/tør.
Alkohol: 14,5%
Kommentar: Vinen er ideel til kraftige kødretter, med solidt tilbehør. Eller til Tapas og fede kremede komælks oste.
Pris kr. 125.00
Vin 6: Ponant Rouge Dom. Magellan
2004 Vin de Pays des Côtes de Thongue.
Ponant er husvinen hos Bruno Lafon på Domaine Magellan og indeholder alt godt fra området.
Drue blanding: Cabernet Sauvignon 25%, Merlot 45%, Syrah 30%
Cabernet Sauvignon giver styrke, struktur og god balance.
Merlot giver rundhed og mildhed.
Syrah giver stærk frugt, kryderet aromaer og masser af tæthed.
Alkohol: 13,5%
Farve: Røde kirsebær.
Duft: Moden mørk frugt. Søde blommer og lidt tobak/lakrids.
Smag: Fyldig og medium kraftig. Røde modne bær, svesker og lakrids. Let krydret og tør eftersmag, med strejf af brændt eg.
Kommentar: Husvin af meget høj kvalitet. Velegnet til Casseroles mm. og milde oste.
Pris kr. 64.50
Vin 7: Dom. Magellan Granache Carigna
2004 Vin de Pays des Côtes de Thongue.
Disse meget gamle vinstokke - Vieilles Vignes - med Grenache Noir og Carignan druer står på to parceller. Fra en bakke kendt som Les Caves de Paris og fra et plateau: Les Agudes. Begge er meget gamle Villafranchien terasser, hvor "jorden" består af lerjord, ral ( rullesten) og kalk.
Denne typiske sydfranske jord producerer vine som er kraftfulde med masser af frugt. Frugt fra solen.
Druer: 70% Grenache Noir, 30% Carignan.
Alkohol: 14,5%
Farve: Modne jordbær rød.
Duft: Stærk og koncentreret næse. Masser af mørk frugt og fadkarakter beruser næsen.
Smag: Smagen er meget rig og vinøs. Rigelige mængder frugt og let sødmefuldt krydderi kæler blødt for ganen. Eftersmagen er tør og varm, med strejf af lakrids.
Kommentar: Rigtigt gammeldags madvin. Oksekød, gryderetter eller paté og milde til medium kraftige oste.
Pris kr. 95.00
Vin 8: Circus L'Ostral Cazes
Minervois La Liviniere
Dette har egentlig ikke noget med selve vinen at gøre, men hvor er det dog befriende dejligt, at trække sådan en lang flot prop op af en flaske.
Farven er dyb rød, næsten sort med en dyb violet kant og god fedme.
Kraftig og indtagende bouquet, krydrede toner og megen frugt af mørke skovbær og solbær - en bouquet der "banker på" - lover noget.
Vinen er tør, med stor krop og fylde. Smagen er med et strejf af solbær og en palet af smagsnuancer, hvor frugt og krydderier er dominerende. Meget delikat.
Elegant, nærmest silkeblød eftersmag uden syre, men med et hint af tannin, der gør helhedsindtrykket noget nærmest perfekt, hverken for lidt eller for meget af fad eller frugt, kort sagt, en virkelig harmonisk vin.
Nyd Circus L' Ostal til udsøgte retter med lam eller en saftig bøf og De får en oplevelse.
Smagt august 2005
Pris kr. 185.00
L'Ostal Cazes, som er huset bag Circus vinene, er en af Sydfrankrigs små perler, som producerer klassiske vine af høj kvalitet. L'Ostal Cazes ejes i dag af ingen ringere end Jean-Michel Cazes, som bla. blev kåret 'Man of the year' af Decanter i 2003. Familien Cazes ejer i dag 5. cru slottet Château Lynch-Bages i Pauillac.
L'Ostal Cazes er beliggende i byen La Livinière i Minervois. Ordet 'L'Ostal' betyder ifølge det gamle Languedoc sprog 'familie' og 'familie hus' . Det er 2 ord som står familien Cazes meget på sinde, og er en vigtig bestanddel i deres daglige arbejde i vinbranchen. L'Ostal Cazes strækker sig over 370 ha., hvoraf de 148 ha. er beplantet med vinstokke og 62 ha. gamle oliventræer. De 4 blå druer der dyrkes er Syrah, Mourvédre, Grenache & Carignan, og af grønne druer er det Viognier.
"Like the world of wines and vines, the circus is grounded in tradition, discipline and hard work. It is also based on good cheer, conviviality, and sharing. we invite you to discover the world of "Circus"., a wine made at our vineyard, L'OSTAL Cazes in the Minevois". - Jean-Michel Cazes.
Kommentarer