Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
 | Inspirationen til valg af område kommer fra min læsning af Roald Als bog: "Vin og vrøvl", hvor han - med tillæg af madopskrifter fra Carlo Merolli - meget uhøjtideligt beskriver sine rejser og smagninger i Marche. Vi har flere gange i vinklubben været i Italien - senest Sicilien, Fruilio, Montalcino - og tidligere har vi fået Amarone, Chiantier og meget andet godt. Vi er også denne gang i Italien - dog i et mindre kendt distrikt. Jeg vil ikke gå ind på begreberne DOC og DOCG, vino de tavolo, IGT og andre kvalitetsbegreber, da de forudsættes kendt. Jeg vil heller ikke fortælle om Italien som vinproducende land - det har I hørt før. Vernaccia de Serrapetrona - DOCG seccoJeg lægger omgående ud med en specialitet fra distriktet - en sjældenhed. Så sjælden at jeg ikke har kunnet få den i Danmark, men har måtte importere den til lejligheden fra en vinhandler på Piazza Cavour i Rom, der også har en hjemmeside. Det gik forbavsende nemt, trods hjemmesiden kun er på italiensk. (www.enotecacostantini.com) Det er en af områdets eneste (to) vine med DOCG. Carlo Merolli, som vi senere skal høre mere om beskriver den i Italiens Vine: 'en tyk koncentration af krydderi, moskus, skovbær og tørret frugt. Vinen bruges til festlige lejligheder som barnedåb, konfirmation og bryllup og kan trods sit let perlende væsen overleve det meste af et årti på en flaske' Det er en Vernaccia di Serrapetrone. Vernaccia betyder 'fra stedet af' og der findes derfor flere lokale varianter af denne drue i Italien. Jeg har valgt en tør, men den fås også i en sød udgave .Alberto Quacquarini: Vernaccia de Serrapetrona - DOCG secco. Pris excl. fragt er 11 euro, eller ca. 85 kr. Prisen er med italiensk moms og uden danske afgifter. Ellers er det ikke prisen, der kendetegner vinene fra Marche, for det er der, vi er. Kendest i Danmark er den hvide Verdiccio de Castelli de Jesi, som fås i Netto til 30,- kr og den røde Posso Piceno, også til 30,- Af og til på tilbud for 4 for 100,- og det er faktisk er godt køb til prisen. Om MarcheMarche ligger ud til Adriaterhavet syd for Emilia-Romagna og nord for Abruzzo samt øst for Toscana, Umbrien og Latio. Der er ingen store byer, man sådan kender ud over Ancona, men kysten har mange fiskerbyer. I San Benedetto del Tronte kan man købe verdens bedste og mest friske fisk, fortælles det! Området udgør 9.683 kvadratkilometre og er Itaiens 15 største region. Der er godt 1,5 mio. Indbyggere, 4 provinser og 246 kommuner. Man kan naturligvis også bade langs den 180 km lange kystlinie, og der er masser af lystbådehavne. Mod vest ligger bjergene, og mellem bjerge og hav har 100.000 bønder haft deres gårde. Området har haft en helt speciel form for samarbejde på landet, Mezzadria-selskabet. Høsten blev delt mellem godsejeren og bonden. Det ideelle var, at der var en bonde på en ha. Landet giver mulighed for hvedeproduktion, hvor især pastaproduktionen er berømmet, og efter at maskinerne har overtaget dyrenes arbejde, så er en produktion af kødkvæg blevet intensiveret. Der er masser af frugt, grønsager og vin, ligesom der produceres noget af verdens bedste olivenolie samt fremragende spiseoliven. Ost, lufttørret skinke og ikke at forglemme hvide og sorte trøfler, vilde svampe og masser af honning, og så den helt specielle, stoppede gris. Bønderne havde (har) hver sin gris, som blev slagtet om efteråret. Alt blev brugt, det sidste til specielle pølser. Nogle af grisene blev desuden tømt og grisen derefter stoppet med eget kød, rosmarin og masser af hvidløg (porchetta). Naturligvis helst stegt over åben ild. Vinproduktionen er meget speciel. Der er 12 DOC-områder og et (to) DOCG-område. DOCG'en, Vernaccia di Serrapetrona, er en rød spumante på Vernaccia, Sangiovese, Montepulciano og Ciliegiolo. De hvide vine er kraftige vine, der fremstilles i det indre af landet og de røde er lette vine, der fremstilles ved kysten (til fisk) Salmariano Classico Riserva 2004 DOCVi skal have en Verdiccio dei Castelli di Jesi: Salmariano Classico Riserva 2004 DOC fra Marotti Campi. En meget fyldig Verdiccio lagret på franske egefade. Masser af intensiv frugtsmag, med lang finale. 14% Deltager i 3-glas finalen i Gambero Rosso (som udgiver Vine d'Italia). Kåret til Italiens bedste Verdicio i Wein Gourmet. Kåret til Italiens bedste Verdicio af AIS, den Italienske Sommelierforening. Jeg har den fra Toscavini i Værløse (www.toscavini.dk) som også har leveret de fleste af aftenens vine. Prisen er 99,- tre gange Nettos, hvis vine næppe kan opnå den slags udtalelser. Om Verdicio: Merolli: Italiens Vine side 276 Vi går så over i de røde igen. Rubico 2005 Lacrima Di Morro D'Alba DOCfra Marotti Campi. En let vin på 100% lacrima-druer. Alkohol 12,5%. Smagen er blomstret. God frugtsyre og saftig sag med nogen tannin. Ganske harmonisk vin med stor smagskraft og fylde. Den har fået 2 glas i Gambero Rosso og Oscar for suveræn kvalitet til prisen. Bronzemedalje på International Wine and Spirits competition of London. Guldmedalje på Citta Del Vino. Prisen er 59,- Lacrima: Merolli: Italiens Vine side 155 DondoréNæste vin er Dondoré, IGT-vin fra 2003 50% petit Verdot, 25% Cabernet Sauvignon og 25% Montepulciano lagret 6 måneder på nye fade. Blodrød og tæt. Fremragende duft af af vilde bær, solbær, blomst over i syren og en meget intens parfumeret duft, som ikke ligner mange andre italienske vine. Smagen er blød og parfumeret med syren, solbær, vildebær og en lækker kontant frugtsyre. Meget intens i frugten med fornemt bid og super harmoni gennem hele smagen. Den er speciel i duft og smag, men det er et stykke kvalitetshåndværk, som man sjældens finder dubletter af. Alkohol 13,5% 2 glas i Gambero Rosso. Pris 129- Ellers er der ikke så meget at sige om den. Rosso PicenoSå går vi over til en af områdets mest kendte vine: Rosso Piceno - der som sagt kan fås i Netto til billig penge. Villa le Querce, DOC 2006 Merolli: Italiens Vine side 220 Dette er en frikadelle-bælle-vin på 12,5%. Pris 30,- kr. Rosso Conero DOC 2004Den tredje typiske vin fra området er Rosso Conero. Vi skal først have Rosso Conero DOC 2004 hvorom der siges: 90% Montepulciano og 10% Sangoviese lagret 14 måneder på slovenske fade. Violet og tæt. Gennemgribende sødmefyldt næse næsten over i bolsjerne med kirsebær, svedske og rosin og et touch af krydderi og let alkohol. Smagen er blød og fyldig med kirsebær, svedske og en mørk nuance i en fast, tæt smag med let alkohol i spidsen og fast frugtsyre. Kraftig og viljefast vin med tannin i enden af en god, lang smag. Alkohol 13,5% Vinen er drikkemoden nu og frem til 2010. 2 Glas i gambero Rosso og Oscar for suveræn kvalitet til prisen. 2 glas i Vinhulen. Pris 59,- Om Rosso Conero: Merolli side 219 Conero Villa Bonomi, Riserva 2003 DOCSidste flaske er også Rosso Conero: Conero Villa Bonomi, Riserva 2003 DOC 100% Montepulciano druer modnet 18 måneder på fad. Violet og helt tæt. Sødmefuld og tæt duft med blomme, rosin, marcipan, karamel, røg og krydderi i meget flot duftbillede med stor symfoni. Smagen er silkeblød og cremet med mørk frugt, vanilje, marcipan, krydderi og alkohol med en utrolig intensitet og fast vilje til at behage. Perfekt frugtsyre og solid saftighed og en silkeblød harmoni, der spiller på alle tangenter. Bedst som man behages, bringes man tilbage i folden med en jernnæve af fast frugtsyre og barsk tannin, som sikrer langtidsholdbarhed. Ganske let bitterhed i finalen, som er ualmindelig lang og vedholdende. Alkohol 14 % En stor nydelse nu og frem til 2010 Den første vi fik var en DOCG - den sidste kan også få DOCG men kun som reserva - denne har nu ikke. 2 blå glas i gambero Rosso og de maximale 5 stjerner i Veronelli 2006. 5 stjerner som exceptionel kvalitet til pengene. De maximale 3 glas i Vinhulen. Pris 129,- Jeg håber I har fået et indtryk af en vinregion, hvorom Merolli siger: 'En region der rent vinmæssigt altid har levet lidt skjult, isoleret fra de store modestrømninger. Det er dog ikke kvalitet der mangler og især hvad rødvin angår, der der mange spændende nyskabelser, som har bragt Marche frem på både den italienske og den internationale vinscene.'
| Â |