Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
Østrigsk vin er den bedst bevarede hemmelighed i vinens verden.
Østrig er et lille land i vinens verden. Den gennemsnitlige produktion er ca. 2.4 mio. hl/år fra 48 500 Hektar. Det udgør ca. 1 % af verdensproduktionen.
Til sammenligning sælger den Californiske gigant Ernst & Julio Gallo 6 gange mere vin. Frankrig producerer ca. 70 mio. HL/år. Østrigs produktion svarer ca. til produktionen i Loire dalen i Frankrig.
Der findes ca. 27.800 vinavlere hvoraf kun ca. 3000 er fuldtidsvinavlere. De fleste vinavlere arbejder på mindre end 1 Hektar og sælger til større lager producenter.
25 % af den samlede produktion sælges enten som druer eller som billig vin på fade. 10 % bliver produceret og solgt i lokale Heurige eller Buchenschranken. Af de resterende 65 % sælges kun ca. 20% svarende til 9% af den samlede produktion ca. 200.000 HL , som højt kvalificeret vin resten sælges som konsumvin på 1 el. 2 L flasker i supermarkederne.
Kvalitetsvinene er dog i stigning. I 2005 ratede Robert Parker omkring 80 vine til over 90 point. Eksporten af vine er fordoblet siden 2000 det samme er kvaliteten. Alle store restauranter og forhandlere har østrigsk vin på kortet.
I 2003 er eksporten af vin større end importen. Der blev eksporteret 10.mio liter mere end der blev importeret. Eksport: 60,3 mio. l. Tyskland er det største eksportmarked. De aftager ca. 60 % af den samlede eksport og det er her mange af de billige vine havner i supermarkederne. Topkvaliteten går til USA og andre store markeder, især rødvinen.
Vindyrkningen er kendt helt tilbage fra 700 år. f.v.t.
I år 400 f.v.t bragte Kelterne deres viden om vin med sig fra romerriget. Nye sorter og dyrkningsmåder.Romerne indfører omk. år 90 restriktioner og dekreterer at markerne skal bruges til agerbrug, så der kan skaffes mad til de romerske legionærer.
Således skifter det op gennem tiden med agerbrug og vindyrkning afhængig af hvem der var kontrollerede i landetI 800 tallet anlægger munke massevis af klostre og kom med nye dyrkningsmetoder og nye franske vinsorter. Hovedsageligt hvidvin. Undtagen Burgerland der havde mest rødvin.
I 1203 begyndte man i Rust og Ödenburg at dyrke vin med en helt speciel sødme. Tokai og Ausbruch pga. ædel råddenskab skabt af det gunstige klima fra Neusiedlersee og den ungarske puszta.
I 1300 tallet var kvaliteten så god at man stillede betingelser til fremmede vine. Vindruerne blev et kostbart landbrugsprodukt. Druetyve fik øret skåret af og dovne vinarbejdere fik hånden hugget af. Vinene blev kirkens foretrukne. Vinene var så sødmefyldte at konger og paver betegner dem som 'tårer'.
Omkring 1500 erobrede tyrkerne Østrig/Ungarn og forhindrede vinproduktion; men oprettede i stedet kaffehuse herfra solgtes croissanter deraf dens form den tyrkiske halvmåne.
1680 angreb tyrkerne igen Wien.
I 1800 tallet bliver Østrig angrebet af Napoleon han skulle bruge markerne til spisekammer for soldaterne og ødelagde vinproduktionen. Bl. a. ødelagde han 100 årgange vin i kældrene på Klosterneuburg.
Efter napoleonskrigene begyndte genopbygningen og der blev indført landbrugsskoler og man begyndte at se på kvalitet i stedet for kvantitet. Nye fade, bedre bødkerarbejde på gamle fade osv.Man begyndte også at sætte vinstokkene i rækker og senere begyndte man at blande forskellige druesorter på markerne så markerne altid var sikret en form for udbytte.Efter anden verdenskrig blev vinproduktionen drukket af russiske tropper. Man sammenligner Napoleon og Stalin.
I 1950 begyndte man at klassificere vinene efter sødme efter tysk forbillede.
Vinskandalen:
Meget få vinavlere blandedeGlucol = kølervæske i vinen for at give den en blød og venlig smag.Det var på ingen måde skadeligt eller giftigt; men pressen blæste sagen op så der øjeblikkeligt blev sagt nej til østrigsk vin over hele verden
Tyskland + Italien Hvor 20 mennesker døde var også ramt af skandalen. Eksporten faldt fra 50 mio. liter til 5 mio. liter pr. år og er ikke hævet meget siden. Dette medførte verdens skrappeste vinlov i 1986.
Den nye vinlov gør det både dyrt og besværligt for vinbønderne, der vil eksportere.Al vin skal godkendes også selvom det kun er en lille del der skal uden for landets grænser.Er det fadvarer skal de smages og bedømmes ved grænsen og ved den endelige forsegling,Flaskevarer skal bedømmes både før og efter aftapningen og udstyres med banderole.Det koster fem gange så meget tid og penge i forhold til tidligere.Man forstår surheden og modviljen hos de 99,9 % vinbønder der handlede efter loven Mange mistede lysten til at eksportere vin.
Niederöesterreich, Wien, Burgenland og Steiermark
Alle vine er købt hos Österreich Vin, Esplanaden 3, 1263 København K