Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
Græsk Vin Historie.I Grækenland har man dyrket vin, i mindst 4000 år - Oldtidens grækere anså vinen som en gave fra guderne, og tilbad vin guden Dionysos (også kendt som Bacchus/Bakchus). I vinter månederne afhold man festivaller til ære for Dionysos, festivalerne bestod af forskellige former for optrædende kunstnere, samt naturligvis masser af vin. Vin spillede også en vigtig rolle i intellektuelle, underholdene sammenkomster , de såkaldte " symposia " hvor grækerne plejede at samles for at spise og diskuterer filosofiske emner, samtidig med at de drak vin. Det ser ud til, at de gamle grækere var ganske beviste om vinens næringsværdi , og at de betragtede den som en uundværlig del af deres daglige føde. Interessant nok var de gamle grækere klare over betydningen af det lokale økosystem , og hvordan det kunne få indflydelse på vinens karakter.Vinen blev opbevaret, og transporteret i lufttætte, keramiske, vaselignende krukker kaldet amforaer. Nøjagtigt ligesom nutidens flasker, bar amforaerne inskriptioner som viste navnet på producenten, og produktions året. Efterhånden som produktions metoderne blev mere raffinerede, begyndte man at tilsætte urter og krydderier for at forlænge vinens holdbarhed - Således at man kunne opbevare vinen over flere år, og derved få en finere årgangs vin. Så skete der imidlertid det at Grækenland igennem flere hundrede år var styret af osmannere som var muhamedanere & de pålagde vinen en betydelig told, der gjorde at det blev meget lidt attraktivt at dyrke vin i forhold til andre afgrøder. Da Grækenland i begyndelsen af 1800-tallet igen blev en selvstændig nation, gik det meget langsomt men sikkert fremad. I den periode grundlagde et antal betydende vinproducenter deres vinkompagnier. Kompagnier, som er videreført helt til nutiden. I dag er græske vinproducenter blevet meget beviste om betydningen af deres vinindustri og af klimaet , og resultatet er en mere tilfredsstillende udnyttelse af ressourcerne. Mange af verdens bedste vinanmeldere er enige om, at de indfødte druesorter, udgør en stærk markedsføringsfordel for græsk vinindustri. Det er værd at lægge mærke til, at mange velkendte internationale druesorter også bruges i græsk vinproduktion. Den gennemsnitlige regnmængde og de moderat frugtbare jorde virker sammen og giver nogle fremragende betingelser for produktion af vine af høj kvalitetDen typiske græske vingård har et gennemsnitsareal der kun er halvt så stort som i andre vinproducerende lande. De ligger ofte i et vanskeligt terræn & disse små familieejede vingårde har vanskeligt ved at indføre moderne teknologi pga. de høje omkostninger. Dog har EU-kommissionens regler om begrænsning af overproduktion, der betød at der i perioden 1988-96 blev taget 14000 hektar (15 % af det dyrkede område) vinstokke op med rode, stimuleret/ tvunget grækerne både til investeringer & nytænkning i bedre kvalitet.
Græsk Appelationslovgivning.I 1969 vedtog man den græske vinlov & i 1971 blev den græske appelationslovgivning vedtaget.I dag varetages lovene af KEPO (Centralkommitteen til Beskyttelsen af Vin Produktion). I Grækenland anvender man i dag 4 appelations grader: O.P.A.P O.P.E Producenter af O.P.A.P og O.P.E vine, har mulighed for at bruge betegnelsen Reserve til hvidvin som er lagret i 2 år, heraf minimum 6 måneder på flaske og 6 på tønde. Samt for rødvin der er lagret i 3 år - mindst 6 måneder på flaske og 6 på tønde. Grand Reserve må anvendes på hvidvin lagret i mindst 3 år, heraf mindst 1 år på flaske og 1 år på tønde. Rødvin skal lagres i mindst 4 år, minimum 2 år på flaske og 2 på tønde, før det kan kaldes Grand Reserve. Topikos Inos Epitrapezios Inos Græske producenter af bordvin, kan bruge betegnelsen Kava. For hvidvin gælder det, at vinen skal lagres mindst 2 år (mindst 6 måneder på tønde, og mindst 6 måneder på flaske). Rødvin skal lagres i minimum 3 år (heraf mindst 6 måneder i en tønde af nyt egetræ, 1 år i en tønde af gammelt egetræ eller 2 år på flaske). Når man taler om græsk vin, er det ikke til at komme uden om Retsina. Man taler om at 'retsinere' vinen. Dvs. at tilsætte harpikssmag. Dette er en tradition der går helt tilbage til oldtiden hvor harpikssmagen blev tilsat for at holde vinen frisk. I 1960'erne blev Retsinaen nærmest national drik i Grækenland, og sammenholdt med den eksploderende turisme blev den symbolet på græsk vinproduktion - På både godt og ondt. Retsina produceres stadig, men drikkes dog som oftest lokalt, hvor den passer godt til den olierede græske mad. Det er tilladt at tilsætte fra 7-40 % harpikssmag. Det siger lidt sig selv at jo mindre harpiks, jo mere vinsmag….. Skouras Almyra 2006,WhiteDenne skønne Almyra fra George Skouras beskrives som super præcis i sit udtryk. Laves af Chardonnay Klonen Almyra, lys gul farve, fine citrus aromaer i næsen og en skøn frugt efter 6 måneders fadlagring. Denne vin er fra Domaine Skouras, der blev skabt for 20 år siden af den dynamiske og karismatiske George Skouras i en lile landsby uden for Argos i distriktet Nemea, der ligger på halvøen Peloponnes. Nemea er 3000 hektar koncentreret vindyrkeri men også et sted med historie. Det var her oldtidens Grækere først mødtes for at dyste i forskellige idrætsdiscipliner. En dyst der blev taget op i Olympia, og derfra blev til de Olympiske Lege. Domaine Skouras er et topmoderne mønstervineri der fremstiller ca. 800.000 flasker om året & lagrer de bedste af vinene i 1000 af de bedste træfade fra Frankrig. Det blev grundlagt i 1986. George Skouras er uddannet ved Vinuniversitetet i Dijon i Frankrig, og han har gjort et stort arbejde med sine kvalitetsvine, både på originale græske druer og på de mere internationale druer som Chardonnay, Viognier, Cabernet & Merlot. Gaia Wines er et partnerskab mellem Leon Karatsolas & Yiannis Paraskevopoulos de startede samarbejdet i 1994 og producerer vin i Nemea, vest for Athen & på øen Santorini, der betegnes som et af de kommende helt store vinområder. På Santorini gør man det specielle at man laver vinen på op til 200 år gamle vinstokke, som for at beskytte mod vind og vejr er snoet som en kurv.
Gaia Estate Thalassitis,WhiteRask Vin. 13 %. 100,- Kr.Denne Thalassitis er produceret på øen Santorini, den er produceret på druen Assyrtiko. Assyrtiko regnes for at være en af Grækenlands bedste druesorter. Den dyrkes på de Ægæiske Øer, specielt på Santorini, såvel som I Makedonien & i det centrale Grækenland. Den har evnen til at beholde sin frugtsyre når den modner, hvorimod dens frugtagtige smag kommer i mange udgaver. Denne vin har en god markeret frugt og en god fast tør syre, helt uden restsukker også betegnet som 'bone dry'. Denne vin er simpelthen en vin for vinelskere - vininficeret helt ud så syren står helt præcist til frugten, utrolig flot hvidvin som en fiske eller skaldyrsret ville elske at blive ledsaget af. Assyrtiko når det er bedst. Vinder i Politikens Luksustest oktober 2007. Hvor den var oppe mod:
Viognier 2006, WhiteRask Vin. 13 %. 159,- kr.Denne Viognier i årgang 2005 er blevet kåret til at være Europas bedste hvidvin, på den internationale vinmesse Mundus vini i Tyskland, som er den største vinmesse internationalt arrangeret af OIV. Den har lagret på franske egetræstønder i ca. 7 måneder. Duften er intens af citrus, ananas og tropejuice, og i smagen en en meget præcis harmoni mellem syre, fedme og friskhed. Viognier betegnes som en 'enten eller' drue, en smag man enten elsker eller hader…. Den er velegnet til fed eller røget fisk, skaldyr & kaviar…Den er produceret på Domaine Gerovassilliou, der regnes for at være i en klasse for sig selv. Det ligger i Papamola på Epanomi, ca. 25 km. Sydvest for Thessaloniki. Det blev startet i 1981 af Evangelos Gerovassiliou. Han plantede forskellige, både græske og internationale druer, på den dengang 2,5 hektar familie ejede vingård. Et område der i dag er 45 hektar. Papaionnou Estate 2003, Red.Rask Vin. 12,5 %. 99,- kr.Denne vin betegnes som en lækker fadlagret rødvin med blød og venlig frugt og en fin frugtsødme. En meget flot repræsentant for Nemea pga. dens utrolige balance mellem frugt og tannin .Den er lavet på druen Agiorgitiko, også kendt internationalt som Saint George. Denne drue dyrkes især i Nemea. Dens vine er genkendelige på dens dybe røde farve & den bemærkelsesværdige aromatiske kompleksitet, dens afbalancerede syre tjener til fremstilling af mange forskellige vine, fra friske aromatiske til pragtfuldt lagrede rødvine. Denne vin er fremstillet på Estate Papaioannou der er en privat ejet vingård, der har vinmarker beliggende på forskellige lokationer i Nemea. I alt er det 57 Hektar.Ejer Thanasis Papaioannou & hans søn George Papaioannou er meget fokuserede på at de forskellige vine bevarer deres unikke karakterer & dyrker alle deres vin økologisk. Kåret som bedste vin ved vinmessen på Dansk Vincenter 2005.. Ramnista 2003, Red.Rask vin. 13,5 %, 99,- kr.Denne vin karakteriseres som en vin med en kompleks næse med intens dominerende frugt, god struktur med flot modspil til frugten der viser vinens store kvaliteter. Det er en vin der kræver mad, for at vise sin styrke mellem frugten og tanninen. Det er en vin der 'vokser' i glasset, for til sidst at være flot afbalanceret. Den er blevet sammenlignet med Nibiolo fra Pimonte & den er blevet kaldt for 'lille Barolo' Den fik 5 kongekroner i DeBedsteVine. Den er fremstillet på Xinomavro druen der anses for at være en af de bedste varianter der dyrkes i Grækenland. De vine der produceres af denne variant, er kendte for deres fremragende lagringspotentiale og fyldige karakter. Vinene har en høj syrlighed og lys farve, og de udvikler en rig kompleks aroma, der kombinerer røde frugter som stikkelsbær med smagen af oliven, krydderier og tørrede tomater. Kir-Yianni Estate blev grundlagt i 1997, som et spin-off af Boutari Group, der er den førende vin & øl producent i Grækenland. Ejet at 5. generations winemaker Yiannis Boutaris. Hans sønner, Stellios & Mihalis, står i spidsen for vinmageri & salg. Megas Oenos 2003, red.Rask vin, 12,5 %. 158,- kr.Megas Oenos = Great Wine. Denne vin beskrives som elegant og helstøbt med fine bær og velintegreret træ. En flot klassiker der anses for at være en af Grækenlands bedste vine. Den er produceret på 80 % Agiorgitiko & 20 Cabernet Sauvignon. Der er brugt druer fra 60 år gamle vinstokke. Den har lagret på nye franske egetræsfade i 20 måneder & derefter 6 måneder på flaske. Den er produceret i Nemea af George Skouras……… Den har fået 5 stjerner i Berlingske Tidende. Syrah 2003, red.Rask Vin, 13,5 %, 175,- kr.Denne vin beskrives som flot genkendelig krydret i næsen, smagen beskrives som meget flot fyldig, afbalanceret frugt med blomme, bær og rød peber & en flot afstemt tørhed.Den har lagret 12 måneder på nye franske egetræsfade & derefter 12 måneder på flaske.Den kan gemmes 10-15 år. Denne vin er lavet på Syrah, også kaldet Shiraz , danner basis for nogle meget store og holdbare vine. Der fremstilles nogle meget fyldige, komplekse og karakteristiske vine af Syrah-druen, som smagsmæssigt minder om peber, kirsebær og læder. I det sydlige Rhône anvendes Syrah i blandt andet Châteauneuf-du-Pape. I Australien blev Shiraz i første omgang anvendt til almindelige hverdagsvine, men på det seneste er der blevet fremstillet et stigende antal kvalitetsvine med Shiraz, særligt fra Barossa Valley. Syrah dyrkes også mere og mere hyppigt i USA & Sydafrika. Den er produceret af Domaine Gerovassiliou…….. Den siges at være en af hovedårsagerne til at de er blevet kåret til at være en af de 100 bedste vingårde i verden. Samos Muscat Grand Cru 2005.Rask vin, 15 %. 85,- kr.Samos Grand Cru, kommer fra bjergskråninger med lavt høstudbytte per hektar. Denne søde vin har en flot frisk og lys farve med en super flot sødme, uden at være for sødmefuld. En sød vin i flot balance som kan bruges til alle desserter og sagtens kan bruges til en foie gras terrin, eller til blåskimmelost. Den er lavet på overmodne drue på udvalgte lavtliggende bjergvingårde Herefter klappede alle klubbens vindiciple Per ud af vinscenen og alle overgik til, med køligt øl, at fejre en sandsynlig debutant på fodboldlandsholdet ved kampen den 6. februar 2008
|