Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
 | Da jeg skulle i gang med at lave mit vinforedrag i år, var jeg for første gang meget usikker på hvilket emne jeg skulle vælge. Jeg har igennem lang tid tænkt på at lave et foredrag, hvor I skulle få lov til at smage mine favoritter, med hovedvægten lagt på hvor jeg mener at man får utroligt meget vin for pengene, altså forsøger at fine de rigtige vine på tilbud. Jeg synes personligt at det er utroligt sjovt at finde en dejlig vin, som måske koster op til 100 kr. men så købe den for mellem 50-60 kr. Inden jeg løfter sløret for hvor vi skal hen og smage vine fra, så har jeg EN flaske vin, som skal nå hele bordet rundt, og som jeg synes I skulle smage. Jeg kan røbe, at den ikke kommer fra landet vi skal smage vine fra i aften, men fra et helt andet sted på kloden.
Når I nu har smagt denne vin og har gættet hvorfra den kommer, så forstår I måske, at jeg ikke har valgt dette emne i denne omgang. Så tænkte jeg at jeg måtte finde på noget andet, og derfor har jeg valgt et vinland som jeg allerede en gang for 11 år siden holdt et vinforedrag om, og som ingen siden har haft på programmet. Jeg har forsøgt at finde mit gamle vinforedrag og jeg ved at jeg har det liggende et sted, men med et hus der i mere end 10 mdr. har stået på den anden ende er det ikke lykkedes mig at finde det. Jeg har valgt at tale om nok det største vinland i Sydamerika, nemlig Chile. Hvad er det så der er så interessant ved Chile? Chile  Santiago området HistorieChile er et smalt og langt land på vestsiden af Andes bjergene. I nord er det gold ørken og i syd gør Antarktis kulde sig gældende. Det er sådan cirka i midten, omkring Santiago, at klimaet er perfekt til vinavl. Chiles nuværende succes blev grundlagt i 1851 af en flok rige storgodsejere, der bestemte sig til at de ville lave en lidt bedre vin en den der kom ud af Pais-druen og begyndte at importere de kendte druer fra Frankrig - Merlot, Carbernet Sauvignon og Malbec. Men Pais-druen står alligevel for ca. halvdelen af Chiles vinproduktion i dag. Det var før vinlusen lagde Europa vinmæssigt øde, og de eneste originale Cru Classé vinstokke i verden, findes således i dag i Chile, der aldrig har haft besøg af vinlusen. De upodede stokke er mere resistente overfor sygdomme, skal sprøjtes mindre og kan blive ældre end vore dages podede stokke. Deres eksport steg med vinlusens hærgen, men eventyret blev stoppet før det rigtigt kom i gang, af to verdenskrige og en depression. Da Europa igen var klar til at importere vin i 1970'erne, afholdt militærstyret med General Pinochet i spidsen, folk fra at købe chilensk vin, og det var således først i slutningen af 1980'erne, at der kom gang i eksporten igen. Mange mener at flere af verdens allerbedste Cabernet Sauvignon vine kommer fra de chilenske vinmarker. Chile - Vindyrkernes ParadisChile er blandt de vinlande i verden, der tilbyder det største kvalitetspotentiale. Lægger man hertil et generelt lavt omkostningsniveau, så er det let at forstå, at chilensk vin vinder frem overalt i verden. Hovedparten af Chiles bedste vinområder er placeret i en radius på godt 200 kilometer rundt om hovedstaden Santiago. Her er klimaet solrigt og tørt, og kølende vinde fra havet sikrer hvert år perfekt modne, balancerede og struttende sunde druer. Med andre ord optimale betingelser. Kvalitetsklasser:Officielt inddeler chilenerne ikke vinene i kvalitetsklasser, men aldersafgivning på flasken giver ofte et hint om vinen. "Especial er mindst to år gamle, Reserve mindst fire år og Gran Reserve mindst seks år.  Carmenère / Grand VidureCarmenére druen Denne blå drue stammer fra Bordeaux men der er den en stor sjældenhed i dag. Der findes kun et par hundrede hektar tilplantet i Frankrig. Carmenère var meget dyrket i 1700-tallets Médoc, hvor den sammen med Cabernet Franc stod bag nogle af den tids største vine. Der findes kun få andre steder I verden, hvor man har forsøgt sig med tilplantning af Carmenére druen, - Walla Valley I Californien, og Australien og New Zealand, men det har indtil nu ikke været en stor succes. Druen har skulle gennemgå langvarige karantæner, før den blev frigivet I de nævnte lande, og flere druer har ikke kunnet klare det og har måttet kasseres. Navnet Carmenère menes at betyde noget i retning af "skarlagensrød" og endnu i dag giver druen usædvanligt dybt farvede, fyldige vine. Druens nyeste kraftcenter er uden tvivl Chile, hvor den reelt først blev genkendt i 1991. Det viste sig at mange af de planter man indtil da troede var Merlot faktisk var Carmenère. Det store problem var at disse druesorter ligner hinanden utroligt meget, ikke kun druen men også bladene og hele planten. Ved at blande druerne, som man gjorde ufrivilligt, opstod der en meget syrlig ofte sur vin, da de 2 sorter modnes på forskellige tidspunkter. Carmenère druen har en meget tynd skal, og indeholder derfor meget lidt garvesyre og den modnes derfor tidligere end Merlot. Der skulle faktisk en dna undersøgelse af druerne til, for at afgøre hvilke der var hvilke. De chilenske Carmenère vine kan være meget fine og de virker ofte som en kombination af Merlots charme og Cabernet Sauvignons struktur Ved høsten er de udsøgte druer fuldmodne, sunde og af meget høj kvalitet. Plukningen finder sted mellem den 20. og den 25. april. Vinificationen er et samspil mellem moderne teknik og gammel tradition. Gæringsprocessen begynder med 24 timers udblødning af skallerne ved en lav temperatur. Temperaturen stiger til 28°C gennem den 7 dage lange gæring, hvor skallerne cirkuleres 6 gange om dagen, til vinen har opnået sin intense, dybe røde farve. Reserva Carménère har lagret i 8 måneder på 225 liters franske egetræsfade, indtil aftapningen på flaske. Jeg har forsøgt at fine ud hvor mange % Carmenére druer der skal være i vinen, men det har jeg ikke helt kunne finde ud af. I nogle er det 60% andre helt op til 90%, men jeg tror ikke der findes vine der kun er lavet på Carmenére druen, der skal være en vis %del af en anden drue i. Inden vi går over til at smage denne specielle drue, vil jeg starte med at servere en spændende hvidvin. Casablanca Valley - Chiles eldorado for Sauvignon BlancCasablanca Valley er både køligere og betydeligt mere vindblæst end de fleste andre chilenske vinområder. Dalen er et mekka for Sauvignon Blanc. Til forskel fra de klassiske, solmodne hvidvine med eksotiske aromaer, som oversøiske vinlande har så let ved at fremstille, er Casablancas hvidvine sprøde og mineralske. Vin 1: Clava Quintay, Savignon Blanc 2006, Casablanca ValleyKnitrende sprød og eksplosivt aromatisk. Et seriøst alternativ til de bedste vine på samme drue fra Frankrig og New Zealand. Clava Sauvignon BlancClava er en af Chiles bedste Sauvignon Blanc-vine, hvis ikke den bedste. Vinen byder på en indtagende duft af hyldeblomst, stikkelsbær og fin citrus. Smagen er knitrende sprød og eksplosivt aromatisk med rene toner af hyldebær, citrus og en fornem minerealitet. Eftersmagen er frisk, nærmest læskende, og i sin helhed ekstremt appetitvækkende. Vinen er som skabt til at ledsage retter med mager fisk, skaldyr eller pastaretter, ligesom den også er velegnet til velkomstsvin Alkohol 13,5 % - Pris 62,50 Terra Noble - Maule ValleyVinhuset Terra Noble startede I begyndelsen af 1990'erne I Maule Valley, som har vin traditioner tilbage til 1700 tallet. De høstede første gang druer i 1994 og huset er fuldt moderne og satser kun på at producere kvalitetsvine. De benytter ikke kun druer fra Maule Valley, men også Colchagua Valley. Vinene fra Terra Noble har ikke som alle andre rødvine fra Chile den karakteristiske smag af marmelade. Vin 2: TerraNoble Carmenere Vineyard Selection 2005, Colchagua ValleyTerraNoble Carmenere 2005 fremstillet af 90% Carmenere og 10% Merlot. Den har en flot attraktiv rød-violet farve med blå toner. TerraNoble Carmenere 2005 er frisk og intens med en god frugtig aroma, hvor man let kan genkende solbær, hindbær og kirsebær. Smagen bærer præg af god frugt, bløde tanniner og et fint anstrøg af chokolade. TerraNoble Carmenere 2005 er i fin balance med en mellemlang eftersmag. Den er god til enhver anledning - serveres ved 16ºC - 18ºC. Alkohol 14% - Pris 52,- Vin 3; TerraNoble RESERVA Carmenere 2005, Maule ValleyTerraNoble Carmenere 2005 Reserva fremstillet af 90% Carmenere og 10% Carbernet Saugvignon. En fantastisk Carmenere med mørkerød/violet farve. Den er fuld af de bedste aroma og smagsstoffer i en symfoni af røde bær og chokolade. Meget fin balance mellem frugt og tannin, som giver en flot lang god smag. Ideel til rødt kød og lam. Serveres ved 16-18 gr. 13,5 % alkohol. Alkohol 14% - Pris 74,- Vin 4: TerraNoble GRAN RESERVA Carmenere 2004, Colchagua ValleyEn super vin - 96% Carmenére og 4% Carbernet Sauvignon. Denne Gran Reserva er intens og har en dyb rød/blå farve. Den har en stærk figensmag og modne frugt aromaer blandet med kaffe og er varm og krydret i smagen. I munden vil du opleve en stærk struktur og fuld krop, med en interessant kombination af eg. Det er en blød og harmonisk, silkeblød og dejlig vin. Alkohol 14% - Pris 108,-
GEO Wines - Alvaro Ezpinoza's egne vineGeo Wines er en lille dynamisk organisation, der dels opererer som konsulenter for en række 'up and coming' vinerier i Chile, både hvad angår kommercielle spørgsmål men især ønologisk bistand i forbindelse med selve fremstillingen af vinene. GEO wines består af Sergio Reyes, der er tidligere eksport direktør for Santa Rita, Alvaro Espinoza, der er tidligere Carmen vinmager, og regnes for Chiles formentlig bedste vinmager, Juan Carloz Faundez, ligeledes ex. Carmen, og Richard Smith, der styrer GEO Wines U.K. Rayun og Cucao er Geo Wines egne vine, fremstillet af Alvaro Espinoza og Juan Carlos Faundez. Rayun er "entry level" vinene skabt på druer fra henholdsvis Casablanca og Rapel Valley. Målet med Rayun er først og fremmest at sikre vine med den klassiske solmodne Chilenske stil, der samtidig yder fremragende kvalitet til prisen. Og hvem mestrer bedre dette end vinmager Alvaro Espinoza?? Chono - når passion er drivkraftenBlandt Chiles oprindelige befolkning var Chono stammen, der levede ved det sydlige Chiles mange fjorde, kendt som en af Chiles dygtigste og allermest tapre. Som alle de sydlige stammer havde Chono stammen en passion for både havet og landet - den samme passion som kommer til udtryk i vinene fra Chiles førende vinmager, Alvaro Espinoza. Vin 5: Chono Reserva Carmenère, 2005, Central ValleySuperb, fyldig, koncentreret og lækker sol moden vin! 75 % af druerne til Chono Reserva Carmenere stammer Isla de Maipo i Maipo dalens vestlige del. Her er jorderne dybe, sandede og fattige på organisk materiale, hvilket tvinger vinstokkene til at sende sine rødder dybt ned efter næring. De resterende 25% af druerne kommer fra Colchagua dalens prestigiøse Apalta område, hvor de lerede og rige jorde giver vine med tyngde og vægt. Alle druer er håndplukkede ved optimal modenhed og blev, håndsorteret straks ved ankomsten til kældrene. Alvaro gærede ved fuld temperaturkontrol og lagrede efterfølgende 60% af den unge vin i fade af ny fransk eg. De resterende 40% blev lagret i tank for at bevare de sol modne frugtaromaer bedst muligt. Efter 10 måneders lagrings tid blev vinen tappet uden filtrering, for at bevare vinens tekstur og stoflighed intakt. Dybrød, fyldig og sammensat klassevin. Stilmæssig kombinerer Carmenère druen, der oprindeligt stammer fra Bordeaux, det fyldige fra Merlot druen med Cabernet druens rygrad og struktur ofte tilsat et lille strejf af krydderi. Chono Reserva Carmenère er et skoleeksempel og imponerer yderligere med sin dybe farve, sin koncentration og et delikat strejf af ny eg. Fantastisk nu og ca. 5 år fra høståret til rødt kød, okse, lam eller vildt. Alkohol 13,5 % - pris 71,- CARMENDet meste kendte vinhus i Chile er uden tvivl Carmen, og jeg husker stadig mit første foredrag fra Chile, var det kun vine fra Carmen. Der er dog sket en faktisk udvikling, og Carmen har ikke været dygtige nok til at følge den, de laver dog stadig mange dejlige vine, men tænk hvad det kunne have udviklet sig til hvis de virkelig havde lagt sig i selen og videreudviklet deres vine. Vin 6: RESERVE Carmenere Cabernet 2005, Maipo ValleyCarmen Vineyards: kvalitet & økologi Carmen Vineyards er grundlagt i 1850 og er dermed det ældste vinhus i Chile. Den "moderne" tidsalder for Carmen begynder i 1985 da Ricardo Claro overtog huset. I dag er Carmen det mest moderne og det mest avancerede vinhus i Chile. Hvad angår kvalitet og økologi er Carmen, anført af vinmager Maria Pilar, helt i front. Carmen's nyskabende Carmenère: Prøv til kalv, fuglevildt, lam eller friske oste. Brug store glas, og server den let kølig. Den smager super nu, men vil givet blive endnu bedre de næste par år. Alkohol 13,5% - pris 80,- Viña Leyda - ny komet i ChileBlandt de nyeste 'hotte' producenter er Viña Leyda, der har pioneret Leyda Valley, der ligger nær kysten, stik vest for Santiago. Det er det eneste vinområde I Chile, hvorfra det er muligt at se havet. Der er dermed fri adgang for de gunstige, kølende vinde fra havet. Det giver optimale aromaer og balance i vinene. Leyda er blandt den nye generation af stjerne producenter i Chile. Pioner området er en af Leyda's ejere, Luis Alberto Fernandez, der efter I nogle år at have studeret det lokale klima og jordbund plantede Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir og Syrah. De viste sig at give vine med intense aromaer, koncentration og klasse. Eneste problem er vand. Maipo floden løber lige syd for vinområderne, og Leyda har derfor måttet bygge en 8 kilometer lang vandledning til den dryp-vanding af vinstokkene, der er en forudsætning for vindyrkningen. Konsulterende ønolog er den italienske stjerne vinmager Alberto Antonini. Vin 7: Leyda's Vintage Selection 2003, Central Valley."En formidabel vin, der kombinerer sin intensitet med. En helt usædvanlig nuancerigdom og kompleksitet..' De allerbedste partier af druerne Cabernet Sauvignon, Carmenère, Cabernet Franc og Syrah fra hvert høstår er ingredienserne i Leyda's Vintage Selection. Cabernet druerne stammer fra 60 år gamle vinstokke i Maipo Valley, Carmenère og Cabernet Franc druener kommer fra en økologisk dyrket parcel i Colchagua Vally i Rapel, og Syrah druerne stammer fra parcel med de nyeste kloner placeret på stenede jorder for foden af Andesbjergene. Druesammensætningen i 2003 årgangen er 60% Cabernet Sauvignon, 20% Carmenère, 8% Cabernet Franc og 12 % Syrah. Vinmager Rafael Urrejola har vinificeret med de mest skånsomme metoder og lagret den unge vin i 14 måneder på 100% ny fransk eg. Resultatet er en formidabel vin, der kombinerer sin intensitet med en helt usædvanlig nuancerigdom og kompleksitet. Smagen er koncentreret, fyldig og blød og munder ud i en lang og detaljeret eftersmag. Nydes nu og de næste 5 år til retter med vildt, oksekød, lam. Alkohol 13,5% - Pris 107,- Â | Â |