Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
Da præsidenten tog mig noget så grundigt på sengen - og med bukserne nede…. - da han skrev til mig, at han for god ordens skyld da lige ville huske mig på, at det var mig der havde 'førertrøjen' på til næste vinmøde, var gode dyr rådne. Jeg havde jo noget meget interessant i ærmet, men det kunne slet ikke arrangeres med så kort varsel, ej heller til næste vinsmagning den 3.11., så jeg måtte lægge hovedet i blød. Jeg har valgte derfor at nedsænke hovedet i Top Rioja'er, og lade det blive aftens tema. Vi skal smage vin fra tre vinhuse. De er: Bodegas Campillo, Fortius samt Faustino. Alle vine har jeg købt direkte gennem Maxxium Danmark, hvor den ældste knægt, Rasmus, er brand manager. Det har derfor gjort det muligt for os, at vi kan smage nogle rigtig gode vine til en fornuftig pris. En stor tak til Rasmus. Med hensyn til priserne, så vil jeg nævne 'normal' prisen på den enkelte vin i udsalg, samt nævne hvad vi så har været så heldige at kunne erhverve den til. Men derom senere. Jeg lægger ud med Campillo. Et Rioja slot 650 m oppe i bjergene. Campillos 50 ha ligger omkring slottet ved foden af de Cantabriske bjerge 650 m over havet. Jordbunden består af kalk og ler. De højt placerede vinmarker er Spaniens bedste. Placeringen tæt ved bjergene, i god højde over havet, har store fordele. Der er høj luftfugtighed og tåge der forlænger modningstiden, så smagsintensiteten i druerne øges. Højden giver samtidig kølige vintre så vinstokkene får den fornødne hvile. Slottet er opført af baskiske stenhuggere i 5 niveau'er. Det betragtes som en arkitektonisk perle med sine enkle buer og udsøgte materialer i skifter og keramik.Længst nede er fadlagringskælderen. Højere oppe følger flaske-lagringskælder, kasselager, ekspedition og øverst køkken og receptionslokaler. Campillo er enkeltmarksvine. Gæringstankene er små som i Bourgogne (10.000 l), således at man kan fremstille og separere vin fra selv mindre markudsnit.
Den første vin vi skal starte med at smage, en Campillo Reserva Especial Rioja Alavesa 1996. Den er, intet mindre, kåret som bedste Tempranillo i verden på International Wine Challenge i London 2004, og er tildelt hele 91 point af Robert Parker i marts 2007. Alkoholprocenten er på 13,5 % Farven er sort/rød kirsebær, og duften kompleks, dyb, tobak, krydret af modne frugter. Smagen af modne bær og fed fyldig fast struktur, der først åbner sig først rigtig efter ca. 15 minutter. Anvendelse: Kalv/okse, svinekød, vildt men vinen vil også kaste glans over næsten enhver middag. Druesammensætningen er 60 % Tempranillo, 15 % Graciano samt 25 % Carbernet Sauvignon. Vinen fadlagres på franske Allier fade som er medium toasted. Normal udsalgspris: kr. 278,00 Pris gennem Maxxium: kr. 156,00
Den næste vin vi nu skal smage er en Campillo Grand Reserva Rioja Alavesa 1995. Denne vin kom med i Decanter Hall of Fame Selection (verdens 100 bedste vine i februar 2002), så her har vi også noget at sætte næsen, eller rettere sagt, smagsløgene op efter. Vinen er fremstillet på druer fra 100 år gamle vinstokke. Druerne håndplukkes i små kurve og sorteres på slottet. Alkoholprocenten er også her på 13,5 %. Farven er mørk og dyb og duften hen af ribs, hindbær, tobak og urter. Smagen er saftig med en koncentration af hindbær, ribs, mørke kirsebær og lakrids. Ligeledes bærer smagen præg af velintegreret egefad. Rig og potent med god tørstof i fin balance fra Tempranilloen. Anvendelse: Fyldige kødretter, men vinen kan løfte mange andre retter og middage til højderne. Druesammensætningen er 100 % Tempranillo. Vinen fadlagres i 24 måneder på franske Allier fade, der har ligget til tørre i tre år. Normal udsalgspris: Kr. 259,00 Pris gennem Maxxium: Kr. 116,00
Den tredje vin vi skal smage i aften er ligeledes fra Campillo. Det er en Campillo Reserva Rioja Alavesa 2002. Her kan nævnes, at den var en overlegen vinder med hele fem stjerner i Berlingske Tidendes smagspanel den 15.9.1999, og kåret som Bedste køb i ErhvervsBladets smagspanel den 16.8.2002. Alkoholprocenten er her, ligeledes på 13,5 %. Farven er kirsebærrød med et anstrøg af tegl og duften er fra modne bær i kombination med krydderier fra egetræslagring. Smagen er vedholdende og har en elegant struktur. Anvendelse: Både hvidt og rødt kød, kalv okse og svinekød samt oste. Druesammensætningen er 100 % Tempranillo. Vinen fadlagres i 20 måneder på nye amerikanske fade. Herefter flaskelagres den i 12 måneder i Campillos kældre. Normal udsalgspris: Kr. 158,00 Pris gennem Maxxium: Kr. 61,00
Den 4. vin vi skal smage i aften er ligeledes fra Campillo. Denne gang skal vi smage Campillo Blanco Rioja Alavesa 2006. Normalt gæres hvidvin på ståltanke, men Campillo Blanco Rioja Alavesa gærer 20 dage på egetræsfade. Efterfølgende forbliver vinen på fadende i endnu 45 dage. Dette tilfører vinen en pragtfuld røget og krydret smag og duft, som blander sig med en overdådighed af tropiske frugter fra de friske druer. Her er alkoholprocenten 12,5 %. Farven er strågul med grønne skygger og duften fra tropiske frugter, røget eg og smør. Smagen er god og har en fast kompleks struktur med lang, lang eftersmag. Anvendelse: Hvidt kød, fisk, skaldyr, kylling, ris, grill eller som velkomstdrink. Druesammensætningen er 100 % Viura. Normal udsalgspris: Kr. 87,50 Pris gennem Maxxium: Kr. 62,50
Så skifter vi vinhus. Og den femte vin vi skal smage i aften kommer fra Fortius. I Navarra på pilgrimsruten mellem Pamplona og Rioja har Faustino siden 1985 nyplantet Cabernet Sauvignon, Merlot og Tempranillo. Der er restriktioner for dyrkning af fremmede druer i Rioja. Det er der ikke i Navarra. Nye muligheder lå åbne for at udnytte vin-dynastiets 150 års erfaring til produktion af Carbernet og Merlot i et perfekt klima kun 25 km fra hjembyen. Det nye vinslot i minimalistisk stil fremstår med et stort rundt tårn i centrum for fire kvadratiske haller, i ren Avant-garde stil. En gæringshal, en til fadlagring, flaskelagring samt et til kasselager. Alt styres fra tårnet, der også rummer en egns-restaurant. Vinen vi skal smage hedder Fortius Grand Reserva Navarra 1999. Der tale om en enkeltmarksvin fra Tierra Estella, som er Navarras bedste rødvinsdistrikt med mineralrig og let kalkholdig brun jordbund. Alkoholprocenten er her 13 % Det er en vin med bredspektret og magtfuld næse med mørke frugter i dybden. Den er kødfuld og koncentreret, rig på frugt, svesker, fløjlsblød, fast struktur, lang finish og en vin med et langt liv, når den opbevares korrekt. Anvendelse: Kalkun, fjerkræ, kalv/okse, fars, svinekød, ost, grill, pasta, omelet, tærter, risretter, vildt, svamperetter og grønsags-retter (mon der er noget den ikke går til….?)Vinen vil løfte enhver middag til højderne. Druesammensætningen er 60 % Carbernet Sauvignon og 40 % Tempranillo. Vinen fadlagres i 14 mdr. på Indiana eg og 10 mdr. på Vogeser fade fra Frankrig. Herefter udsættes vinen endvidere for skindkontakt i 24 dage, hverken mere eller mindre. Gæringstemperaturen er 29 grader. Normal udsalgspris: Kr. 110,00 Pris gennem Maxxium: Kr. 53,75
Så skifter vi igen vinhus. Nu skal vi til Faustino. Familien Faustino fremstiller, som en af få Rioja huse, en vin af druer dyrket efter økologiske og organiske principper. Det foregår på deres vingård Marqués de Vitoria i Oyon tæt ved Bodegas Faustino. Marqués de Vitoria har høstet stor anerkeldelse for sin Cianza og sine Reserva'er, der tager størsteparten af druerne fra vingårdens 90 ha. Den økologiske dyrkning på Marqués de Vitoria omfatter 6 ha plantet i 1990 på vinmarken Sansol og 8 ha plantet i 1999 på marken La Cañadilla. Begge marker ligger åbent i landskabet så luft og vind kan reducere risikoen for meldug, rå og skadedyr. Markerne ligger i 400 m højde. Vinen gærer sammen med drueskindet i 12 dage så drueskindets indhold af værdifulde antioxidanter og smagsstoffer bevares. Princippet i økologisk vindyrkning går ud på at undgå sprøjtning og mineralsk gødning. Man skal altså tilrettelægge beplantning, behandling og kultivering på en måde så insekter, svampe, meldug og andre ting får minimale chancer for angreb. Det har Faustino sikret således: 1. Stort mellemrum mellem rækkerne sikrer udluftning så svamp og meldug ikke får adgang gennem fugt. 2. Omhyggelig bladpleje, hvilket er uhyre arbejdskrævende. 3. Blomster som medarbejdere sår mellem vinstokkene. Det er blomster/planter som tiltrækker insekter, der spiser skadedyr eller som gennem deres duft holder skadedyr borte. Beplantning mellem stokkene har andre fordele. Det løsner jorden og fremmer humus-dannelsen. 4. Skulle der alligevel komme et angreb fra naturen, vælger man at acceptere et lavere udbytte. 5. Druerne høstes med hånd ved optimal modningsgrad og ligger i vinpressen mindre end en time efter de er plukket. Dette gør produktionen dyr, men det er Faustinos bud på økonogi. Produktionen er underlagt kontrolsystemet 'Agriculture Ecoligica Euskadi'. Udtrykket økologisk vin anvendes ikke i Danmark. Det skyldes at de økologiske principper ikke kan overholdes i vin-kælderen under gæringen. Vi benytter derfor udtrykket organisk vin eller vin af økologisk dyrkede druer. Omkring Ecco - Marques de Vitoria kan nævnes: Alkoholprocenten er 13,5 %. Farven er kirsebærrød med hints af lilla, der understreger vinens friskhed, og duften er en magtfuld duftpalet, der byder sig til med Tempranillo druens typiske kompleksitet med fremherskende stor frugt af jordbær og hindbær mod en antydning af lakrids i dybden. Smagen er elegant og blød og frugt folder sig ud i munden, og har et fint bid. Anvendelse: Kalkun, kylling, kalv/okse, lam, grill, grønsagsretter, omelet, tærter, svampe, risretter, svinekam og fars (kort sagt alt…) Druesammensætningen er også her 100 % Tempranillo. Normal udsalgspris: Kr. 69,50 Pris gennem Maxxium: Kr. 36,75
Lidt mere om Faustino. Et vinslot med 650 ha vinland i hjertet af Rioja Alavesa, det mindste men suverænt bedste af de tre underdistrikter i Rioja. Siden 1860 har Faustino familien dyrket vin på disse marker.Druerne håndplukkes klase for klase. Ofte går de erfarne plukkere stokkene igennem tre gange for at plukke druerne på deres mest optimale modningsniveau. Præcis timing er afgørende for vinens kvalitet. Bag tykke mure lagrer vinene i 35.000 egetræsfade. Hvert år udskiftes 17 % af de ældste vinfade med nye fade. Faustino udvælger selv det bedste egetræ til fadene i USA og Frankrig. Alt bygger på fire generationers erfaring og stadig forbedres detaljerne. Lige fra nyplantning, podning, beskæring og op til de enkelte stave i egetræsfadene. Med sine 650 ha vinland er Faustino stort set selvforsynende med druer fra egne vinmarker. Egne vinmarker sikrer, at Faustino kan plukke druerne på det optimale tidspunkt, og man undgår lang transport af druerne, så de kommer hele og sunde frem til presningen.
Den syvende vin vi skal smage i aften er sikkert en vi alle kender. Det er Faustino I Grand Reserva Rioja 1996. Faustino I indeholder 12 % af den sjældne og kostbare Graciano drue. Kun 0,2 % af arealet i Rioja er tilplantet med den sjældne og dyre Graciano, fordi den er lav i udbytte. Men til gengæld er den rig i smagen og modner med stor ynde på fad. Faustino I Grand Reserva lagrer i 30 mdr. på egetræsfade og er klenodiet i kældrene hos Faustino Martinez. Medaljer og udmærkel-ser hører til hverdagen for denne store Rioja-vin. Alkoholprocenten er 12,5 %. Farven ligger mellem kirsebær og laks over mod mahogni, og duften folder sig ud efter ca. 10 minutter. Først med en fin antydning af ristet vanilje, dernæst vilde bær og egetræ. Smagen er i fin balance. Som i duften, vanilje, vilde bær og egetræ. Blød og rund i smagen med en lang eftersmag. Anvendelse: Til oksekød, kalv, lam, svinekød og vildt. Endvidere til ost og osteretter. Druesammensætningen er 85 % Tempranillo, 12 % Graciano og 3 % Mazuelo. Normal udsalgspris: Kr. 150,00 Pris gennem Maxxium: Kr. 86,75
Aftenens sidste vin kommer ligeledes fra Faustino. Det er Faustino De Autor Reserva Especial 1998 fra enkeltmarken i Los Trinos i Rioja Alavesa. Der er tale om 50 år gamle vinstokke, alle på sydvestvendte skråninger, og kun de bedste druer håndplukkes af stokkene. Der plukkes i gennemsnit kun 1,08 kg pr. vinstok. Herefter køres druerne i små kasser, for at skåne den mest muligt, til vinpressen. Etiketten bærer et portræt af Don Julio Faustino (3. generation), som plantede vinstokkene til denne vin i 1958. Autor betyder ophavsmand eller forfatter. Derfor navnet Faustino De Autor, som reference til Don Julio. Aftappet i 60.026 nummererede flasker, heraf er ca. 900 flasker tildelt Danmark. Historien for denne vin slutter ikke før den sidste af flaskerne er drukket og Faustino De Autor vil sandsynligvis først toppe efter 2015. For os, der ikke kan vente, anbefales dekan-tering. Men under alle omstændigheder er det en verdensklasse vin fra det gamle århundrede. Det bliver et samleobjekt, der vil stige i pris. Kåret som bedste vin i den højeste priskategori af Dagbladet Børsen i 1999. Alkoholprocenten er 13 % Farven er purpurrød med tegl, og duften er fuld af temperament. Den folder sig ud efter ca. 10 minutter med sin dybde af egetræ, cedertræ og tobak. Smagen har stor dybde, koncentreret meget elegant drue med lang, lang eftersmag. Druesammensætningen er 88 % Tempranillo og 12 % Graciano. Vinen fadlagres i 24 mdr. på 206 nye franske egetræsfade fra Troncais skoven i Frankrig. Normal udsalgspris: Kr. 240,00 Pris gennem Maxxium: Kr. 147,75
Det var så alt fra mig i aften. Håber I synes om mit valg. Skål. Michael Lund |