Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
 | Efter nogle oversøiske smagsoplevelser, en del i Australien og sidst i USA, er vi tilbage til gode gamle Europa. Nærmere bestemt til Italien, hvor vi skal til Toscana. Jeg har valgt nogle vine, hvoraf de fleste tidligere har været prøvesmagt. Det vil så vise sig, om bemærkningerne og kommentarerne kan leve op til aftenens smagning. Vi tager til byen Montepulciano, som ligger på en bakketop 14 km fra Pienza. Og 120 km SØfor Firenze. Og ganske tæt på Siena. Vi skal smage vine fra Vingården Salcheto, som producerer Chianti vine og specielt Vino Nobile di Montepulciano. Vi starter med 1. ROSATO DI TOSCANA 2008En Rosévin fremstillet af 100% Sangiovese. 10.000 flasker produceres årligt. 3 mdr. på fade og herefter på flasker. Michele Manelli kalder rosato mit eget udtrykte billede, og en vino dolce. Salcheto er en af de bedste producenter af Vino Nobile di Montepulciano. Gården har dog haft lidt skift i stil og ejerskab i de seneste 10 år. De nuværende ejere med Michele Manelli i spidsen købte gården i august 2003. Salchetos marker er nogle af de højest beliggende i distriktet, 450 meter over havet. Dette giver teoretisk set lidt spinklere, men også lidt friskere vine. Det sidste kan man især smage i gårdens Rosso di Montepulciano og i Chianti Colli Senesi. Salchetos vine er dog ikke specielt spinkle, da man bruger beskæringssaksen meget flittigt i marken. Salcheto blev i 1984 etableret som en bibeskæftigelse af ægteparret Fabrizio Piccin og Cecilia Naldoni. Fra og med 1990 lavede de mange fine vine. I 1997 indtrådte Michele Manelli og hans familie som delvise ejere af Salcheto, og Michele deltog i driften. Dette medførte, at kvaliteten blev mere stabil. Fra at være startet som familien Piccin-Naldonis hobbyprojekt er Salcheto i dag vokset til en anselig størrelse. I alt 30 ha med vin hører nu til gården. Halvdelen af disse ligger tæt på gården og inden for Vino Nobile zonen. Den anden halvdel ligger syd for ved Chiusi, uden for Vino Nobile zonen, med med ret til at producere Chianti Colli Senesi. Den rummer 8 ha. Og i 2005 blev yderligere 7 ha inddraget til Chianti vinen. Området med Chianti hedder Poggio Piglia. Det er overvejende Sangiovese, der vokser på Salchetos vinmarker. I Chiantien er der 15% andre druesorter i form af Canaiolo og Mammolo, hvorimod i Rossoen anvendes et tilskud på ca. 15% Canaiolo og Merlot. I Vino Nobile og i Salco anvendes Sangiovese i ren form. 2: CHIANTI COLLI SENESI DOCG, 2006'Dejlig, frugtagtig næste med rentonet skovbærmarmelade. Brombærrene er i højsædet. Munden er middelfyldig med fin balance mellem det lille tanninbid, frugtsyren og frugtsødmen. Eftersmagen er halvkort. Fin lille, frugtig hverdagsvin' Kr. 85,- 3: ROSSO DI MONTEPULCIANO DOC, 2004'Dejlig skovbærmarmelade næse med lidt skovbund. Middelfylde i munden, hvor der er pæn balance mellem de overvejende milde tanniner, frugtsødmen og frugtsyren. Halvkort eftersmag, der ender let krydret. En pæn hverdagsvin, som bør drikkes nu og de næste fire år'. Kr. 99,- Siden 2005 har man også ombygget og udvidet vinkælderen betragteligt. Herunder muliggjort gæring af de to topvine i store træfade, hvorimod resten stadig gæres på ståltanke. Alle vinene på nær Rosso'en ligger i længere tid på træfade. Der anvendes overvejende de store traditionelle fade, botti, men barriques og tonneaux anvendes også. En del af de små fade er lavet af amerikansk eg, der er mere aromatisk end europæisk eg. Vino NobileDen første vin, der fik anerkendt sin D.O.C.G. status, var Vino Nobile di Montepulciano. Sammen med Brunello di Montalcino, Chianti og Carmignano er den en af Toscanas fire DOCG-vine. Det er en rival til Brunello, men med den kommercielle fordel, at den kan drikkes tidligere, da den kun kræver et par års lagring. Som Brunello har den også en yngre version, Rosso di Montepulciano. I almindelighed er det en fredsommelig vin, der passer den moderne smag, med stærk frugtagtig karakter og uden at være alt for tanninrig og bitter. De findes stadig til en rimelig pris, men populariteten tvinger snart priserne opad! Officielt er vinen den klassiske toscanske blanding af Sangiovese (også kaldet Prugnolo Gentile) med små mængder Canaiolo, Trebbiano og Malvasia. DOCG reglerne blev justeret i 1989, så man kunne undgå at blande grønne druer, og de bedste producenter indrømmer gerne, at de laver deres vine af ren Prugnolo Gentile, selvom det tilladte maksimum er 80%.Jordbunden indeholder mere sand end i zonerne i Chianto Classico eller Brunello. Skråningerne, som mest vender mod øst-sydøst, er tilplantet i højder på 250-600 m, men de bedste vine kommer fra de lavereliggende vinmarker. Vino Nobile har en glorværdig fortid, da den blev rost som den perfekte vin af pave Paul 3.s kældermester i 1549. 4: VINO NOBILE DI MONTEPULCIANO DOCG, 2004'Parfumeret kokosnæse med bivoks og lidt skovbærmarmelade. Lige lidt mere end middelfyldig mund med et godt bid fra tanninerne og med lidt fedme og frugtsødme til delvis afbalancering. Lang kokos-eftersmag, hvor bitterheden fra tanninerne dominerer til slut. En faddomineret, ung vin, hvor frugten trynes. Den bør absolut gemmes for at høvle fadet ned, både i form af tannin og kokos'. Kr. 159,- 5: VINO NOBILE DI MONTEPULCIONO DOCG, 2001'Rank næse med skovbærmarmelade, metal og chokolade. Lidt mere end midddelfyldig mund med et pænt mix af stramme og milde tanniner, samt fornøden frugtsødme. Eftersmagen er pænt lang. De stramme tanniner tager stikket hjem til slut. Den kræver mad. Tannninernes karakter gør, at man kunne fristes til at gemme den et par år, men frugtsødmen vil sikkert komme i underskud, derfor bør den drikkes nu. Vin 5 var med på billedet før, så her er vin 0 Kr. 179,-100% Sangiovese - 13,5%Produktion: 380 hl i fade fra Slovenien. 6: SALCO VINO NOBILE DI MONTEPULCIANO DOCG, 2000Smag selv og bedøm! Kr. 270,- 7: SALCO EVOLUZIONE 2003, DOCG VINO DI MONTEPULCIANO'Meget sødmefuld opulent næse, med chokolade, banan, kandiseret rød frugt, skovbærmarmelade, tobak og nellike. Koncentreret mund med masser af sødme og et pænt mix af tanniner. Meget lang eftersmag hvor balsamico, nellike og andre fadtoner dominerer. En noget faddomineret vin, som vil tiltage rigtig mange. Den er på toppen nu og kan sagtens ligge nogle år, men skønnes ikke at blive bedre derved, da den utvivlsomt vil miste noget af den sparsommelige friske frugt som den besidder'
Kr. 275,- Finn Årosin Madsen har smagt og bedømt vinene for 1 år siden og er anmeldt i Smag & Behag november 2008. Michele Manelli var oprindeligt finansdirektør, men blev adm. Direktør for Salcheto og er nu winemaker con amore. Han kalder vinen for det smukkeste landbrugsprodukt overhovedet! Vingården Salcheto fik sit navn efter den lille flod Salcheto, der samtidig er ejendommens nordgrænse. Der produceres 130.000 flasker vin om året, mest røde. 300-400.000 flasker vil nok være det, der passer til Salchetos 46 ha. Men skal man være rigtig synlig internationalt, så kræver det en produktion på omkring 1 mio flasker om året. Der er også indrettet en gæstespisestue, hvor de toscanske retter og vinene går op i en større enhed. P.S. Der produceres også en grappa, som jeg dog ikke har kunnet finde! Og også honning!! Salcheto sælger ca. ½-delen af deres vin i Italien (20% i Toscana). Resten eksporteres til Tyskland, USA, UK, Benelux, Schweiz, Frankrig, Skandinavien, Kina og Sydkorea.
| Â |