 Chateau de Cayx Jeg har valgt at vi i dag skal 'besøge' Chateau de Cayx. Et slot beliggende i Cahors i det sydlige Frankrig, der jo som de fleste nok er klar over ejes af Hans Kgl. Højhed Prinsgemalen. Nok bedre kendt som Prins Henrik. Der er flere grunde til dette valg. Dels er det jo oplagt at jeg som ansat i en virksomhed, der har fået tildelt den ære, at få lov til at kalde sig Kgl. Hofleverandør, vælger den kongelige vin. Så er der jo naturligvis Hendes majestæt Dronning Margrethes 70 års fødselsdag, d. 16 april. Den vender vi tilbage til senere..... Sidst men ikke mindst har Chateau de Cayx jo ikke haft det bedste ry blandt det vindrikkende danske folk, hvilket måske ikke altid har været ufortjent. Men jeg ved også at de har arbejdet målrettet med deres vine, med blandt andet moderniseringer & ansættelse af en ny vinmager, Guillaume Bardin, der kom med mere en ti års erfaring fra Baron Philippe de Rothschild. Derfor synes jeg at det kunne være interessant at se & smage hvor langt de er i denne proces…  Chateau de Cayx, der ligger i hjertet af Cahors-distriktet, kan spores helt tilbage til det 15. århundrede, hvor det blev opført for at kontrollere sejladsen på Lot-floden. Slottet er bygget på skråningen af en bakke, hvorfra man kan se Lot-floden bugte sig og nyde udsigten over den lille landsby Caix.  I 1975 besluttede Regentparret sig for at få deres eget i Cahors. Et sted, hvor de kunne være sig selv og alligevel tæt på den franske del af familien. Hvad måske ikke så mange ved, er at Prins Henrik har to brødre og en søster, der alle producerer vin i Cahors. Det, der skulle blive et kært fristed for Dronningen, blev til arbejde og passion for Prins Henrik. På Château de Cayx er det Prins Henrik der bestemmer. Med entusiasme og alvor arbejder han på, at slottets vin skal være blandt distriktets bedste. Nyeste teknik og viden er velkommen, men slottets vin skal bevare Cahors' stil og karakter. I en vinverden, hvor alle prøver at ligne hinanden, er der brug for, at nogen forsøger at bevare en vis autencitet. Og er der nogen, som kender & bevarer Cahors' sjæl, er det Prins Henrik. I dag står Chateau de Cayx som et særdeles smukt og veldrevet vinslot. Intet spares for at opnå det bedste resultat. Vinstokke står i snorlige rækker helt nede fra Lot-floden og op til hovedbygningen. Bag slottet er der ryddet noget skov og anlagt terrasser med vin. Ingen er i tvivl om, at det er en aktiv vingård. En moderne vinifikationskælder er gemt ind i den stejle skråning, der fører op til selve slottet.  Château de Cayx' 21 hektar vinmarker, der ligger mod sydvest, har de bedste betingelser for udnyttelse af sollyset, samtidig med at de ligger i læ for nordenvindene. Den øvre del ligger på overvejende kalkstensterrasser og den lavere del på kalkstensterrasser med grus og nedstyrtet masse fra kalkstensplateauet. Da vinmarkerne gradvis er genplantet siden 1975, har slottets vinstokke en gennemsnitsalder på ca. 25 år. Der er for nyligt anlagt nye terrasser på skråningen. Château de Cayx' vinmarker er hovedsageligt beplantet med Malbec-druen (14 ha.). Denne farve- og tanninrige druesort skal mindst udgøre 70 % af blandingerne i en AOC Cahors, som den bibringer farve og balance. Château Cayx dyrker på mindre parceller to andre druesorter, der traditionelt indgår i Cahors-vinen. Det er Merlot- og Tannat-druerne. Derudover dyrkes der Chardonnay (4 ha.). Dette er meget usædvanligt, da der ellers kun laves rødvine i Cahors. Arbejdet på vinmarkerne udføres med særlig omhu i en stræben efter kvalitet og miljøvenlighed. Mellem rækkerne plantes græs og andre vækster der tiltrækker skadedyr. Dette resulterer i en naturlig skadedyrbekæmpelse, som samtidig er med til at forbedre jordbunden, samtidig anvendes der kun organisk gødning. Vinstokkene beskæres og bindes op i rækker som sammenhængende hække. Der grønthøstes i to omgange. Først fjernes unødige skud og blade. På den måde forbedres hele den spirende drueklase. I anden omgang fjernes drueklaser, for at justere udbyttet, der så ender på under 50 hl/ha.  Hver parcel høstes og vinificeres separat under streng temperaturkontrol. Gæringsprocessen varer 15 - 20 dage. Vinene lagres efterfølgende på fade i 12-18 måneder i en halvt nedgravet kælder ved en konstant og ideel temperatur for vinenes modning.  Vin 1: La Cigarelle 2007. Vin de Pays du Lot 100 % chardonnay. 13 %Vinifikation: Lavtemperaturgæring i rustfri, temperaturregulerede ståltanke for at bevare vinens frugtige karakter og friskhed, der er typisk for Chardonnay-druen. Vinen aftappes på slottet.  Smagsnoter: Gylden farve med grønne strejf. Aromaer af abrikos og hvid fersken. Vinen har en fyldig og smidig smag og udvikler aromaer af tørrede frugter, mandler og hasselnødder. En afbalanceret og afrundet ideel Chardonnay, der serveres afkølet som aperitif eller sammen med fisk eller skaldyr. "Cigaralle" er et gammelt lokalt begreb, der betegner en pavillon eller et lysthus, hvor man kunne hvile sig i de varme timer og lytte til cikadernes sang. Château Cayx' lysthus blev opført i det 18. århundrede af slottets tidligere ejer Markis de Pompignan. Det var ét af hans foretrukne inspirationssteder, når han skrev sine digte. Vinavisen: La Cigaralle du Prince de Danemark, Château de Cayx, Blanc, Cahors, Frankrig 2007 129,95 kr., Chris-Wine
     Prins Henriks vin lever i denne årgang op til de foregående, som vi tidligere har smagt. Det er en dejlig vin med en fornem duft og en blød og lækker smag. I den rene frugtsmag er der toner af fersken og æble. Glimrende madvin. Vin 2: La Rosé du Prince de DanemarkVin de Pays du Lot 100 % Malbec 12,5 %Vinifikation og lagring Denne rosévin fremstilles efter saignée-metoden med gæring ved lav temperatur i temperaturstyrede rustfri stålbeholdere for at bevare Malbec-druens friske og frugtige karakter. Vinen aftappes på slottet.  Smagsnoter: Intens, klar og skinnende rosa farve. Subtile aromaer af solbær og modne jordbær. Smagen vækkes af et direkte angreb, der udvikles til lettere syrlige aromaer af røde frugter. Malbec-druens frugtige karakter dominerer eftersmagen, der kendetegnes ved en vedvarende friskhed. Den fyldige, ligefremme og frugtige vin, skal serveres afkølet (8 °C). Den er ideel som aperitif til sommermåltider eller til at ledsage en jordbær- og hindbærsalat Vin 3: Le Marches de CayxAOC Cahors 2006 (flaske) - Vin de Pays (BiB) 100 % Malbec (flaske) - Malbec/Merlot (BiB) 12 % (flaske) - 12,5% (BiB)Denne andenvin fra Château de Cayx, der i volumen tegner sig for 30 % af vinslottets samlede produktion Vinifikation og lagring Gæring og lagring i rustri ståltanke. Aktuelt tilgængelige årgange: 2006, 2007, 2008.   Vinifikation og lagring Gæring og lagring i rustri ståltanke. Aktuelt tilgængelige årgange: 2006, 2007, 2008. Smagsnoter:Dybrød vin med markant aroma af sorte frugter, især blommer og brombær. Vinen er smidig og indsmigrende, men velstruktureret og afbalanceret. Dens friske eftersmag med frugtige noter gør den til en vin, der er let at drikke. Kan serveres lettere afkølet til rødt kød eller grillet andebryst. Her har vi den så i to forskellige udgaver, hvor vi får muligheden for at smage forskel. Bemærk vinboxens anderledes druesammensætning. Vin 4: Chateau de Cayx 2006AOC Cahors 85 % Malbec, 10 % Merlot, 5 % Tannat 13 %Vinifikation og lagring Vinifikation i temperaturstyrede rustfri ståltanke efterfulgt af en 12-18 måneders lagring i fade afhængigt af vinens potentiale.  Smagsnoter Den purpurfarvede Château de Cayx-vin tilbyder delikate aromaer af røde frugter og afslører en intensitet og kødfuld karakter, der er typisk for Malbec-druen. Den udvikler krydrede noter i munden og silkeagtige tanniner. Den har en kraft, der er karakteristisk for de fineste Cahors-vine. Den er desuden yderst elegant med et stort lagringspotentiale. Serveres ved stuetemperatur (19 °C) og nydes enten med et andebryst med kirsebær eller stegt lam. Prins Henriks personlige vinkælder rummer nogle gamle årgang af Château de Cayx, der serveres ved særlige begivenheder. Vinslottet råder ligeledes over et lager af de ældste årgange, der er opbygget over den sidste tiårs-periode. Disse vine, der i dag har nået deres højdepunkt og lagringspotentiale, tilbydes nu til salg. Château de Cayx 2006 fik for nyligt tildelt en guldmedalje ved vinkonkurrencen Concours des grands vins de France, der blev afholdt i Mâcon. Vinavisen: Château de Cayx, Vin du Prince de Danemark, Cahors, Frankrig 2006 129,95 kr., Chris-Wine
     Herlig rødvin med flot struktur og en bred og blød smag med fint krydderi. En vin, der er glimrende til mad - og til meditation ... Vin 5: La Royale 2004.AOC Cahors 100 % håndplukkede Malbec 13 %Fremstilles udelukkende på druer fra et kalkstens- og lerparcel ved slottets fod, der vender mod syd og ned mod Lot-floden. Parcellen blev delvis genplantet i 2002. En forholdsvis tæt beplantning med 6.600 vinstokke/ha fremmer et reduceret udbytte pr. vinstok og en drueproduktion af bedre kvalitet Vinifikation Vinifikation og 18 måneders lagring i nye egetrædsfade. Denne specielle cuvée fremstilles kun i de bedste år. De årgange, der aktuelt udbydes til salg, er 2000, 2004 og 2008.  Smagsnoter Elfenbenssort farve med noter af krydderier og vanille. Kraftig vin med fylde. La Royale har et stort lagringspotentiale i lighed med de fineste cru-vine. Årgang 2004 er specielt fremstillet til fejring af Kronprins Christians fødsel, Prins Henriks barnebarn. En royal vin til særlige begivenheder
Når vi nu er ved Royal vin til særlige begivenheder, så er de to sidste vine vi skal smage i aften produceret specielt til Dronning Margrethes 70 års fødselsdag den 16 April. Til denne lejlighed har Prins Henrik produceret 3 specielle vine. Ud over de to vi skal smage har han producere Les Marches Royales 2008. En special vin, hvor 1/3 af vinen har ligget på nye fade & 2/3 på fade der er 2 år gamle. Vinen har lagret 12 måneder på egetræsfade & der er lagt vægt på at fremhæve Malbec druens frugtige karakter. Denne vin forhandles fra. D. 12 april i I Føtex, Bilka & Netto. Udsalgspris ca. 55,- kr.
Vin 6: Cuveé Anniversaire 2004AOC Cahors 90 % Malbec & 10 % Merlot 13 % I duften finder man modne frugter og røde bær. Vinen har lagret på egetræsfade i 12-14 måneder og har en intens og frisk Malbec karakter. Dette er vinen der vil blive serveret når der d. 13 April er fødselsdagsmiddag for det officielle Danmark på Christiansborg.  Smag & Behag: Den er blød og rund, ikke så lang i smagen, men frugtig og solid. Selv garvesyren er venlig og biddet er nærmest lidt kælent.
Vinavisen: Cuvée Anniversaire, Château de Cayx, Malbec, Cahors, Frankrig, 2004 199 kr., Chris Wine Nordic
     Dette er rødvinen, der vil blive skænket den 13. april under det officielle Danmarks middag for dronningen i anledning af hendes 70 års fødselsdag. I kan roligt tageden med til middagen - det er en herlig vin. Den er blød og lækker, i meget fin balance, med mineralske toner og tilpas fadlagring. Denne vin forhandles i specialbutikker fra d. 12 April. Vejl. Udsalgspris 199, kr. Vin 7: Cuveé Majesté 2008.AOC Cahors 100 % Malbec 13,5 % Det siges at en mand viser sin sande kærlighed, ved at give gaver han selv har skabt. Noget der ikke kan købes for penge. Prins Henrik har lagt alt sin passion i at skabe denne vin. Dette er hans personlige gave til Dronningen. Denne vin skal serveres når Dronningen d. 16 april holder stor fest på Fredensborg, for de nærmeste 250-300 familie & venner. For at producere denne vin har Prinsen omdannet en hektar vinmarker til Déclaration d'Amour. Gennem længere tid havde Prinsen & hans vinmager udset sig en parcel på en solbeskinet skråning, der støder op til slottet, der altid har givet vin af en meget høj kvalitet. I 2001 blev området genplantet med lidt mere end en ha. Malbec. 6664 vinstokke blev plantet tæt for at tvinge dem til at udtrykke de gunstige vækstbetingelser, der er på Chateau de Cayx. Da der blev høstet i 2008, blev udbyttet kun til 40 hl.altså ikke engang en ltr. Pr. vinstok. Cuveé Majesté er blevet en intens, karakterfuld vin, der repræsenterer det bedste Chateau de Cayx står for. Druerne er høstet manuelt og kommet direkte på nye fade, hvor de er lagret i 17 måneder. Til formålet blev der i 2008 indkøbt 70 nye egetræsfade, udelukkende beregnet til denne vin. Der er lavet 4500 flasker & 400 magnumflasker af denne vin.  Cuveé Majesté har en intens næsten sort farve, med noter af moden vanille,kaffe og mørk chokolade. Vinavisen: Cuvée Majesté, Château de Cayx, Malbec, Cahors, Frankrig, 2008 349 kr., Chris Wine Nordic
     Dette er vinen, der vil blive skænket ved dronningens private fødselsdagsmiddag på Fredensborg den 16. april, og det er en fantastisk lækker vin, dybrød i glasset og med en moden, fyldig smag med toner af vanille og chokolade. Der er kun fremstillet nogle få tusinde flasker af den, så man skal nok skynde sig ... Smag & behag: Cuveé Majesté 2008 har både solid frugt og solidt bid. Den er tør og pænt struktureret, med tydeligt aftryk af egetræ. Det er en vin der kræver luft & forståelse og får den der, kvitterer den med både potens, bærsmag & lidt fin druesødme. Den er robust, lidt bidsk og kort - men pæn så længe den varer. Denne vin kan købes i specialbutikker fra d. 12 april. Vejl. Udsalgspris 349,- kr.  SKÅL!Alle vine er indkøbt hos Chris Wine. Rigtig mange tak for hjælpen til Birgitte :-D.  |