Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
Vin 1: DO CavaDen første flaske Cava - eller som vinen dengang blev kaldt Champana - blev lavet i Penedes af Josep Raventos i 1872. I de 40 år havde han prøvet at efterligne den franske champagne, men forskellene var for store. Der blev arbejdet hårdt, og mange eksperimenter blev foretaget. Raventos var med i det lokale vinråd, som mødtes en gang om ugen for at udveksle erfaringer. Det betød, at kollegaer hele tiden var lige efter, og det forklarer, hvorfor så mange Cavahuse opstod nogenlunde samtidig. Man nåede meget hurtigt international succes. Det skyldtes til dels, at Frankrig og dermed også Champagne-distriktet var ramt af den ødelæggende vinlus. Verden var på vej mod de glade 1890'ere og manglede skum. I 1970 accepterede Spanien franskmændenes krav om ikke at bruge ordet 'champagne' , og man valgte at erstatte ordet med Cava, som er det catalanske ord for vinkælder. Da Spanien blev medlem af EU, krævede man, at Cava skulle komme fra en afgrænset zone. Altså en Demoninacion de Origen. og det blev så til DO Cava, som dækker et meget stort område spredt ud over hele Spanien. SALUD! De fleste Cavaer blandes af de tre store druer Macaheo, Parellada og Xarel-lo. Men flere bruger også Chardonnay til Cava produktion.
SALUD! Lagring af vineSom hovedregel kan man opdele spansk vin i to hovedtyper: De unge med ingen eller kun kort fadlagring og de vine, der har lagret på egetræsfade i en given minimums-periode, det vil sige følgende tre kategorier:
Vin 2: Mantel, 2008 Sauvignong BlanceMantel, 2008 Sauvignong Blance hvidvin, det er en klassehvidvin fra det kendte hvidvinsdistrikt Rueda. Området ligger op til Ribera de Duero, men jorden her er bedst egnet til hvidvin. Man har kun tidligere dyrket Verdejo-druen, men i de senere år har man har haft stor international anerkendelse for hvidvinen på Sauvignon blanc. Her fornemmer man den krydrede bjergluft fyldt med vilde blomster i harmoni med den velsmagende drue. Køligheden i området og de kalkrige jorde er ideelt miljø for den grønne drue. Det er simpelthen en lækker fyldig hvidvin med stor frugt og en markant eftersmag Vin 3: Nord-Est, RoséRosé, på spansk Rosada, kommer fra Barcelona området og laves af en spansk familie, Roura, som har vundet en del anerkendelse for en god og billig daglig rosada, der i høj grad drikkes i området i stedet for rødvin, idet vinen er lavet på udelukkende rødvinsdruer, og den er ret kraftfuld. Det er en Rosada med karakter. Rosadaen lagres på egetræsfade. 10 % Merlot, 50% Garnatxa og 40% tempranillo. Vin 4: MugaDenne Muga, Rioja Reserva 2005, er en vin fra bodega Muga. Familiefirmaet har produceret vin i området Haro siden 1932. De er kendt for nogle af Riojas mest spektakulære og afbalancerede rødvine. Den er god, fad gæret, den minder lidt om Bourgogne rødvine som er vellavet og har en meget vidunderlig aromatisk og fyldig smag. (Laudrup vinimport) Vin 5: Dominio De Ontur, MerlotDenne Dominio Ontur 2007, kommer fra den spanske højslette og har nydt godt af dette solrige område. Der er tale om en Merlot-vin, der har fad lagret i kort tid (6 mdr.), for ikke at fjerne for meget af den rene frugtsmag. Den har en god balance, kraftfuld mørk vin, god til det krydrede! Den smager af mørk dyb frugt, og den har en meget stor eftersmag.Merlot druen er en kæmpe succes, fordi jorden på den spanske højslette er billig, det er arbejdskraften også, og samtidig har man mulighed for en dyrkningsform, som kun kræver halvt så meget mandskab som eksempel i Nordspanien. Vin 6: Los Manjones, Syrah 2007Denne Los Manjones, Syrah 2007, kommer fra samme hus som den forrige vin, men den er lavet på Syrah druen, hvor den fremtræder lidt mere anonym. Syrah druen, kræver meget sol, den smager af frugt, den minder om skovbær, og den har en dejlig eftersmag af chokolade og vanilje. Vin 7: Raul Calvo crianza 2005Denne Raul Calvo crianza 2005, kommer fra Ribera Del Duero, som vel nok er det mest berømte vindistrikt i Spanien i dag. Her er korte hektisk varme somre og køligt forår og efterår, samt ekstremt kolde vintre, hvilket sammen med den kalkholdige jord på de sydvendte skråninger, giver ideelle betingelser til vinproduktion. Vine her, kommer fra kælderen Raul Calvo - en kunstner på sit felt og nyder derfor stor prestige. Denne er hans 3. vin, som ikke koster nogen bondegård! Det er en stor vin med en imponerende kraftfuld smag, med modne frugter, flot farve, krop langt over middel. Den fylder meget i munden og har en lang flot eftersmag.100% tempranillo drue. Vin 8: Raul Calvo, Joven 2008Denne Raul Calvo Joven 2008, er hans yngste udgave. Denne vin lagres i modsætning til de andre, ikke på egefade, men modnes i ståltanke under temperaturkontrol og under stadig bevægelse. Derfor vælges kun de bedste druer til denne metode, det bevirker at vinene kan sælges unge (heraf navnet Joven). Det betyder ikke, at vinen skal drikkes straks men holder sig fint i 6-7 år. Det er en ung og spændstig rødvin med stor rundhed som fylder godt i munden, og den har en flot og dejlig eftersmag.
Vin 9: Vall Porr 2001Denne vin kommer fra området Priorat eller Priorato og er nok det mest interessante aftenen byder på. I det område, syd for Taragona på den spanske østkyst, ligger et bjergrigt, nærmest ufremkommeligt klippeområde, hvor man i gamle dage kun kunne færdes på æsel. I disse bjerge gik engang en hyrde med sine geder og kedede sig. Pludselig så han et syn, idet han mente at se skyer formede sig som en stige eller en trappe , der førte direkte op i himlen. (Det var før der dyrkedes vin på stedet, så fuld var han ikke). Men han fortalte synet til nogle omvandrende munke, der refererede videre til deres Prior. Herefter blev det besluttet at bygge et kloster på stedet og hugge terrasser ud i den skifferagtige klippe, hvor man her plantede vinstokke, som var det eneste, der kunne gro på klippen. Nu er klosteret en ruin, men vinstokkene lever og giver et ganske lille udbytte. Udbyttet er kun 1/10 af normalt udbytte, men hvilke vine, der kommer ud af det!!! Mørke, næsten sorte vine med en alkoholstyrke op til 15-16%, og en smag, som betager de fleste. Man kan næsten smage den varme skifferagtige klippe i hver mundfuld. Dybrød farve og en tæt vin med smagen af modne bær og brændt chokolade. SALUD! Tak for ordet, adios amigos
Klubbens Guld-Ener: Henrik Disciplinen? At høre efter, såmænd.
Nye grånende herrer for bordenden |