Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
 | Vi skal i aften blindsmage 8 vine - det er Jer der skal gætte, hvad I får at smage. Til brug herfor får I alle et arbejdspapir og en blyant. Vi er i alle verdensdele bortset fra Antarktis, og med meget forskellige vine. Det giver 6 verdensdele op imod 8 vine, så der er enkelte gengangere. Det er enten vine med en speciel interessant historie bag, eller berømte, historiske vine. Så det bliver en ordentlig rundgang i vinens verden - før og nu. Opgaven for Jer er at smage og indkredse vinen, f.eks.
Jeg giver et par oplysninger undervejs, og ud fra mine fortællinger, historier og bemærkninger undervejs får I hints, der måske kan lede Jer i den rigtige retning, men lidt basisviden om vin kan også hjælpe. Når den enkelte vin er vurderet afsløres det, hvad I har fået, og der gives et point for hvert rigtigt gæt. Tæl selv sammen. Der er en præmie til aftenens vinder. Så god fornøjelse og husk, at med bind for øjnene kan selv vinkenderne ikke smage forskel på en hvidvin,en rose og en rødvin hvis de er af samme druetype og serveres køligt.
![]() Det kan allerede nu afsløres: Stemningen var god den aften!
Nr. 1 - en outsiderKlimaet er solrigt, vindigt og knastørt. Forskellen mellem dag- og nattemperaturer i vækstsæsonen ligger på 20 grader. Selom landet er et mægtigt stort vineksporterende land, er området her benyttet som vindyrkning forholdsvis nyt - det er f.eks slet ikke nævnt i Gyldendals eller Oxford vinleksikon fra 2001. Dengang troede man ikke, at klimaet tillod, at der kunne dyrkes vin her. Det betyder også, at vinen ikke er så gammel igen. Vingården er bygget på en skråning, så vinen ledes fra presse til gæringstank til fadkælder og aftapning ved naturligt fald uden brug af pumper. Dette skulle give en blidere behandling af vinen end konventionel pumpning. Ved udgravningen af kælderen fandt man skelettet af en 75 mio.år gammel aeolosaurus - op til 12 meter lang og med en daværende vægt på 6 tons. Man lod fossilet være hvor det var, så denne vin er fadlagret i selskab med en dinosaur, hvilket også fremgår af etiketten. ![]()
Vinen er lavet på håndhøstede druer og lagret i 5 måneder på fade af fransk og amerikansk eg. Druen er interessant, idet forskningsresultater har fundet frem til,at det er den sundeste drue i verden. Når man taler om vins livsforlængende egenskaber - hindring af kræft, modvirkning af blodpropper - så skyldes det en antioxydant i form af stoffet resveratrol, der angriber kræftcellerne. Det findes i rødvin og kommer fra druens skal hvor det beskytter mod svampeangreb. Det findes også i brombær, tranebær, jordnødder. Og inden for vin, har analyser vist, at denne drue har mest af det. Den mørke vin byder på en kraftfuld bouquet af hindbær, kirsebær, mokka og et strejf af vanillie. Hvor er den fra, og hvad er druen? Hvad må den koste.
Vinen:
![]()
Vin nr. 2 - en sjældenhedDenne vin kommer fra en af de ældste vingårde i området, der blev udlagt til dyrkning i 1912. Vinmarken blev tilplantet i 1973 i blød jordbund, hvilket gør, at regnen drænes hurtigt. Det er igen et tørt og solrigt sted. Den er testet i forskellige udenlandske vin-magasiner; jeg ikke vil nævne hvilke, for så gætter I hvor vi er henne. Men den fik i almindelighed 89-90 points. Gyldendals vinleksikon siger om 'chateauet' - 'først med dets fremmarch i begyndelsen af 60-erne kom der gang i en bredere vinproduktion. De bedste vine herfra er i verdensklasse, men desværre ret sjældne'. Vinmageren hedder Bob Bertheau. Hvor er den fra, og hvad er druen? Hvad må den koste
2007 Indian Wells Cabernet Sauvignon, Cold Creek Vineyard, Chateau Ste. Michelle, Columbia Valley, State of Washington, USA 14,5% . 245,- fra Uhrskov Vin i Randers
![]()
Vin nr. 3 - en klassikerDe siger 'et veritabelt kup - 10 år, perfekt drikkemoden nu'. En kompleks sammensat bouquet med fine bær og en fornem mineralitet, og en perfekt afbalanceret smag med moden frugt og runde tanniner. Et lærebogseksempel på, hvordan en sådan egns-typiskvin skal smage. Ejendommens vinstokke gror i en grus- og sandholdig jord med et underliggende lag af kalk. Denne særlige jordbund giver vine med en udtalt velouragtig fylde og en imødekommende frugt. Årgangen leverede de bedste resultater i 1999 - hvor denne er fra. I en alder af 10 år er den netop begyndt at vise dens fulde pragt. Hvor er den fra, og hvad er druen? Hvad må den koste
Vinen:
![]()
Vin nr. 4 - en nationaldrueKan du smage dig frem til druen, finder du sandsynligvis også ud af, hvor vinen er fra - idet drue og område hører ubehjælpeligt sammen - det er så at sige en nationaldrue der dyrkes få andre steder. Det er en blå drue, som er opfundet - eller fremavlet - i 1924 som en krydsning af to andre kendte druer. Heraf navnet. Den første vin blev produceret i 1941 og sendt på markedet i 1961. Den fik først sit internationale gennembrud i 1991, hvor producenten blev 'International winemaker of the year' Der er en kedelig historisk og politisk forklaring på, hvorfor det tog så lang tid at få den accepteret uden for landets grænser. Det er en mørk vin, der som ung har en karakteristisk duft og smag af acetone, som dog forsvinder med alderen. Den kan sagtens blive 25-30 år gammel. I hjemlandet er ca. 5% af vinmarkerne beplantet med denne drue, der mest bruges i sammenhæng med andre druer. Denne er dog ren. Kommentar: Masser af ristet fadpræg, ymer og krydderier i næsen. Kraftfuld bombe med et snit af røg og en god portion frugtsødme på toppen. Temmelig høj på alkohol Hvad er det for en drue, hvad er hjemlandet, og hvad må den koste?
Årsagen til den 30 år sene fremkomst var naturligvis den globale boykot mod sydafrikanske varer under apartheitregimet. Vinen:
![]()
Vin nr 5. Et curiosumDenne vin har usædvanligt har fået navn efter den by hvor i den lagres, modnes og aftappes og sælges, og ikke efter hvor den er groet, høstet og vinificeret. Det er en tradition siden det 14 århundrede, hvor handelmænd sejlede vinen hjem på egefade i ballast. Det skal bemærkes, at der kan være flere forskellige produktionssteder, men vinen får altid samme navn. Det siges, at lagringen i denne by grundet klimaet betyder, at vinen rent faktisk bliver bedre, end hvis man lagrede den hvor den er groet. Da byen var okkuperet af franskmændene i 1806 under Napoleonskrigene blev byens vin serveret for de franske soldater, som syntes bedre om den end om den, de fik hjemme. Denne vin er sammensat af 45% Merlot, 30% Cabernet S, 15% Mouvedre, 5% Syrah og 5% Colorine - det forventer jeg ikke, at I skal kunne smage jer frem til. Vi er i Europa, men hvor? Byens navn - vinens navn? Hvor har druerne groet? Hvad koster den?
Vinen:
![]()
Vin nr. 6: En gammel kending - og alligevel ikkeHvis ikke jeg tager meget fejl, så kan I godt lide denne næste vin. I har før stiftet bekendtskab med vinmageren. Han laver vin i små mængder og eksperimenterer meget. At lave vin er kunst siger han og hans kvindelige kollega, der til dagligt arbejder i store vinerier og i fritiden eksperimenterer for sig selv. Vinene fremstilles i åbne kar med masser af påvirkning fra atmosfæren. En af hans teknikker er at fylde masser af tøris i frugtmassen for at køle den ned- dette smadrer cellevæggene i skindet og forbedrer farve og tanninprofil. Denne vin, som er en engangsproduktion, er lavet på ren drue. Duften er fyldt med lækker, varm frugt, krydderier og charmerende fadnuancer i vanilje-stil fra de amerikanske fade. Vinen er lækker og fyldig med masser af varm frugt, uden det bliver marmelade-sødt. I smagen åbner sig mørk chokolade, cedertræ, flot fadstruktur og mørk moden frugt af skovbær og sortebær. Super god til steaks og andet rødt kød. Hvor kommer den fra? Hvad hedder vinmageren og hans værksted? Hvilken drue? Hvad må den koste.
Vinen: ![]()
Vin nr 7: En rituel vinDer er dyrket vin i dette område 2000 år før vinproduktion var kendt i Europa. Produktionen havde på den tid stor økonomisk betydning og vin havde - og har stadig - vigtige rituelle betydninger Arkæologiske udgravninger i 1959 og 1960 afdækkede vinkældre med vin, der var produceret mellem år 600 og 700. Arkitektonisk ligner de vinkældrene i Champagne, men er 500 år ældre. Vinproduktionen ophørte brat i år 636 og blev først genoptaget 1200 år senere, hvar det var baron Edmond James de Rotschild fra Chateaux Lafitte der bidrog til genopbygningen af en levedygtig vinindustri. I starten oplevede pionererne mange tilbageslag: jorden var stenet og sandfyldt, avlen overlevede ikke den varme sol og de første vingårde blev ramt af phylloxera. I 1906 overlod Rotschild ledelsen af vingårdene til vindyrkerne, som dannede et kooperativ. I 1957 donerede næste generation Rotschild anlæggene til kooperativerne. I 1970 startede de første forsøg på vin produceret på rene druetyper. De første skridt mod anerkendelse for kvalitetsproduktion blev taget i 1980. Her blev eksperter fra Californien hentet ind og der blev investeret i første klasses udstyr. Herefter vandt man en række medaljer på IWSC i London og Vinexpo i Bordeaux. Der er i dag 12 kommercielle vinproducenter i landet i tillæg til 150 mindre. I tillæg til egne vinmarker køber disse råvarer ind fra flere tusinde dyrkere. Klimaet er så varmt, at skal man op i højderne for at kunne avle. Denne vin er fra nogle berømte/berygtede højder af vulkansk jord som siden 1967 internationalt set bliver betragtet som besat område. Den er blandet af de 5 'klassiske' druer: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec og Petet Verdot. Hvilket land? Hvilke højder? Hvad må den koste? Hvilket ritual har den gennemgået?
Vinen: Titlen Yarden stammer fra Jordan-floden. Den er godkendt som kosher (d.v.s. godkendt for sin renhed og dermed tilladt for rettroende jøder) af 2 rabbier
![]() Vin nr 8 - En ny/gammel vin for konger og kejsereDer står gny om denne vin. Den er dyr, der er kun 2 x ½ liter liter, så sørg for at alle får. Det er en legendarisk, aromatisk koncentreret 1700-tals dessertvin. Dens ry er aldrig overgået af nogen anden vin, og da den var på højden havde den mere prestige, flere kongelige tilhængere og hentede højere priser end de mest berømte vine. Napoleon bestilte bl.a. vinen til sit eksil på Sct. Helena. Frederik den Store, Bismarck og Louis Philipe bestilte den, ligesom den engelske premierminister fik den leveret til Buckingham Palace. Charles Dickens har skrevet om den i en af sine bøger, ligesom Jane Austin anbefalede den som et middel mod 'a disappointet heart'. I Tyskland skrev Klopstock om den, og i Frankrig fik den et helt digt tilegnet af Baudelaire: 'Les fleurs de Mal'. Vinen blev dyrket på en ejendom grundlagt i 1685 af en mand hvis navn nu indgår som navnet på et helt vindistrikt, men det var senere ejere der opnåede berømthed og succes . Denne falmede dog noget efter Napoleonskrigene grundet ændrede toldregler og fik dødstødet med phylloxeraen hvilket førte til bankerotter blandt vinproducenterne.. Den blev lavet i både rød og hvid. Druerne var Frontignac, Pontac, Muscadel og Steen. Man har for nyligt åbnet nogle af de gamle flasker - 1791 årgangen - og undersøgt dem (det forlyder at de stadig duftede af citrus og en røget fylde og nøddeagtige strejf). Det viser sig at de var uforstærkede (ikke tilsat spiritus) med et meget højt alkoholindhold. Det bekræfter beretningerne om, at druerne fik lov til at hænge på vinplanten længe efter modningen, så de kunne skrumpe, uden dog at blive botrytiseret. Man satte to flasker til salg på Christies auktioner, og prisen toppede ved 10.000 kr. Gennem mere end 100 år blev den ikke produceret, men i 1980 blev de gamle marker købt, ryddet og der blev plantet nye vinstokke med en hastighed på 15 ha. pr. år. Planen om at genskabe den historiske vin blev holdt hemmeligt. I 1986 modtog en række lokale vinskribenter en pudsig lille flaske - det var en kopi af den gamle flaske og indholdet var en nutidig version af berømtheden. Det er den vi får. Hvor er vi henne og hvad hedder vinen? Når årgang 1791 koster 10.000, - hvad koster den så nu 200 år efter?
Vinen: ![]()
Kåring af aftenens vinder....Lars, med 15 rigtige Og trøstpræmie til Michael
![]() | Â |