Da flere af Jer vinbrødre tidligere har trukket gæsteforelæsere ind, senest Jan Rytter, og jeg så havde fornøjelsen af, at have Flemming Voss oppe til en næringsprøve, hvor jeg erfarede at den skulle bruges til at sælge vin, spurgte jeg ind til vinene og blev med det samme ret så interesseret.
Her var tale om amerikanske vine, nærmere bestemt Californiske vine fra små vingårde, hvor Flemming var eneforhandler udenfor U.S.A.
Der er tale om vin fra fire små vingårde. Wilson Winery og Mazzocco Winery der begge ligger i den nordlige del af Sonoma Country; Dry Creek Valley, Jaxon Keys Winery fra den nordlige del af Sonoma Country, samt Judd´s Hill der ligger i Napa Valley.
Alle vingårde har en lille produktion af vine og sikrer en høj kvalitet af hver enkelte vin samt alle druer er håndplukket og vinene er meget eftertragtede i Californien, USA, hvilket gør vinene svære at finde.
Wine-eshop som Flemming Voss firma hedder, blev åbnet den 1. juni i år. Vinene sælges som I måske kan forstå, på nettet, og der er da også en meget fin hjemmeside som helt klart kan anbefales at I aflægger et besøg.
Vingårdene har høstet utallige guld medaljer igennem årerne i diverse ansete vinkonkur-rencer og scorer høje point hos blandt andre Wine Spectator.
Vinene opbevares hos Wine-eshop under konstant temperatur på 12 - 14 grader Celsius året rundt.
Jeg har ved et par lejligheder haft mulighed for at smage vinene, sidst på en garage festival der blev afholdt hos Avedøre Vin i et, i øvrigt, ganske forfærdeligt vejr. Men har også købt og smagt en del efterfølgende.
Derfor besluttede jeg mig for, at dele denne oplevelse med Jer, og gerne så hurtigt det kunne lade sig gøre, dette også pga. yderst favorable opstartspriser. Heldigvis var Flemming indstillet på at komme og fortælle om sine vine, og når I sidste i referatet ser hvad vi har måttet betale for disse 9 pragtfulde vine, giver I mig sikkert ret i, at det var en yderst favorabel pris?
Nå nok om det, lad os så komme i gang.
Første vin vi smagte var en
Sauvignon Blanc 2008, Mendocino County, Jaxon Keys Winery.
Smag & duft: Udskiller en varm klassisk frugt smag med en saftig aroma af pære, melon og mango alle i forenelighed med duften af citrongræs, pære og citrus.
Drikketemperatur: Vinen bør serveres på en temperatur mellem 7,5 - 10 grader celsius og det anbefales at vinen åbnes 10 minutter før den drikkes.
Vin & Mad: Nyd denne sprøde tørre hvidvin med salater, skaldyr, kylling og grøntsager eller nyd den køligt en sommerdag på terrassen.
Vinhøst: Hånd-plukket om morgenen den 10. oktober 2008 i halve ton siloer, frugten blev straks bragt til vingården for at blive knust. Overført til 100 % rustfrie stålfade, gæret og lageret.
Lagring: Lagret i 10 måneder i franske egetræsfade.
Kan gemmes: 2-3 år fra udgivelsesdato juni 2009.
Produktion: Antal produceret kasser 500.
Vingård: Jaxon Keys Estate, Cecil Keys Vineyard. Denne frugt er dyrket langs bredden af den russiske flod Russian River i "grus" jord.
Pris: kr. 109 men denne aften kunne vi købe vinen til kr. 95 pr. flaske eller 3 for kr. 270.
Næste vin var en rødvin. En
Pinot Noir 2008 Estate, Napa Valley, Judds Hill Winery
Smag & duft: Denne Milliken Creek Pinot Noir åbner med udtryksfulde dufte af kirsebær, viol, bagnings krydderier, og et strejf af skovbund. Anvendelsen af tidligere fyldte franske egetræsfade, formidler en antydning af vanilje. På ganen har vinen en medium fylde med et lysende syreindhold afbalanceret af rige frugter og lermuldet jord komponenter.Drikketemperatur: Vinen bør serveres på en temperatur mellem 14 - 18 grader celsius og vinen kan drikkes direkte efter åbning af vinen.
Vin & Mad: Her kan anbefales: røget andebryst ledsaget af en ragout tilberedt med trøfler svampe, Ceddar planke grillet laks med en alsamisk drysset salat af gedeost, tørrede kirsebær og pinjekerner.
Vinhøst: Håndplukket i september 2008.
Sted/Appellation: Milliken Creek, Napa Valley.
Vinmager: Art Finkelstein, Judd Finkelstein, Kenn Vigoda
Vinproducent: Milliken Creek vineyard
Drue sammensætning: 100 % Pinot Noir
Alkohol: 14,5 %.
Totalt syreindhold: pH: 3,84
Udgivelsesdato: September 2009.
Lagring: Lagret i 10 måneder i franske egetræsfade.
Kan gemmes: 3-5 år fra udgivelsesdato september 2009.
Produktion: Antal produceret kasser 360.
Vingård: Vingården er placeret lige i midten af Milliken Creek Vineyard. Det magiske ved denne vingård er følgende tre ting: Denne lille kølige lomme af Napa Valley, er et region 1 voksende område, en betegnelse for det sejeste klima, hvor druerne kan dyrkes kom-mercielt. Dette er bare perfekt til Pinot Noir. For det andet er deres evne til at kombinere de tre Dijon kloner plantet her (50 % 777, 25 % 667, og 25 % 115) givet mulighed for et multidimensionalt færdigt produkt. Og sidst men, bestemt ikke, mindst, en drømme kombination af løs muld over en løs base der giver perfekte Pinot Noir jordbunds-forhold.
Pris: Kr. 169, men vi kunne denne aften købe den til kr. 155 pr. flaske.
Til aftenen var der stillet en dejlig Vinturi Deluxe Aerator til rådighed som vores præsident her anvender. Se Jørgens yndefulde demonstration i videoen herunder:
Næste vin igen som vi blev præsenteret for, var ligeledes en rødvin. Denne gang en
Petite Sirah 2006, Napa Valley, Judds Hill Winery.
Smag & duft: Endnu en gang har Judd's Hill skabt en fantastisk Old Vine Petite Sirah vin, som har sexet, frugtagtig, varierende appel og samtidig opretholde en balancering af frugt, krydderi og tannin. Den rigt duftende næse af sort kirsebær, blomme og brombær er fremhævet med antydninger af sort peber. Denne vin er fyldig med en glat, silkeblød fylde der støttes af en fast garvesyre struktur.
Drikketemperatur: Vinen bør serveres på en temperatur mellem 16 - 18 grader celsius og det anbefales at vinen dekanteres eller åbnes minimum 45 - 60 minutter før den drikkes,og vil herefter stadig udvikling smagen flere timer efter vinen er åbnet.
Vin & Mad: Petite Sirah er lavet i en stil, der giver mulighed for stor alsidighed i fødevarer valg til denne fantastiske vin. Hvis du spiser "comfort food", er der en god chance for, at vinen vil matche pænt. Den går godt til BBQ ribben eller hvis du foretrækker det, stege eller bøffer. Forslag kunne også være krondyr med knust peber og en tørret kirsebær demi-glace.
Vinhøst: I Lodi, holdt 2006 vækstsæsonen os på pinebænken fra start til slut. Kraftig regn kom sent i foråret, efterfulgt af en hedebølge der satte ny varme rekord. Heldigvis ved høst tid, blev vejret mere normalt som gav en rolig og ordentlig oktober høst. Den deraf resulterende afgrøde var lille i udbyttet, men af god kvalitet. Som altid, var bare en lille, håndplukket del af den samlede Cranston Brother's høst i sidste ende valgt til produktion af Old Vine Petite Sirah. 2006, håndplukket.
Vinmager: Art Finkelstein, Judd Finkelstein, Kenn Vigoda
Vingård: Cranston brother's vineyard.
Drue sammensætning: 100 % Petite Sirah.
Høst dato: hånd-plukket, oktober 2006.
Alkohol: 14,5 %
Totalt syreindhold: ,61 grams/100 ml, pH: 3,62.
Udgivelsesdato: September 2009.
Lagring: Lagret i 18 måneder på franske og amerikanske egetræsfade.
Kan gemmes: 2-10 år fra udgivelsesdato september 2009
Produktion: Antal produceret kasser 206.
Vingård: I mange år har Finkelstein familien af Judd's Hill været venner med Cranston Brothers, der ejer og har en gård på omkring 400 acres af druerne i Acampo, lige nord for Lodi. Den veldrænede sandet lerjords bund ved den gamle vingård har i næsten 50 år givet en konsekvent lækker frugt med en karakter af intensitet og silkeagtig tekstur.
Pris: kr. 165, men som 'aftenens tilbud' kunne vi købe denne vin til kr. 145 pr. flaske.
Den fjerde vin vi smagte, var ligeledes en rødvin. Denne gang en
Merlot 2006, Napa Valley, Judds Hill Winery.
Smag & Duft: Når man hæver sit glas, vil den første aroma give et spændende indblik i, hvad man kan forvente af denne fantastiske vin. Man bliver hilst med en krydret næse, fyldig med sort frugtkarakter og antydninger af rosmarin og sød tobak. Den første slurk afslører koncentreret sort frugtsmag af boysenbær og blomme som er afbalanceret af anis og sort te. Slutningen er af moderate tanniner med strejf af syrlig kirsebær og en i semi-sød mørk chokolade.Drikketemperatur: Vinen bør serveres på en temperatur mellem 15,5 - 18 grader celsius og det anbefales at vinen dekanteres eller åbnes minimum 30 minutter før den drikkes.
Vin & Mad: Det er en alsidig vin til en lang række fødevarer fra ost, grillet kød, fisk og grill. Den kan også serveres let kølet til de varme sommerlige dage. De intense, mørke frugter og krydderier i denne vin passer til retter som lammekoteletter med frisk rosmarin, hvidløg, tomater og rødvin. Serveres med polenta eller ristede hvidløg kartoffelmos. For dessert kunne være en varm chokolade hasselnød tærte med vanilje is.
Vinhøst: Håndplukket i oktober 2006. 2006 blev i øvrigt et dramatisk vin år for druer voksende i Napa Valley, med en strøm af vådt vejr. Napa's lange og regnfuld vinter blev efterfulgt af en mild sommer, afbrudt af en to ugers hedebølge i juli. Da vækstsæsonen nærmede sig sin afslutning, køligere temperaturer kom tilbage. Denne pause fra varmen gjorde det muligt for druerne at udvikle sig langsom med komplekse, nuancerede smagsoplevelser og samtidig opretholde en god syre balance.
Vinemager: Art Finkelstein, Judd Finkelstein, Kenn Vigoda.
Vinproducent: Judd's Hill.
Drue sammensætning: 96 % Merlot and 4 % Cabernet Suvignon.
Alkohol: 14,5 %
Totalt syreindhold: ,61 grams/100 ml, pH: 3,67.
Udgivelsesdato: Maj 2009.
Lagring: Lagret i 18 måneder i franske egetræsfade.
Kan gemmes: Op til 4 år fra udgivelsesdato september 2009.
Produktion: Antal produceret kasser: 234.
Høst: 2006
Vingård: At skabe vores klassisk afbalanceret og koncentreret Merlot stil, vi starter med frugt høstet fra en vinmark i Coombsville, lige syd og øst for vores Napa vingård. Vind og tåge fra San Pablo Bugten sikre kølige aftener og morgener, som normalt udvikler sig til varme og solrige dage. Vulkanske debris og rester af lavastrømme er kendetegnende for jorden i dette område, kendt for sine lyse og intense Merlot og Cabernet frugt.
Pris: kr. 189, men igen fik vi et 'aftenens tilbud' hvor prisen så var kr. 150 pr. flaske.
Femte vin var en
Cabernet Sauvignon 2007, Sonoma County, Mazzocco Winery.
Smag & duft: Denne Cabernet er fyldig, farve som mørk hindbær og en duft af cedertræ med nuancer af bl.a. lakrids og læder. Denne frugtdrevet Dry Creek Cabernet er spækket med antydninger af mørke kirsebær, kakao og skov.Denne Cabernet har farver af mørk hindbær og cedertræ svæver til næsen og ganen fyldes med smagen af lakrids og læder. Denne frugtagtige Dry Creek Cabernet er spækket med saftige tannin og med antydninger af mørk kirsebær og kakao.
Drikketemperatur: Vinen bør serveres på en temperatur mellem 15,5 - 18 grader celsius og det anbefales at vine dekanteres eller åbnes 10-15 minutter før den drikkes.
Vin & Mad: Vinen passer til grillet kød, krydrede gryderetter, grill kylling, lagret ost og endda til en enkelt roastbeef sandwich passer fint til denne Cabernet Sauvignon.
Høst dato: Oktober 2007. Druerne er blevet hånd-plukket og gæret i rustfrit stål tanke.
Alkohol: 14,5 %.
Total syreindhold: ,61 grams/100 ml, pH: 3,62.
Udgivelsesdato: September 2009.
Lagring: Ligget i 18 måneder i franske og amerikanske egetræsfade.
Kan gemmes: 2-10 år fra udgivelsesdato september 2009.
Produktion: Antal produceret kasser 2000.
Vingård: Briar området ejes af Wilson Estate Vineyards. Fra området omkring Mazzocco's vingård, er denne vingård udtryk for et førstehåndsindtryk med en baggrund af vinstokke der er skiftende med sæsonen. Fra Briar, produceres der en specielt vin på Zinfandel og Dry Creek Valley Cabernet Sauvignon. Denne lerjord og sydvestlige eks-ponering sammen med Dry Creek Valley terroir giver de ideelle vækstbetingelser og producerer høj kvalitets druer år efter år.
Pris: kr. 159. Men aftenens tilbud lød på kr. 145 pr. flaske, eller 3 for kr. 400.
Sjette vin var en
Zinfandel 2007, Dry Creek Valley, Wilson Winery (lillebror)
Smag & duft: Duften af bær og sort peber aroma blandes med sød eg og et strejf af cola. En smidig kerne af kirsebær, blomme, cola, espresso, og sort peber fylder ganen og skaber en afbalanceret, fløjlsagtig tekstureret vin med en krydret, vedblivende finish.
Drikketemperatur: Vinen bør serveres på en temperatur mellem 15,5 - 18 grader celsius og det anbefales at vine dekanteres eller åbnes 30 minutter før den drikkes.
Vin & mad: Fantastisk til krydret frikadeller, spaghetti med krydret kødboller eller røget svinekoteletter. Passer desuden til fyldige oste og gede/fåre ost.
Priser & udmærkelser: Gold Medal i 2009 San Francisco International Wine competition.
Vinhøst: 2007. Håndplukket og gæret i åbne top kar med tre daglige pres af druerne.
Vinmager: Diane Wilson.
Vinproducent: Wilson Winery.
Drue sammensætning: 100 % Zinfandel.
Alkohol: 15.6 %.
Totalt syreindhold: .63 grams/100 ml; pH: 3.62.
Udgivelses dato: September 2009.
Kan gemmes: Op til 5 år fra udgivelses dato september 2009.
Produktion: Antal produceret kasser 534.
Vingård: Dette er en blanding fra Dry Creek Valley.
Pris: kr. 169. Men i aftenens anledning kunne vi købe denne vin til kr. 150 pr. flaske.
Og det var slet ikke slut endnu… Syvende vin var også en Zinfandel. Denne gang en
Zinfandel 2007, Carl's Vineyard, Sonoma County, Wilson Winery.
Smag & duft: En fantastisk dybde af duft af frugt og krydret peber findes i denne '07 Carl's Zin. En fyldig, glat kerne af mørke kirsebær, blomme og kaffe blander sig med antydninger af hvid peber, søde krydderier, et strejf af melasse og kakao smag der giver en fantastisk smagsoplevelse. Den cremede konsistens, bløde tanniner og eg giver vinen en fast struktur og lagrings potentiale.
Drikketemperatur: Vinen bør serveres på en temperatur mellem 15,5 - 18 grader celsius og det anbefales at vinen dekanteres eller åbnes 30 - 40 minutter før den drikkes.
Vin & Mad: Vinen passer til meget mad som fx Grydesteg med braiseret rodfrugter eller er en fantastisk ledsager til urtestegt kylling, bøffer, grillet kød og fyldige oste.
Priser og udmærkelser: 90 Points Wine Spectator Insider, oktober 2009. 3 guld medal-jer: 2009 North of the Gate Wine Competition, 2009 San Francisco International Wine Competition og i 2010 San Francisco Chronicle Wine Competition.
Vinhøst: 2007. Håndplukket og gæret i åbne top kar med tre daglige pres af druerne.
Vinproducent: Carl's Vineyard, Wilson Winery.
Vinmager: Diane Wilson.
Drue sammensætning: 96 % Zinfandel & 4 % Petite Sirah.
Alkohol: 15.6 %.
Total syreindhold: .63 grams/100 ml, pH: 3.77.
Udgivelses dato: September 2009.
Lagring: Lagret på fransk og amerikanske egetræsfade i ca. 18 måneder.
Kan gemmes: 3-5 år fra udgivelses dato september 2009.
Produktion: Antal produceret kasser 571.
Vingård: Carl's Vineyard producerer solide, pålidelige Zinfandel druer, der afspejler den mand, der inspirerede Ken Wilson og støttede hans drøm om at blive en drueavler. Carl's og Dorothy's Vinmarker ligger lige ved siden af hinanden. Jorden består hovedsagelig af vulkansk lerjord, veldrænet muld, underlag af Rhyolite og rhyolitic tuf (vulkansk formation-er).
Pris: kr. 239, men også her fik vi et godt tilbud. kr. 215 pr. flaske, 3 for kr. 1.195.
Den ottende og næstsidste vin vi smagte, var endnu en Zinfandel. Denne gang en
Zinfandel 2007 Etta's Reserve, Jaxon Keys Winery.
Smag & duft: En vin med aromaer af blåbær og kirsebær, lidt eg, frugt aroma af sorte kirsebær, blomme som bakkes op af garvesyre og krydderier med en lang finish der giver en dejlig smagsoplevelse.
Drikketemperatur: Vinen bør serveres på en temperatur mellem 15,5 - 18 grader celsius og det anbefales at vinen dekanteres eller åbnes minimum 30 minutter før den drikkes.
Vin & Mad: En vin med en fantastisk frugt smag der kan nydes til bl.a. kød på grillen, pizza, livlige oste eller laks.
Vinhøst: Hånd-plukket om morgenen den 16. Oktober 2007 i halve ton siloer, blev frugten leveret til vingården i uberørt tilstand. Presset og let knust til små åbne top tanke. 3 dage kold sættetid og varm gæring, 11 dage kontakt med drueskal og derefter forsigtigt filtreret.
Vinproducent: Jaxon Keys Ravazzi Estate Vineyard.
Vinmager: Fred Nickel
Drue sammensætning: 96 % Zinfandel, 4 % Petite Sirah.
Alkohol: 15.8 %.
Total syreindhold: 5.9 gr/L; pH: 3.88.
Udgivelses dato: Juni 2009.
Lagring: Lagret 19 måneder på et miks af franske og amerikanske egetræsfade.
Kan gemmes: Nyd den nu og til og med 2012.
Produktion: Antal produceret kasser 300.
Vingård: På Jaxon Keys Estate vinmarker er deres specifikke kloner af Zinfandel, Syrah, Petite Sirah og Grenache Noir plantet på bakkeskråninger.Dyrkelsen giver en overlegen frugt der kommer fra sunde jordbunde og afbalanceret vinstokke, med fokus på at gør de små ting rigtigt. Den bæredygtig vinavls praksis omfatter kompostering, undgå oregano fosfater, konserva-tive beskæring, blokere specifikke trellising og baldakin forvaltning, og afgrøde udtynding. Det hårde arbejde betaler sig i kvalitets druer og ekstraordinære vine.
Pris: kr. 159, men her fik vi virkelig handlet en flot pris hjem, og endte på kr. 125 pr. fl.
Det virkede som om denne vin var aftenens helt store scoop?
Vi sluttede af med en
Syrah 2007, Mendocino County, Jaxon Keys Winery.
Smag & duft: Vinen har en dyb rubinrød farve, en kompleks aroma af sorte frugter, lakrids og chokolade med antydninger af egetræ. Fyldig, krydret, brombær smag der blander sig med Syrah's naturlige saftige fylde som kulminerer i en lang fuldendt finish.
Drikketemperatur: Vinen bør serveres på en temperatur mellem 15,5 - 18 grader celsius og det anbefales at vinen dekanteres eller åbnes 30 - 45 minutter før den drikkes.
Vinhøst: Håndplukket om morgenen den 10. oktober 2007 i halve ton siloer, frugten blev straks bragt til vingården for at blive knust. Efter drue knusning, blev vinen kold gen-nemblødt for at udvinde maksimal farveudvikling, så podet med kulturperler gær stamme, SYR, som oprindeligt blev isoleret fra franske Syrah forgæring. Mosten blev gæret til tørhed og presset efter 17 dage og derefter hældt på fransk eg.
Vinproducent: Wilson Vineyard, Jaxon Keys Winery.
Vinmager: Fred Nikkel.
Druesammensætning: 100 % Syrah.
Alkohol: 15,5 %.
Totalt syreindhold: ,63 gr/100ml, pH: 3,89.
Lagring: Lagret på tønder af fransk eg i 17 måneder og aftappes uden filtrering.
Udgivelsesdato: Juni 2009.
Kan gemmes: Op til 4-7 år fra udgivelsesdato juni 2009.
Produktion: antal produceret kasser 500.
Vingård: Produceret udelukkende fra vinmarker omkring vingården i Sanel Valley. Op langs den Russike flod (Russina River) dyrkes multiple stedsspecifik Syrah kloner, # 174, # 470 og udvælgelse fra dette område giver dig en karakteristisk portræt af Estate Syrah smag.
Pris: kr. 149, men i aftenens anledning kunne vi købe den til kr. 135 eller 3 for kr. 365, men vi endte jo med at kunne købe denne fantastiske vin til kun kr. 120 pr. flaske.
Jeg synes det var en rigtig god aften, og nogle fantastiske vine, hvilket jeg også fornemmede I synes, om end det skulle nævnes at der manglede lidt brød….. Hvem sa´ Jantelov? ïŠHvis I regner lidt sammen, har vi nydt vin for kr. 2.600. Hertil skal så lægges ca. kr. 580 til det vi spiste til. Altså alt i alt kr. 3.180, men Flemming var så generøs at tilbyde os vinene til en fantastisk pris af kun kr. 1.500. Så kan man vel godt leve med at der manglede et stykke brød eller to….?
I hvert fald tak til Flemming for en underholdende aften.