Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
Grenache Noir (alias Garnacha, Alicante, Cannonau)Grenache-druens oprindelse skal sandsynligvis findes i det nordøstlige Spanien, hvorfra den i løbet af 1600-tallet bredte sig til Roussillon og via Languedoc nåede Sydrhone i sidste halvdel af 1700 tallet. Her kom Grenache for alvor til at spille en rolle under genplantningen afvinmarkerne efter Phylloxera-epedimien, fordi den hurtigt kunne levere store mængder vin med masser af alkohol. Grenache er verdens mest beplantede rødvinsdrue og en typisk Middelhavsdrue, der er meget modstandsdygtig overfor varme, tørke og vind. Til gengæld modner den sent og er med sit tynde skind et let offer for råd. Netop den kraftige Mistralvind, og dens evne til at tørre druerne efter regn er en af årsagerne til, at Grenache når sit højdepunkt i det sydfranske. For at Grenache skal kunne yde det optimale, kræves der et lavt udbytte, helst under 35 hl/hk. Det sker ofte helt naturligt, for Grenache rammes nemt af cou1ure, uregelmæssig frugtsætning, hvor de spæde druer falder af kort efter blomstringen. Det er også et kravat høste sent, når druerne er helt fuldmodne eller endda flirter med det overmodne. En Grenache-vin på under 13 % er sjælden interessant - ikke på grund af selve alkoholen, men fordi fenolerne ellers ikke er tilstrækkelig modne. En Grenache, der høstes for tidligt og ved højt udbytte giver blot en bleg, tung vin uden hverken aroma eller struktur. På grund af druernes tynde skind, kan rene Grenache-vine have en overraskende lys farve, der med alderen relativt hurtigt antager et brunligt skær. Aromaerne går typisk i retning af solmodne røde bær (især hindbær, der kan virke helt likøragtig), blommer garrigue, lakrids chokolade, teblade, hvid peber, jule-krydderier (nelliker, kanel, kardemomme ... ) og asiatiske krydderier. Vinene har stor fylde, masser af sødmefuld, solmoden frugt, relativ bløde tanniner og lav syre. Trods deres høje alkoholindhold formår de bedste vine at bevare en nærmest naturstridig friskhed og balance. Ren Grenache mangler imidlertid ofte lidt struktur og har let ved at oxydere. Den har derfor godt af at blive blandet med Syrah og/ eller Mourvedre, der begge kan tilføre tannin og syre udover ekstra kompleksitet. Omvendt findes der mange eksempler på sublim Chåteauneuf-du-Pape fremstillet udelukkende af Grenache. Selvom Grenache-dominerede vine ofte er tilgængelige som unge, er de bedste også meget holdbare og bliver med alderen utrolig bløde, næsten silkeagtige som en stor Bourgogne. På mange måder er Grenache da også de varme vinområders svar på Pinot Noir. Den har en fantastisk evne til at afspejle sit terroir og giver markant forskellige vine, alt efter om druerne har vokset i ler, sand eller kalk. Kilde: Vinbladets guide til Chåteauneuf-du-Pape 2009 og Hugh Johnsons Vin 2009 Foredragsholderen
Vin 1: Grenache Blanc Dewn 2008
Der er kun lavet 440 kasser af denne, tillad mig at skrive delikatesse. Grenache blanc, som i Rhone plejer at støtte sig op af sine med druer så som Rousanne, klarer skærene helt selv i denne enkelmarks vin fra Bonny Doons Biodynamisk Certificerede Ca' del Solo vinmark i Monterey County. Vinen er gæret på stål for at bevare sprødhed og syre. Herefter er den lagret på franske egetræsfade, hvoraf 20% var nye, hvilket tilfører vinen en god balance og spændende aromaer. I duften findes pære, kvæde, cltrus skal, grøn melon, muscatnød og kanel. Vinen har et langt og cremet finish. En vin der vil udvikle sig over de næste 2 år, men som også med fordel kan drikkes med det samme. Vinens stil Serveringsforslag Besøg vingården i Santa Cruz, Californien www.bonnydoonvineyard.com Kilde: www.suenson.dk Vinen blev vel modtaget - find een fejl!
Vin 2: Domaine des Bosquets - Gigondas RoséDomaine des Bosquets ejes af Brechet-familien, der også ejer Chateau de Vaudieu. Domænet blev erhvervet af den legendariske Gabriel Meffre i 1962. Det er hans børnebørn, de to brødre Laurent og Julien Brechet, der i dag står i spidsen for Vaudieu og Domaine des Bosquets. De har fordelt ansvaret imellem sig, så alt, hvad der sker på Vaudieu, er Laurents ansvarsområde ligesom Julien - siden 2006 - har ansvaret for des Bosquets. Domaine des Bosquets er på 26 ha., der alle ligger i Gigondas. Der har i løbet af de senere år været foretaget omfattende investeringer i kældre og øvrige bygninger på stedet. Kældrene har en vis overkapacitet, så Julien er på udkig efter gode marker i Gigondas. Kilde: www.chateauneuf.dk
Vin 3: Evohe, Garnacha, viñas viejas 2009Hemmeligheden bag Evohe er gamle vinstokke, og lavt udbytte: Mindst 30 år gamle Grenache vinstokke, af den oprindelige klon, som stammer fra Chateauneuf du Pape. Udbyttet er nede på mellem 15 og 24 hl. pr. ha., hvor de fleste kvalitetsproducenter høster det tredobbelte. Det første der slår en når man ser etiketten er de voldsomme 14,5% alkohol. Det siger en del om druematerialets kvalitet. Vinens karakter kammer dog aldrig over og bliver alkoholisk, men har en balance og renhed der er fantastisk for en vin af denne dybde og koncentration. 92 Point Guia Penin 5 Stjerner Vinavisen 5 Stjerner Vinbladet 5 Stjerner Information 4 Stjerner Vinforum Kilde: Brdr. D's Vinhandel
Vin 4: Ayres de Escal - PrioratKraftig halvtør stil med god koncentration og masser af dybde. Har lette toner af tobak og læder i fin balance med frugten. I duft og smag masser af krydderier og med let fadpræg.
Priorat er en af de ældste vinproducerende regioner i Spanien. Historiske beviser på vinmarker på dette sted er bevaret fra det 7. århundrede. Regionen fylder kun omkring 1000 hektar. Producenterne skaber helt usædvanlige og unikke vine. 8 måneders lagring på fransk og amerikansk eg. Kilde: World of Wine
Vin 5: Hentley Farm Foolsbay Dirty Bliss - Grenache/ShirazLang tids søgen har ført os til denne vin hvor Grenachen har overtaget. Vinen er relativ kraftig, men stadig elegant med duft af jordbær og hindbær. I smagen er der en lækker frugt og lidt chokolade. Hentley Farm er et nyere vinery grundlagt i 1997 af Keith og Alison Hentschke, hvis familie har dyrket vin i Barossa siden 1850'erne. Vingården er beliggende i det gamle Seppeltfields område i det østlige Barossa. Området er forholdsvis kuperet og giver derfor lidt mere læ og varme til vinstokkene. En del af vinmarkerne kan betegnes som meget gamle, hvorfor Hentley Farm har muligheden for at lave virkelig lækre, elegante og kraftige vine. Boxhead navnet bæres af de vine, der ikke 100% kommer fra Hentley Farms egne vinmarker i Barossa. Besøg vingården http://www.hentleyfarm.com.au
Kilde: World of Wine
Vin 6: Domaine Ferrand - Antique Vieilles Vignes, Cotes du RhoneDomænet er et eksempel, hvorledes et generationsskifte (fra Charles til Philippe) pludselig bringer en ejendom helt frem i rampelyset ikke mindst hjulpet af Robert Parker. Philippe overtog ejendommen i 1995 og er 4. generation på stedet. Indtil da var kun en lille del af produktionen blevet aftappet af faderen, nærmest til eget brug. Fra 1997 har Philippe markedsført sine egne vine. Der fremstilles Chateauneuf du Pape fra 5,5 ha. Vinstokkene, der bruges til egen aftapning, er plantet i 1910 og 1930. Høsten fra 30-årige stokke (og yngre) sælges til negociant. 90% Grenache samt10% Syrah, Cinsault, Carignan og lidt grønne druer.
Vinens stil Serveringsforslag Kilde: www.suenson.dk
Vin 7: Gigondas Cuvee Tradition 2008 - Moulin de la GardetteMoulin de la Gardette Markerne er plantet med Grenache, Syrah, Mourvedre ogCinsault. Det lille udbytte fra de over fyrre år gamle vinstokke sikrer en koncentreret vin af meget høj kvalitet. Druerne er høstet i hånden og der er holdt fast i de traditionelle metoder med hensyn til vinificeringen. Vinen er ikke filtreret for at opnå mere karakter og bevare den naturlige frugt. Domainet laver også en spændende speciel cuvee Ventabren. Område:Rhone
Gigondas Cuvee Tradition 2008 fra Moulin de la Gardette
Vinens stil Serveringsforslag Kilde: www.suenson.dk |