Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
”MODNE” — hvad er det??
Alkohol- og syreindhold ændres ikke væsentligt. Tanninerne (garvesyren — kommer fra druernes skal, sten og stilk”¦samt fadlagring) bliver mildere -> fra frugt til mere kompleksitet og tertiære aromaer. FADlagring = smag (vanilje, nødder, krydderier) + iltning -> blødhed. Lysere farve (røde vine). Hvornår er en vin på toppen -> bløde tanniner men stadig frugt. ½ og MG.
Læs om garvesyre her: http://www.vinlex.dk/Vinleksikon/Garvesyre.aspx
470 kr - Lars' pris 350. Som velkomstdrink på terrassen:
Herefter gik vi i vinkælderen. Først på programmet er en enkelt hvidvin
400 kr - Lars' pris kr 250
Grundlagt I 1973 af byggematador. 2 primære steder: Napa Valley (Insignia, Bordeau Blend — 3 x 100 p Parker. Slået de største ) og Sonoma (Freestone).
Freestone: 100% Chardonnay. Fadlagret (hvide bliver mere gyldne med alder).
Efter hvidvinen kommer så 8 rødvine. Primært fra Bordeaux!
Bordeaux generelt. Sydvestlige Frankrig. Floderne Garonne og Dordogne støder sammen -> Gironde. 13.000 registrerede vinbønder — heraf 4000 ”Slotsejere”.
Højre og venstre bred generelt. Først Højre bred:
Primært ST. EMILLION og POMEROL men også især Fronsac (tæt på) samt Castillon, Francs, Bourg og Blaye. Druetype: Mest Merlot, også CS og CF. Jordbund: Primært ler/kalk, også lidt grus som på venstre.
Pomerol: Typisk 60-100% Merlot. 4-5 mill. Fl. Pr. år.
St. Emillion: Også mest Merlot men relativt mere CS end Pomerol. 20-30 mill. Fl. Pr. år. NB: Hele Bordeaux ca. 700 mill. flasker pr. år.
300 kr - Lars' pris kr 125
Også en fra 1995 samt 1996 i ”œreserve” og til at smage for sjov op mod 1997.
Klassifikation I St. Emillion. Startet i 1955. Skulle ændres hvert 10. år. Ændringen fra 2006 erklæret ugyldig af domstol i 2008 (deklassificerede slotte klagede!), regering vedtog 2009 at 1996-klassifikationen skulle gælde, ændret igen i 2012 (ny regel: Mindst 15 årgange skal smages, hvis opgraderes til 1. GCC — 50%)
1. Grand Cru Classe A (Ausone, Cheval-Blanc, Angélus, Pavie — de to sidste I 2012!). 1. GCC B (14, mest kendt måske: Figeac, Canon la Gaffeliere, Trottevielle, Clos Fourtet, Pavie Maquin”¦). GCC (64 slotte, mest kendte måske: Fombrauge, Soutard, Clos des Jacobins, Yon-Figeac, Montbousquet”¦)
Derudover: St. Emillion Grand Cru”¦.betyder vist ikke meget!
Læs mere: http://vinsiderne.dk/vinkategorier/saint-emilion
Ch. Fombrauge: Mindst tilbage til 16. århundrede. 1. høst skulle være fra 1599. Største slot i St. Emillion: 59 HA. Tidligere dansk ejet i 12 år. Købt af Bernard Margrez i 1999. Store investeringer. Kendt ønolog: Michel Roland. Alt høstes og sorteres i hånd. 50% ny fransk eg. 2012: Med i GCC.
Druesammensætning i 2013: 77% Merlot, 9% CS, 14% CF. Kunne ikke finde 1997.
400 kr - Lars' pris kr 150
Pomerol. INGEN officiel klassifikation. Men en uofficiel som de fleste regner med:
Exceptionel (Petrus og Le Pin), 1. cru (11, bl.a. Lafleur-Petrus, Trotanoy, La Conseillante, Petit-Village) og 2. cru (22, f.eks. LA CABANNE!, Gazin, Clinet, Clos du Clocher, Lagrange”¦)
Grundlagt i romertiden. La Cabanne = en hytte. Lille slot: 10 HA. Renoveret 2011 efter brand. Nabo til store vine: Petrus, Le Pin, Trotanoy. Druesammensætning for 99: 80% Merlot, 20% CF — INTET CS! Samme i nyere vine, f.eks. i 2011: 92% Merlot, 8% CF.
Nu går vi til VENSTRE BRED!
Medoc/Haut-Medoc distrikter. Haut-Medoc er den sydlige del af Medoc: Det bedste område. De fire bedste kommuner har selvstændige appelationer. Fra nord: St. Estephe, Pauillac, St. Julien, Margaux. Haut-Medoc er også en selvstændig appelation. Også Listrac-Medoc og Moulis en Medoc. (Fronsac?!)
Klassifikation af 1855. Napoleon III, verdensudstilling i Paris. 5 klasser, (68 — 60 — 62”¦talt op til 62!) Rent efter PRIS.Herefter: ”œCrus Exceptionnels”, ”œCrus Bourgeois Supérieurs” og ”œCru Bourgeois”.
ca 375 kr - Lars' pris kr 150
Første spor af vinproduktion i 1354. 1980: Købt af forsikringsselskab hvor kun 20 af 70 HA var anvenhdt -> misligholdt! Store investeringer -> 60 HA i 1987. Første primeursalg i 1995.
Den første ændring i 1855-klassifikationen! Håndskrevet dokument, tyk streg under nederste linie, lige over med anderledes og mindre skrift: Cantemerle! Solgt til hollændere indtil 1854 -> ingen priser. Caroline Villeneuve-Durfort klagede.
Anden ændring: 1973, Mouton Rotschild.
Tredje ændring: Slot forsvundet i 1950”™erne -> indlemmet i et andet slot.
Druer i vinmarkerne: 50% CS, 40% Merlot, 5% CF, 5% Petit Verdot.
Kender ikke præcis sammensætning af 1998. 12-16 måneder på egefade. 50% nye.
ca 700 kr - Lars' pris kr 250
En af de ældste ejendomme I Medoc, vinproduktion i 12. århundrede. 55 HA. Hed oprindeligt CALON. I 18. Århunderede overtog Nicolas-Alexandre the Marquis de Ségur, som også ejede Latour, Lafite and Mouton -> hereafter navnet Calon Segur. I dag ejet af banking group Crédit Mutuel Arkéa -> penge til investeringer!
Hjertet på etiketten: I make wine at Lafite and Latour, but my heart is at Calon.” Nicolas-Alexandre, Marquis de Ségur (1697-1755).
75-90% Cabernet Sauvignon.
ca 500 kr - Lars' pris kr 200
Italien - Piemonte (nordvest). To store vine: Barolo (storebror”¦) og Barbaresco. Begge 100% Nebbiolo. Lettere udgave af Barolo. Mindre struktur — mere elegance. Ca. 50% af produktion i forhold til Barolo.
Navnet: Byen Barbaresco fik sit navn da romerne fordrev de tidligere beboere, kelterne. Romerne mente, at kelterne var "barbariske" - og opkaldte byen derefter.Angelo Gajas indflydelse på området.
Produttore del Barbaresco. Vinkooperativ — et af de bedste i Italien. 100% Nebbiolo, 100% Barbaresco. 9 ”cru”™er”: Asili, Muncagotta (tidligere Moccagatta), Montefico, Montestefano, Ovello, Pajé, Pora, Rabaja og Rio Sordo
ca 700 kr - Lars' pris kr 200
Spanien - La Rioja er en autonom region og provins — og en vinregion. Egentlig 3: Rioja Alta mod vest, Alavesa i nord og Rioja Baja i syd. Rioja ligger syd for bjerge langs Ebro floden -> Gode klimatiske betingelser. Højt beliggende marker, gns. 500 meter.
Primært Tempranillo, også Gracha. Og andre druer som Carignan og CS.
San Vicente, Bodegas Sierra Cantabria, siden 1870. 100 HA — heraf 95% røde druer. San Vicente en af de første enkeltmarks riojaer, startede i 1985. Kun i gode årgange, håndplukkes. Ren tempranillo. 20 måneder på franske og amerikanske egefade.
... og Søren den mere uofficielle pris for bedst forståelige udtale efter indtagelsen af Lars' mange gode vine!
(Eller hvad var det nu, Søren? ;-) )
ca 350 kr - Lars' pris kr 250
Australien - Barossa Valley sydp唦
Peter Lehmann: En af de store vinpionerer. Født i 1930 -> i lære som vinmager som 15-årig! Ansat i stort vinfirma -> uenig med ejerne i 1978 -> samarbejdede med lokale vinbønder ved siden af job -> ny ejer i 1979 -> forbød dette projekt og opsagde aftaler -> PL gik selvstændig med 60 bønder, der ellers stod overfor konkurs.Først lavede de kun en Shiraz: Stonewell. Senere andre.
”˜Eight Songs for A Mad King”™ var Peter Lehmann”™s yndlings opera. Lavet på nogle af de ældste vinstokke (over 100 år gamle) med meget lavt udbytte. Meget blød og ”harmonisk” — som harmonierne i operaen! Delvis nye egefade og herefter samlet på store franske egefade (hogsheads).
ca 950 kr!!! - Lars' pris kr 450
Grundlagt I 1994 af skotten David Powell. ”Torbreck” -> navnet på en skov i Skotland. Minimalistsik vingård: ”Læskur til 2 får, to cementtanke og en primitiv pumpe”.Klassisk Shiraz inspireret af de bedste vine fra Rhone.
Har en af Australiens dyreste vine: The Laird (ca. 5000,-). Den normale topvin: Run Rig (opkaldt efter bandet).
Herefter The Factor. Druer fra 4 steder i Barossa (Marananga, Koonunga Hill, Moppa, Gomersdal). 24 måneder på fad -> 70% gl. og 30% nye franske fade.
Højst ratede vin vi har fået i dag: 96 point af Parker.
Afslutningsvis og udenfor foredrag et par Sauternes og en smækker portvin!
Tak for i dag!
Stor ros og tak til fru Alice for den lækre menu og for at skabe hyggelige rammer omkring vinbrødrene!
Det forlyder der blev optaget video, men det er bare rygter, ikke sandt, Steffen?
Bemærk iøvrigt Ole Z's vanskeligheder med at komme med på sin egen selfie og Jørgens håbefulde blik, mens værtsfolkene giver hinanden fortjente kys!
En storartet aften!