Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
Denne smagning er med inspiration fra Jan B's smagning den 1. april 2009 med samme emne 😊
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Syrah eller Shiraz er en blå drue, der ofte bruges til at skabe fyldige vine med god syre og masser af mørk frugt i smagen. Navnet Syrah bruges i det sydlige Frankrig (hvor druen stammer fra), mens Shiraz er navnet der benyttes i Australien.
Flere myter og legender har tilknyttet navnet til Shiraz i Iran, Siracusa i Italien, samt landet Syrien, m.fl. Men det drejer sig om folkeetymologi og det er mere sandsynligt, at navnet kommer fra en keltisk-ligurisk rod (indoeuropæisk *ser) som betyder bjergkæde (jf. spansk sierra) eller langvarig (jf. latin serus).
Syrah stammer fra Rhône-dalen i SØ-Frankrig og en DNA-analyse foretaget i 1998 af University of California, har vist at druen er en krydsning mellem Dureza og Mondeuse Blanche fra samme område.
Fra wine-searcher
En af verdens mest forskelligartede og vellykkede drue sorter, Syrah vine kan vise utallige mørke-frugtsmag. Syrah Sorter kan være ganske blomsteragtige i sin ungdom, og udvikle mere pebret og urteagtige noter som det aldre. Nogle sorter udvikler noter af garvet læder og røget dufte, mens frugt i disse vine tenderer mod meget mørke varianter af solbær og lakrids.
Syrah er også en yderst nyttig i blandings vine på grund af dens dybe farve og typisk høje garvesyre. I det sydlige Rhone er det almindeligt for Syrah at være blandet med enhver kombination af Grenache, Mourvedre, Carignan og Cinsaut, blandt andre.
En af syrah druens mest værdsatte aktiver er dens evne til at tilføre vinen gemmepotentiale og den kan forbedre sig gennem mange årtier. Den mest værdsatte appellation er hill Hermitage; dens navn er så respekteret, at den i mange år blev brugt som et synonym for Syrah i Australien. En velbygget Hermitage kræver 10 år eller mere for at slappe af i sin fede krydret fylde, og vil belønne den tålmodige ved lagring i yderligere ti år.
På tværs af Atlanterhavet, (9600km) vest for Rhone, er Syrah ved at få en kultstatus i det vestlige USA, Californien, Washington og Oregon. Dog endnu ikke på niveau med de succesrige druer som Cabernet Sauvignon, Zinfandel eller Pinot Noir. Syrahs succes kan tilskrives en dedikeret gruppe amerikanske vinproducenter som arbejdede intenst med Syrah i 1970 ' erne. Kendt som Rhone Rangers, har disse mænd og kvinder bevist at sorten kan producere komplekse og rige vine i alle tre af de ovennævnte stater.
Herfra bevæger vi os igen (9600km) sydover, forbi Rockies og Andes ned over ryggen i syd Amerika. Syrah har bevist sig levedygtig i både Chile og Argentina i mindst 20 år, og har fundet sin egen stil på begge sider af Andes bjergene.
Ligesom på den anden side af kloden, har Syrah opnået stor succes i Sydafrika og Australien. Druen er her anerkendt som en unik drue med personlighed, under navnet Shiraz, der er bredt anerkendt som en særskilt variation af Syrah.
Shiraz er navnet som er givet til den mørklødede Syrah drue når den dyrkes i Australien. Selvom druerne er genetisk identiske, er de stilistiske forskelle mellem Shiraz og Syrah nok til at overveje om de er forskellige sorter. Shiraz er meget vigtig for den australske vinavl, det er den mest plantede druesort i de fleste australske vinmarker og er blevet nærmest synonymt med landets vin regioner og især Barossa Valley.
Shiraz har sine rødder i den nye verden, og der er ingen historie om hvordan den kom til at hedde dette. Den fremherskende stil af Shiraz vinfremstilling afspejler den nye vin verdens rødder, med en indtrængende frugtsmag-hyppigst, blåbær, solbær og sorte kirsebær. Sekundære noter af chokolade samt en eftersmag af peber og krydrerier.
Som med Syrah i Rhone, bliver australsk Shiraz ofte blandet med Grenache og Mourvedre, for at skabe hvad der er blevet almindeligt kendt som GSM vine.
Men et unikt australsk anvendelsesområde for Shiraz er at blande det med Cabernet Sauvignon. Dette var en tidligere uhørt tradition i den gamle verden, men Cabernet-Shiraz blanding er blevet så populært, at det nu udgør en anselig del af australske røde vine. Andre store Shiraz blandinger laves ved at tilføje en lille andel af Viognier til vinen. Australsk Shiraz — Viognier vine har fået et formidabelt omdømme på den internationale scene.
Australien er et ekstremt vigtigt vinproducerende land, både med hensyn til kvalitet og omfang. Det er det sjette største land i verden i vinproduktion og som i marts 2010 var den fjerde-største eksportør af vin, med en årlig total på 773 mio liter, vurderet til 2,2 milliarder australske dollars.
Australien har længe været på forkant med den "Nye verdens" vin renæssance, med en meget dedikeret og professionel industri baseret på forskning og udvikling. Både Australien og den globale vinindustri har nydt godt af de teknologiske fremskridt i vindyrkningszone lavet af organisationer såsom australsk vin Research Institute (AWRI). Landets bidrag til revolutionerer vingård forvaltningspraksis er også uovertruffen.
Det store landskab i Australien, med sin enorme vifte af klimatiske og geografiske forhold, gør landet til en af de mest alsidige vindyrkende lande i verden. Vinen er produceret i alle Australiens seks stater, men langt de fleste er lavet i den sydøstlige del, i New South Wales, Victoria og især South Australia.
Australiens vin portefølje er næsten så komplet som man kan forestille sig, og omfatter kult vine baseret på sin helt egen Shiraz, sydlige Rhone-stil blandinger, klassisk frugt aromaer ledet af Riesling fra Eden og Clare dale, meget roste Chardonnay med eller uden indflydelse af fadlagring, uhøjtidelig men lækre Hunter Valley Semillon, tung og kompleks befæstet og dessertvine og verdensklasse mousserende vine.
Landet har også spillet en stor rolle i globaliseringen af vin. Mange af sine mærker har en stærk international tilstedeværelse, som gør dens veluddannet og velkvalificeret vin fagfolk, der har spredt deres ekspertise til mange hjørner af verden.
Samlet set har Australien en veletablerede og velanskrevne vinindustri, som har sat nye benchmarks i vin af høj kvalitet. Med fortsatte teknologiske fremskridt og individuelle bestræbelser, er disse standarder forventes at opnå endnu større højder.
Ifølge wine-searcher er 29 % af alt tilplantet vin i Australien shirazstokke hvilket gør den til hoveddruen.
Sydafrika er et af de mest fremtrædende vinproducerende lande på den sydlige halvkugle. Med mere end 300 års vinfremstillings historie, er det ofte beskrevet som at bygge bro mellem nye og gamle verden. De fleste vine er lavet ved hjælp af New World vinfremstillings teknikker men ofte har mere til fælles stilistisk med deres gamle verden modparter.
Sydafrikas vinindustrien er fordelt omkring det frodige, forrevne landskab i Western Cape. Her kan overfloden af bjerge, dale og plateauer tillade producenterne at producere en bred vifte af stilarter. Vinmarkerne findes også i Northern Cape Orange River regionen, hvor det flade, golde landskab er domineret af Kalahari-ørkenen. De fleste af Sydafrikas vinproducerende regioner har et middelhavsklima, betydeligt påvirket af mødet af de atlantiske og det Indiske Ocean.
Landets signatur sort er Pinotage, en krydsning af Pinot Noir og Cinsaut, der sjældent findes i større mængde i andre vinproducerende lande. Shiraz er almindeligt plantet, ligesom Cabernet Sauvignon og Merlot. Chenin Blanc er republikkens mest plantede hvidvinsdrue, men sydafrikansk Chardonnay og Sauvignon Blanc er blevet populære internationalt i de seneste år.
Vinstokke blev først plantet i Sydafrika af hollandske nybyggere i 1650 ' erne, selv om vinproduktion ikke virkelig begynder at tage fart før huguenotter ankom med vindyrkningens færdigheder og viden i 1680. Sydafrikas ældste vingård ligger i Constantia, hvor produktionen af den legendariske dessert vin Vin de Constance gav regionen verdensomspændende berømmelse i 18 og 19 århundrede. Stellenbosch er lige så historisk og her blev de første vinmarker tilplantet i 1690.
Den sydafrikanske vinindustri led mange tilbageslag under de 19 og 20 århundreder. En ødelæggende udbrud af phylloxera i 1860erne dræbt alle vinstokke. I hele 1900-tallet var produktion af vin begrænset af kooperativet wine Growers Association (bedre kendt som KWV) på en sådan måde, at innovation var nær umulig og mængden blev prioriteret over kvalitet. KWV kontrol over den sydafrikanske vinsektor varede indtil 1990.
Sydafrikansk vin faldt i unåde internationalt i løbet af 1900-tallet, da handelssanktioner blev placeret på landet på grund af sin apartheid politik i 1980 ' erne. Det err Nelson Mandela, der har bidraget til at genoplive industrien: vine fra Stellenbosch blev serveret ved Nobels fredspris ceremoni i 1993 til en middag i Oslo, Norge.
Sydafrika er i dag, den niende-største producent af vin i verden, med 100.000 hektar (250.000 hektar) under vin. Mere end 250.000 mennesker er beskæftiget i industrien og sydafrikansk vin har nydt international opmærksomhed og anerkendelse for sin brede vifte af stilarter.
Ifølge wine-searcher er 8 % af alt tilplantet vin i Sydafrika shirazstokke men Sauvignon Blanc er hoveddruen.
USA er en af verdens bedste vinproducerende nationer. Dets rygte kan være grundlagt på de globale berømmelse af Napa og Sonoma, men USA er hjemsted for utallige mindre kendte vinproducerende regioner som producere verdensklasse vine (indlysende eksempler omfatter Oregon's Willamette Valley og New York Finger Lakes). Vinen er fremstillet i disse stater i omkring 400 år, men det er kun i de sidste 40, at amerikansk vin virkelig begyndte at tjene respekt på verdensplan. USA er nu verdens fjerde største vinproducerende nation (efter Frankrig, Italien og Spanien) og producerer omkring 18,5 millioner hektoliter årligt.
Alle 50 amerikanske stater producerer vin til en vis grad, selv om 95 procent af det kommer fra bare fire af dem. Californien er langt den mest produktive, og producere fem gange mere end summen af de næste tre: Washington, Oregon og New York. De 5 procent, der kommer fra de andre stater, ledet af Texas og Virginia, er produceret i vid udstrækning til lokalt forbrug snarere end nationale eller internationale markeder.
Vin er blevet produceret i USA siden begyndelsen af 17th århundrede, hvor europæisk kolonisering begyndte for alvor. Gentagne forsøg blev foretaget af de tidlige bosættere, der medbragte vinfremstillings viden og praksis fra deres europæiske hjemland. De forskellige vin arter hjemhørende i Nordamerika (såsom Vitis labrusca) var kendt for at være både robust og højtydende, så disse indvandrere tog meget få vinplanter med på deres rejse over Atlanten. Desværre var der ingen af disse indfødte vin arter, der matchede hverken den stil eller kvalitet som europæiske bosættere var vandt til.
USAs vinindustri har haft noget af en rutsjebanetur, lige siden den californiske guldfeber if 1840erne, hvilket skabte massive efterspørgsel efter vin og førte til udbredt vingård beplantninger i hele staten. Denne panikreaktion udløste en cyklus af overskud og underskud, som varede i flere årtier.
Den første halvdel af 1900-tallet fik forbud, økonomisk depression og krig, kollektivt kvalt den amerikanske vinindustri. Det var først på grund af, betydelig økonomisk, social og kulturel udvikling sat ind efter anden verdenskrig, at tingene begyndte at ændre sig. I 1970erne, fik californisk vin industrien sit internationale gennembrud ved den berømte blindsmagning mod cancerre vine i Frankrig.
Mængden af Shirazstokke er ikke registreret i wine-searcher men hoveddruen er Cabernet Sauvignon.
Brasilien er det største land i Sydamerika og den femte største i verden. Med groft 205.000 acres (83,000ha) af vinmarker rangerer det lige bag sine naboer Argentina og Chile med hensyn til areal under vin. Kun en lille del (omkring 10%) af disse hektar er beplantet med vinstokke, så dette store areal kan endnu ikke omsætte store mængder af kvalitetsvin. Der er samordnet indsats for at forbedre dette forhold, og selv om endnu ikke er anerkendt på internationalt plan, er kvaliteten af brasilianske vine er stigende år for år. Brasiliens mest kendte vine er velsagtens sine funklende hvide, hvoraf mange er lavet i en stil, der svarer til italienske spumante.
Brasiliens vinindustri var relativt langsom til at udvikle sig, især sammenlignet med Chile eller Argentina. Landets enorme størrelse og varme, tropiske klima gjorde det vanskeligt at etablere en national vinindustri i enhver skala eller effektivitet. Uden pålidelige handelsruter er det uoverkommeligt svært at flytte druer fra vingård til vingård og vin fra vingården til forbruger. De fleste af Brasiliens vine er produceret i den sydlige del af landet, i Serra flop og Campanha, og det var først da veje var hugget gennem vidder og skove i det tidlige 20 århundrede at disse regioner var forbundet med resten af Brasilien.
Vinstokke ankom til Brasilien i midten af 16 århundrede, og blev indført af tidlige portugisiske kolonister. Det varme, fugtigt klima var for meget for disse tidlige vinstokke, der har lidt fra talrige svampesygdomme og den tids teknikker var ikke tilstrækkelig avanceret til at bekæmpe problemet. Efterfølgende forsøg lykkedes ikke. Det var ikke før ankomsten af Isabella vinstokke i midten af det 19, brasiliansk vinavl begyndte at gøre fremskridt. Isabella blev efterfulgt af andre amerikanske hybrid vinstokke herunder Norton, Concord, Catawba og Clinton og forskellige sorter bragt af indvandrere fra Italien - Barbera, Moscato og Trebbiano blandt dem. Tannat blev indført fra Baskerlandet og dyrkes stadig i dag.
I 1970erne og 1980erne begyndte Brasilien at producere vin af egentlig eksport kvalitet. Dette fremskridt blev i vid udstrækning ankomsten af adskillige internationale vinfirmaer, der har bidraget væsentligt til landets vin-produktion og infrastruktur. De medbragte nye vinfremstillings teknologier og vingårds-teknikker og de franske druesorter, som dengang var hastigt stigende i popularitet over hele verden: Chardonnay og Semillon for hvide, Cabernet Sauvignon og Merlot for rødvine.
Til ære for 2014 FIFA fodbold-VM, lavede Lidio Carraro winery en vifte af vine kaldet 'Faces', som er blevet den officielle FIFA World Cup-vin.
Mængden af Shirazstokke er ikke registreret i wine-searcher men hoveddruen er Cachaca.
Western Australian, Swan valley, Winemaker Claus Petersen
Alkohol 13 %
Serveres ved 7-9 grader og er velegnet til antipasti, asiatiske retter, fjerkræ, tapas og velkomst.
Pris ved 12 stk. kr. 109,- hos Skovgaard vine
Druerne er 100% håndplukket og duften er en blomstereng af sommernoter og diskrete strejf af gær og bagværk. Smagen er blød og med en flot struktur at bær og en elegant fylde.
Årgang ukendt.
Californien, Lodi, producent Scotto Cellars
Alkohol 13,5 %
Velegnet til Kraftige retter, Krydrede retter og vildt.
Pris ved 12 stk. kr. 59,- hos Skovgaard vine
De første indtryk, vinen deler ud af i glasset, er masser af solmodne mørke bær, der perfekt afrundes med af et diskret strejf af søde jordbær. Efter den indledende charmeoffensiv demonstrere denne shiraz, at dette er en vin hvor man får utroligt meget for pengene. Under den lækre og venlige frugt gemmer sig et væld af nuancer, man sjældent finder i vine i samme prisklasse. Man får både skovbund, læder og det fineste hint af julekrydderier.
Brasilien, Campanha regionen, Winemaker Michel Fabre
Druerne er 40 % Shiraz, 30 % Malbec og 30 % Tannat
Alkohol 13,3 %
Pris ved 12 stk. kr. 139 hos Skovgaard vine
Vinen fadlagres i 6 måneder. Farven er dyb rød med lilla nyancer. Duften er frugtagtig af sorte og røde bæraromaer. Smagen er en blanding af solbær og pebber med noter af tobak.
Vinen er vedholdende, mellem kraftig og med saftige tanniner.
Vinen er velegnet til Oksesteg, and og vilde svampe, samt pasta og årstidens sauce.
Vingården Campus de Cima ejes af kvinder, en mor og hendes 2 døtre.
Bulgarien, Struma Valley, Logodaj Winery, Winemaker Svetlana Treneva
Druerne er 70 % Shiraz og 30 % Cabernet Sauvignon
Alkohol 14,5 %
Velegnet til bøffer på grillen, rødt og mørt kød.
Pris ved 12 stk. kr. 89,- hos Skovgaard vine
Mangler desværre beskrivelse af denne vin.
Italien, Umbrien, producent Madrevite
Alkohol 15 %
Nydes før 2025 og er velegnet til andehjerter, gryderetter, lam, skimmeloste, trøffler og vildt sauce.
Pris ved 12 stk. kr. 109,- hos Skovgaard vine
Vinmarken ligger i 320 meters højde med en jordbund af ler og søbund. Vinstokkene er 15 år gamle og vinen er lagret i 12 måneder på franske egefade.
Klassisk Syrah og alligevel ikke”¦
Oplevelsen starter egentlig lidt klassisk duft af skovbund og svag trøffel. Efter lidt tid i glasset fanger vi mere finslebne noter af tørrede enebær og rå vaniliekorn. I smagen finder vi masser af krydderier, som peber og grøn urtemiks af vinmynte, rosmarin og med tid i glasset og en god iltning åbner sig dybere nuancer som lakrids og en helt unik fadkarakter.
Sydafrika, 1½ times kørsel nord for Cape Town, Winemaker Dewaldt Heyns
Alkohol 14,5 %
Velegnet til gril, rødt kød, vildt og modne oste.
Pris pr. stk. kr. 199,- (vores pris 175,-) hos Holte vinlager
Om vinen står der : Vinen har en dyb rød, mørk lilla farve med saftig moden frugt flavours, både mørk og rød understøttes af med dufte af violer og delikat krydderi. Følelsen i munden har dybde og klarhed af frugt med integreret smag af eg. Fint udformet tanniner og en smuk frugtfinish.
Vinen fadlagres i 20 måneder på franske egefade 90 % nye.
Saronsberg begyndte officielt fremstilling af vin i januar 2004 med presning af deres første Sauvignon Blanc druer og har siden starten været hædret af et hav af priser for deres vine.
Frankrig, Minervois — Languedoc, Winemaker Michel Fabre
Alkohol 14,5 %
Velegnet til rødt kød, lam, vildt og skimmel oste og andre modne oste samt chokolade.
Pris ved 12 stk. kr. 269,- hos Skovgaard vine
Rig duft med et hint af sorte oliven og sorte bær. Fløjls bløde tanniner og fløjlsagtig frugt. Smagen er sort peber og en palette af mørk frugt fylde hele munden med et strejf af bitterhed som fra oliven. Oplevelsen afsluttes med en fast fylding afslutning.
Denne vin fermanteres direkte i små egetræsfade og tønderne roteres 2 gange daglig i 30 dage. Metoden kaldes Integral vinifikation. Herefter fjernes drueskallerne og vinen lagres yderligere i 12 måneder på fade.
Makedonien, lige øst for Skopje, Producent Chateau Kamnik
Alkohol 15,7 %
Velegnet til kraftige kødretter, vildt og rigtig modne oste.
Pris ved 12 stk. kr. 219,- (vores pris 150,-) hos Skovgaard vine
Vinmarkerne ligger 300 meter over havet og Chateau Kamnik består af 11 hektar vinmarker med 5500 vinstokke pr. hektar.
Vinene lagres i 14-28 måneder på nye franske, amerikanske og ungarske egefade.
Vinens aroma er kompleks, frugtig og krydret, med hints af bær, chokolade, lakrids og violer. Smagen er elegant, full-bodied og langvarig, vel struktureret med integrerede tanniner, og med en lang eftersmag, som er resultatet efter 18. måneders lagring på egefade.
...af blindsmagningskonkurrencen blev Ole Z, med hele 3 rigtige GÆT!