Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
Vi skal i aften bevæge os rundt i det franske!
Vi starter i Cotes de Rhone og slutter i Chateuneuf de Pape.
Den første vin vi skal smage en vin fra Lirac, produceret af Domaine Pierre Usseglio:
Domaine Pierre Usseglio blev etableret i 1948 af den italienske immigrant Francis Usseglio. Francis søn, Pierre, overtog efterfølgende ansvaret for domainet, der i dag dækker 21 ha fordelt på 15 vinmarker rundt omkring Chateauneuf du Pape by.
I dag drives domainet af Pierre”™s to sønner, Jean-Pierre og Thierry (billedet), godt hjulpet af deres kønne hustruer. Jean-Pierre og Thierry arbejder primært med Grenache og størsteparten af ejendommens vinstokke er mere end 60 år gamle, hvilket giver et godt potentiale for fremstilling af koncentrerede og aromatiske vine.
Domainet fik dets internationale gennembrud med superårgangen 1998, som amerikanske Robert Parker faldt i svime over. I dag regnes Domaine Pierre Usseglio som ”toppen af Pape”™n” og deres vine er nogle af de mest efterspurgte fra hele Châteauneuf du Pape.
Domainet producerer...
Lirac er en af de mindst kendte områder i Rhône. Området har potentialet til at frembringe store vine, men der er meget få der forsøger at udnytte det, i stedet går det meste til de lokale kooperativer. Dernæst er der meget lidt fokus på at brande Lirac. Det betyder, at kvaliteten går fra jævn kedelig til særdeles god, hvis man går efter de bedste producenter. Priserne er tilmed meget lave, da navnet Lirac ikke sælger sig selv.
I Lirac laves både rødvin, hvidvin og rosévin. Størstedelen på 75 % er rødvin, mens 20 % er rosé. Det er generelt de røde der er mest interssante, men den relativt store andel af rosé betyder, at der også kan findes gode billige rosévine. Lirac ligger kun ca. 5 km. nord for Tavel, Côtes du Rhônes eneste appellation, der udelukkende laver rosévin. Netop rosévinene deler derfor en del karakteristika med Tavel, men de er blot væsentligt billigere i Lirac, da området ikke tilnærmelsesvis er lige så populære, dvs. kendte, som dem fra Tavel.
Rødvinene der produceres i Lirac er bløde med medium krop, der frem for alt er meget frugtige. Minder om Côtes du Rhône, dvs. frugtige med en krydret Provence-duft. De hvide er neutrale, mens rosévinene er sprudlende friske og frugtige, ikke helt ulig dem fra Tavel. Generelt kan de drikkes unge, mens de bedste kan lagres fra 2-8 år
Galloni (90 points):
"Bright violet. Spicy, highly perfumed raspberry, boysenberry and candied lavender scents are complemented by hints of smoky minerals and white pepper. Smooth and appealingly sweet on the palate, offering intense red and blue fruit flavors that tighten up on the back half. Smoothly plays richness off vivacity smoothly and finishes sweet, spicy and long, showing no rough edges and delivering resonating red fruit character
Robert Parker's Wine Advocate (94 points):
"Always a value and well-known Rhône oenologist Philippe Cambie”™s own label, the 2015 Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu Calendal is a blockbuster blend of 70% Grenache and 30% Mourvèdre that offers full-bodied, rich, even decadent notes of cassis, crushed flowers, licorice and hints of vanilla bean. It has a killer mid-palate, sweet tannin and a big finish, all of which make it just about impossible to resist. Still, it should keep nicely for at least 5-7 years."
Denne superflotte rødvin er fremstillet på basis af 70% Grenache og 30% Mourvedre. Efter endt vinificering er vinen lagret 10-12 måneder på en blanding af nyere og ældre franske træfade. Læs mere her
I 2004 erhvervede Rhonedalens vinøse superstar, Philippe Cambie, en parcel på ca. 1,5 ha. med meget gamle vinstokke på Plan de Dieu der er Cotes du Rhone Villages område beliggende vest for Gigondas. Fra og med 2006 har druerne herfra været vinificeret på Domaine des Escaravailles hos Cambies gode ven, Gilles Ferrand (billedet).
Efter høsten i 2008 overtog Cambie en naboparcel på 3 ha. med næsten lige så gamle vinstokke. Vinens navn, Calendal, stammer fra et provencalsk digt af Frederik Mistral, hvor en fisker, Calendal, var forelsket i den skønne Estérelle. Det kan bl.a. hentyde de to venners kærlighed til Provence og dets frugter (druerne). Etiketten er tegnet af Gilles Ferrands datter.
Dette er en blandingsvin idet den er et blend af 2 fade Cote Rotie (100% syrah) fraNord Rhone og 3 fade avier fra Syd Rhone (Chateaunef du Pape).
Så kommer vi til Chateuneuf du Pape, og her skal vi igen smage vine fra Domaine Pierre Usseglio, altså kommer vi tilbage til aftenens første vin, men produceret et andet sted.
Elegant, spicy charmer, with a forward personality that shows off its black raspberry, kirsch, and white pepper core quite nicely. Forward in style, this is already quite fun to drink
kr. 225
Soft, peppery and smooth, with a charming, kirsch and spicy character that carries through.
The wine was made from a blend of 65% Grenache, 25% Syrah, 6% Mourvedre and 4% Cinsault.
kr. 225
Using 80% Grenache, 10% Syrah, 5% Mourvedre and 5% Cinsault produced a wine with an array of flowers, licorice, red berry and spicy scents. The wine delivers a wave of fresh cherries and fennel in the finish.
Domaine Pierre Usseglio owns 22 hectares of vineyards spread out over 15 different, small parcels in Chateauneuf du Pape. 1 hectare is used for the production of white Chateauneuf du Pape wine. The remaining 21 hectares are used for making red wine. The terroir is a combination of sand and rocky soils. The vineyards are give or take, planted to 75% Grenache , 10% Syrah , 6% Mourvedre , 5% Cinsault , 2% Counoise and 2% Muscardin for the red wine grapes.
Domaine Pierre Usseglio is produced from a blend of 75% Grenache, 10% Syrah, 6% Mourvedre, 5% Cinsault, 2% Counoise and 2% Muscardin, which is the same as their vineyard plantings. The vines range in age from 30 to 65 years of age. The wine is aged for 18-24 months in foudres. The production is on average close to 3,500 cases per year
kr. 225
Dette lille, fremadstormende domaine i Châteauneuf-du-Pape drives af søskendeparret Marie og Francois Giraud, som har overtaget efter deres forældre. Robert Parker lovpriser vinene fra dette domaine, der udogmatisk fremstiller noget af det bedste, som området kan præstere. Udogmatiske er søskendeparret, fordi de vinificerer druesorterne hver for sig, afstikler hele høsten og lagrer Grenache og Mourvedre i tanke, mens Syrah lagres i egetræsfade (barrigue). Giraud-familien ejer noget af den bedste jord ved Rayas og på La Crau — topplaceringer til druedyrkning, hvor den stenede (områdets berømte rullesten) og sandende jord sørger for at varme stokkenes rødder natten igennem samtidig med, at sandet og stenene holder på fugten. Hovedparten af vinstokkene i Domaine Giraud er mere end 100 år gamle, og de nurses efter alle kunstens regler.
Robert Parker's Wine Advocate:
"The 2012 Châteauneuf du Pape Tradition has additional structure and depth, with classic red and black fruits, leather, bouquet garni and spice aromas and flavors. Medium-bodied, Nicely concentrated and layered, it has the house purity and texture while staying firmly grounded in the Southern Rhône."
Alle aftenens vine er fra The Wine Company