Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
... med tilhørende vine fra Spanien og Portugal
Douro, sp. Duero, tredjelængste flod på Den Iberiske Halvø efter Tejo (sp. Tajo) og Ebro; 895 km. Floden udspringer i Sierra de Cebollera i den nordspanske provins Soria (den nærmeste store by er Valladolid) og udmunder i Atlanterhavet ved Foz do Douro, en forstad til Porto.
Douro gennemløber bl.a. Den Castilianske Højslette og danner på en 112 km lang strækning grænse mellem Spanien og Portugal. Douro udnyttes i begge lande til vandkraft.
Navnet Douro har tidligere indgået i betegnelser for portugisiske provinser, således fx Douro Litoral, omtrent svarende til distriktet Porto.
Vindistriktet Douro ligger i Portugal. Det er et demarkeret vindistrikt, hvor druerne dyrkes på stejle terrasser langs floden fra Peso da Régua op til den spanske grænse. Knap halvdelen af høsten fra det 250.000 ha store vinareal bliver til portvin. Siden 1979 har Douro også haft DOC for hvide og røde bordvine.
I løbet af de sidste 30 år har Ribera del Duero rejst sig fra at have spillet andenviolin til Rioja, til simpelthen at have overtaget tronen i Spanien! Regionen fik sin DO status i 1982, og har i dag over 200 vingårde og mere end 20.000 hektar vinmarker. Regionens succes skyldes en kombination af faktorer: For det første, det fantastiske terroir, dernæst mikroklimaet der med sine varme dage og kølige nætter giver de perfekte betingelser for at lave stor og lagringsværdig vin. For det tredje er Ribera del Duero blevet velsignet med en usædvanlig indfødt drue, Tempranillo (også kendt som Tinto del País eller Tinto Fino). Tempranillo giver fantastiske, mørke og komplekse vine, der er saftige som unge, men som udvikler en stor kompleksitet med alderen som ikke er ulig de store vine fra Bordeaux.
Vinområdet Ribera Del Duero er et af Spaniens mest kendte vinområder og er i konstant kamp med Rioja om at være Spaniens førende vinområde. Rent geografisk ligger området ca. 160 km nord for Madrid på en højslette der gennemskæres af Duero floden. At området ligger på en højslette (700-800 meter over havets overflade) gør at vækstsæsonen er relativ kort, da der frem til midt i foråret kan være nattefrost. Dette er både en trussel mod stokkene, men samtidig betyder det også, at der kan produceres nogle af verdens allerbedste vine i området.
Det var vinene Pesquera og Vega Sicilia, der satte Ribera Del Duero på verdenskortet, men gennem de seneste årtier er der kommet en stribe verdensberømte vinhuse til såsom Pingus, Arzuaga og Hacienda Monasterio – fælles for dem og vinene fra området er generelt, at de er mere runde i smagen end den til tider direkte brutale vin fra Rioja.
Den altoverskyggende druetype i Ribera del Duero området er Tinto del País, den lokale variant af den i Spanien allestedsnærværende Tempranillo. Den ses af og til i coupage (blanding) med Cabernet Sauvignon, Malbec og Merlot druen – således at vinen bliver karakteristisk mørk, rund og utrolig kraftig i smagen.
I Ribera Del Duero laves der stort set ingen hvidvin, da dette laves i naboregionen Rueda – men til gengæld var området især tidligere kendt for dets smagsfulde rosévin eller clarete som den kaldes i området.
Nogen vil nok undre sig over, at Ribera Del Duero kun har en D.O. certificering og ikke en D.O.C. Kort fortalt lavede området sin egen D.O. i 1982, hvor målet var at være officiel D.O.C. i 2008 – men af uransaglige årsager blev dette aldrig til noget og bliver det nok heller ikke. Dette betyder dog ikke, at der ikke er kvalitetskrav – for det er der. Det betyder blot at dette ikke er certificerede krav.
Den manglende D.O.C. certificering har dog ikke haft den store betydning, da vine fra Ribera del Duero er stadig mere og mere populære.
Jeg har udvalgt nogle vine fra Ribera Del Duero, hvor jeg ydmygt har lagt stor vægt på stor kvalitet til lave, gode priser. Derfor har jeg indsamlet og købt vinene på tilbud, når prisen har været gunstig.
Normalt får man ikke disse vine til under 100,- kr!
Desuden har jeg valgt ikke at gå i dybden med vinene, da vi har haft vine fra Ribera Del Duero tidligere, nemlig 3/5-2003 v/Torben og 3/9-2012 v/mig selv, samt Douro rødvine 2/2-2011 v/Willi.
Alejandro Fernandez omtales ofte som kongen af Ribera del Duero, og vineksperter regner ham for en af Spaniens vigtigste vinpersonligheder. Takket være hans uafbrudte fokus på kvalitet, har han stort set hamret nye milepæle i den spanske vinhistorie, for hver eneste årgang han har fremstillet. Alejandro Fernandez råder i dag over fire vingårde; Pesquera og Condado de Haza i Ribera del Duero, El Vínculo i La Mancha samt Dehesa La Granja, som fremstiller vin indenfor Castillo y Leon- appellationen.
Fra og med starten af 1970'erne begyndte Alejandro Fernandez systematisk at opkøbe Ribera del Dueros bedste vinmarker. Den gang lå det meste Ribera del Dueros vinindustri i ruiner, så jordpriserne var meget lave. I 1972 etablerede han vingården Pesquera, som hurtigt blev en kolossal succes. I midten af 1980'erne lykkedes det ham at erhverve 80 hektar marker ved byen Haza, og disse marker havde så unikke egenskaber, at han besluttede at grundlægge en ny vingård; Condado de Haza.
Condado de Hazas marker ligger på stik sydvendte skråninger, som sikrer en optimal soleksponering. Vinene fra disse marker kendetegnes ved en bemærkelsesværdig rigdom og blødhed allerede når de frigives. Men selvom vinene frister allerede som helt unge, må man ikke glemme, at de har et fremragende lagringspotentiale.
De sydvendte marker og solmodne druer skinner virkelig igennem Condado de Haza Tinto. Vinen lagres 15 mdr på amerikansk eg. Den flotte mørke vin byder på en eksplosiv bouquet af koncentreret sort frugt, engelsk lakrids, eucalyptus og vanille. Smagen er smidig og silkeblød med en lang, mættende finish af moden frugt. Skøn vin!
The 2013 Las Claras (2,000 cases produced) comes from a vineyard planted in 1986, and spent eight months in new French oak. Its deep ruby/purple color is accompanied by notes of cassis, licorice, new saddle leather, charcoal and underbrush. Medium to full-bodied and fleshy with excellent purity as well as depth, it should drink well for 5-6 years.
Antal Point fra Robert Parker: 90
Fermented in stainless steel tanks, followed by malolactic fermentation and eight months of aging in new French oak. Dark purple. An exotically perfumed bouquet evokes black and blue fruits, dark chocolate, smoky minerals and licorice. Juicy and tightly focused, offering lively blackcurrant and bitter cherry flavors and a touch of mintiness. Fine-grained tannins give grip to the finish, which lingers with very good tenacity.
Antal Point fra Stephen Tanzer: 90
Denne rødvin har en dyb rød farve med lilla toner og har en karakteristisk smag af skovbær og marmelade. En silkeblød vin, frisk med en lang finish. Særdeles velegnet til grøntsager, pasta og fyldigt kød.
"Robust og rustik Ribera del Duero som spiller mere på musklerne end elegancen. Læder og tobak i næsen og voluminøs mund med subtil sødme og faste tanniner som omfavner vinens noter af peber, mørk chokolade. Meget vin for pengene." - 6 af 6 Stjerner fra Finansbureauet
"Ribera del Duero-vine er ofte kendetegnet ved at være temmelig krydrede og bombastiske i deres udtryk. Det er bestemt ikke skidt, men alligevel tæller det som et gevaldigt plus, når denne Ribera del Duero kombinerer den karakteristiske smag med en langt blødere og smooth facon. Det betyder nemlig, at vinen på ingen måde bliver tung. I stedet er det en meget livlig og lækker vin, der charmerer sig ind med en flot krop og en blød stil, der munder ud i en lækker afrunding, med en snert af syre, der binder en fin sløjfe på den bløde smag, så det ikke alt sammen bliver fløjl og marmelade. Det er en atypisk Ribera del Duero, der holder fast i traditionerne, men alligevel formår at bringe noget nyt og simpelt, der giver et fornemt og smukt helhedsindtryk. 6 af 6 stjerner fra Flaskehalsen.
Intens og dejlig fyldig vin - bør dekanteres et par timer før den nydes.
90 p. hos Robert Parker v/ 54 $ "The 2014 Original is a single-vineyard Tempranillo from old vines. The wine matured in French barriques for 14 months. The oak is still present but quite subtle, and the wine is significantly cleaner than what I tasted last time, with a mixture of black fruit, spice, licorice and a touch of earth. The palate is medium-bodied with fine tannins, a little thin in the mid-palate, and with moderate acidity."
Peter Sisseck: Ribera del Duero 2014 bliver stort
"Den netop overståede høst 2014 har vist sig fra sin bedste side og man kan godt forvente sig noget stort, fortæller Peter Sisseck" (eb.dk 19. nov 2014)
Erik Mortensen: "Bodegaens vinmager hedder Felipe Castrillo Martin og er berømmet for sine tryllerier med den spanske nationaldrue, Tempranillo, Det gælder også for denne vin, hvis druer har vokset på 80 år gamle stokke. Deres udbytte er lavt, men til gengæld er mostens koncentration formidabel. Her er samlet alt, som forhøjer nydelsen."
En utrolig flot rødvin med dyb kirsebærrød farve, kompleks duft af blommer, hindbær og brombær, fyldig krydret og velafbalanceret frugtsmag, behagelige tanniner samt en intens lang eftersmag, der balancerer flot med de 14.5 % alkohol
Pico Cuadros vinmager hedder Felipe Castrillo Martin – og det er ham, der står bag denne pragtfulde og anmelderroste rødvin.
Produceret 100 % af Tempranillo druer fra Ribera del Duero området, som i dag vel nok er det område i Spanien, der producerer de mest eksklusve vine. Lagret 12-18 mdr. på egetræsfade.
Denne harmoniske vin er særdeles velegnet til rødt kød, vildt, smagfulde pastaretter samt ost. Vinen kan med velbehag drikkes nu, men har samtidig et godt henlægningspotentiale frem mod mindst 2022.
Douro er uden tvivl Portugals vigtigste og mest kendte region. Det er ydermere verdens første demarkerede område til vinproduktion.
Dourofloden snor sig gennem det portugisiske landskab for til sidst at munde ud i Atlanterhavet ved byen Porto. De fleste forbinder portvin med Porto. Selv om der i Porto ligger portvinskældre skulder ved skulder, så kommer druerne fra området nogle hundrede kilometer inde i Dourodalen.
Dourodalen er opdelt i tre underområder
Rødvinene fra Douro er ranke og komplekse vine, der vinder stor anerkendelse i den internationale vinpresse. De gode producenter lave rødvine med stor dybde og intensitet. De gode producenter fra Douro frembringer også hvidvine i høj og stigende kvalitet.
De vigtigste druer til Douro Rødvinene er også de fem vigtigste i portvin: Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Barroca og Tinta Cão.
Flor de Crasto bedre end længe i årgang 2015. Super saftig, spændstig og med en dejlig duft skovjordbær , ydermere er der en rigtig god "bund" i vinen. Vinen kommer primært fra Crastos, Quinta da Cabreira, i Douro Superior.
En klassiker fra Ferreirinha. Dyb ruby-farvet og med en intens og kompleks duft af bl.a. svesker, blåbær, tørrede figner, peber, kardemomme. Meget "livlig" i munden og med et hav af forskellige duft- og smagsindtryk. Som alle vine i Ferreirinha-linien, så har denne vin også dette umiskendelige "old school" portugisiske over sig! I denne årgang er der en perfekt balance. Stor, stor årgang i Douro.
Året 2011: Våd vinter, efterfulgt af et forår og sommer, som var varmere end gennemsnittet. Der var 3 hedebølger i april og maj. I slutningen af august og september var der også perioder med høje temperaturer, men også perioder med køligt vejr. Det resulterede i fantastisk balance og kvalitet.
Druerne til denne vin kommer fra markerne omkring Quinta da Leda. Alt bliver håndplukket og kørt til vineriet i Douro Superior. Efter afstilkningen bliver druerne blidt knust og overført til ståltanke og robot-lagares. Mosten får lang skinkontakt og "pumping over". I perioden mellem oktober og december bliver vinene kørt til Vila Nova de Gaia, hvor vinene kommer på ét år på brugte amerikanske og franske fade. I løbet af det næste år bliver vinene smagt igen og igen før den endelige blanding. Vinene bliver ikke kuldebehandlet og kan derfor med tiden afgive bundfald i flasken.
Ny årgang! Crastos "Old Vines" fra over 70 år gamle vinstokke. For nyligt kåret til årest bedste blendede rødvin, ved "Wines of Portugal challenge". Som altid kan man roligt gemme dem 5-10 år i kælderen - Så bliver de helt fantastiske.
Kåret som bedste rødvin sammenstukket af flere druer, ved "Wines of Portugal challenge" for nyligt.
MEN vi kan ikke komme udenom portvin, når talen falder på Portugal - og især Porto.
Derfor denne Portvin som afslutning.
Burmester - topkvalitet fra et af Portugals ældste portvinshuse
Burmester blev grundlagt i 1730 i London og begyndte at eksportere portvin til Europa fra Vila Nova de Gaia i 1750 og er således et af de ældste portvinshuse. I dag er Burmester specialiseret i portvine af tawny typen i topkvalitet, med Colheita (vintage dateret tawny) som deres helt store speciale. Burmester har altid stået for traditionel portvinsfremstilling, men eksperimenterer også med moderne produktionsmetoder. I 2005 blev Burmester en del af Sogevinus Fine Wines, som har som sit mål være den førende aktør inden for portvin og bordvin i Portugal. Koncernen ejer i dag 5 forskellige portvinshuse, hvoraf Burmester kvalitetsmæssigt er spydspidsen. Ejerskabet af netop disse 5 portvinshuse gør Sogevinus Fine Wines til markedsleder inden for Tawny-typen, en position som man via nye investeringer vil søge at udbygge.
Unikke vinmarkbesiddelser og historiske kældre
Burmester har markeret sig som kvalitetspioner i Porto i mange år og det hæderkronede hus besidder flere af de bedste vinmarker langs Duoro- floden. Herfra høster de exceptionelle druer, som Burmester får det fulde potentiale ud af. Vinene lagrer i de enorme, historiske kældre i Villa Nova de Gaia, hvor der er plads til 3.000.000 liter portvin. Burmester er endvidere et at de meget få portvinshuse, der har lagrer (om end meget begrænsede) af meget gamle Colheitavine tilbage til 1800 tallet.
Colheita (Tawny) og Vintage (Ruby)
Portvin kan overordnet set opdeles i 2 typer; tawny og ruby. Tawny-typen, som også inkluderer almindelig tawny, tawny med alderbetegnelse - 10, 20, 30 eller 40 år og Colheita, betegnes også som fadlagret port, idet den ligger på fad indtil den skal bruges. Hvor Tawny er en blanding af flere forskellige årgange, er Colheita en årgangstawny som kun laves i de bedste år. En Colheita lagrer minimum 7 år på fad og bærer altid 2 årstal, høstår og tappeår. De bedste og mest eftertragtede Colheita, lagrer rigtigt mange år på fad, og opnår derved en uhørt koncentration og kompleksitet. Tawny, som betyder læder, er opkaldt efter den brungyldne farve, som portvinen får af den lange fadlagring. Ruby-typen, som også inkluderer vintage og late bottled vintage, tilbringer for portvin relativt kort tid på fad. Efter aftapning på flasken er ruby og late bottled vintage drikkeklar, mens vintage udvikler sig ved flaskelagring og har et langt lagringspotentiale. Ruby, som betyder rød, er opkaldt efter typens farve
Burmester Tawny Port
En Tawny som alle kan lide; et kvalitetsprodukt, der virkelig udskiller sig fra den store mængde af kedelige Portvine. Elegant og fyldig, med en indbydende bouquet med antydning af nødder og marcipan, en ret mørk vin med en blød og lang eftersmag.