Ifølge legenden var det i landsbyen Nasso på Etna at vinguden Bacchus lavede den første vin ved at tage en drue mellem fingrene og presse den. Den sydøstlige spids ligger sydligere end Tunis. Sicilien kan være meget varm og det hav af Catarostokke, der er plantet i Trapaniprovinsen mod vest - og hvis druer oprindelig var bestemt for fremstilling af Marsala - opvarmes jævnligt til kogepunktet af vindene fra Afrika. Som nævnt er Marsala måske den mest kendte vin fra Sicilien. Til vinen bruges der hvidvin. Marsala fik sit navn af araberne Marsh el Allah som betyder Allahs Havn. Kunstvandig er derfor nødvendig på omkring halvdelen af Siciliens vinmarker. Klimaet er så tørt at vinplanterne næsten ikke behøver sprøjtning med plantebeskyttelsesmidler. Øen er derfor særdeles velegnet til økologisk vindyrkning. Inde i selve landet kan landskabet være grønnere og bjergene mod nordøst har som regel snedækkede toppe om vinteren.  Aftenens 'jomfru' foredragsholderI midten af 1990'erne konkurrerede Sicilien blot med Puglia om titlen som Italiens mest vinproducerende vinregion. Der blev årligt pumpet mere end 10 mio. hl oftest stærk vin ud til vinblanderne på faslandet. Ti år senere er produktionen faldet til omkring 7 mio. hl. Produceret på et reduceret areal ud fra et ønske om at producere mere kvalitet en kvantitet. Der produceres ca. 70% hvidvin og 30 % rødvin. Sicilien er stadigvæk en af de største vinproducenter i Italien og der konkurreres nu Puglien om at være den største producent. Siciliens mest kendte drue og som har skabt Siciliens vine ry i udlandet er Nero d'Avola ( byen Avola ligger mod sydøst ), der frembringer overdådige vine med struktur og modne røde fruttoner i smagen, isæt omkring byen Agrigento nær den centrale del af sydkysten. Druen kan sagtens stå alene men blandes hos nogle producenter med Syrah og Merlot. Af andre druer som dyrkes på øen kan nævnes Nerello Mascalese som vokser på Etna's skråninger. Frappato, der er en vigtig ingrediens til Cerasoulo di Vittoria DOC, er en anden drue, som er populær på grund af dens kirsebærsmag. Af de grønne druer kan nævnes Cattaretto, Grecanico ( som er identisk med druen Garganega som dyrkes i Venoto regionen i det nordøstlige Italien og som danner grundlag for hvidvinen Soave. Andre kendte vintyper fra Sicilien er bl. a Moscato ( Muscat ) og Marsala Indbyggerne forbruger mindre vin pr. indbygger end nogle af de andre italienske vinregioner. Vin 1: Montani Rosso Nero d'AvolaDen første vin I skal smage vil jeg bede jer om at bestemme land og drue først.  Vinen er produceret af Vignali Roccamora som har 60 hektar vinmarker i Sicilien beplantet med 40% Nero Avola, 30% Sangiovese & 20% Merlot og så vil den kloge lytter anføre ' hvad med de sidste 10 % ' og svaret er ' jeg ved det ikke men de producerer også oliven. Vin er fremstillet i samarbejde med ejeren Gian Andrea Tinazzi og vinmageren Gaetano Alfano. Vinhuset Tinnazzi er et større vindynasti med en samlet produktion på godt 3 mio. liter vin årligt. Alligevel formår Tinazzi at bevare fokus og koncentration på de enkelte vine. Man har 8 vingårde fordelt over hele Italien hvor de fleste vingårde arbejder meget selvstændigt i produktionen frem til tapningen. Vingården på Sicilien ligger i byen Agrigento. Ambitionen er at producere traditionelle sicilianske vine en en enestående kvalitet til fornuftige penge. Vinen har en klar rubinrød farve. Duften er elegant med strejf af modne kirsebær og vilde roser. En god hverdagsvin. Pris: 60 kr. Vin 2: Vignali Roccamora, Nero d'Avola Vi bliver hos samme producent men i en anden kvalitet nemlig en ren Nero d'Avola ved navn Lasios. Farven er rubinrød med et strejf af lilla. Intens duft med smag af sure kirsebær. Elegant og kraftig smag med lang udholdenhed. God til rødt kød. Pris: 128,00 kr. Vin 3: Vignali Roccamora, Nero d'Avola og Merlot Endnu et produkt fra samme producent men denne gang i en blanding mellem Nero d`Avola og Merlot. 70% Nero d`Avola & 30% Merlot. Navnet er Crateys En kraftig sag på 14%. Farven er rubinrød Duften er fyldt med frugtagtige noter og en anelse lakrids God til rødt kød, vildt og ost. Pris: 128,00 kr Vin 4: Vignali Roccamora, Sangiovese  Fortsat samme producent men vi springer lige i druen for at vise spændvidden hos producenten. Denne vin er en ren Sangiovese fra 2011. Knap så kraftig og holder 12,5%. Flot dybrød farve med aromaer såsom kirsebær og blomme. Derudover findes noter af vanilje og tobak. Smagen er koncentreret og moden med blød frugt. Fremragende koncentration og kompleksitet med moderat garvesyre og tannin. Velegnet til past med kødsauce, kraftige oste, pølse, kalvekød og kylling. Pris: 85,00 kr Vin 5: Vignali Roccamora, Carlo Alfano Så er vi nået til slutningen på denne producent med deres flagskib Carlo Alfano. Vinen er 50% Nero d`Avola & 50% Merlot. En kraftig sag på 14%. En rund og velafbalanceret vin med en skøn aroma. En smag af modne moreller, søde krydderier og tobak. Lagret 12 måneder på amerikanske egefade. God til kraftige kødretter. Pris: 154,00 kr. Vin 6: Il Giglio, Nero d'Avola Her tager vi en lille afstikker idet vi prøver en økologisk vin fra en vingård ved navn Masseria de Feudo. Navnet på vinen er il Giglio og er en ren Nero d`Avola. Der er ikke meget at finde omkring vinen men der er en flot præsentation fra gården idet de også producerer kødkvæg og andre landbrugs varer. Den holder 12,5% . Jeg har ikke smagt den selv men lad os prøve. Pris: 100,00 kr Vin 7: Giordano Rosso Sicilia En vin fra en af Italiens store vinproducenter Giordano Vinen består ovevejende af nero d`Avola iblandet lidt Shiraz. Farven er rubinrød. Lidt tør med frisk frugt. God til grillet kød, kraftige retter og oste. Den holder 14% Pris kr. 100,00  Der bliver gået til stålet mht. at få alle detaljer med |