Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
DOC Orvieto ligger hovedsageligt i Umbrien, men området overlapper faktisk med Lazio. Alligevel regnes det som det vigtigste område i Umbrien, hvor det med sine 2000 hektar udgør knap 12% af hele regionens vinproduktion. Selve byen Orvieto er bygget oppe på en vulkansk tufklippe, der stikker op i landskabet, og bestemt er et besøg værd. Historisk set var vinen fra Orvieto berømt allerede under renæssancen og i 1800-tallet beordrede pave Gregor den 16. at hans lig skulle vaske i den liflige vin. Der fremstilles udelukkende hvidvin i DOC Orvieto (rødvin produceres under DOCRosso Orvietano), og det sker på en blanding af 40-60% af Procanico (Trebbiano), 15-25% Verdello (Verdejo), samt op til 20% Grechetto, Drupeggio (Canaiolo Bianco) eller Malvasia Blanc. Derudover er det tilladt at tilsætte op til 15% andre grønne sorter, og tilsætning af enten Chardonnay ellerSauvignon Blanc, er efterhånden ret udbredt.
Indtil midt i 1970'erne var Orvieto en af Italiens vigtigste hvidvine, kun overgået af Soave ogVerdicchio Dei Castelli di Jesi. Der blev eksporteret enorme mængder af den friske og syrlige unge vin, og den dag i dag er den fortsat en hyppig gæst på eksportmarkederne, selvom dens markedsandel er faldende. Årsagen til vinens succes, skal formentlig søges i tilstedeværelsen af mange af de store toskanske vinhuse i området. Der findes ikke meget hvidvin i Toscana og da mange af de vinhusene dér havde brug for at kunne sælge alle typer vin, var Orvieto oplagt: mange valgte enten at opbygge deres egen produktion af Orvieto eller at købe og videresælge den færdige vin under deres eget navn. Det betød at Orvieto vinen fulgte med rødvinene fra Toscana rundt omkring i verden.
Orvieto blev en stor eksportsucces pga. af alt muligt andet end kvalitet, og efterhånden som andre områder og lande er begyndt at producere fyldige og gode hvidvine til en relativt billig penge, er Orvieto blevet presset bagud. Selv den dag i dag er hovedparten af Orvieto vinene tynde, grønne og stikkelsbæragtige med masser af syre og ingen personlighed. Der er dog en udvikling i gang hvor man begynder at eksperimentere og fortolke vinen, ved at bruge nye metoder i kælderen, fadlagre den og særlig succes har man fået, ved at kombinere temperaturkontrolleret gæring med tilsætning af op til 15% Chardonnay eller Sauvignon Blanc. Disse vine er langt mere sprøde og fyldige end de mere traditionelle hvidvine fra Orvieto, der er jævne dagligdagsvine.
Livet i Orvieto foregik også under jorden.
Man kan stadig i dag besøge de etruskerne gravsteder og brønde (op til 80 meter dybe), se underjordiske olivenpresser og dueslag (duerne blev spist i svære tider), og gange til 2. verdenskrigs beskyttelsesrum.
Orvieto Underground-turenen foregår to gange om dagenklokken 11 og klokken 16 (Tel 076 33 44 891 - Speleotecnica - Piazza Duomo).
Der er i dag opdaget over 40 etruskiske tunneler under jorden, 100 etruskiske brønde, 25 vand-cisterner fra renæssancen, hvor der stadig løber vand, 20 firkantede brønde, og over 30 siloer til opbevaring, samt et utal af dybe kældre, hvor familierne igennem århundreder har opbevaret blandt andet byens gode vin.
De etruske gravsteder - Orvieto siges at være en af de mest "etruskiske" byer, der findes - ligger udenfor bymuren - Crocefisso del Tufo (Tuf-sten er et byggemateriale) og Della Cannicella - gravpaldsen er indrettet som efter en byplan og navnene på de afdøde står på gravstederne
I det centrale Umbrien, lidt syd for hovedbyen Perugia, ligger den historiske by Montefalco. Mod øst ligger Apenninerne og rundt om byen ligger det bakkede landskab, der lægger jord og skråninger til Montefalco vinene. Som mange andre af de historiske italienske vinområder, har Montefalco været igennem en tornerosesøvn, og det er først de sidste 25 år, at udviklingen er gået stærkt. Faktisk er antallet af vinproducenter fordoblet på 10 år, men det er dog stadig et ret beskedent antal — i dag lidt over 60 producenter.
En af de relativt nytilkomne er Omero Moretti. De har i mange år lavet olivenolie, og omlagde hele produktionen til økologi i 1992. I slutningen af 90”™erne plantede Omero Moretti de først marker med vinstokke, og i dag er ca. 1/3 af deres 32 hektar plantet med vinstokke. Vinstokkene er således stadig ret unge, men det forhindrer dem ikke i allerede nu, at lave fremragende druer. Det drejer sig om talent, terroir og tradition på en ægte familiegård, hvor også den yngste generation, de to døtre Giusy og Lucia, tager del i arbejdet.
Der er noget befriende originalt og naturligt ved Omero Morettis vine. Lokale druer og traditioner skaber vine, der på en gang er balancerede og saftige, samtidig med de har en upoleret krydret charme og vildskab. Alle druer gæres på ståltank, og de røde vine lagres efterfølgende på store træfade i op til 24 måneder (Sagrantino). De kræver efterfølgende flaske lagring, og de kræver dekantering, men så er de til gengæld og skabt til mad. Det kan være det nordiske efterårs- og vinterkøkken, eller det kan være det helt traditionelle og lokale landkøkken, som de selv præsenterer her.
Arnaldo Caprai grundlagde en af ”‹”‹Italiens førende tekstilvirksomheder i 1955. Den mand, der identificerede sig så stærkt med sit hjemland Umbrien besluttet at købe vingård jord i 1971 og bosatte sig på den søvnige bakketop landsby Montefalco.
Der opdagede han den Sagrantino drue, som tidligere var blevet brugt til at lave søde, sakramentale vine.Marco sluttede familien vin venture i 1987 med bemærkelsesværdige vision for dette unikke og mystiske drue.
Caprai og Sagrantino deler mange lignende kvaliteter. Manden er oprørsk, til venstre for midten, iltre og fokuseret. Den drue er rugende, mørke og nervøs, med uregerlige tanniner. Begge er dybt forankret i den jord, de kalder hjem.
Blot et år ind i sin forvaltning af vingården, Caprai lancerede Sagrantino projektet i samarbejde med universitetet i Milano for at studere druen er klonal variation. Han købte mere jord (hvilket bringer det samlede areal til 375), der er bygget en state-of-the-art vingård og plantede forskellige eksperimentelle vinmarker.
Han er en leder i Consorzio Tutela Vini Montefalco, de regionale vinbønder forening, og har været medvirkende til oprettelse af vin veje for besøgende.
Vinene fra Umbrien er ikke så kendte som deres pendanter fra Toscana. Blandt de Umbriske vine er der gode muligheder for at gøre gode køb. Umbrisk vin er typisk god madvin med fylde og en god rensende frugtsyre (rank). Vitiano er lavet på det populære Supertoskaner blend, Merlot, Cabernet Sauvignon og Sangiovese.
Berlingske skrev: Let bladagtig i duft med strejf af solbær. Rank, intens og struktureret vin, med god balance mellem frugtsødme og tørhed. En krævende vin, som de fleste vil nok synes behøver lidt mad som modspiller. Virkelig flot til prisen.
5 af 6 stjerner i Berlingske
Beskrivelse:
FALESCO Pesano Umbria Merlot, lavet på Merlot druen, der bedst kendes fra Saint-Emilion og Pomerol. Bouqueten har mørke bær, krydderi, tobak, vanilje og man fornemmer, at den er modnet på barriques. Smagen har kraft og fylde. Moden frugt finder sammen med blide tanniner, diskret eg og krydderi til en lang og harmonisk helhed. Velegnet til de røde kød og andre mere krævende kødretter
Dyb violet/lilla. Her kommer en fest af mørk med kirsebær, solbær med klare indtryk af fadlagring men samtidigt med klassisk sødme og varme. Smagen har intensiv blød og samtidigt kraftfuld fylde af mørke bær - primært kirsebær med krydret indtryk. Flot harmoni og intensitet i vinen, hvor blødheden smukt holder tannin i skak, selv om den gerne vil frem. Det kommer den ikke uden kamp, men frugten vinder. Lang finish
Rubinrød. Mørk og ganske let sødmefuld næse med mørkerøde kirsebær, træ, krydrede toner og en blomstret sekundær tone. God næse. Smagen er sødmefuld og krydret med mørke kirsebær og en kæk frugtsyre. Sammen spiller de fint. God fast struktur med god tyngde og saftighed med en ret lang finale
Duften har fine toner af kirsebær og viol. Smagen er elegant og afbalanceret med en frisk, vedholdende eftersmag.
ÂServeringsforslag for denne rødvin:
Tenuta Castebuono, Montefalco Rosso er lavet på:
Smagekommentarer
Duften har fine toner af kirsebær og viol. Smagen er elegant og afbalanceret med en frisk, vedholdende eftersmag.
Vinifikation
12 måneders lagring på 225 liters egetræsfade.
Pris: kr. 249
Violet. Kraftfuld med jordbær, krydderi og fint tryk i næsen i let kompleks stil. Ret voldsom duft må man sige. Smagen er blød og fast med jordbær, krydderi og fast frugtsyre. Mundrensende og let bitter på den fede måde. God balance og hele tiden den sprøde syre til at supplere den kraftfulde og ret komplekse palette.
Sagrantino is a deeply colored grape variety that produces one of central Italy”™s most tannicred wines. Though Sagrantino”™s origins are disputed, the region of Umbria — and in particular the area around the town of Montefalco ”’ has been the variety”™s home for centuries.
The grape”™s nature is most famously displayed in the Sagrantino di Montefalco region, where wines must be produced from at least 95% Sagrantino. The clay soils of Montefalco are dusted with sand and limestone pockets, which Sagrantino responds well to. Blends are permitted in the greater Montefalco DOC region.
Varietal Sagrantino is a dark and dense wine that is unique to Umbria. Its fruit profile ranges from black cherries to ripe blackberry, with many secondary spicy and earthen characteristics. A certain smokiness is sometimes noted in some examples, while sappy pine flavors have been observed in others. It is typically a wine that is both sweet and savory.Sagrantino”™s high tannins and affinity for oak mean that it matures particularly well, which is reflected in the stipulation in the local wine law that it must not be released until it has aged for at least 30 months. Fortunately, though, Sagrantino”™s tannins are more sweet than austere and modern examples can be quite approachable in their youth. Sagrantino is more heavily bodied than its traditional blending partner, Sangiovese.
Often described as elusive and mysterious, Sagrantino is produced by only a handful of producers in Montefalco and hardly grown outside Italy at all. Consequently, its availability is limited, though an increase in international attention has seen a rekindling of interest in this intensely colored grape.
Even rarer than the dry red wine crafted from Sagrantino and its blends are the varietal passito wines of Sagrantino di Montefalco DOCG. These concentrated wines, made from semi-dried grapes, are comparable to Vintage Port in their intensity and longevity.
Outside of Italy, Sagrantino has been experimentally planted in Australia, California and Argentina.
Popular blends include: Sagrantino — Sangiovese, Merlot — Sagrantino — Sangiovese.
Food matches include:Â
Pris: kr 249,00
Violet. Varm og letvaset næse med solbær, busk og urter. Varme karameltoner pibler frem, og der er endda smør i næsen. Klassisk franske druer møder italiensk vinmager. Smagen er sødmefuld og mørk med solbær, kvas, karamel/smør, vanilje og lette urter. Blød og rund vin som har meget fin balance og herlighed i munden med god intensitet, uden at det er overdrevet. Der er kælet for velsmagen her. Næsten uden tanniner i finalen der bare fortsætter blødt og modent i over 20 sekunder. Det er velsmag fra start til slut