Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
Vi drager i dag til Østrig, hvor vin har været dyrket siden år 700 før vor tidsregning, og hvor man mener, at kelterne startede en primitiv produktion i Burgenland, som ligger i det sydøstlige hjørne. Her ligger også den store Neusiedlersø med en længde på 36 km og et areal på 315 kvkm, heraf 75 kvkm i Ungarn. Den har omtrentlig samme areal som den danske ø, Als.
Romerne intensiverede dyrkningen, og skiftende vinmagere fortsatte i århundreder, men vinområderne var fordelt på mindre private brug, ofte ganske små, Weingüter, som i dag stort set er eneherskende. Der er ingen vinslotte, og kooperativer er sjældne.
Indtil 1985 var Østrig storeksportør af vin og eksporterede op til 50 mio. flasker årligt.
Men hvorfor kun til 1985?
Jo, da kom den store vinskandale, hvor en gruppe vinproducenter blev taget i at sætte diethylenglykol, også bare kaldet glykol, til vinen for at gøre den mere fyldig. Stoffet, som anvendes i kølervæske, er i sig selv uskadeligt, men ulovligt i vin, og det viste sig ikke at være en engangsforteelse, men en metode der havde været anvendt i årevis. Med et slag skrumpede eksporten til 5 mio. flasker årligt, og Østrig indførte en af verdens skrappeste vinlove.
Det har resulteret i, at vinen nu er af en meget høj kvalitet. Der er stort set ingen underskov af billig og underlødig vin som f.eks. i nabolandet Tyskland, men omvendt er vinene også så dyre, at det er umuligt at finde billige vine fra alpelandet. Derfor er eksporten aldrig rigtigt kommet op igen, og østrigsk vin er i dag ukendt for de fleste.
Det er egentligt synd, for i Østrig produceres glimrende vin, hvoraf specielt de hvide sorter kan være en stor oplevelse. Grüner Veltliner (29% af det totale areal), Riesling (12%), Müller-Thurgau (5%), Weisburgunder eller Pinot Blanc (4%) — og så følger Neuburger, Muscat, og flere.
Martin Arndorfer · Strass · Kamptal · www.martin-arndorfer.at
Stringente, vibrerende og frugtdrevne vine, et kuriosum på vinstokke plantet i 1958, samt en lidenskabelig og velstruktureret blanding af Chardonnay og Neuburger. Med kun fire hektarer fordelt på fire vinmarker er der tale om omhyggelig nicheproduktion.
Grüner Veltliner Strassertal 2012 - 12.5%- Kr. 110,-
Den klassiske Grüner Veltliner, som er Østrigs kendetegn, er med gulgrønne druer, sprød, ren og let citrussmag, og stilen hører nærmest til Alsace. Skal drikkes kølig — 10 grader og ung. Den vi startede med at drikke er fra Weingut Arnhofer i Kampthal.
Jeg fik omtrentligt 10 % rabat på alle vinene, og rabatten er indregnet i prisen, som jeg oplyser.
Vinene er alle købt i österreich vin på Esplanaden. Det er værd at bemærke om al østrigsk vin, at hvis der kun står et druenavn på etiketten, så er det en enkeltdrue-vin.
Jeg har også taget en sekt med. Weingut Stroheimer, Weststeirmark (9 hektar). Druen hedder Blauen Wildbacher. Wildbacher er en mørklødet druesort og en specialitet i regionen Steiermark. Det er en meget gammel sort, som siges at gå tilbage til kelterne, og gamle manuskripter nævner navnet allerede i det 16. århundrede. Sorten er ikke specielt krævende med hensyn til jord, men kræver varme steder med tilstrækkelig luftning, idet den ellers er tilbøjelig til at rådne. Druerne har en tendens til at modnes sent, og udbyttet kan være svingende. Vine fremstillet af Wildbacher smager af røde bær med en forfriskende syrlighed. Skal drikkes 8-9 grader.
Strohmeier · Weststeiermark · strohmeier.at - Steiermark
Man når til et punkt, hvor det er helt indlysende og ord virker overflødige. Vi smiler blot til hinanden, i en fælles forståelse, respektfuldt, og glædes. Det er som om, vi vidste det i forvejen og nu blot blev mindet om det.
En slags gentagelse af noget oprindeligt, noget rigtigt, fint og godt. Men også noget nyt, et nyt nedslag i tiden. En ny ramme om et smukt minde. Den er helt i vinkel med ham Franz.
Sekt Rosé (Schilcher) usvovlet - Kr. 195,-
Men Østrig har også en produktion af rødvin, og det ved jeg, at klubbens medlemmer sætter pris på. Så resten af foredraget bliver om rødvine. Det er imidlertid kun en fjerdedel af arealerne der er tilplantet med de blå druer. Først blandt disse er Zweigelt (14% af det totale tilplantede areal), Blaufränkisch (7%), Blauer Portugieser (4%), St. Laurent (2%) og Blauer Burgunder eller Pinot Noir samt et par stykker til. Vi skal smage nogle af dem.
Umiddelbart skulle man tro, at de røde østrigske vine ville minde om de tynde røde vine, der fremstilles i Alsace og mange steder i Tyskland, men det er faktisk ikke tilfældet. Den skrappe vinlov har betydet, at der i dag produceres dybe og saftige rødvine i en meget moderne stil. Især Cabernet Sauvignon (som ville være næste nummer i rækken af de druer, jeg remsede op for lidt siden) og Pinot Noir kan være meget interessante, men desværre er priserne på disse vine skruet så højt op, at det nærmest er latterligt.
Vi smager nu Pinot Noir 2009 fra Wiengut Fidesser i Niederösterrich — 14 grader (det er svært at ramme). Vi ved jo alle sammen, at man ikke kan sige Bourgogne uden at sige Pinot Noir, men druen, som er urgammel, er spredt ud over hele verden, og altså også til Østrig. Den blå-sorte drue er forholdsvis let og derfor meget modtagelig overfor jordbundens karakteristika, men normalt kendetegnet af en liflig, violpræget aroma. Det kombineret med, at den er vanskelig at dyrke, er sikkert grunden til, at den nyder en særlig status blandt vinkendere.
Retz ·Weinviertel · fidesser.at
Stringente, veldefinerede og regionstypiske vine, men også usædvanlige vine på mildest talt usædvanlige druer fra Fidesser-familien i Østrigs største vinregion Weinviertel nord for Wien. Biologisk — organisk producent.
Pinot Noir Kapellenberg 2009 - 225,-
Næste nummer er St. Laurent-druen fra Pittnaur i Burgenland. Kr. 145. Druen er af tjekkisk oprindelse og udbredelse, men østrigerne har 800 hektar med den i Burgenland og Niederösterreich. Det er mørk-skindet drueart med stærke aromaer. Man har længe ment, at den havde tilknytning til Pinot Noir, men DNA prøver har sået tvivl om dette. Ubestridt er det imidlertid, at den er far eller mor til Zweigelt, mens den anden forælder er Blaufränkisch.
Gols · pittnauer.com - Burgenland
Distinkte og aromatiske vine i fornem balance på fortrinsvis Sankt Laurent og Pinot Noir, men tillige bl.a. fremragende Blaufränkisch og Merlot. Ubetinget en af Østrigs bedste rødvinsproducenter. Medlem af vinassociation Pannobile. Biodynamisk producent - under omstilling siden 2005.
Sankt Laurent Dorflagen 2012 - Kr 145,-
Og så hilser vi netop på Zweigelt fra Weingut Muster i Steirmark. Som vi lige har hørt, så er den født af Blaufränkish og St. Laurent. Det skete i 1922 med dr. Frirz Zweigelt som fødselslæge. Vinen er substansrig, frugtig (?) og med rødviolet farve. Bouquet”™en har vanilje aroma.
Südsteiermark · weingutmuster.com - Steiermark
Læskende, levende og vibrerende vine på Gelber Muskateller, Morillon (Chardonnay), Sauvignon Blanc og Zweigelt fra den mineralholdige, kalkstensdominerede, sydsteieriske undergrund (i fast form kendt som Opok — ler/silt) i Schlossberg. Kernesunde skråninger i 400-500 meters højde dyrket gennem årtier efter biodynamisk retningslinier og traditionelt kælderarbejde (håndarbejde, vildgær, brugte fade, ingen filtration, minimalt brug af svovl, hvis overhovedet, og tid — god tid) er grundlaget for disse mageløse og levedygtige hvide, røde og orange vine. Biodynamisk producent.
Zweigelt 2009 - Kr 165,-
Blaufränkish druen, som er den næste, vokser i Centraleuropa — denne her i Weingut Weninger, Burgenland. Druen har mørkt skind, er tanninrig og smagen har krydrede toner. De lærde er uenige om dens oprindelse, DNA-tests giver forskellige resultater.
Weninger · Horitschon · Mittelburgenland & Sopron (Ungarn) · weninger.com
Frugt, struktur og balance. Koncentrerede, kraftige og afmålt fadlagrede rødvine med fra den mineralrige lerundergrund omkring Horitschon. Den unge Franz Reinhard Weninger har for nyligt overtaget vingårdene på såvel den østrigske som ungarnske side af grænsen efter sin fars mangeårige pionerarbejde. Biodynamisk producent - under biodynamsik omstilling siden 2005.
Blaufränkisch Hochäcker 2011 DAC - Kr. 165,-
Så har vi den sidste, som er en blandingsvin, Blaufränkisch og Zweigelt. Jeg tror, at blandingsforholdet er 60 % plus 40 %. Begge druer har vi smagt hver for sig. Området hedder Pannobile og ligger ved den nordlige ende af Neusiedler-søen. Her har lidt uvant efter østrigske forhold ni producenter slået sig sammen som Pannobile Nine Winemakers, hvoraf en er Claus Preisinger, som fremstiller denne vin.
Gols · clauspreisinger.at
Med udgangspunkt i omhyggeligt markarbejde og en minimal indgriben i den naturlige vinproces i kælderen er Preisinger kendt for sine robuste og lagringsdygtige vine. Tætte, mørkfrugtede rødvine med Zweigelt som omdrejningspunkt, samt klassisk, velstruktureret og raffineret Pinot Noir. Saftig og særegen hvid, enkeltmarks Blaufränkisch, samt orange-vinen Edelgraben er desuden kræs for kendere. Den eneste indvending er de forsvindende små mængder. Seneste medlem af Pannobile gruppen. Biodynamisk producent - under omstilling siden 2005.
Pannobile 2011 - Kr. 265,-
Østrigsk vin deles op i forskellige klassifikationer, nemlig Tafelwein, Landwein, Qualitätswein, Kabinett og Prädikatswein.
Tafelwein er den dårligste kategori og Prädikatswein er den bedste, og den deles yderligere op i Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein og Trockenbeerenauslese.
Østrig opdeles i fem vinregioner, nemlig: Burgenland, Neusiedlersee, Niederösterreich, Steiermark og Wien.