Ærgerligt! Det angivne bruger ID eller adgangskode er forkert!
Velkommen! Første gang du logger ind på Côtes du Vin's nye website skal du indstille dit password på ny!
Henter indhold...
Da jeg skulle beslutte hvad smagningen skulle bestå af denne aften, kom jeg i tanke om at vinen fra vor nærmeste vindyrkende nabo, har jeg meget ringe kendskab til. Derfor besluttede jeg at vi skal smage på tysk vin i dag, så mit og vinklubbens viden om tysk vin bliver opdateret.
Jeg kontaktede derfor vinhandler Per Freilev og fik ham til at udvælge de vine vi iaften skal smage. Det var meningen at han skulle præsentere vinene men da han blev forhindret må I nøjes med undertegnede.
Vi starter med at få noget i glassene — jeg kommer tilbage til vinen om lidt.
Tyskland har gennem de seneste 20 år gennemgået en udvikling bl.a. på deres noget særegne kvalitetsstem der bygger på druemostens sukkerindhold ved høstning. I 1984 blev der solgt mere end 175 millioner flasker ad den søde og billige Liebfraumilch. Der var lav interesse for kvalitet og oprindelse af vinen bare den smagte ens år efter år. Der gav Tysklend et image som producent af billige søde hvidvine primært for ældre og unge mennesker.
I dag har markedet ændret sig, der er større efterspørgsel efter tørre hvidvine og ikke mindst kvalitet frem for kvantitet. De tyske producenter var sene til at se denne udvikling og fortsatte i flere år med at producere billige søde hvidvine. Men i dag er dette vendt da eksporten af libfraumilch er halveret og der er kommet mere fokus på kvalitet og ikke mindst på produktion af rødvin. Når tyskerne vil, kan de producere vine der er perfekte til mad !
Tysk vinkultur kan dateres tilbage til et sted mellem 1 og 4 århundrede. Ikke meget er kendt omkring den periode og vi skal 1000 år frem, før vinproduktionen begynder at ligne den vi kender i dag. Spätburgunder kan dateres tilbage til det 14. år-hundrede og riesling til det 15. Århundrede. I middelalderen voksede den tyske vin-produktion kraftigt og man mener, at den på et tidspunkt var fire gange så stor som i dag.
De vinregioner der i dag dyrkes er stort set de samme som i middelalderen, men antallet af vinstokke og marker er reduceret.
Der benyttes omkring 135 forskellige druesorter i Tyskland, hvoraf de 100 benyttes til hvidvin og 35 til rødvin. Det er med til at understrege at Tyskland først og fremmest en hvidvins nation. Men siden 1980 erne er efterspørgslen efter rødvin steget og 35% af vin-markerne er tilplantet med rødvinsdruer.
Drue | Type | Andel | Udvikling |
---|---|---|---|
Riesling | hvid | 22% | stigende |
Müller-Thurgau | hvid | 13% | faldende |
Spätburgunder | rød | 11% | konstant |
Dornfelder | rød | 8% | faldende |
Silvander | hvid | 5% | faldende |
Gravburgunder | hvid | 4% | stigende |
Blauer porturgiser | rød | 4% | faldende |
Wisburgunder | hvid | 4% | stigende |
Kerner | hvid | 4% | faldende |
Trollinger | rød | 2% | konstent |
Tysk vins ukonede konge. Jeg citerer nu fra det tyskevinkontor:
Bare det at snuse til riesling er en stor fornøjelse. Æble-,citrus- eller abrikosaromaer stiger op i næsen. Disse klare frugt aromaer i forbindelse med en enestående frugt-syrebalance gør riesling til en af de helt store vin sorter i verden. I de senere år har Riesling gennemgået en renæssance. Frem til begyndelsen af det 19. Århundrede var tysk riesling blandt de dyreste vine i verden og man kan tale om tyskland som rieslings hjemland. 22.000 Hektar ca. 60 % af rieslings planter vokser i Tyskland. De to største Rieslings vindistrikter i verden er Pfalz og Mosel.
En Rieslings karakter hænger som få andre druesorter sammen med jordbunden. Kraftig muld fremmer citrusagtig præg. Sandsten bringer abrikosaromaerne frem. Skifer undergrund sørger for en prægnant minerals note som minder om flintesten.
Der er 13 vindistrikter i tyskland.
De to distrikter vi skal smage vin fra er Pfalz og Reinhessen.
Pfalz: Igennem 85 kilometer slynger ”Deutsche Weinstrasse” sig gennem de pitoreske byer og frodige vinmarker imellem grænsen til Reinhessen og Frankrig. Vin-stokkene trives i det varme og solrige klima i Pfalz og giver fyldige vine. Den førende sort er riesling og de hvide pinotsorter weiburgunder og grauburgunder. Førende rødvinsdruer er spätburgunder, dornfelder og st.laurent.
Rhreinhessen: Landet med de 1000 bakker ligger indenfor den store albue der formes af af Rhinen som den flyder mod nord fra Worms til Mains, hvorfra den svinger mod vest til Bingen. Det er Tysklands største vinregion.. De klassiske hvidvins som riesling, silvander og rivander dominerer. Af rødvine kan nævnes spatburgunder porturgiser og dornfelder.
Tysklands seneste vinlov stammer fra 1971. Systemet er markant anderledes end det man benytter i de fleste andre lande. I Tyskland spiller område, høstudbytte, syreindhold ingen rolle for hvor en vin kvalitetsmæssigt bliver placeret. Det eneste der betyder noget, er sukkerindholdet i druerne ved høsttidspunktet. Jo højere der er, jo bedre — ifølge systemet.
Tyskland har nogle af verdens mest nordlige vinmarker, hvorfor fuld modning altid har været et problem. Tanken bag systemet er således, at jo mere modne druerne er, jo mere sukker udvikles der, og jo bedre bliver vinen. Det betyder at nogle bevidst vælger druesorter som giver et højt indhold af sukker, men ikke nødvendigvis en god vin, fremfor at arbejde med den lidt mere kræsne riesling.
Navn | Fork. | Kvalitet | |
---|---|---|---|
Tafelwein | Bordvin | Simpel bordvin ca. 2-3 % af tysk vin | |
Landvin | Bordvin | Simpel bordvin med distrikts ang. Ca. 5% | |
Qualitätswein bestimmet Anbaugebiete | QbA | Kvalitetsvin | Kommer fra et af de 13 distrikter.uden prætikat. Krav 60 Oechsle ca. 7 % alkohol der kan derfor tilsættes sukker. |
Qualitatawein mit Prädikat | QmP | Kvalitetsvin | Her må ikke tilsættes sukker! |
Hvis en tysk vin er placeret i den bedste kvaliteteskategori mit prädikat , tilføjes et prætikat. Et prædikat er en udmærkelse eller en skelnen. Vinen skelnes fra hinanden ved analyse af sukkerindholdet kaldet Oechsle. Sukkerindholdet bestemmer prædikatet.
Rheinpfalz er det sydligste af de vinproducerende RHIN-områder og er beliggende tæt v. grænsen til Frankrig — stik nord for Alsace. Weingut Egon Schmitt råder over 12 hektar vinmarker og producerer årligt 140. — 150.000 fl. vin. Vingården blev grundlagt i 1976 og er i dag ledet af sønnen Jochen , som adskillige gange indenfor de senere år har været udvalgt som en af områdets absolut førende. Er p.t. på vej til at blive anerkendt med ”Fair and Green” certifikat i en organisation som arbejder for miljøvenlig produktion, med en stadig forpligtelse til at intensivere indsats og midler.
Rheinhessen er arealmæssigt Rhin-områdets største og er beliggende centralt i området syd for byen Nierstein.
Weingut Raddeck er økologisk certificeret og råder over 17 hektar vinmarker. Datteren — Anna — har arbejdet og studeret vinkundskab i New Zealand og fremstår som hovedkraft for vingårdens produktion af Sauvignon Blanc, som indtil nu er ganske stærkt begrænset, men af usædvanlig høj kvalitet. Familien Raddecks force ligger umiddelbart i den hvide ende af skalaen. Men tag ikke fejl — der er rigtig spændende røde at finde.
Druesorter: Blauer Portugieser, Spätburgunder (=Pinot Noir)
Præsenterer sig bedst let afkølet, let sødme/rundhed, bredt anvendelig
kr. 79,50 (100 cl.)
Druesort: Riesling
”œTextbook Riesling”, frisk og sprød. Fin til lys fisk, salater, lyst kød og ”i utide”
kr. 73,50
Druesort: Sauvignon Blanc
Indtagende velduft, stor frugtrig aroma. Til kraftige salater, skaldyr og fisk, gedeoste eller ”solo”
kr. 94,00
Druesort: Weissburgunder (= Pinot Blanc)
Tydelig Pinot-karaktér, fylde og længde. Lækker til fisk og kød i cremede saucer og grøntsagsbasere tærter og rødkitoste
kr. 104,00
Druesort: Saint Laurent
Markant ”œtextbook” Saint Laurent, intensitet og rundhed. Til mellemkraftige kødretter, faste oste
kr. 110,00
Druesort: Riesling
Relativ kraftfuld Riesling med markant mineralitet. Kraftigere skaldyrs- og fiskeretter samt lyst kød
kr. 110,00
Druesort: Dornfelder
Usædvanlig mørk og dyb Dornfelder-stil, mellemkraftig vin. Ultimativt valg til kalvekød, fasan og lignende.
kr. 125,00
Druesort: Spätburgunder (= Pinot Noir)
Meget intens og særdeles typisk Spätburgunder med markant længde. Fin til blandt andet fjervildt og kalvekød.
kr. 149,00
Druesorter: Dunkelfelder, Cabernet Sauvignon (ref. DuCa)
Usædvanlig tæt og dyb farve, stor intensitet oog stofrighed. Særdeles velegnet til fjer- og hårvildt.
kr. 209,00
Druesort: Rivaner (krydsning mellem Riesling og Silvaner)
SUPERintens, koncentreret sødme med markant balancerende syre. Velegnet til desserter med markant frugtigt præg, nødder og kage. I mindre grad chokolade og is.
kr. 169,00 (37,5 cl.)
Bestillinger foretaget på aftenen fratrækkes 20 %
Go”™ smagning!