![](referater\files\030505PerJPic1.jpg)
Vi skal i aften en tur til et af de lande som nok må regnes blandt de mindre 'vinlande' men et land som vi nok kommer til at høre mere til fremover, vi skal en tur 'over dammen' til Uruguay.
Uruguay er et land på 173.620 km2 D.v.s. ca. 4 gange Danmarks størrelse, til gengæld bor der kun knap 3,5 millioner mennesker.
Grunden til at jeg valgte Uruguay var at jeg læste at netop Uruguay har, via sin beliggenhed ud til Atlanterhavet, et mildt kystklima med rigelig nedbør, der gør at de i modsætning til f.eks. Chile & Argentina ikke behøver at kunstvande. Dette ideelle klima gør jo så også at mængden af druer er rimelig stor, så et af deres største problemer har været ikke at producere for meget vin. Vinproduktionen i Uruguay blev startet af udvandrede baskere, der medbragte vinstokke med Tannat-druen der senere skulle blive 'nationaldruen' i Uruguay. Helt op til 1980'erne var Uruguay i Europa mest kendt for at leve en forholdsvis 'slap' rosévin. Dette har dog ændret sig meget siden. I dag findes der ca. 300 vinproducenter i Uruguay, stort set alle disse er mindre familiebrug. Af disse ca. 300 er det dog ikke mere end ca. 10 af disse der eksporterer vin til Europa. De vigtiste vinmarker i Uruguay ligger omkring Montevideo og mod vest i Colonia området. Der produceres ca. 100 millioner liter vin pr. år.
Som sagt er den mest dyrkede drue Tannat-druen. Derudover er det mest Merlot & Cabernet Sauvignon. Dog produceres der også hvidvine primært på Chardonnay & Sauvignon Blanc.
Vi skal smage vine fra to producenter, den første hedder:
Bodegas Castillo Viejo.
Castillo Viejo er beliggende i det sydligste Uruguay, i et område der hedder San Jóse nær ved hovedstaden Montevideo.
Det er 3. generation af familien Etcheverry der i dag producerer ca. 2.000.000 liter vin pr. år, heraf går de 1.500.000 liter til produktion af kvalitetsvine.
Hele produktionen er under overvågning af deres eget laboratorium. Der bruges både franske & amerikanske egetræstønder, stål-containere samt containere der er 'beklædt' med epoxy, som de skriver på deres hjemmeside, a paint which gives neither smell nor taste…… velbekomme…….
Der produceres to kvaliteter den billigere Amador og den dyrere Catamayor.
Den første vin vi skal smage er en Hvidvin
Sauvignon Blanc 2004. Catamayor.
Den har en potent bouquet med tropisk frugt & grøn peber med citrus og melon.
Anbefales som Aperitif, til lyst kød & fisk/skaldyr.
Indeholder 13,5 % - 60,- kr. hos Quality Wine.
Merlot-Tannat 2003. Catamayor.
Blød blommeagtig Merlot blandet med den kraftige fyldige Tannat.
Anbefales til Barbecue & pasta.
Indeholder 13,5 % - 60- kr. hos Quality Wine.
Tannat 2002. Catamayor Reserve of the family.
Reserve of the family er topkvaliteten hvor de bedste druer fra de ældste vinstokke bruges. De er lagret på nye & et år gamle amerikanske egetræsfade, efter 12 måneder bliver vinen blandet, let filtreret og hældt på flasker. Derefter lagres vin i yderligere 6 måneder i den underjordiske kælder.
Farven er mørk lilla, nærmest sort. Bouqueten er med skovens frugter og vilde bær. Den beskrives som en intens vin med smag af søde kirsebær & mørk chokolade med en lang harmonisk eftersmag.
Anbefales til Grillet kød.
Indeholder 13,5 % - 98,75 kr. hos Quality Wine
![](referater\files\030505PerJVin3.jpg)
Til sammenligning skal vi så smage en rødvin fra
Viná Progreso 2002. Reserve Tannat. (Bodegas Pisano).
Vina Progreso er et samarbejde mellem Pisano familien og Boisset familien fra Frankrig et samarbejde hvor Pisano har lagt jord til Boisset familiens måde at gribe tingene an på.
Farven er mørk. En vin i fuldendt balance .Smagen beskrives som elegant med et flot kontrolleret tannin niveau med en smag af modne bær.
Anbefalet til rødt IKKE krydret kød.
Indeholder 13,5 % - 60,- hos Kjær & Sommerfeldt. | ![](referater\files\030505PerJVin4.jpg) |
Bodegas Pisano.
Bodegas Pisano er familieejet og hører til den gruppe af vinfamilier hvor traditionerne fastholdes. Hele processen, fra plukning til den færdige vin på flasker varetages af Pisano-familien selv. De tre Pisano-brødre dyrker 40 hektar, samt har yderligere 75 hektar tilplantet da efterspørgslen er stærkt stigende. Bodegas Pisanos første flasker er dateret tilbage i 1924, men startede først eksporten i 1998, og sælger i dag til 23 lande. De producerer ca. 300.000 flasker pr. år.
Den første vi skal smage er en hvidvin fra
Torrentés 2004- Bodegas Pisano.
Hvidvin lavet på Torrentés som oprindelig er en spansk drue importeret via Argentina. Farven er bleg gylden. Duften er meget kompleks frugtagtig med et strejf af honning og krydderier.
Smagen beskrives som frisk, kraftfuld balancered & en forførende invitation til at drikke mere.
Anbefales til karry-retter, ost, frugt, æblekage eller bare som aperitif.
Indeholder 13 % - 65,- kr. hos Glud Vin.. | ![](referater\files\030505PerJVin5.jpg) |
Merlot 2003. Reserva Personel de la familia. - Bodegas Pisano.
Denne vin er lagret 12 måneder på egetræsfade. Farven er meget intens rød med et violet skær. Duften er fin og delikat duft af urter.
Smagen beskrives som kraftig med et præg af grøn peber, vilde røde frugter og nødder.
Anbefales til Paélla ,papaya, appelsin & baconsalat, ravioli med ostesovs & kødtærter.
Indeholder 14 % - 109,- kr. hos Glud Vin. | ![](referater\files\030505PerJVin6.jpg) |
Tannat 2003 - Reserva Personal de la familia. - Bodegas Pisano
Denne vin er lagret 14 måneder på egetræsfade. Farven er en intens mørk lilla farve. Duften har et præg af svampe, moden blomme og brændt træ.
Smagen beskrives som kraftig med smag af brombær ,tranebær & robust smag af syltetøj med vilde frugter, en vin hvor Tannat-druen kommer frem på fornemmeste vis med hele dens styrke og karaktaristika.
Anbefales til lam, svinekød , vildt, stærke oste, samt specielt til grillet kød eller kraftig krydret mad.
Indeholder 14 % - 109,- kr. hos Glud vin. | ![](referater\files\030505PerJVin7.jpg) |
Pinot Noir 2004 - Reserva de la familia. - Bodegas Pisano.
Denne vin er lagret 12 måneder på egetræsfade. Farven er briliant rubinrød.
Duften er delikat, balanceret, moden, blød med et strejf af anis, blomme & kirsebær, kan virke en anelse røget, men har en lang silkebrød eftersmag.
Smagen beskrives som dyb, elegant med fantastisk smag af frugt og blomster, en elegant vin man nødvendigvis må forelske sig i.
Anbefales til middage hvor man har inviteret sin elskede eller sine bedste venner til en udsøgt middag, med f.eks. Haresteg, fasan eller vildand.
Indeholder 13 % - 119,- kr. hos Glud vin. | ![](referater\files\030505PerJVin8.jpg) |
Disse vin er er indkøbt hos
Kjær & Sommerfeldt. Gl. Mønt 4. 1117 København K.
www.kogs.dk
Quality Wine. Amaliegade 36. kld. 1256 København K.
www.qualitywine.dk
Glud Vin. Nikkelvej 1. 8900 Randers.
www.gludvin.dk
Kommentarer