Geografi:
Se
Per H's foredrag - eller 'husk' på papmodellen med de farvede nåle.
Jan B med sin 'globus
Historie:
4 hovedperioder:
1820 - 1900: I 1870 var produktionen på 8,7 mill. liter. Bare 20 år senere var produktionen i Victoria alene, det dobbelte af dette. Bedre bordvine + hedvine - mest til eget forbrug.
1900 - 1955: I denne periode var Australien en storeksportør af billige hedvine. Sherry og Tawny Port. Hovedsaglig fra området South Australia.
1955 - 1985: Her blev så skiftet tilbage til bordvine igen. Introduktion af bag-in-boks-konceptet. Men hovedsalig fokus på billig vin i store mængder til hjemmemarkedet. Den almindelige australier begynder at drikke vin med hovedvægt på hvidvin.
1985 - ……..: Her starter det rigtigt spændende. Som Per H. også havde med så bliver grundlæggende holdning i Australien nu at: '
Man kan godt lave dårlig vin af gode druer - men det er umuligt at lave god vin af dårlige druer'. Og det bliver gjort så grundigt at man på flere australske universiteter kan kan uddanne sig i dyrkning af vin. Disse uddannelser er blevet så gode at unge mennesker fra hele verden tager til Australien for at lære at dyrke vin.
Denne fokusering gjorde at vindyrkningsarealerne øgedes med 250% i perioden 1995 -2003 fra 60.000 ha til 157.000 ha. Det er dog stadig lidt i forhold til Europa hvor der i 1999 var ca. 5 mill. ha. Men i Europa - ligesom i resten af verden skrumper arealerne - hvorimod de stadig udvides i Australien. Men stadig med fokus på kvalitet. F. eks. er USA nu Australiens største marked - og de australske vine overgås kun i gennemsnitlige salgspriser af vine fra Californien.
Druerne: Udviklingen i PRODUKTION i TONS
 | Drue/År | 1956 | 1979 | 2004 | |
 | Chardonnay | - | 1471 | 328969 | |
 | Riesling | 2500 | 21464 | 36585 | |
 | Semilion | 3000 | 28457 | 103171 | |
 | Sauvignon Blanc | - | 939 | 43107 | |
 | Shiraz | 12410 | 62595 | 442102 | |
 | Cabernet Sauvignon | 500 | 20504 | 317472 | |
 | Pinot Noir | 142 | 631 | 42427 | |
 | Merlot | - | - | 125179 | |
 | Grenache | 21000 | 52000 | 25935 | |
 | Mourvedre | 3800 | 12500 | 13583 | |
Etiketter og lovgivning:
1963 blev der lavet en slags Apellation Controlee, men da der ikke blev sat ressourcer til at håndhæve reglerne, så blev de aldrig rigtig anvendt til noget.
I stedet tog vinindustrien selv hånd om problemet i 1989 og indførte regler for hvad der måtte stå på etiketterne og hvordan det skal stå. Hvis f.eks. en enkelt vinmark nævnes på etiketten, så skal min. 85 % af druerne stamme fra den nævnte vinmark. Og hvis druerne stammer fra flere nævnte marker, så skal de nævnes efter faldende %-vist indhold.
Mht. områder så er det ikke det store problem med at der først står: Product of Australia. Heller ikke at der derefter står 'Western Australia' eller 'New South Wales' - stater i Australien.
Men så starter det sjove. Og det er regions-angivelsen, der blev lavet regler for i 1994 af 'The Australian Wine and Brandy Corporation'. Hovedreglen er at den årlige vinproduktion skal være på mindst 500 tons fra mindst 5 forskellige individuelt ejede vingårde. Disse skal hver især være på mindst 5 ha. Og så skal det være geografisk samlede vingårde.
Goone:
I den absolut nederste ende af australske delvist druebaserede drikke findes det, der i folkemunde kaldes 'goone'. Dette er en massebetegnelse for en slags hvidvin, sammensat af alt hvad der kan komme til at smage blot lidt i retningen af vin. Oftest vil det ved nærmere øjekast være muligt at observere efterladenskaber af mælkeprodukter og fisk. Dette - og så lige prisen - gør denne drik yndet blandt det mindre kritiske klientel, der i visse tilfælde søger goone's fine resultater inden div. udskejelser 'down under'
Nugan Estate:
Det er en familieejet virksomhed. Startede med Alfredo Nugan - startede med et frugt-eksport-firma i Valencia i Spanien ca. 1940.
Slog sig senere ned i og omkring Griffith i South East Australia.
Årsagen til netop der var: masser af sol og vand (til kunstvanding)
Nu er det konen Alfredos kone Michelle - og de to børn Tiffany og Matthew, der driver butikken.
Selve vinfremstillingen ledes af en Daren Owers, som startede med at arbejde som laboratorie-tekniker - uddannede sig senere på universitetet til Batchelor of Applied Science.
De ejer - eller har langtidskontrakter på - i alt 875 ha vinmarker i Darlington, Coonawarre, McLaren Vale, King Valley og Riverina. Disse marker giver nok udbytte til, at de kan levere alle de 10000 tons druer, som det hypermoderne vin-produktionsanlæg kan forarbejde.
Det bliver endda dyrket så mange druer, at de kan være underleverandør til andre af Australiens kvalitets-vin-huse f. eks. Penfolds, som producerer en af de ypperste - og dyreste - nemlig 'Penfolds Grange'
Og denne produktion gennemføres med en yield (=udbytte%) på ½-delen af hvad der høstes på de omkringliggende marker.
De smagte vine:
Pris i parentes er normal udsalgspris. Dvs. Hvor der ikke er en sådan, har vi betalt fuld pris - desværre.
Devils Corner Riesling 89,-
 | Druer: | Riesling |  |
 | Alkohol: | 12% |  |
 | Volume: | 0,75 l |  |
 | Beskrivelse | Frisk, frugtig med duft af blomster og krydderier. En anelse frugtsødme i smagen, moden frugt i eftersmagen. |  |
 | Henlæggelse: | Drikkemoden nu og kan gemmes et par år. |  |
Producenten:
Tamar Ridge Wines
Tamar Ridge er et ungt tasmansk vinfirmaer med rødder, der går langt tilbage i den tasmanske vinavl. Folkene bag Tamar Ridge har lang erfaring i og tradition for produktion af vin på Tasmanien. Således har grundlæggeren af Tamar Ridge, James Cromey, tidligere leveret frugt til den største vingård på Tasmanien, nemlig Pipers Brook. | |
| Det er World of Wines opfattelse at Tamar Ridge mere end nogle andre på Tasmanien formår at producere stærkt efterspurgte vine, der viser den elegance og struktur, der er kendetegnet for vine produceret i et køligt klima .Vingården har i dag 63 hektar tilplantet med Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling og Pinot Gris, og er beliggende i den nordlige del af Tasmanien på vestsiden af Tamar River ca. 45 km nord for Launceston. |
NUGAN THIRD GENERATION CABERNET SHIRAZ 45,- (49,-)
THIRD GENERATION
Nugan Estate har navn efter ejerne,- nemlig familien Nugan med Michelle Nugan i spidsen. Familien ejer selv, eller har langtidskontrakter for vinmarker i Darlington Point (nær Griffith), Coonawarre, McLaren Vale og King Valley. Vinen er lavet på to klassiske franske druer. Nemlig Bordeaux's Cabernet Sauvignon og Rhone's Syrah, der i Australien kaldes Shiraz. Bouqueten er meget indbydende med intense bæraromaer af især solbær, der krydres delikat. Smagen er forholdsvis kraftig og har god fylde. De mange modne frugtnuancer danner sammen med diskrete krydderier og lidt blid eg en lang og meget harmonisk heldhed. Den egner sig til det meste - også de mere krævende kødretter.
Bleasdale Mulberry Tree Cabernet Sauvignon - 104,-
 | Område: | Langhorne Creek, South Australia |  |
 | Årgang: | 2002 |  |
 | Vintype: | Rødvin |  |
 | Druer: | Cabernet Sauvignon |  |
 | Alkohol: | 14,5% |  |
 | Volume: | 0,75 l |  |
 | Beskrivelse: | Dejlig smag af bær og mint, cremed, ristede nuancer fra egetræet. |  |
 | Henlæggelse: | Drikkemoden nu og kan gemmes 4 - 8 år. |  |
Producenten:
Bleasdale Wines
Bleasdale er en af Australiens ældste familieejede vingårde. Meget lidt er forandret siden den blev etableret af Frank Potts i 1850. Potts var en af statens første nybyggere.Den gamle del af vingården er fredet under National Trust and National Heritage. På vingården benyttes endnu en kæmpestor gammel presse lavet af ‘redgum’. | |
 | Indtil slutningen af 1950'erne producerede man kun hedvine såsom ‘portvin’, ‘sherry’ og ‘madeira’ af bl.a. den sjældne druetype Verdelho. Disse vine laves fortsat, men hovedproduktionen er lagt an på bordvine. Vinmarkerne oversvømmes hver vinter af den nærliggende Bremerton flod, dette giver fugtighed til vinplanterne gennem den tørre, kølige vokseperiode. |
Mad Fish Cabernet - 108,-
 | Område: | Denmark, Western Australia |  |
 | Årgang: | 2001 |  |
 | Vintype: | Rødvin |  |
 | Druer: | Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc |  |
 | Alkohol: | 14,5% |  |
 | Volume: | 0,75 l |  |
 | Beskrivelse: | Solbær, kirsebær og chokolade i både næse og mund. Kraftig med en behersket tannin. |  |
 | Henlæggelse: | Drikkemoden nu og kan gemmes op til 8 år. |  |
Producenten:
Howard Park / Mad Fish Wines
Howard Park er beliggende i Western Australia, ca. 2000 km. vest for South Australia. Howard Park har vinmarker 2 steder, i Margaret River, og i Denmark i Great Southern-distriktet. Klimaet i denne del af Western Australia er en del køligere end i South Australia, hvilket gør at vinene her er lidt mere friske og elegante, end de vine, der kommer fra den øvrige del af Australien. | Â |
| Howard Park er specielt kendt for deres Cabernet-Merlot blanding, der regnes for at være blandt de 10 bedste røde vine i AustralienEjerne Amy og Jeff Burch mål er at fremstille vine der hver især udtrykker druerne der er brugt dertil. Vinene herfra er langtlevende og har alle fået topkarakterer hos de førende vinjournalister i verden.450 km syd for Perth finder vi deres anden vingård Mad Fish er mere frugtige og velegnet til mennesker der nyder livets glæder: familien, venner, god mad og vin. |
NUGAN WINEMAKERS SPECIAL SELECTION - 75,- (99,-)
 | Navn: | NUGAN WINEMAKERS SPECIAL SELECTION |  |
 | Drue: | Cabernet Sauvignon |  |
 | Land: | Australien |  |
 | Producent: | Nugan Estate Se beskrivelse |  |
 | Indhold: | 75 CL |  |
 | Pris kr.: | 99,95 |  |
 | | Prestigevin fra Nugan - Cabernet Sauvignon 2004 |  |
Fremragende Cabernet Sauvignon hvor ca. halvdelen af druerne stammer fra udvalgte marker i det berømte vinområde Coonawarre. Resten er primært fra King Valley og Riverina. Vinen fremtræder med en kompleks bouquet hvor nøgleordene er modne solbær, lakrids, mintchokolade, lidt krydderier, lidt vanille og blid eg stammende fra lagring på barriques. Smagen har stor frugtridom samtidig med at den fremtræder med både race og karakter. En bred vifte af modne frugt og bærnuancer smelter sammen med bløde tanniner, delikate krydderier eg meget velintegreret eg til en meget vedvarende, kompleks og harmonisk helhed. Det er vin til de krævende kødretter som fx. det røde kød og lam.
NUGAN ESTATE DURIF 2002 - 80,- (149,-)
Durif 2002 har 89 point hos vinguruen Robert Parker.
Durif er navnet på druen som er den samme som Californiens Petite Sirah. Det er stor kraftig vin med en intens bouquet af mørke bær, svesker, lakrids, blid eg og krydderi. Smagen er koncentreret med vældig styrke og frugtrigdom. Den bliver ved og ved og frugten smelter sammen med diskret eg, tanniner og krydderier. Den er pragtfuld nu og udvikler sig i 8-12 år. Bør trække et par timer før servering ved 17 grader.
Robert Parker Skriver: ‘....... will be a hit with lovers of full-throttle, muscular, tannic wines big of atructure’
NUGAN ESTATE PARISH - 80,- (199,-)
Super-Shiraz fra Nugan's vinmark "Parish"
En Super-Shiraz fra Nugan's vinmark "Parish", der ligger i et af Australiens bedste vinområder, nemlig Mc Laren Vale. Efter fermenteringen er vinen modnet i 15 måneder på nye franske og amerikanske egefade. Bouqueten er ekstrem intens med tætte nuancer af mørke bær - især solbær - der finder sammen med blid eg, vanille, lidt lakrids og et strejf peber. Smagen har styrke, karakter og den overvældende frugtrigdom der er så typisk for de aller største Australske vine lavet på Shiraz. Frugten er i perfekt harmoni med bløde tanniner, velintegret eg og delikate krydderier. Eftersmagen er meget, meget lang. En forrygende vin til det røde kød. Den folder sig ekstra ud, hvis den hældes på karaffel 1½ times tid før servering. Strålende nu og udvikler sig i 4-7 år.
Grant Burge Meshach - 675,-
 | Område: | Barossa Valley, South Australia |  |
 | Årgang: | 1999 |  |
 | Vintype: | Rødvin |  |
 | Druer: | Shiraz |  |
 | Alkohol: | 14% |  |
 | Volume: | 0,75 l |  |
 | Beskrivelse: | Grant Burge's top Shiraz på en gang stor kraft og fylde kombineret med en utrolig elegance. Vinen har enorm frugt kombineret med en flot tannin. Kompleks vin. Druerne til Meshach kommer fra Filsell vinmarken i det sydlige del af Barossa Valley. Det er kun de aller bedste druer der anvendes til denne vin, og den produceres kun i de bedste årgange. I dag regnes Meshach blandt de 5 bedste Australske Shirazer |  |
 | Henlæggelse: | Drikkemoden nu og kan gemmes op til 20 år. |  |
Producenten:
Grant Burge Wines
Vinhuset Grant Burge er beliggende i vinområdet Barossa ca. 60 km nordøst for Adelaide i staten South Australia. Barossa er et af de ældste vinområder i Australien, og også kendt for at være et af de bedste vindistrikter. Dette gælder specielt for Shiraz-druen, der stortrives i Barossa. Vinhuset Grant Burge er kun 15 år gammelt, men Grant Burge selv har produceret vin i mere end 30 år, og hans forfædre har levet af vindyrkning siden 1855. | |
 |
At hans familie har dyrket vin i mange år gør, at Grant Burge har adgang til nogle af de ældste vinmarker i Barossa f.eks den mere end 80 år gamle Filsell-vinmark. Netop fra Filsell-vinmarken kommer nogle af de bedste Shiraz-druer, der bruges til 2 af Barossa's mest kendteShiraz-vine - Filsell Old Vines Shiraz og Meshach. Med 18 forskellige vinmarker på ialt 350 hektar spredt ud over det sydlige Barossa, er Grant Burge den største private vinproducent i Barossa, og sidst men ikke mindst, så er Grant Burge kendt for at producere fantastiske vine til en meget rimelig pris. |
Foreningens nye værkøj eller er det Jans?Kommentarer